Ползваме такава тръба ,най вече за големи обекти и VRV -системи
Ползваме такава тръба ,най вече за големи обекти и VRV -системи
При VRV системите я ползваме заради точните диаметри по програмата за изчисляване,които ги няма при меките тръби. А в домашните монтажи аз никога не съм виждал или ползвал твърда тръба.Не вярвам клиента да ми плати допълнителния скъп труд по заварките и продухването с азот заради някакви гънки отвън.
ванко и провиго, вие използвали ли сте някога такава вентилация на климатик. тази екстра си е супер и при положение , че дадеш 3000 лв за такъв климатик , някой специалист да ти я монтира по този начин, е това недопустимо. въздуха, който влиза отвън чрез моторче, си минава през филтри и изобщо не е същия като този навън. плюс това тази вентилация може да си работи и при изключен климатик. може и въобще да не я спираш 24 часа, което ти гарантира постоянно свеж въздух в помещението.
Знае ли някой какъв е дебита на подавания външен въздух в тоя случай? Такъв тип подаване на външен въздух нито съм виждал, нито съм ползвал. Виждал съм и съм работил над централни канални системи, които си имат истински вход за външен въздух. Имат също т.нар. опция за free cooling.
Е, значи за 2 часа работа ще смени въздуха в стая 40 м3. Все е нещо.
Ако дебита на вентилатора на една 12-ка на висока скорост е около 260 cfm, за да има добро подаване на свеж въздух, се залага поне 10%, което идва около 26 cfm. А тия 20 кубика на час, са си 7 cfm, което не е достатъчно но да кажем, че има някакъв ефект. А филтъра на входящия маркуч на колко време го сменяте? За около 3-4 месеца мога да ви гарантирам, че ще е готов за смяна или почистване.
provigo, не искам да влизам в спорове. Просто споделих мнение за продукт, от който съм доволен и мога да му оценя достойнствата субективно /за разлика от разни нано-мано-нам-какво-антибактериални-екстри/. Нека някой, който има преки впечатления, да ги сподели. Не е въпроса, са си чешем епидермиса.
В крайна сметка, не стана ясно какво включва монтажът като материали и тяхното остойностяване, трудът (квалифициран или не) и неговото остойностяване, инструментите и тяхната амортизация!?
От преден пост се вижда, че в Япония например, монтажът струва около 250 лв.
Наистина ще е интересно да се обоснове - как се формира дадена цена за монтаж и тук, за да да се предпазват клиентите от необосновани ценови предложения, всеки един да обясни защо и как трябва да се плаща определена цена за дадена услуга - аргументирано и подплатено с цифри!
Ако се поразтърси човек по магазините (складовете), може да се калкулират материалите за 3 м. тръбен път за климатик 12-ка примерно, се получава следното:
Медни тръби - 2 х 3м. за около 24 лв.;
Изолация за медните тръби - 2 х 3м. за около 2 лв.;
Дренажна тръба гофрирана 3м. - 2-3 лв.;
Бандажна лента - 8 лв.;
Стойки с консумативи - 12 лв.;
Ел. кабел 5x2.5 ШВПС 3м. - 6 лв.
До тук, сметката за монтажния кит излиза, че е около 50-тина лв. ориентировъчно, но има и по-ниски цени.
Също така, излиза че, удължаването на тръбния път за всеки един допълнителен линеен метър е с около 10 лв.
Като допълнителна информация, ако все пак се наложи допълване на системата с фреон поради дълъг тръбен път, то цената на R410А е 23лв./кг. (за справка - фабрично климатика си е зареден с около 1 - 1,100кг. фреон).
Всичко останало над тази цена от 50 лв., би трябвало да е за заплати, амортизации и административни разходи (ако има такива).
Нормално, монтажът протича в рамките на 1-2 часа, извършван от 2-ма монтажници, ако местата за разполагане на телата са нормално достъпни и не изискват специални технически решения и похвати.
Препоръчайте ми добър майстор на климатици за Бургас.Весели празници на всички!
Зависи за какво.Хладилно или електроника.
за откриване пропуск на фреон и ремонт.за обикновен сплит става дума.
Огледай гайките отвън на външното дали са омаслени ако да значи там е теча може да огледаш и външната и вътрешна пита за омасления.
VEIEV .......несе изказвай неподготвен, първо прочети и после пиши.
Човекът търси техник от Бургас след като неможеш да посочиш не пиши глупости той ако можеше да сиго ремонтира нямаше да тарси техник![]()
Правилно ,не всеки разбира точно за какво става дума...така че - "козата си сака пръч",не разбираш ли - не пипай ,да не стане като - http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg391413