Четох, четох.....та се замаях. И "клиентите" и "монтажниците". И едните имат известно право и другите. angel
Ама някак никой не ми се видя обективен. Само "дърпане на чергата", което донякъде е нормално.
Ама я някой да каже като как да се заплаща монтажа /на каквото и да е, но в случая става въпрос за климатици/, при следните условия:
- нова или запазена/м/у 2 и 5 години/ кола, подходяща за целта, не двуврата каруца
- Качествено оборудване от класа на Хилти, Бош, Ревко, Данфос, СпС, ИТЕ, Ротенбергер и т.н. в т.ч. и вакуумпомпи, тестери, везни, отсмукващи апарати и др.
- хубави материали, далеч от Изогома и Металснаб
- над средно ниво крепежни елементи и консумативи
- добре облечени, обути и нахранени хора, със или над средно образование, които еднакво добре пробиват дупка и ремонтират платка
- нива на заплащане около и над средното, но по реални разценки, а не статистически
- с осигуровки, далеч над минимална заплата
- със застраховки, вкл. и живот
Може и да пропускам нещо, но това е основно май.
Като екстра може да добавим и едно лаптопче с полагащия му се лицензиран софтуер и специализирани програми, че вече бая машинки имат възможност да се "боднеш" и да ти каже болката без да разпориш цялата система.
Някой каза, че не трябва да се има предвид автомобила и оборудването. Мммм........ми като си продаваш старата кола, нали не твърдиш как е била нова преди 10 години, ами я предлагаш в това състояние дето е сега. А кво си правил с нея? Возил си си дупарата......или си я ползвал за работа!
За пример - наскоро оборудвах едно място с офис техника. Ами купих си нещата от фирмата изпълнител /не са вносители/, направиха структурното окабеляване, монтираха и настроиха всичко, че и бонус изкарах. Ми ако бях тичал като гламав няколко седмици можеше и да спестя 3-4%, но нивата на отстъпки от вносителя или дистрибутора нямаше как да постигна. А и кой щеше да ми направи останалото, при положение, че нямам нужните знания и умения? Затова си платих и съм доволен.
Така ги виждам нещата, а дали съм прав, не знам. Всеки гледа от своята камбанария.
: jamaika