eyesh0t, един съвет...Забравете покупка от разни технота и подобни вериги - ще допуснете грешка в избора и последвалите събития свързани с тази техника ще са във Ваш минус...Предвид бюджета и условията упоменати от вас, ето Ви няколко примерни модела които ще Ви свършат работа:
Gree GWH12ACC-K6DNA1D (LCLH) Fairy
General Fujitsu ASHG09LLCC Eco² Inverter
Hitachi RAC-25PEC/RAC-25WEC Eco Comfort
Toshiba RAS-10BKVG-E Mirai
Panasonic KIT-KE25TKE
Този пост е редактиран от Aleksandars; 05-06-18 в 19:40.
Здравейте, момчета!
От известно време ви чета, разбирайки колко сте компетентни в тази област, но честно да си призная вече съвсем се обърках. Затова реших да се регистрирам и направо да ви попитам какво бихте ми препоръчали.
Иска ми се да взема климатик за детска стая 23 кв.м.(6,5м./3,5м),2,60 височина. Апартаментът е панелен, на 2 етаж, западно изложение, ПВЦ дограма,която заема почти цялата една стена (не знам какъв е стъклопакета) и към която се излиза на тераса (с външни щори, които обикновено са все вдигнати). Има изолация само на тавана.
Става въпрос за гр. Бургас. Климатикът ще се ползва основно за отопление, разчитайки само на него,независимо какви ще са външните температури, с предпочитана вътрешна температура около 25 градуса.
В стаята има телевизори компютър, други ел. уреди няма.
До сега сме се отоплявали единствено с камина (с водна риза), която се намира в същата тази стая, за която пиша и в преходното време, когато не е толкова студено пускаме конвектори. Единственото хубаво беше, че така и останалите две стаи + банята и коридора бяха топли. Но имайки предвид поскъпването на дървата + цялата тази хамалогия около тях + неудобството, когато трябва да се пусне аспиратора и в един момент човек се замисля „Струва ли си?“
Тази зима (при условие,че не беше толкова студена) изкарахме два месеца на конвектори (Airelec)и един климатик, който е меко казано ужасен (става само за охлаждане) и сметките не бяха никак приятни. Затова сега се замислям за климатик поне в едната стая (тя е приоритетна).
Сумата, която съм склонна да отделя е максимум 2000 лв. с включен монтаж.
Моля, кажете ми струва ли си за тази сума да го мисля,ще получа ли комфорта на отопление, на който сме свикнали до сега, както и прилични сметките за ток? Много държа да е сравнително безшумно, защото стаята се ползва и за спане.
Признавам си,че от климатици нищо не разбирам ще съм ви изключително благодарна, ако ми помогнете в избора с всякакъв вид мнения,съвети, модели на климатици.....
Този пост е редактиран от Rali@; 05-06-18 в 16:56.
Щом сте свикнали на топлината от камина, трудно ще докарате същия комфорт с климатик, но ако решите да си спестите хамалогията и разходите с дървата, за мен най-доброто около посочената сума е Gree U-Crown 12, който е тих и много ефективен климатик, топлещ като калорифер.
Кой ти каза, че ще е ефективен? Човекът е от Бургас и като тръгне да го ползва за отопление там, здравата ще се изръсва. Не е за Бургас този модел, а за Мурманск.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
Здравейте,
Изчетох почти половината тема с търсене на хора със сходни питания, но изводите ми може и да не са на 100% точни, затова да си питам конкретно за спалня и дневна.
Спалня:
1. вид помещение : жилищно
2. за отопление и охлаждане
3.
- 12 кв.м х 2.60 височина (31.2 куб.м)
- дограмата вероятно ще е ПВЦ, тpoeн cтъĸлoпaĸeт с KA стъкла
- ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe 3 кв.м
- изложение север
- етаж 2
- спалня
- апартамент
4. София
5. нормална
6. Изолация ще се сложи след време
7. няма електро уреди в помещението
8. <2000лв
Дневна:
1. вид помещение : жилищно
2. за отопление и охлаждане
3.
- 30 кв.м х 2.60 височина (78 куб.м)
- дограмата вероятно ще е ПВЦ, тpoeн cтъĸлoпaĸeт с KA стъкла
- ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe 10 кв.м
- изложение юг
- етаж 2
- дневна
- апартамент
4. София
5. нормална
6. Изолация ще се сложи след време
7. 7 кв.м от помещението са вътрешна кухня
8. <3000лв
Всякакви варианти с климатици, чиято струя не е директно насочена за спалнята са добре дошли, защото има опасност климатикът да е разположен точно срещу леглото (най-лошото :D)
rali@ , комфорта от камина няма как да стане с климатик,
но пък ще се отървете от хамалогията и цапаниците.
Нещо ми се върти в главата машина с висок минимум - ще работи с по-чести он-офи,
но пък струята е винаги топла(гореща).Това донякъде може да “наподоби” печката.
Разгледайте моделите на M. Electric и M. Heavy, те са и тихи машини.
Напр. ME FH25, има и плазма и е към 2 бона.
Този пост е редактиран от ccankov73; 05-06-18 в 22:54.
Много ви благодаря за предложенията, момчета!
Поради това, че имаше един конкретен отговор и той беше за топ модел на митсубиши, който ми е ясно , че е чудесен си отговарям сам и дано някой каже кое става и кое не и да предложи още нещо.Кажете ,моля,по една добра и една лоша дума за:
От големите 2бр : Mitsubishi FH, Gree u-crown,Toshiba ras-13 pavsg-e shorai, Gree Amber Nordic, Fujitsu Nordic
Малък -1бр - нещо с нисък минимум....и сравнително безшумно...
Здравейте, моля за съвет за климатик.
1. · жилищно;
2. и за двете, но основно за отопление
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo - 13 кв. м, 33 куб.м.
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); - стара дървена, двоен прозорец.
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe - 4,3 кв. м. с рамките
· изложение нa пoмeщeниeтo - север-изток
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти - трети етаж, две външни стени, наоколо никой не топли.
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- cпaлня;
· aпapтaмeнт
4. Хасково
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? - зима 21, лято 26/27
6. Имa ли изoлaция - на външни стени 2 см. фибран вътрешна изолация, на таван 1 см. стиропор, вътрешни стени 0,4 см. стиропор.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди - телевизор, компютър
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)?
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa - обичайните за района
10.
Нужно ми е тиха работа на климатика, включително и при работа onn/off и размразяване, и размразяване по алгоритъм, а не по часовник. За тези условия обикновенно се препоръчва MHI.
На едно място ми предложиха 25 zs-s за 1400 с монтажа, както и 25 zmx-s за 1800 с монтажа.
Струва ли си разликата от 400 лв. между двата. Бих се спрял и на други модели, стига да са тихи.
Удачно ли е да поискам 4 м тръбен път с цел по-тиха работа при размразяване?
Отворен съм към всякакви предложения. Благодаря предварително за отделеното време и съвети.
Вземете 20 zs-s, а с разликата си сменете дограмата.
Как ще влезе в бюджет "максимум 2000 лв. с включен монтаж" ?
Същия въпрос и към @ccankov73 за FH25 който без монтажа струва колкото максималния бюджет.
Rali@ разгледайте:
Fuji Electric/General Fujitsu 09LT
MItsubishi Electric EF25
Ако вдигнете бюджета може да разгледате и подови модели.