Ползваме такава тръба ,най вече за големи обекти и VRV -системи
Ползваме такава тръба ,най вече за големи обекти и VRV -системи
При VRV системите я ползваме заради точните диаметри по програмата за изчисляване,които ги няма при меките тръби. А в домашните монтажи аз никога не съм виждал или ползвал твърда тръба.Не вярвам клиента да ми плати допълнителния скъп труд по заварките и продухването с азот заради някакви гънки отвън.
ванко и провиго, вие използвали ли сте някога такава вентилация на климатик. тази екстра си е супер и при положение , че дадеш 3000 лв за такъв климатик , някой специалист да ти я монтира по този начин, е това недопустимо. въздуха, който влиза отвън чрез моторче, си минава през филтри и изобщо не е същия като този навън. плюс това тази вентилация може да си работи и при изключен климатик. може и въобще да не я спираш 24 часа, което ти гарантира постоянно свеж въздух в помещението.
Знае ли някой какъв е дебита на подавания външен въздух в тоя случай? Такъв тип подаване на външен въздух нито съм виждал, нито съм ползвал. Виждал съм и съм работил над централни канални системи, които си имат истински вход за външен въздух. Имат също т.нар. опция за free cooling.
Е, значи за 2 часа работа ще смени въздуха в стая 40 м3. Все е нещо.
Ако дебита на вентилатора на една 12-ка на висока скорост е около 260 cfm, за да има добро подаване на свеж въздух, се залага поне 10%, което идва около 26 cfm. А тия 20 кубика на час, са си 7 cfm, което не е достатъчно но да кажем, че има някакъв ефект. А филтъра на входящия маркуч на колко време го сменяте? За около 3-4 месеца мога да ви гарантирам, че ще е готов за смяна или почистване.
provigo, не искам да влизам в спорове. Просто споделих мнение за продукт, от който съм доволен и мога да му оценя достойнствата субективно /за разлика от разни нано-мано-нам-какво-антибактериални-екстри/. Нека някой, който има преки впечатления, да ги сподели. Не е въпроса, са си чешем епидермиса.
В крайна сметка, не стана ясно какво включва монтажът като материали и тяхното остойностяване, трудът (квалифициран или не) и неговото остойностяване, инструментите и тяхната амортизация!?
От преден пост се вижда, че в Япония например, монтажът струва около 250 лв.
Наистина ще е интересно да се обоснове - как се формира дадена цена за монтаж и тук, за да да се предпазват клиентите от необосновани ценови предложения, всеки един да обясни защо и как трябва да се плаща определена цена за дадена услуга - аргументирано и подплатено с цифри!
Ако се поразтърси човек по магазините (складовете), може да се калкулират материалите за 3 м. тръбен път за климатик 12-ка примерно, се получава следното:
Медни тръби - 2 х 3м. за около 24 лв.;
Изолация за медните тръби - 2 х 3м. за около 2 лв.;
Дренажна тръба гофрирана 3м. - 2-3 лв.;
Бандажна лента - 8 лв.;
Стойки с консумативи - 12 лв.;
Ел. кабел 5x2.5 ШВПС 3м. - 6 лв.
До тук, сметката за монтажния кит излиза, че е около 50-тина лв. ориентировъчно, но има и по-ниски цени.
Също така, излиза че, удължаването на тръбния път за всеки един допълнителен линеен метър е с около 10 лв.
Като допълнителна информация, ако все пак се наложи допълване на системата с фреон поради дълъг тръбен път, то цената на R410А е 23лв./кг. (за справка - фабрично климатика си е зареден с около 1 - 1,100кг. фреон).
Всичко останало над тази цена от 50 лв., би трябвало да е за заплати, амортизации и административни разходи (ако има такива).
Нормално, монтажът протича в рамките на 1-2 часа, извършван от 2-ма монтажници, ако местата за разполагане на телата са нормално достъпни и не изискват специални технически решения и похвати.
Препоръчайте ми добър майстор на климатици за Бургас.Весели празници на всички!
Зависи за какво.Хладилно или електроника.
за откриване пропуск на фреон и ремонт.за обикновен сплит става дума.
Огледай гайките отвън на външното дали са омаслени ако да значи там е теча може да огледаш и външната и вътрешна пита за омасления.
VEIEV .......несе изказвай неподготвен, първо прочети и после пиши.
Човекът търси техник от Бургас след като неможеш да посочиш не пиши глупости той ако можеше да сиго ремонтира нямаше да тарси техник
Правилно ,не всеки разбира точно за какво става дума...така че - "козата си сака пръч",не разбираш ли - не пипай ,да не стане като - http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg391413