Сега звънях на въпросния дилър в БГ и цената за 400w без картина е 850лв с ддс а с картина е 980лв. но нямат терморегулатор, обясниха ми ,че са нагласени да подържат 22/23СПървоначално публикувано от 1011
Сега звънях на въпросния дилър в БГ и цената за 400w без картина е 850лв с ддс а с картина е 980лв. но нямат терморегулатор, обясниха ми ,че са нагласени да подържат 22/23СПървоначално публикувано от 1011
Всеки си има своя истина.В линка даден от 1011 се казва,че 800 Вата е дстатъчно зада стопли помещение 56m³ или около 22 м2(за токова помещение ни препоръчват климатик с 3-3,5 кВт номинална топлинна мощност).Горе долу същото e и при InfraSWISS.Та задавам си въпроса- аджеба всички ли лъжат,нали все пак говорим за бели държави...и как така само няколко човека в този форум са надушили това...
AntonBM : каза че си смятал професионални системи. как са цените там. трябва ми за цехче за пвц дограма - няма как да стопля с нищо защото е 7м високо 6х12 м.
какво бих могъл да сложа.
всъщност върти ми се в главата че пвц-то приемало най добре ир. вярно ли е? трябва ми профила да е топъл защото иначе стават трудно спойките.
има ли фирми цени ?
отказвам да разбера как ир картина за 1500 лева с 1500 вата мощност ще ме топли по-добре от ир с 1500вата мощност за 250 лева. да кажем като тези тук : http://www.el-otoplenie.com/promishl...inde/ir-blinde
1011, може ли да ми напишеш на ЛС,марката на тези IR панели,за да ги разгледам и да си поискам оферта Предварително ти благодаря!Първоначално публикувано от 1011
Конане,драсни моля Те на лични малко повече за Камра,това ли е инфраред и едно и също ли е с "лъчисто отопление,щото ми се омота в главата!!!Благодаря!
Тук е мястото да кажа, че грешно развихме темата, като наблягаме само на електрическото IR-лъчисто отопление. Такова отопление може да се прави с всички видове енергоносители (горива). С електричество е скъпо (мисля, че само с нафта е по-скъпо), но IR-отопление може да се прави и с топлоносител вода подготвена в котел (различни видове горива), газ (пропан-бутан или природна) изгаряна директно в IR-излъчватели и най-накрая с обикновени печки за горене на твърдо гориво, които се загряват и излъчват такива лъчи. Всяка повърхност, която се затопли до температура по-висока от околната започва да излъчва IR-лъчи, дължината им е обратно пропорционална на повърхностната температура. Т.е. по-топлите излъчват лъчи с по-къса дължина. В тази връзка излъчвателите се делят на 3 вида – високотемпературни, средно и ниско температурни. Ако тръгна да обяснявам всички видове, ще се получи много дълъг пост.Първоначално публикувано от estqwerty
estqwerty, трябва да решиш каква част от цеха искаш да отопляваш и до каква температура, за да ти предложа варианти. Може да топлиш и целия цех, но в 90% от случаите, това е излишно. Екстрата на лъчистото отопление е, че с него може да се топлят зони. За това то може да се ползва и на открито. Цените в повечето случай са много по-ниски от тези, които се коментират тук за ЕЛ излъчвателите. Прав си да се съмняваш, че скъпата IR-картина ще топли повече от печките, които ти си намерил. Най-добре намери си един ОВК проектант, който да те консултира. Ако си от Бургас или района може това да съм и аз (пиши на лични, ако е така). За консултация аз пари не вземам, не вярвам, някой колега да ти „отреже главата”.
Така е, то и лада, и мерцедес все ще те закарат от точка А до точка Б, ама май има някаква разлика :-)Първоначално публикувано от AntonBM
за estqwerty: чувал съм, че Асист предлагат решения за този случай. Редуел също имат специални уреди за индустриални помещения и цехове на добри цени.
ок мерси на всички - ще поразровя малко , може да набележа някои фирми - русе / варна са ми най-близо. но трябва първо да се види.
още чакам колегите тук които са си взели да споделят как е. както и пари за ток.
както и аз като justify - давам 20% от цената ако на някой не му вършат работа картините.
Покрепям те, Конане, аз именно заради това реших да опитам с инфрареда и съм доволен. Гледам и ти също, така че който е ползвал - знае :-)Първоначално публикувано от KonanVarvarina
Замислих се над следното в отговор на въпроса ти:
за стая ок. 20 квадрата, климатика трябва да е ок 3-3,5 кW. (цена дайкин ок. 1500-1600 лв с ДДС)
Австрийската фирма дават за 20 квадрата ок. 1100 Вата уред (цена ок. 1000 лв. с ДДС)
Ако искаме постоянно да ни е топло 24 часа, климатика го слагаме примерно на 25-26 градуса постоянно и той ще си работи 24 часа. Ще изгори 24*0.85 = 20 квт (не съм специалист, да ме корегира някой ако не е точно)
Инфареда ще работи 7-8 часа т.е. - ок 7.7 до 8.8 квт за ден. т.е. ще изхарчи наполовина по-малко. Да не забравяме разбриа се, че същия топлинен комфорта при инфрареда ще е при по-ниска температура на въздуха, което също е фактор за тази икономия. Инфраред на 26 е като климатик на 29-30, грубо.
Сега, ако климатика го намаляме и го използваме само 12 часа а не 24, той ше изгори около 10 квт-а за деня, с инфрареда за цял ден пак е по-малко. А тук вече излиза и въпроса за комфорта и кой как предпочита топлината и дали иска шума на климатика, постоянното течение, и т.н.
СЕГА: при по-големи температурни разлики, разликата ще е дори по-голяма в полза на инфрареда, защото на климатика CоP-a пада, както казва дори и Атнон. Нека някой спец да каже дали сметката е правилна и ако не - да каже по-точно.
А поради каква причина смяташ че инфраред с мощност 1100 Вата ще работи 12 часа, а климатик с мощност 3500 Вата ще работи през цялото време, за да се поддържа долу-горе една и съща температура. Въобще начина ти на разсъждение е доста екзотичен. За да се поддържа определена температура в една стая, трябва да се компенсират загубите на тази стая към околната среда. Загубите на енергия се компенсират с добавяне на енергия. Ако добавяме в една стая за денонощие примерно 10 киловатчаса, с инфраред ще платим 10 киловатчаса. А ако ги добавим тези 10 киловатчаса с климатик ще платим 3,5 киловатчаса. Разликата се получава от това че климатика не превръща директно електрическата енергия в топлинна,а пренася енергия от външната околна среда към вътрешната среда.
Колега, направи ти сметката тогава. Инфрареда по харкатеристика го дават да работи 7 часа(а не дванадесет) за 24 часа отопление, чети какво съм написал. Климатика колко ще работи, за да поддръжа топлина и комфорт 24 часа? Не ми е ясно защо нито един продавач на климатици не ми казва просто колко ще харчи, макар и приблизително.Първоначално публикувано от fbr
Температурата е различна(при инфрареда е по-ниска, но това не пречи на субективното чувство за конфорт и топлина), това вече го казахме, и уточнихме че е един от факторите за икономия. Може би дори главния фактор.
Енергията която ще получиш от инфраред 1100 Вата, за седем часа е 7,7 киловатчаса. Климатика не потребява 850 Вата мощност непрекъснато, а само когато вътрешната температура падне под зададената стойност, до достигане на зададената. Та, за да ги получим тези 7,7 киловатчаса, компресора на нашия климатик ще работил 2 часа и половина сумарно време, и ще е консумирал 2 киловатчаса и малко отгоре.
Искаш да кажеш, че климатика ще работи 2 часа за да отоплява 24 часа на 26 градуса!? не ми се вярва, или поне аз не съм виждал такъв климатик.Първоначално публикувано от fbr
Само ако са ти пресметнати загубите на помещението, може да се каже каква ще е консумацията на конкретен климатик в различния температурен диапазон - вън и вътре.Или ако закачиш измервателно устройство на машината и събираш данни достатъчно време.Иначе никой не може да даде такава информация - нито производител, нито търговец.
Казвам, че ще работи СУМАРНО 2 часа и половина ( примерно може да работи 5 минути и да почива 20), за да ни даде енергията която ще ни даде инфрареда за 7 часа.