Да , супер . Това е поредното доказателство, че жените не са за подценяване.![]()
Да , супер . Това е поредното доказателство, че жените не са за подценяване.![]()
Ето един цитат от научно обоснован източникПървоначално публикувано от edi1
За никого не е тайна, че ефективността на климатиците е в пряка зависимост от температурите на околната среда. Независимо от марката и модела, както и от мощността, поради нарушения топлообмен и неизбежното заскрежаване ефективната мощност на климатиците пада при -5 градуса с 15-20 процента, при -10 градуса с 25-30 процента а при -15 градуса имаме ефективна мощност малко под 50 процента от номиналната.
Това че му пада ефективната мощност не значи че не продължава да си харчи тока който си харчи по-принцип че даже и повече .
При - 20 градуса не е упоменато защото тогава климатика не върши почти никаква полезна работа а по скоро се поддържа в работно състояние с цел да не замръзне и последващото му пускане да е невъзможно . Ако някой успее да се топли с климатик при -30 или - 35 направо да го патентова , може и награда да получи от производителя . Може би има модели с електрическо подгряване на външното тяло които работят и при по ниски температури ама тогава няма да се говори въобще за СОР защото разхода на електроенергия ще е голям заради тоя нагревател . Иначе има значение климатик чието външно тяло е монтирано на фасадата на жилищен блок с топлинните загуби , когато дори и при - 20 работи при практически -10 че и по-малко и има значение външно тяло монтирано на къща или място където действително е - 20 . Така че много е важно къде е монтирано външното тяло .
Ето какво имах предвид като температурна разлика от пода до тавана в помещението . Тя е валидна при всички начини за отопление при които се топли въздуха и практически той е топлоносителя . Може би при отопление в което уредите имат вентилатори тая разлика е по малка , както е по малка и при добре изолираните помещения но при всички положения я има защото това е физичен закон - топлия въздух е по лек и бяга горе , колкото и да го месиш щом има разлика накрая е горе . Аз за мен съм си го проверил това и всеки може да го направи за себе си с обикновен домашен термометър - да го сложи за 15 мин долу и 15 горе и да види разликата но да е далеч от струята на отоплителните уреди и от стената за да е коректно измерването .
6-та зима се топля само с климатици. Явно стават за тази цел, пък и сметките са сравнително поносими. За сега не виждам с какъв друг електроуред мога да се отоплявам при същия разход на електроенергия. Та затова следя тази тема. Може пък да излезе нещо, макар, че не вярвам.![]()
И къде са тези температури от -20 градуса в България и за последните 50 години колко пъти и за по колко дни/нощи е имало такива температури???
А'ве то глобалното затоплянеще ви направи безполезни радиаторите, шъ ви вида к'во ша ги праите туГъз!
![]()
![]()
Е, ти не си чул, че глобалното затопляне ще доведе до нова ледникова епоха?![]()
Всъщност... толкова си тривиална с тоя модерен епитет "комплексар"... абе също като блондинка!Първоначално публикувано от 1011
Ай ся да ти обЯсня... преди няколко години направихме с един приятел, който има кладенец в двора си термопомпа за да си отоплява работилницата! Халенцето е доста по-голямо от един апартамент, но пък е добре изолирано. Тази система консумира за един седмица електроенергията която твоята "картинна галерия" ще консумира да кажем за един ден (ако не и за по малко)! И инвестицията беше само в три вътрешни тела от стари климатици, като едното май му го бяха подарили, компресор от стара хладилна витрина, няколко метра тръби, накой части които намерихме в моята маза и неговата работилница и два чифта сръчни ръце. Топлинната мощност на тази система (която е и скалируема) е толкова голяма, че най-вероятно може да отоплява цялата си къща за смешна сума от не повече от 100-150 лв на месец (а може и по малко) дори при -40 градуса. Той обаче, никога не направи сметка защото е от хората за които парите са просто формалност! Направи системата само заради страста си към високо ефетивните и научно обосновани неща! И ай ся една изненда... през лятото това нещо може и да го охлажда докато си работи в работилницата!
Ще ми се да видя, ти как ще се бориш с жегите през лятото! Ама така е то, като дойде лятото ще четем някоя нова тема как някой се ръснал тоя път 6500 лв за климатици! Типично... но не и изненадващо!
П.П.Трябва да ти дам телефона на онаа изрусена кифла дето ми се обажда по нощите да ми подсмърча, да я питаш дали аз имам проблем с русите жени или те с мене!
Всъщност май наистина имам ... пречат ми на спокойният сън!![]()
Този "научно обоснован източник", нещо не казва нещата такива, каквито са. Ако при -20С са ми необходими 1200W за да поддържам 22С в къщи, ще си купя климатик, който има такава мощност, при тази температура. Или по номинал 4kW. А относно ефективността му... еми при -20С ще има СОР около 2, т.е. ще плащам в пъти по малко, отколкото с духалка или картина...с СОР=1 , стойност за уреди с ел.нагревател. А само за информация, номинална означава, при определени стандартни условия и служи само за сравнение между различни марки и модели. Тук по важно е минимална и максимална стойност...Първоначално публикувано от ivelin19
Колкото външната температура пада, толкова тока дето консумира намалява...За повече подробности в учебник по топлотехника, а не по " научно обоснован източник" от интернет...Първоначално публикувано от ivelin19
Свободни съчинения без картинка...Първоначално публикувано от ivelin19
Ето го Ванко бе...кой каза,че е изчезнал...Първоначално публикувано от Huny
![]()
Като сравнявате разходите за различните начини на отопление включвайте и първоначалните разходи с технологичния живот на дадения уред.
VLADO 66,това си има и име...Total Cost of Ownership или Обща цена на притежание...
В друга тема съм пробвал да правя това изчисление:
Първоначално публикувано от KonanVarvarina
Ами темата е за инфраред уредите, направи едно сравнение между тях и конвекторите![]()
http://greenhousesystems.eu/bg/ Какви впечатления имате от това фолио, ако изобщо някои го е използвал? Днес влезнах в един хол в панелка...с външна изолация и гледам нещо като ламарина облегнато на стената дълго 2 метра на 50см. облякано и от двете страни с алуминий ? И от двете страни алуминия е около 2 мм дебел. Питам аз що е туи ?Нанофолио м/у алуминиеви панели.....хах...смешка !
СОбственоръчно направено. Пипам го... едвам ти дава да го докоснеш.....пари яко. Питам аз за кво им е тва чудо в стая 25кв. ? "Ми с него ни излизат 90лв. сметките за отопление????? Ахххх.....Въпросното нещо съставлявало два нано филма по 1м. по 200вата. 400вата...а вътре температура 18 градуса и наистина чувстваш топлина и уют!
Няма термостати а просто така се пускало в ел.мрежата.
Та на въпроса....що за чудо е това и да струва около 100 лв. ???? И друго ми хрумна. Мисля да взема 1 метър от въпросното фолио и да го облека м/у два алуминиеви листа по 0.5мм +/– и да си го направя на крачета ?за стая 15 м2 ? Ако въпросното радиаторче грее така яко.....то с два такива би трчбвало да си отоплявам стаята без никакав проблем...и за не повече от 250-300лв. за разходи и 400 вата енергия ??? Какво ще кажете...ум ли нямам или да опитам ...пък квото стане ?
![]()
Ако говорим за отопление с термопомпи съм с двете ръце за и невярвам че има по изгодно решение от тях ако са професионално изпълнени и с качествени компоненти , климатиците също стават но с едно на ум при големите минуси навън и с помощ от други уреди ако се наложи .Първоначално публикувано от geozap
Имам климатик Панасоник инвертор 12-ка и го виждам как се държи при ниски температури и съм убеден в това което казвам който невярва здраве да е . За мен при от -15 до -20 климатика колкото енергия вкарва в стаята от вън толкова и изкарва навън при цикъла на размразяване когато обръща процеса и си подгрява външното тяло . Тоест компресора си работи а климатика си играе на вкарване на малко топлина вътре и изкарване на такава навън . За мен това не е коп 2 не е и коп 1 а си е коп 0 . Климатика харчи 1200 вата а реално невърши работа за 5 пари . Както се казва при -10 и по ниски пусни си една електрическа печка и бъди убеден че наистина си топлиш стаята а не правиш цикли които само водят до скъсяване на живота на климатика без никакъв смисъл , че даже ги и плащаш . Точно за това за мен инфраред отоплението се изравнява като цена с климатика или поне не е с много голяма разлика за едно домакинство . А най-добре е да имаш и двете и да ги комбинираш правилно при различни външни температури .
[Щом си рекъл... Вероятно ползваш климатици и I.R. панели и имаш база за сравнение. Ако може да споделиш повече впечатления, че се замислям да шунтирам климатиците през зимата, ама се колебая с какво.Първоначално публикувано от ivelin19
А и като добавим в комплекта газова отоплителна печка и каминка "Прити" сме бетон отвсякъде. Е*и мамата на парите! 'земи си от всичко, та да ти е мирна главата!Първоначално публикувано от ivelin19
вчера къв пост бях написъл със сравнение м/у ир и конвектори и за това колко ток горят климите при -т...ама спря нета и отиди в небитието. може би за добре.
днеска съм на друг акъл :
купуваме клима хубава скъпа и бодваме един ИР панел за 1500 лева вместо с термостат вързан към четирипътния вентил на урурусарарата - като спре да разскрежава и се пусне за 5-10 минути панелчето - така хем икономия, хем топло.
а?
и последно писах си с едно китайче за ценички и чакам оферта , но предполагам ще трябва да се комбинирам защото иска 100 панела да се вземат.
ако не друго ще разберем колко струват картините и стъклените панелчета в най скоро време.