И 9lt може да свърши работа. Или 12 или 16 тошиба сузуми.
И 9lt може да свърши работа. Или 12 или 16 тошиба сузуми.
Здpaвeйтe, c oглeд зaĸyпyвaнe нa ĸлимaтиĸ cъбиpaм мнeния oт мoнтaжници и oщe пo-дoбpe пoлзвaтeли зa Πoдoв ĸлимaтиĸ DАІКІN FVХЅ35F / RХЅ35L3 РRОFЕЅЅІОNАL
Инверторен климатик Panasonic CS-E12GFEW/CU-E12PFE
1. Kaĸ ce cпpaвят c oтoплeниeтo пpи - 10 гp
2. Дeфpocти
3. Cpaвнeниe cъc cтeнни
4. Πyĸaнe и дp шyмoвe
5. Дpyгa инфopмaция
Πoздpaви!
Здравейте. Знам че тук ще получа адекватен съвет та затова директно на въпроса. Родителите ми си търсят климатик за спалня около 12-13 квадрата е. Топла стая, източна, до обяд там е горещо. предложи ли са им един но аз не съм сигурен при съвети от магазина. Така че искам компетентно мнение тук.
Предложили са им Panasonic CS-UE09QKE/CU-UE09QKE, 9000 BTU, Клас A+ Инверторен климатик Panasonic CS-UE09QKE/CU-UE09QKE, 9000 BTU, Клас A+
Климатика ще се използва САМО ЗА ОХЛАЖДАНЕ.
Подходящ ли е за спалня - притесняват се от духане и шум.
Подовият Панасоник откъм показатели на отопление/охлаждане няма съществени различия с PKE/QKE. Разликата е вътрешното тяло и това, че изкарва по-гореща струя на отопление. Всичко останало като капацитети, отдадена мощност, компресор е същото. И дефростът трябва да е същият. Стенните модели вадят по-добър коефицент на преобразуване и имат йонизация за пречистване на въздуха + сензори за присъствие.
Ами бюджета е горе-долу това.Около 1000 лева. Те затова са им предложили този. Защото пък аз им казах преди това да не се занимават с Мидея,Нео и Хаер. Иначе може би и с по-ниска цена биха минали.
Климатици за отопление
Главната особеност при използването на климатици за отопление е, че тяхната мощност намалява прогресивно с увеличаването на температурната разлика между външния и вътрешния въздух, факт който отсъства при всеки друг начин за отопление. Намалението на топлинната мощност с увеличаването на температурната разлика е негативен фактор, тъй като в същото време правопропорционално расте топлинната мощност необходима да се задържи желаната вътрешната температура- най-често 22°C .
Задачата за изчисление на мощността на климатици е със сложност преподавана в "трети клас"- поне аз когато бях там даваха такива задачи. В случая имам предвид, че имаме "басейн, който се пълни с вода от една тръба и се източва от 5 - пита се в кой случай басейна ще стои постоянно пълен. Задачата с басейна не е избрана случайно тъй като в случая под входяща тръба се има предвид климатик работещ в стаята, а под 5 изходящи-поне пет начина да губите топлина от жилището си, които са следните:
- Загуби от прозорци
- Загуби от външни стени
- Загуби от съседни вътрешни стени
- Загуби от помещения над вашето помещение
- Загуби от вентилация- неуплътнени отвори в помещението (Врати, дограма и др.)
Може да се питате защо се отчитат загубите към помещенията над вашето, а в същото време се пренебрегват тези под вашето помещение, Накратко: това е така защото парциалното налягане на водата (разбирайте водните пари във въздуха) е по-високо, което кара топлия и влажен въздух да се качва нагоре към тавана, а студения и сух въздух да пада на пода. Това явление се нарича конвекция и като краен ефект имате десетки пъти по-големи загуби към тавана, отколкото към пода (Всъщност от пода може и да има приход на топлина, ако се отоплява помещението отдолу).
Топлинните загуби на помещенията представляват сума на загубите от отделните повърхности. Топлинната загуба на всяка повърхност се измерва с коефициент, който показва колко енергия преминава през един квадратен метър от тази повърхност (стена, стъкло и т.н.). Всеки един материал или конструкция от такива, както е дограмата си има свой собствен коефициент.
Загуби от прозорци (Дограма)
Приблизителни стойности на коефициентите за топлопреминаване на стъклопакетите са дадени в следната таблица.
Стъклопакет Конфиурация Коефициент (Wm2/K Въздух Аргон Обикновено стъкло 4 mm 5.8 Стъклопакет с две стъкла 4-16-4 mm 2.8 2.6 Стъклопакет с две стъкла (К-стъкло) 4-16-4 mm 1.7 1.5 Стъклопакет с три стъкла 4-10-4-10-4 mm 1.9 1.8 Стъклопакет с три стъкла (К-стъкло) 4-10-4-10-4 mm 1.4 1.2 Стъклопакет с три стъкла (К-стъкло) 6-10-5-10-4 mm 1.4 1.2
Едно отклонение, K-стъклата са много хубаво нещо за през зимата, защото задържат инфрачервените лъчи вътре в помещението, но могат да затруднят охлаждането с климатици, когато са поставени на южни прозорци. През лятото е много по-добре инфрачервените лъчи свободно да преминават през дограмата и да напускат стаята в противен случай климатика ще трябва да работи повече или ще бъде с по-голяма мощност.
От горната таблица може да пресметнете,че за всеки квадратен метър троен стъклопакет напълнен с въздух, който не е произведен с K-стъкло губите по 1.9 вата на градус. Това означава, че ако отвън е 0°C, а вътре 22°C 1.9x22=43.7 W. Получената стойност трябва да се умножи по реалната площ на дограмата за да разберете колко губите през нея. Много добра идея е ако сте решили да се отоплявате с климатици, преди всичко да помислите да дограмата, тъй като това ще намали мощността на необходимия ви климатик, а спестените пари от по-малка машина ще покрият част от инвестицията за дограма. Всъщност това правило важи не само когато се отоплявате с климатици.
Загуби от външни стени
Загубите от външни стени, зависят от вида на зидарията, наличието на изолация, както и от качеството на самата изолация. Изчислението на мощността на климатици за отопление е доста сериозна тема, която ще трябва да завърши с калкулатор.
- - - - - - - - - -
Хайде да не си играем на надхитряне!Използвайте подфорум "Оферти",който е създаден за търговски цели,а не всеки попаднал ви пред погледа!
- - - - - - - - - -
Този пост е редактиран от avenger; 23-05-16 в 11:35.
"Глaвнaтa ocoбeнocт пpи изпoлзвaнeтo нa ĸлимaтици зa oтoплeниe e, чe тяxнaтa мoщнocт нaмaлявa пpoгpecивнo c yвeличaвaнeтo нa тeмпepaтypнaтa paзлиĸa мeждy външния и вътpeшния въздyx...."
По-скоро "тяхната мощност" намалява с понижаване на външната температура, а не с "yвeличaвaнeтo нa тeмпepaтypнaтa paзлиĸa мeждy външния и вътpeшния въздyx
Здравейте! Предстои ми покупка на климатик за следното помещение:
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - жилищно.
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? - за двете.
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението - 24м2, 70м3.
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид);- PVC
в) квадратура на прозорците;- 7m2
г) изложението на помещението;- южно
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? - последен етаж от къща.
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н;- хол+кухня
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? - къща
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? - Пловдив
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? - 23/23
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? - стени 50мм стиропор, таван 150мм минерална вата
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? - фурна, котлони, пералня+сушилня, хладилник, телевизор
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. ~2000лв
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане? - незнам
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели),
прозорци и врати и друго което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели. - нямам.
Принципно съм харесал три машини, като съм отворен и за други предложения:
- GENERAL Fujitsu ASHG12LTCA/AOHG12LTC
- Daikin FTXS35K/RXS35L
- Samsung AQV-12KBB
Към стаята има и малък коридор - 6м2, 18м3, който също смятам да отоплявам с този климатик, поне през по-топлите дни.
Бих заложил на 12LTCA от трите изброени.
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
+1 за LTCA
Sent from my SM-G928F using Tapatalk