Аз пък не съм съвсем на мнението, че колкото по-ниски са оборотите на компресора, толковя по-висока е неговата ефективност. Дори при "флагманите", с двойнороторни компресори.
Аз пък не съм съвсем на мнението, че колкото по-ниски са оборотите на компресора, толковя по-висока е неговата ефективност. Дори при "флагманите", с двойнороторни компресори.
За съжаление, най-вероятно няма да имам възможността да го следя много, много. Имал съм тази възможност при баджанака, който е с ниски топлозагуби и го държи на ниско задание 20-22гр. Седи на фиксирана последна степен на турбината. Тази машина 99% от времето работи на втората си степен. Да не кажа, че си е събитие да го видиш на 1-ва. После леко покачва минимума, така че реално трудно ще падне толкова температурата на топлообменника, че да включи на нея. Това е и единствената причина да избегна Фуджицу за по-малките ми стаи. Много ми идват над 30дб, за 14м2.
И аз да дам пример със един скрулак....
Отоплителна мощност: 4.0 kW (0.9 ~ 7.6), 13652 BTU (3070 ~ 25939)
Консумирана електроенергия: 675 W (75 ~ 1965)
COP: 5.92 (min 12, max 3.86) (коефициент на преобразуване – енергийна ефективност)
Сашо, този минимум топлоотдаване, не обуславя ли повече работа он/офф в преходните сезони, при сравнително малка разлика между външна и вътрешна температура, респ. ниски топлозагуби?
Ето примерче, с един стар европеец - Хеви 50ZJX, със Scroll компресор.
COP на минимум - 3,5
COP на номинал (6kW) - 4.44
П.п. Я какви добри параметри вади този 10 годишен старец.![]()
SPSt, не мога да ти отговоря на този въпрос, защото няма "оплаквания" от хора с подобни машини свързани с подобна работа. Тоест може и така да работят, не знам, но подобно държание е незабележимо и хората не му обръщат внимание. Друг е въпроса, че на подобна работа тук се гледа с лошо око, сякаш не знам какво се случва...ама то си има една приказка - всеки луд с номера си.
Май не съм се изразил добре и не сте ме разбрали какво има предвид. Не става въпрос да се сравнява ефективността един и същи компресор при различни обороти минимални, номинални максимум. Вижте пак линка където са сравнени 3-те машини и ще разберете какво съм имал предвид и защо машина "С" се е представила най-добре.
Bobi , Те точно на амбъра му даваха 1 Hz със G10 компресор![]()
Какви копове 12 при работа на минимум.
При 75W ще отдава 1kW, .... ГТ.
Bobi , Г-жа Донг го е въртяла и на 1 Hz. Нали питаше как е при другите марки :
https://m.youtube.com/watch?v=ejP7Ahnz9_s
Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk
Не знам на колко го е въртяла картинката за амбъра е от сервизното. Има линк къде там има 1Hz?
При битовите климатици реалният коп е между 3 и 4, а при минусови температури и по-малко.
Коп-ът е обратно пропорционален на изходящата температура, с всеки градус нагоре в стаята копът се срива надолу. Данните за ефективността, които производителите посочват в брошурките би трябвало да са отчетени при постоянна вътрешна температура 19,9 - 20,0 градуса и вентилатор на макс, затова нямат много общо с действителната ефективност.