За последния месец, осреднените консумации за 3-те ми клими са както следва:
МХИ 60 ZSX-S - 390W/h
В 45м2/ 117м3, външно помещение, с 14м2 прозорци, двоен стъклопакет 4 сезона и 8см външна изолация;
МХИ 20 ZMX-S - 190W/h
В 13.5м2/ 35м3, две външни стени, с 8см външна изолация и 3.5м2 прозорци, същия стъклопакет 4 сезона;
МЕ SF35VE - 230W/h
В 14.5м2/ 38м3, една външна стена с външна ТИ 8см и отвътре 1см. фибран. Също 3.5м2 прозорци, 4 сезона;
Поддържат се 23-24гр. и никога по-малко.
Като цяло, месецът си беше доста топъл, сметката ми е с близо 60лв. по-ниска, спрямо същия период, миналата година.
Имаше дни с отрицателни температури до -4 -5гр. и мноооогло мъгли, но си е никаква зима това.
Аз май съм най изолиран ( бащата си е врършил добре работата)
Топля целия апартамент около 80/85 кв. 2 спални , хол с кухня , коридор и баня ( банята може да не я бройм , че там минават тръбите на теца )
Изолация перфектна на стените ( само външна ) и тухли 25/30 см итонг .
Под фибран .
Само нокрията топли и не се спира с температура 23/24 градуса
сметките са миналия и този месец както и моментна температура за невярващите
Рафа.... Много са тези 37лв.
Ако имаш съседи отдолу които се отопляват и нямат вата и картон на плочата която на теб ти се явявя под, веднага махай фибрата!
Под мен сега не живее никой .
Над мен остана една студентка да прави купони .
Долните комшии се изместиха в къща извън града както и горните.
Тази зима съм сам. .
Не пипай фибрана.
За студентката.......... както си решиш.
Пропуснах да добавя, че съм над магазин, който тази зима не се отоплявя, защото е в ремонт. Дори и след ремонта, складът, който се пада под спалнята и детската, ще бъде неотопляем.
Съседката над мен се връща и топли по около 5-6 дена в месеца.
Доволен съм и от 3-те машинки. И като разход, и като тишина.
Днес сутринта в 7 при нас беше -10гр., 20zs-w в 15кв.м. спалня и задание 22гр. (реално беше 23) консумираше 470-500w, a 35zs-w в 20 кв.м. всекидневна и задание 22гр. (вътре 23) консумация 600-650w. Мисля си, че до -15гр. ще се справят с отоплението, но след това ще си е тормоз за машините.
Според приблизителните ми изчисления през последните дни излиза, че на минимум климатикът работи с доста по-слаба ефективност дори при по-висока външна температура, отколкото при номинал или при още по-високи натоварвания.
При +7° на минимум изкарва моментен коп около ~ 2,3, днес при + 4-5 градуса и ясно слънчево време - моментен коп около 4,5 / 570 вата консумация.
Сигурен съм, че феновете на ниските минимуми ще останат разочаровани от тези данни.
Джаки, любителите на ниски минимуми не ползват панасоници като твоя. Цялата минала седмица Тошибата е работила на 55W в 22 кв.м. Само да знаеш колко съм разочарован! Толкова, че си търся Панасоник да ми работи на номинал.
Естествено, че е така.
При нула вата консумация COP е равен на 1.
Колкото черпи, толкова отдава.
Данните от производител ми изглеждат като пълно налучкване - написали са му минимална отдавана топлинна мощност 850 вата при +7°, а реално климатикът може да отдава доста по-малко: 400-500 вата. Което ме устройва напълно. До +17 външна климатикът ми може да работи на минимум без да офи. Да му мислят ония с малките стаи.
Някои колеги, май, са извадили батериите на тъпомерите си по празниците и са го ударили на забавление и алкохол
Наздраве! [emoji28][emoji28][emoji28]
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk