Здравейте, приятели!
Имам чудене за подов или стенен климатик за отопление(и охлаждане) да избера за спалня , 13 м2, в София, 5 етаж, тухла ново строителство, изток, външна изолация, една външна стена-източната.
Основното ми изискване е към шума, дефрост и т.н., защото все пак е спалня, иначе тя лесно се затопля, държа през деня много често отворено и вече затварям прозореца преди лягане и пускам конвектора и бързо се сгрява. Прилагам схема, където точно се вижда ситуацията.
Засега съм се спрял на стенен хиперинвертор MHI 20 zsx . Както казах основното ми изискване е минимален шум и на вътрешното и външното тяло, което 20zsx май удовлетворява. Сложния въпрос, който си задавам е , дали след като е над главата ми вътрешното тяло на стенния климатик на около 1,5м ще се чува повече или по-малко от подов климатик, чието вътрешно тяло ще е на 2,5 м от главата ми, близо до краката, а повечето подови по спецификация са с 2,3 децибела по-шумни(в рамките на бюджета който е около 2 500 лв) Пък и трябва пред подовия климатик да е винаги свободно и не могат да се сложат пердета , тъй като вътрешното ще е на външната стена. Да, може би комфорта на подовия климатик ще е по-добър, но за малко помещение не знам доколко ще се усети и след като е и спалня и ще се лежи увит с юрган Мисля се усеща, че съм объркан, да, аз трябва да реша за себе си, но всяко мнение и опит ще бъдат приветствани, защото се побърках от мислене!
Поздрави!
P.S. На схемата някак изглежда всичко по-голямо, но в действителност си е малка спалня 13 кв.
Поздрави