Първоначално публикувано от
georgivr Здравейте,
Нов съм във форума, както и в науката за климатици. Ще се радвам ако може да ми дадете съвет при избора за покупка на климатик. Ето и параметрите:
1. Климатика ми е нужен за таванско помещение ( 6-и етаж в жилищна сграда ) ползвано ако офис (ателие) по няколко часа на ден.
2. Ще се ползва както за охлаждане така и за отопление
3 Помещението е 25 квадрата - 50 куб. м, Изложение южно, алуминиева дограма - двоен стъклопакет, три малки прозорци 60 x 60 см.
4. Помещението е в град Враца
5. Желая зимата в помещението да е 16 - 18 градуса, лятото - 26 - 28 градуса.
6. Външна изолация на външната стена - 5см Баумит , таван - плоча без въздушна възглавница, под - гранитогрес, няма от никъде отопляващи се съседи.
7. В помещението ще се ползва само един компютър
8. Бюджет до 1000 лева с монтажа.
9. Желая да ползвам целогодишно климатика
10. Помещението е правоъгълно 6 x 4 m височина 2 метра.
Въпросното таванско помещение ползвам по 4 - 5 часа дневно 4 пъти в седмицата. Използва се само от мен - не се влиза и излиза постоянно. Температурата зимата без отопление е около 5 градуса при външна -10. Лятото става доста горещо 35 - 40 градуса - нагрява се доста. За отопление ползвам конвектор, но е нужно да работи около 2 часа за да достигне температура подходяща за пребиваване (16 градуса) и 5 минути след изключването му идват белите мечки. Реших се да сложа климатик, защото няма как да го охладя лятото, пък зимата консумацията на ток е доста, а комфорт нулев. Бюджета ми е малък за супер климатик, но с това разполагам. Мисля си за 12 - ка, но не мога да се спра на марка и модел. Разглеждах Gree и Daikin.
Общо взето климатика ще се използва по следния начин: Включвам го на максимум докато загрее / охлади стаята колкото да може да се работи нормално, намалявам го на някаква температура и така докато си свършва работата, след това го изключвам и на другия ден същата процедура. Предимство ще има климатика с по - малко консумация на енергия. Ако може също да ме ориентирате колко ток ще харчи приблизително. Също така лесното почистване на климатика е предимство.
Другият момент е с мястото и закупуването и монтажа. Моите наблюдения са, че във Враца се залага по скоро на икономически по изгодния персонал, отколкото на съвестните, отговорни и квалифицирани монтажисти. Предварително да ме извинят фирмите, които не са съгласни с моето мнение - не познавам добре нисшата. От няколко месеца имаме франчайз офис на Vimax, и мисля да прибегна до техните услуги, но ако препоръчате друга фирма или човек, ще се премисля.
Последния момент, който ме притеснява е дали ще издържи ел. мрежата ми на климатик. Тествал съм я до уреди с консумация 4 kW работещи едновременно и няма проблем. Идея си нямам колко консумира един климатик. Таванската ми е на отделен бушон (предпазител) в ел. таблото на апартамента.
Благодаря ви предварително!