Здравейте,
И на мен ми предстои закупуването на климатик и ще бъда много благодарен да прочета малко компетентни мнения и споделен опит.
1. Става въпрос за жилищно помещение;
2. Приоритетно, климатикът ще се ползва за отопление;
3а. Стаята е 12кв.м. и 32 куб.м;
3б. Дограмата е PVC с КА стъкла;
3в. Квадратурата на прозорците е 3.80кв.м. (вратопрозорец);
3г. Изложението е югозападно;
3д. Етаж 5 от общо 9, апартаментите на съседите отгоре и отдолу са обитаеми. Стаята има 2 външни стени (ъглова стая е), зад другите 2 стени са хола и спалнята ни, т.е. отопляеми са;
3е. Помещението ще бъде детска стая, по-точно за бебе;
3ж. Говорим за апартамент в жилищен блок, тухла от 1970г;
4. В град Варна се намира;
5. Желана температура през зимата - 22-23 градуса;
6. Помещението е с външна изолация и на двете външни стени (10см стиропор за едната стена, за другата не знам дали не е по-малко);
7. В стаята няма други електроуреди;
8. Бюджетът е около 1300 ~ 1700лв с монтаж;
9. Температурите във Варна през зимата са средно около 0-5 градуса, но с вятъра се усещат с 10 градуса надолу. Всяка година има дни с температура около -15 градуса и ми се иска да мога да разчитам на климатика именно за тях;
10. Външното тяло ще бъде изложено директно на атмосферните условия, няма да е на завет;
По принцип имам 4 години опит с един Panasonic 12-ка (не помня модела, но беше купен нов през 2011г. за около 1300лв.), който зимата се задъхваше доста на -10 градуса за стая от 18кв.м. Отделно от това, често му се случваше да духа хладна струя.
Разглеждам следните варианти, като измежду тях има и един Panasonic. Какво мислите за тях? Кои са качествените 9-ки за моя случай?
Mitsubishi Heavy SRK25ZM-S/SRC25ZM-S PREMIUM
Mitsubishi Heavy SRK20ZMX-S/SRC20ZMX-S DIAMOND
Panasonic CS-E09QKEW/CU-E09QKE ETHEREA
Daikin FTXS25K/RXS25L PROFESSIONAL
Благодаря предварително за помощта.![]()