Страница 18 от 79 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследноПоследно
Резултати от 256 до 270 от общо 1180
Like Tree382Одобрявам

Монтаж на климатици - цени и отговорности

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2007

Re:Монтаж на климатици - цени и отговорности

Момчета, понеже не намерих тема, която съответства на моето питане, ще попитам тук, понеже ми се струва, че моя проблем идва от монтажа.

Мои близки наскоро се обзаведоха с Мицубиши инвертор. Оразмерен е нормално, съобразно помещението. Но макар и скъп и прехвален, този климатик не отговаря засега на очакванията им. Топли наистина, но не така както им се иска. И понеже сравняват с други климатици, установяват една разлика. Просто техния не "духа" хубав, осезаемо топъл въздух, както например моя стар Хайер, а само леко полъхва топлинка. И работи доста докато вдигне зададената температура... Не са правили замервания, засичания на потребление и тем подобни...

Та въпросът ми е - може ли това да се дължи примерно на недостатъчно количество фреон, или пък на нискокачествен такъв? Монтажът е отпреди седмица, времето навън е топло - може би пък трябва известен период за разработване на "машината"? Да викат ли "майсторите" или ще ме (ги) посъветвате нещо друго?

Благодаря за евентуалните отговори и се извинявам за твърде непрофесионалния си речник!!!

2.  

3. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от уди а.
    Топли наистина, но не така както им се иска. Просто техния не "духа" хубав, осезаемо топъл въздух, както например моя стар Хайер, а само леко полъхва топлинка.
    По важно е да работи както трябва, а не както им се иска. Нормално е да не духа като добрия ти стар Хайер, който пък не духа като добрата ми стара Ела-3. Ако постига зададената температура и работи без проблеми, да си свиркат хората и да си гледат кефа.

4. Тук е от
    Mar 2007

Прав си Kasap, аз си изпълних обещанието да попитам - оттук нататък купон да става!

Наздраве на цялата родна потребителска общност!

5. Member
    Тук е от
    Mar 2010

Аз съм малко нов, но да си кажа отзивите от монтажа на 3те ми клими и цената. Значи климите са втора ръка 100 волта. Аз съм от Сф а фирмата е чисто пловдивска. Момчетата дойдоха с прилично бусче от ПД, ползваха къртач Бош с две свредла едното беше 40 см, а другото около 65, понеже стените са ми 50см. Като пробиваха дори за дюбелите на вътр тела слагаха кутия отдолу за да не пада прах. Вакумираха ми с-мата. Въпреки че монтажите ми бяха т.н. сандвич монтаж исках от тях да ми пуснат мин 2м тръбен път и ми пуснаха по около 2,5м на клима. Стлъбата която ползваха беше с 4 шарнирни връзки, доста хубава. Инструмент имаха всякакъв сложиха и маркучи за конденза точно толкова дълги колкото трябваше ( на единия е около 6м ) С две думи всичко изглеждаше прекрасно и климите работят за сега бе шумове. Цената за това удоволствие беше 400 лв, което вкл монтажа на 3 клими, 3 трафа и транспорта от ПД до СФ, като махнем транспорта и трафовете сиг монтажа е 300 лв или по 100 лв на клима, като те сиг пак са калкулирали някаква печалба вътре и ползват хубава техника. Отделно ми дадоха и отстъпка за климите, които така или иначе бяха с най-добра цена ( без отстъпката ) Клмите са 2бр AS-E22S и 1 RAS-285NDR. Идеята ми е, че явно и при тая цена имат печалба, пък за цени нагоре, кой знае какви печалби имат

6. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

eddy, няма причина да се оплакваш. Чудесни климки си спретнал. Със здарве да си ги ползваш!

П.С. Не знам кога софийските фирми, предлагащи 100V климатици ще настигнат пловдивските и варненските...

7. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009

Цитат Първоначално публикувано от eddy
    Аз съм малко нов, но да си кажа отзивите от монтажа на 3те ми клими и цената. Значи климите са втора ръка 100 волта. Аз съм от Сф а фирмата е чисто пловдивска. Момчетата дойдоха с прилично бусче от ПД, ползваха къртач Бош с две свредла едното беше 40 см, а другото около 65, понеже стените са ми 50см. Като пробиваха дори за дюбелите на вътр тела слагаха кутия отдолу за да не пада прах. Вакумираха ми с-мата. Въпреки че монтажите ми бяха т.н. сандвич монтаж исках от тях да ми пуснат мин 2м тръбен път и ми пуснаха по около 2,5м на клима. Стлъбата която ползваха беше с 4 шарнирни връзки, доста хубава. Инструмент имаха всякакъв сложиха и маркучи за конденза точно толкова дълги колкото трябваше ( на единия е около 6м ) С две думи всичко изглеждаше прекрасно и климите работят за сега бе шумове. Цената за това удоволствие беше 400 лв, което вкл монтажа на 3 клими, 3 трафа и транспорта от ПД до СФ, като махнем транспорта и трафовете сиг монтажа е 300 лв или по 100 лв на клима, като те сиг пак са калкулирали някаква печалба вътре и ползват хубава техника. Отделно ми дадоха и отстъпка за климите, които така или иначе бяха с най-добра цена ( без отстъпката ) Клмите са 2бр AS-E22S и 1 RAS-285NDR. Идеята ми е, че явно и при тая цена имат печалба, пък за цени нагоре, кой знае какви печалби имат
    Безаварийно да си ги ползваш много дълго време и ще може ли да дадеш повече инфо за фирмата, за да не става реклама може и на лични

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Цитат Първоначално публикувано от Kaar
    В крайна сметка, не стана ясно какво включва монтажът като материали и тяхното остойностяване, трудът (квалифициран или не) и неговото остойностяване, инструментите и тяхната амортизация!?
    От преден пост се вижда, че в Япония например, монтажът струва около 250 лв.
    Наистина ще е интересно да се обоснове - как се формира дадена цена за монтаж и тук, за да да се предпазват клиентите от необосновани ценови предложения, всеки един да обясни защо и как трябва да се плаща определена цена за дадена услуга - аргументирано и подплатено с цифри!
    Ако се поразтърси човек по магазините (складовете), може да се калкулират материалите за 3 м. тръбен път за климатик 12-ка примерно, се получава следното:
    Медни тръби - 2 х 3м. за около 24 лв.;
    Изолация за медните тръби - 2 х 3м. за около 2 лв.;
    Дренажна тръба гофрирана 3м. - 2-3 лв.;
    Бандажна лента - 8 лв.;
    Стойки с консумативи - 12 лв.;
    Ел. кабел 5x2.5 ШВПС 3м. - 6 лв.
    До тук, сметката за монтажния кит излиза, че е около 50-тина лв. ориентировъчно, но има и по-ниски цени.
    Също така, излиза че, удължаването на тръбния път за всеки един допълнителен линеен метър е с около 10 лв.
    Като допълнителна информация, ако все пак се наложи допълване на системата с фреон поради дълъг тръбен път, то цената на R410А е 23лв./кг. (за справка - фабрично климатика си е зареден с около 1 - 1,100кг. фреон).
    Всичко останало над тази цена от 50 лв., би трябвало да е за заплати, амортизации и административни разходи (ако има такива).
    Нормално, монтажът протича в рамките на 1-2 часа, извършван от 2-ма монтажници, ако местата за разполагане на телата са нормално достъпни и не изискват специални технически решения и похвати.

ок

но нека да се продължи с нещо което доста пъти е обеснявано, предъвквано и казано за хората, дето много са точни и не чак тлкова , когато перавят сметка на другите - за тебе Kaar става дума

дова което си проверил по складовете - ок
    ами как оценяваш:
    1.разходите на фирмата монтажник за ФРЗ ( за тебе простичко обяснено да се плати на двама не до там ентелегеееентни люде отскоро жители под наем у голем град по 50 лева на ден , и то вече от понеделник до четвъртък)
    2. на фирма лизингодател - да са живи и здрави да дават още убави, нови коли без да се плащат нацяло, за 2, 3 до 5 годинки
    3. за амортизации на машини и инструменти дето пак съште люде малоуумници ) ги ръчкат
    ми осигуровки данъци - нещо такова да си чувал

@Кар

ти много се опитваш да правиш чуждите сметки - ама напварил ли си своята - кажи ти колко изкарваш, колко данъци плати ........

10. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Стига бе... И разходите на лизинговата къща ли включваш в цената Все си мисля, че тя има съвсем други инструменти чрез които прави отлична печалба даже и по време на криза като сегашната без това да товари началната цена...
    А за осигуровки наистина си прав - чували са хората, че някъде се плащали върху цялата, а не минималната заплата, но повечето само са чували за съжаление.
    По другите точки - напълно си прав да ги споменаваш като фактори в ценообразуването.

11. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Цитат Първоначално публикувано от nebelservice

ок

но нека да се продължи с нещо което доста пъти е обеснявано, предъвквано и казано за хората, дето много са точни и не чак тлкова , когато перавят сметка на другите - за тебе Kaar става дума

дова което си проверил по складовете - ок
    ами как оценяваш:
    1.разходите на фирмата монтажник за ФРЗ ( за тебе простичко обяснено да се плати на двама не до там ентелегеееентни люде отскоро жители под наем у голем град по 50 лева на ден , и то вече от понеделник до четвъртък)
    2. на фирма лизингодател - да са живи и здрави да дават още убави, нови коли без да се плащат нацяло, за 2, 3 до 5 годинки
    3. за амортизации на машини и инструменти дето пак съште люде малоуумници ) ги ръчкат
    ми осигуровки данъци - нещо такова да си чувал

@Кар

ти много се опитваш да правиш чуждите сметки - ама напварил ли си своята - кажи ти колко изкарваш, колко данъци плати ........
    И така, nebelservice - да започнем пак с една година закъснение...
    По т. 1. Въпросният ФРЗ (фонд работна заплата) за двамата "не до там ентелегеееентни люде отскоро жители под наем у голем град", които си наел да ти работят, САМО от монтажи ли се формира?! Ако си решил фирмата ти САМО с монтажи да се занимава - ще трябва да премислиш още веднъж (най-малко заради кризата). Размера на надника от 50 лв. за въпросните "не до там ентелегеееентни люде отскоро жители под наем у голем град" няма да коментирам.... доколко е официален и доколко ти плащаш реални осигуровки
    По т. 2. и т. 3. ..... ами да вземем тогава и "личния" ти фирмен автомобил и личния ти "фирмен" апартамент (които нямат ни най-малко пряко отношение в дейността на фирмата) = кредити и лизинги за фирмата + амортизации на машини и инструменти..... какво ще правим?! Къде ще му излезе сметката?!
    Всъщност, именно тези разходи ти спестяват и данък печалба, които не плащаш и за който аз случайно съм чувал и плащам. И освен, че тзи разходи ти се изваждат от печалбата и не плащаш данък за тях, клиентите ти ги товариш допълнително още веднъж с този си разход. Или не правиш така?!
    Но клиентите това не ги интересува - ти си решаваш
    Хората (клиентите) не са "не до там ентелегеееентни люде отскоро жители под наем у голем град" и могат сами да преценят каква е стойността на материалите, а от там и за всичко нагоре (труд + амортизации + печалба...), та да си направят извод и да сравняват с други цени! Пазарна икономика по време на криза
    Цитираните по-горе цени са завишени и стари!

12. Member
    Тук е от
    Aug 2009

Аз съм малко нов, но да си кажа отзивите от монтажа на 3те ми клими и цената. Значи климите са втора ръка 100 волта. Аз съм от Сф а фирмата е чисто пловдивска. Момчетата дойдоха с прилично бусче от ПД,........
    Цената за това удоволствие беше 400 лв, което вкл монтажа на 3 клими, 3 трафа и транспорта от ПД до СФ, като махнем транспорта и трафовете сиг монтажа е 300 лв или по 100 лв на клима, като те сиг пак са калкулирали някаква печалба вътре и ползват хубава техника.
    Тук си малко в грешка:
    1. 3-те трафа по 70 лв = 210 лв
    2. Пътните от Пловдив до София и обратно са грубо около 300 км по 0,60 лв на километър = 180 лв., в твоя случай предполагам, че е са излезнали около 316 км (поне толкова са ти хванали).
    Така направена една проста сметка излиза, че монтажа ти е бил без пари! Така, че имаш повод да почерпиш!

13. Member
    Тук е от
    Nov 2008

По описанието разбрах коя е фирмата и кои са монтажниците. То на единия не му трябва и стълба, че той е около 2м. и вътрешните ги монтира без катерушки.

п.с. климите се отлични, със здраве да ги ползвате.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Mar 2010

Понеже видях, че малко се разбуниха духовете ще отговоря.

Kasap: Ни най-малко не се оплаквам, за сега съм доволен и ако и занапред нещата са добре ( след като мине първата зима ), мисля фирмата ще получи още няколко клими да монтира.

nebelservice: Самия аз имам фирма и много добре знам какво искаш да кажеш, но КЛИЕНТА рядко се интересува от тия неща, той ( аз в случая ) се интересувам само от крайната цена на продукта, изобщо не ми пука, кой какви лизингови вноски има да плаща, как си осигурява работниците и тн и тн.

Djia: Доколкото прочетох някъде тук цената на трафовете на едро излиза около 20-30лв. Пътните до ПД като гориво са около 40лв, няколко дни по-рано ходих до там за да си избера, а това кой каква тарифа си слага ми е все тая. Пак казвам мен ме инт крайната цена.

joro_bul: И двамта монтажници бяха около 1,8м, колкото съм и аз. Единия беше около 45г доста уравновесен и по действията съдейки компетентен. Другия беше около 10г по-млад, много прибързан със страшно много енергия и без мисъл. Реално първия правеше всичко съществено, а втория пробиваше, завиваше, носеше и тн. Не знам за коя ф-ма си се сетил

Благодаря на всички за пожеланията

16. Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от provigo
    Я да питам в БГ ползвате ли за монтажи твърда медна тръба. Някои може да я наричат и закалена не знам. Продава се на дължина и не се огъва, освен ако не се нагрее преди това. Иначе се запояват колена за завоите. Мога да кажа, че на видимите участъци от един монтаж, такова изпълнение изглежда много добре. Тръбите са изпънати като струни, няма гънки, няма "маслени трапове" по хоризонталните участъци.
    И защо е нужно да се правят с твърди тръби? Аз не мисля, че трябва да отваряме допълнителни потенциални места за пропуски.

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Еди,в момента цената на медта в готово изделие като проводника в трафа е около 15 лв/кг. В един траф ,тежащ 5 кг,с гаранция има поне 3 кг мед. Направи сам сметка колко е медта,колко ще е тороида,ламарината,навиването,боядисването ,клемата и маааааалката печалба.
    Да не говорим и за пътните до Пловдив,защото си сметнал САМО горивото,ама тя колата не сака само това....Тва масла,амортизационни отчисления,загубеното време на монтажниците....Що такситата не возят на 15 ст/км ???

18. Member
    Тук е от
    Aug 2009

Djia: Доколкото прочетох някъде тук цената на трафовете на едро излиза около 20-30лв. Пътните до ПД като гориво са около 40лв, няколко дни по-рано ходих до там за да си избера, а това кой каква тарифа си слага ми е все тая. Пак казвам мен ме инт крайната цена.

Е да, но теб не те касае цената на едро или колко излизали пътните. Ти си краен потребител и за теб е от значение крайната им цена (на трафа и пътните). Така, че няма смисъл да ми обясняваш примерно, че пътните излизали 40 лв, защото на мен пътните да речем биха ми излезнали около 24 лв....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 18 от 79 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Инструменти за монтаж на климатици
    От d_imige във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 101
    Последно: 12-10-15, 15:04
  2. Фирма за монтаж на климатици
    От stich1 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 3
    Последно: 27-05-14, 17:49
  3. климатици general на ниски цени!
    От nikolas4o във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 28-10-12, 13:34
  4. Цени за монтаж на ел. осветление и видеонаблюдение.
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 6
    Последно: 28-09-10, 11:34
  5. Технополис, Жега 2 и монтаж на климатици
    От rum във форум Черен списък
    Отговори: 8
    Последно: 10-07-07, 14:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе