Той климатика е вкъщи в кашона и чака. Ела да го видишВ другата тема за него гледам се чудеха същото нещо хората
Я мед я не :д
Той климатика е вкъщи в кашона и чака. Ела да го видишВ другата тема за него гледам се чудеха същото нещо хората
Я мед я не :д
Ако има възможност, не го слагайте над козирката , ще тропат капки при дефрост и комшията ти ще мрънка най-вероятно.
А как стоят нещата с преместването на вече монтиран климатик.. До тук разбрах, че преди да се изключи се пуска на охлаждане на най-ниските градуси и на турбо, за да си "прибере" фреона във външното тяло, но ако е по-високо монтирано външното, не остава ли фреон по тръбите до вътрешното и как е най-добре да се монтира в последствие..как става обезвъздушаването и със старите тръби ли да се монтира или с нов тръбен път и доливане..
Тънкият момент е да разбереш кога да затвориш втория кран и да спреш компресора. Само хора с много опит го могат, ориентират се по слух. Винаги се губи малко фреон. Рискът от зареждане на ново или да се повреди компресора е голям. Аз, лично, много бих внимавал кого да ангажирам за такова "просто" нещо![]()
Това за "слуха" забелязах, че го направиха точно преди да затворят напълно втория кран.. Изчакаха нещо на "усет"и тогава го затвориха до край.. Въпроса който ме вълнува е при повторния монтаж как става обезвъздушаването и монтажа, ако по-тръбния път и вътрешното тяло има останало нещо..?
Или вакуумираш, или пускаш малко от фреона да издуха въздуха останал в тръбите и стягаш здраво холендъра.
Как така по усет? Има си уреди-използвате компресорът да направи вакуум и тогава затваряте втория кран. Нищо не се губи тогава.
После се вакуумира задължително! ( Ако е същият тип хладилен агент иначе задължително продухване с азот,тест за налягане и т.н.) И всичко това се върши от човек който има лиценз да борави с хладилни газове и знае какво да прави....Толкова е просто.
Този пост е редактиран от stainway; 08-11-17 в 02:53.
А какъв нагревател ми трябва за да не трупа лед в тавичката и как е най-добре да се монтира.. към външното ли се свързва или самостоятелно..?
Има няколко варианта:
1)взима се захранване от четири-пътния вентил и през реле на 220V (сравнително скъпи са, около 20-30лв за качествено) се пуска кабел 45W/m, който е 6-7лв метъра. Може да се прокара по дъното на климатика, да излезе през отвора за отичане и после по ваничката
Това е най-добрия вариант, кабела нагрява само в режим обезскрежаване
2)захранване през клемореда на външното тяло без термостат
3)захранване през клемореда на външното тяло с термостат за примерно 0 градуса (10тина лева)
4)с отделен захранващ кабел и си го пускате когато вие искате
Разбрах..ще пробвам първо вариант 1, понеже трупа лед само във ваничката, а по дъното на външното не трупа лед. Обаче ако се загрява и дъното на външното, може би ще е по-добре, за да капе леко подгрята вода и да не замръзва във ваничката..
Този пост е редактиран от nikolov333; 08-11-17 в 22:13.
Здравейте. Ще се монтира климатик най-накрая е избран и следва монтажа. Предлагат ни монтаж на климатика на външната стена на сградата чрез махане на стъклопакета на дограма за по-лесно монтиране. На мен не ми се видя удачно, защото как ще се обслужва след година,две,три? Всеки път ще трябва махане на стъклопакета, което е допълнителни 40лв и риск от счупването му. Исках монтажа да е като вариант 2 на снимката (рисуваната на paint), но не можело кондензиония дренаж да се отича. Вие какво решение бихте ми дали? Закупуване на кондензационна помпа вариант ли си е въпреки оскъпяването?
Вариант 1 е техния избор
Вариант 2 е моя
https://imgur.com/a/dhVTO
Колега стъклопакет се маха за 2мин, какви 40лв? Аз моите съм ги свалял сигурно 30 пъти... Ако ти искат 40лв за сваляне на стъклопакет направо ги отсвири и викни някой да ти го свали преди да дойдат.
Според мен най-добре си го сложи на ниво под прозореца, по моя вариант 1. На терасата ще ти се мотае излишно и ще вее и шуми.
Единия у нашите е монтиран така на 6-тия етаж и си го обслужват през прозореца.