Да, най-общо казано - SBC ( Single Board Computer). Ако решиш да си купуваш задължително си купи хубава microSD карта, аз предпочитам тези на SanDisk, Ultra серията - 32GB е добър избор и е на прилична цена.
Да, най-общо казано - SBC ( Single Board Computer). Ако решиш да си купуваш задължително си купи хубава microSD карта, аз предпочитам тези на SanDisk, Ultra серията - 32GB е добър избор и е на прилична цена.
Сега ги погледнах тези Рашберита. Те по 400 лева бе.
Не е ли по добре НА Blue https://www.home-assistant.io/blue/
Нещо си в грешка, не е възможно да е толкова вдигната цената. Къде ги гледаш?
Sent from my MI 8 using Tapatalk
Ами ей тука попаднах на едно https://www.olx.bg/d/ad/mini-kompyut...tml#38f5195899
Други не съм и търсил щото се стреснах от цената.
Явно има дефицит, защото при бг доставчиците няма наличности, дори в Amazon цената е безумна. Скоро не бях гледал цени за rpi.
Цената на rpi3b+ втора употреба в olx също е безумна.
Карай с лаптопа и виртуалката и чакай да се нормализират цените.
Sent from my MI 8 using Tapatalk
Тройките бяха под 95 лева, 4 зависи от паметта 130-180
Има теми за инсталиране върху разните версии на Orange pi, от тях май си има наличности
HA задължително ли трябва да е в локалната мрежа или може на хостинг?
И аз това се замислих, че не можах да подкарам дистанционния достъп.
Купих нов рутер, правя всичко както го е показал оня пич в клипа и не става, и не става.
Като направя промените в Configuration.yaml файла после не мога да рестартирам сървъра.
Дава ми грешка.
Да задължително локално, а това дали ще го отвориш за достъп отвън зависи от теб и твоите нужди.
При теб ме съмнява, че LAN настройките на вируалната машина не са както трябва или... Кое вътрешно IP задаваш за port farward в рутера? На лаптопа или на вируалната машина?
Защо е задължително локално да работи HA?
mimojef, ако искаш да се разберем да ти настроя пренасочване на порт чрез teamviewer пиши на лично.
Задавам ip на виртуалната машина.
Biro, може и да се възползвам
Защото обикновено потребителите му, го инсталират на домашно PC, HAS, Rpi и производните му които работят в локална мрежа и дори и да има срив в интернета, системата и управлението продължават да работят докато има локална мрежа и ток, освен ако по някакъв начин не "рухне" локалната мрежа.
Идеята е да бъдеш независим от доставчици на интернет (доколкото е възможно), а така също и от различните облаци, които производителите на смарт устройства предлагат.
IP-то част от локалната мрежа ли е? Или е нещо съвсем различно?
Какво е IP-то на виртуалната машина и IP-то на хоста, където тя работи?
Ако ВМ е настроена в NAT мрежа няма да стане с пренасочване на порта. Трябва да е Bridged, по този начин ВМ ще си вземе IP от рутера и тогава виж какво е и пренасочи порта. Препоръчвам запазване на адреса на ВМ в рутера да не стане следващия път да си вземе нов IP и пренасочването да е невалидно.
- - - - - - - - - -
То хубаво да го инсталирам на PC ама компа ми харчи 70W с изключени монитори, това са си 11лв на месец за ток. Един комп в офиса и един за в къщи. А в OVH има малки облачни машини за 2.99€ на месец. Не че не може да си пусна VPN до рутърите в офиса и дома, но въпросът ми беше какво точно е ограничението - ползва broadcast пакети ли?
Имено поради тази причина се инсталират на Raspberry, Odroid, NAS (чрез Docker container) и т.н.т. А това което ти евентуално ще се опиташ да направиш, лично намен ще ми бъде интересно дали ще се получи. Не съм попадал на потребители, които го използват по този начин, което не значи, че не е възможно. Недостатъка ако успееш ти споменах какъв е, силно си зависим от доставчиците на интернет.