Това значи ли да очакваме проблеми с тока тая зима?…, тъй като ще слагаме генератор…![]()
Това значи ли да очакваме проблеми с тока тая зима?…, тъй като ще слагаме генератор…![]()
Статистиката е интересно занимание. Ето малко данни за размисъл от климатикът в спалнята ми. Даикин Комфора 25-ца. Отоплява спалня около 12 кв.м, дрешник към 2-3 кв.м (това е с извадена площта на гардероба) и баня с тоалет към дрешника 3.5 кв.м някъде. Вратата към коридора се затваря само като се спи, а коридорът е към 6 кв.м. Настройката на климатика е 20.5 градуса постоянно, а скоростта има задание от 22:00 до 7:30 на Quiet и Level 1 през останалото време. Спалнята има принудителна вентилация, която вкарва външен въздух, пускането ѝ не е по график, по различно време през деня е и понякога е час-два, понякога е цял ден (като я забравя). По-долу са данните за ел.консумацията отнесена към температурата на въздуха в стаята и външната температура, съответно за 24 часа назад и за 7 дена назад. На втората графика температурата на въздуха е само за последните 3 дни, защото тогава сложих датчика, и за това добавих и данните от датчика за вътрешна температура в самия климатик. Датчика за температура на въздуха е сложен под самия климатик, на едното нощно шкафче на около 40-45 см от пода и гледа към външна (северна) страна.
![]()
Навън от вчера е заковало 5гр. с висока влажност - идеални условия за Тошо да бачка без да изключва, дори в 13.5м2.
От 18ч вчера не е изключвал изобщо. Настроен е на 23гр и най-ниска степен на вента. Поддържа си 23гр. От графиката се вижда, че 15 часа не е изключвал. Аз му знам мурафетите, но не бях качвал графики.
Вчера за потвърждение пробвах да го напъна на 100%, за да видя разликата с ограничението. Подмина 2300W, като е регистрирал пик 2270W. Стъпката на Тапо-то е 5мин, за това не е засякъл най-голямата стойност, но все пак говори предостатъчно за възможностите на машината. За който не знае, моделът е 10-ка Daiseikai 6.5.
![]()
Този пост е редактиран от rosswen; 14-11-24 в 10:09.
От днес старото куче в кухнята,и новото попълнение.Външна температура в момента е около 8 градуса,на 8-я етаж,влажност на въздуха 75%
Изпратено от моят 2201116SG с помощта на Tapatalk
- - - - - - - - - -
Интересното че MHI-то при авто вент през ноща е постоянно он/фф,или аз все още не съм му свикнал на начина на работа.
Гледам консумациите на другите (по-скоро начините, по които се консумира енергията) и почвам да се чудя защо моята Комфора в спалнята не работи като инвертор, а като он-офф. Не е преоразмерена - 25-ца за спалня 12-13кв.м+ дрешник 2-3кв.м и баня към него,моято е постоянно отворена, отделно държа и да топли коридор 6 кв.м, като и там вратата се затваря само като се спи. Навън вече е 3-8 градуса, изложението е северно, няма изолация на външни стени (те са двойни с междина) и етажа е първи, отдолу има изолация по тавана на мазите под целия апартамент. Заданието е 20,5 градуса.
Сега се зарових да видя все пак колко енергия вкарва и колко горе-долу са средните загуби примерно днес от полунощ до обяд - 1,79 кВч за 12 часа. Това е средно по 149 Вата на час - не би ли трябвало да може да държи 150 вата постоянно сместо да е он/офф с он около 200 вата?
Инак за загубите, ако при тези условия коп-а е около 4, то излиза топлозагубите да са около 600 вата на час.
Явно минимума на отопление му е 200вата,при тези условия. А тия задания под 23гр на ДУ,аз нещо не разбирам какъв им е смисъла.
То и на мен това ми стана интересно - дали минимумът е около 200 вата, защото гледам тука минимуми от порядък по-ниски или нещо на "моя" не му е тамън.
За заданието - то няма какво друго да е. При 21 градуса (всъщност от вчера го вдигнах от 20.5 на 21.0) температурата под климатика на 40-45см от пода е 21 градуса, което е на нивото на тялото при спане и на мен ми е най-комфортно. Температурата на пода е 20 градуса, в банята, която се топпли също с този климатик е 24 градуса, а горе на тавана датчика на климатика засича температура на засмуквания въздух 24.5 градуса. Та не знам за спалня колко повече да го направя заданието, но определено не е заради икономия.
me40, аз освен теб не съм виждал друг да е давал разход за комфора, на кой е по нисък?
Щом на 200W работи on/off явно загубите ти са по-ниски от колкото предполагаш.
Променя ли се поведението на машината и разхода ако и боднеш някоя по-висока фиксирана скорост на турбината?
Да, разход за Комфора и аз не съм виждал - мисълта ми беше, че за 25-ци има тук-таме 140-150 вата постоянна работа и би било добре ако и Комфората би могла да го прави. Но явно не може толкова ниско и поради това ди дава тия 150 вата на час с онн на 200 вата и редуване с офф. И моите мисли бяха в посока дали работата само на 1 и на Quiet не спъва машината, и от два дена смених заданието - извън времето за спане е на Auto, така че ще видим дали и кога евентуално ще влезе да работи като инвертор. А за загубите - тези 149 вата на час са реалната средна консумация на климатика за периода от 12 часа, единственото което предполагам е с какъв COP е работила машината през това време. Ако искам да съм екзактен би трябвало да вляза в техническия файл и да видя в диапазона на външни температури, при които е засечен разхода какъв COP дават от Дайкин и да кажем, че там горе долу вече разликата с истината ще падне. Мен това за топлоагубите ми е интересно по съвсем друга причина - смятал съм ги преди 5 години като мислих да слагам радиатори, и сега когато реално топля имота мога да засека с изчисленията и да се види дали са били точни, близки или нищо общо с истината . Но на първо четене изглежда, че реалните разходи са с около 20% по-ниски от изчислителните. Хубавото е, че имам идея защо е така - уплътнеността на имота у нас никой не я мери, а я приема по измислени таблици, това пряко влияе на топлозагубите, причинени от "бягащия" топъл въздух и заменята му с външен студен (още повече, че това в методиките се приема, че е 24 часа в денонощието). При мен апартамента е супер уплътнен и вентилацията е механична и работи само от време на време, и е нормално поради тази причина да са завишение изчислителните загуби. Но като цяло ако човек внимава как смята загубите през стени, подове, тавани и прозорци може да са много близки до истината. Но това е тема за друг разговор - сега да видим с падането на външните температури дали необходимата мощност за да грее ще мине 200 вата на час и дали ще влезе в инверторен режим .