Страница 25 от 50 ПърваПърва ... 15232425262735 ... ПоследноПоследно
Резултати от 361 до 375 от общо 746
Like Tree65Одобрявам

Инфрачервено отопление

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Oct 2011

Re:Инфрачервено отопление

Да , супер . Това е поредното доказателство, че жените не са за подценяване.

2.  

3. Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Плевен

Цитат Първоначално публикувано от edi1
    Бих използвал панела в спалня или баня, т.е. в помещение, за което се изисква бързо загряване и краткотрайно ползване.За други помещения определено не бих ги ползвал.Всеки вид отопление си има и предимства и недостатъци.Колега ИВЕЛИН19, знаем какво става с климатиците при -20.Несериозно е да твърдиш, че под -5 работят като печка, с "преразход" на енергия или изобщо не работят.КОП-а при тестове в релани условия отива към 1 и нещо чак при -30, -35 градуса и пак не е налице по-голям разход от отдаването.Абсурдно е да имаш температурна разлика от 8 градуса в едно помещение между пода и тавана, не знам в какво помещение си ги мерил.
    Ето един цитат от научно обоснован източник
    За никого не е тайна, че ефективността на климатиците е в пряка зависимост от температурите на околната среда. Независимо от марката и модела, както и от мощността, поради нарушения топлообмен и неизбежното заскрежаване ефективната мощност на климатиците пада при -5 градуса с 15-20 процента, при -10 градуса с 25-30 процента а при -15 градуса имаме ефективна мощност малко под 50 процента от номиналната.

Това че му пада ефективната мощност не значи че не продължава да си харчи тока който си харчи по-принцип че даже и повече .
    При - 20 градуса не е упоменато защото тогава климатика не върши почти никаква полезна работа а по скоро се поддържа в работно състояние с цел да не замръзне и последващото му пускане да е невъзможно . Ако някой успее да се топли с климатик при -30 или - 35 направо да го патентова , може и награда да получи от производителя . Може би има модели с електрическо подгряване на външното тяло които работят и при по ниски температури ама тогава няма да се говори въобще за СОР защото разхода на електроенергия ще е голям заради тоя нагревател . Иначе има значение климатик чието външно тяло е монтирано на фасадата на жилищен блок с топлинните загуби , когато дори и при - 20 работи при практически -10 че и по-малко и има значение външно тяло монтирано на къща или място където действително е - 20 . Така че много е важно къде е монтирано външното тяло .

Ето какво имах предвид като температурна разлика от пода до тавана в помещението . Тя е валидна при всички начини за отопление при които се топли въздуха и практически той е топлоносителя . Може би при отопление в което уредите имат вентилатори тая разлика е по малка , както е по малка и при добре изолираните помещения но при всички положения я има защото това е физичен закон - топлия въздух е по лек и бяга горе , колкото и да го месиш щом има разлика накрая е горе . Аз за мен съм си го проверил това и всеки може да го направи за себе си с обикновен домашен термометър - да го сложи за 15 мин долу и 15 горе и да види разликата но да е далеч от струята на отоплителните уреди и от стената за да е коректно измерването .
    Прикачени изображения Прикачени изображения

4. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот

6-та зима се топля само с климатици. Явно стават за тази цел, пък и сметките са сравнително поносими. За сега не виждам с какъв друг електроуред мога да се отоплявам при същия разход на електроенергия. Та затова следя тази тема. Може пък да излезе нещо, макар, че не вярвам.

5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

И къде са тези температури от -20 градуса в България и за последните 50 години колко пъти и за по колко дни/нощи е имало такива температури???

А'ве то глобалното затопляне ще ви направи безполезни радиаторите, шъ ви вида к'во ша ги праите туГъз!
    Прикачени изображения Прикачени изображения

6. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот

Е, ти не си чул, че глобалното затопляне ще доведе до нова ледникова епоха?

7. Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от 1011
    Ето го поредния комплексар, който има проблем с жените и то русите. Сигурно си по-голям балък, защото си спестих 1500лв от това , че не си сложих климатици. Сега можеш ти да се оплачеш на арменския поп и да ме изтрият мене .ха-ха
    Всъщност... толкова си тривиална с тоя модерен епитет "комплексар"... абе също като блондинка!
    Ай ся да ти обЯсня... преди няколко години направихме с един приятел, който има кладенец в двора си термопомпа за да си отоплява работилницата! Халенцето е доста по-голямо от един апартамент, но пък е добре изолирано. Тази система консумира за един седмица електроенергията която твоята "картинна галерия" ще консумира да кажем за един ден (ако не и за по малко)! И инвестицията беше само в три вътрешни тела от стари климатици, като едното май му го бяха подарили, компресор от стара хладилна витрина, няколко метра тръби, накой части които намерихме в моята маза и неговата работилница и два чифта сръчни ръце. Топлинната мощност на тази система (която е и скалируема) е толкова голяма, че най-вероятно може да отоплява цялата си къща за смешна сума от не повече от 100-150 лв на месец (а може и по малко) дори при -40 градуса. Той обаче, никога не направи сметка защото е от хората за които парите са просто формалност! Направи системата само заради страста си към високо ефетивните и научно обосновани неща! И ай ся една изненда... през лятото това нещо може и да го охлажда докато си работи в работилницата!
    Ще ми се да видя, ти как ще се бориш с жегите през лятото! Ама така е то, като дойде лятото ще четем някоя нова тема как някой се ръснал тоя път 6500 лв за климатици! Типично... но не и изненадващо!

П.П. Трябва да ти дам телефона на онаа изрусена кифла дето ми се обажда по нощите да ми подсмърча, да я питаш дали аз имам проблем с русите жени или те с мене!
    Всъщност май наистина имам ... пречат ми на спокойният сън!

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2008

Цитат Първоначално публикувано от ivelin19
    Ето един цитат от научно обоснован източник
    За никого не е тайна, че ефективността на климатиците е в пряка зависимост от температурите на околната среда. Независимо от марката и модела, както и от мощността, поради нарушения топлообмен и неизбежното заскрежаване ефективната мощност на климатиците пада при -5 градуса с 15-20 процента, при -10 градуса с 25-30 процента а при -15 градуса имаме ефективна мощност малко под 50 процента от номиналната...
    Този "научно обоснован източник", нещо не казва нещата такива, каквито са. Ако при -20С са ми необходими 1200W за да поддържам 22С в къщи, ще си купя климатик, който има такава мощност, при тази температура. Или по номинал 4kW. А относно ефективността му... еми при -20С ще има СОР около 2, т.е. ще плащам в пъти по малко, отколкото с духалка или картина...с СОР=1 , стойност за уреди с ел.нагревател. А само за информация, номинална означава, при определени стандартни условия и служи само за сравнение между различни марки и модели. Тук по важно е минимална и максимална стойност...

...Това че му пада ефективната мощност не значи че не продължава да си харчи тока който си харчи по-принцип че даже и повече ...
    Колкото външната температура пада, толкова тока дето консумира намалява...За повече подробности в учебник по топлотехника, а не по " научно обоснован източник" от интернет...

...При - 20 градуса не е упоменато защото тогава климатика не върши почти никаква полезна работа а по скоро се поддържа в работно състояние с цел да не замръзне и последващото му пускане да е невъзможно . Ако някой успее да се топли с климатик при -30 или - 35 направо да го патентова , може и награда да получи от производителя . Може би има модели с електрическо подгряване на външното тяло които работят и при по ниски температури ама тогава няма да се говори въобще за СОР защото разхода на електроенергия ще е голям заради тоя нагревател . Иначе има значение климатик чието външно тяло е монтирано на фасадата на жилищен блок с топлинните загуби , когато дори и при - 20 работи при практически -10 че и по-малко и има значение външно тяло монтирано на къща или място където действително е - 20 . Така че много е важно къде е монтирано външното тяло ....
    Свободни съчинения без картинка...

10. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Huny
    Всъщност... толкова си тривиална с тоя модерен епитет "комплексар"... абе също като блондинка!
    Ай ся да ти обЯсня... преди няколко години направихме с един приятел, който има кладенец в двора си термопомпа за да си отоплява работилницата! Халенцето е доста по-голямо от един апартамент, но пък е добре изолирано. Тази система консумира за един седмица електроенергията която твоята "картинна галерия" ще консумира да кажем за един ден (ако не и за по малко)! И инвестицията беше само в три вътрешни тела от стари климатици, като едното май му го бяха подарили, компресор от стара хладилна витрина, няколко метра тръби, накой части които намерихме в моята маза и неговата работилница и два чифта сръчни ръце. Топлинната мощност на тази система (която е и скалируема) е толкова голяма, че най-вероятно може да отоплява цялата си къща за смешна сума от не повече от 100-150 лв на месец (а може и по малко) дори при -40 градуса. Той обаче, никога не направи сметка защото е от хората за които парите са просто формалност! Направи системата само заради страста си към високо ефетивните и научно обосновани неща! И ай ся една изненда... през лятото това нещо може и да го охлажда докато си работи в работилницата!
    Ще ми се да видя, ти как ще се бориш с жегите през лятото! Ама така е то, като дойде лятото ще четем някоя нова тема как някой се ръснал тоя път 6500 лв за климатици! Типично... но не и изненадващо!

П.П. Трябва да ти дам телефона на онаа изрусена кифла дето ми се обажда по нощите да ми подсмърча, да я питаш дали аз имам проблем с русите жени или те с мене!
    Всъщност май наистина имам ... пречат ми на спокойният сън!
    Ето го Ванко бе...кой каза,че е изчезнал...

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Като сравнявате разходите за различните начини на отопление включвайте и първоначалните разходи с технологичния живот на дадения уред.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2007

VLADO 66,това си има и име...Total Cost of Ownership или Обща цена на притежание...
    В друга тема съм пробвал да правя това изчисление:

Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    Pat,след като никои от опонентите не отговори аз ще се опитам да направя е дна груба сметка:
    1.Цената на конвектора е 250лв,
    2.Цената на Уруру Сарара е около 3200лв,
    3.Приемаме че климатичните условия не се изменят в следващите 20 години,
    4.Цената на тока също не се изменя през следващита 20 години и е на равна на 0,17лв/кВт колкото приблизително е дневната тарифа сега,
    5.Приемаме че климатика изразходва окло 0,250 кВт/ч и се използва само за отопление,
    6.Приемаме че твоят конвектор изразходва окло 0,5 кВт/ч,-никой не го оспори,
    7.Приемаме че се топлите и двамата точно 6 месеца в годината,
    8.В такъв случай Уруру Сарарата изразходва: 0,25х24х30х6х0,17=183 лева за година,
    10.Твоят радиатор изразходва: 0,5х24х30х6х0,17=367 лева за година,
    11.На 10-та година общите разходи за ток +цената на климатика ще са: (10х183)+3200=5030 лева,
    12.На 10-та година общите разходи за ток +цената на радиатора ще са: (10х367)+250 =3920 лева,
    13.Общите разходи или цената на притежание се изравняват:
    а/разликата в първоначалната инвестиция е: 3200-250=2950 лева,
    б/разликата в израходената енергия за година е: 367-183=184 лева,
    с/ 2950:184=16 години
    Значи далавера може да има на 17-та година ако има климатик до тогава

13. Тук е от
    Jun 2008

Ами темата е за инфраред уредите, направи едно сравнение между тях и конвекторите

14.  

15. Тук е от
    Oct 2011

http://greenhousesystems.eu/bg/ Какви впечатления имате от това фолио, ако изобщо някои го е използвал? Днес влезнах в един хол в панелка...с външна изолация и гледам нещо като ламарина облегнато на стената дълго 2 метра на 50см. облякано и от двете страни с алуминий ? И от двете страни алуминия е около 2 мм дебел. Питам аз що е туи ? Нанофолио м/у алуминиеви панели.....хах...смешка ! СОбственоръчно направено. Пипам го... едвам ти дава да го докоснеш.....пари яко. Питам аз за кво им е тва чудо в стая 25кв. ? "Ми с него ни излизат 90лв. сметките за отопление????? Ахххх.....Въпросното нещо съставлявало два нано филма по 1м. по 200вата. 400вата...а вътре температура 18 градуса и наистина чувстваш топлина и уют! Няма термостати а просто така се пускало в ел.мрежата.
    Та на въпроса....що за чудо е това и да струва около 100 лв. ???? И друго ми хрумна. Мисля да взема 1 метър от въпросното фолио и да го облека м/у два алуминиеви листа по 0.5мм +/– и да си го направя на крачета ? за стая 15 м2 ? Ако въпросното радиаторче грее така яко.....то с два такива би трчбвало да си отоплявам стаята без никакав проблем...и за не повече от 250-300лв. за разходи и 400 вата енергия ??? Какво ще кажете...ум ли нямам или да опитам ...пък квото стане ?

16. Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Плевен

Цитат Първоначално публикувано от geozap
    Този "научно обоснован източник", нещо не казва нещата такива, каквито са. Ако при -20С са ми необходими 1200W за да поддържам 22С в къщи, ще си купя климатик, който има такава мощност, при тази температура. Или по номинал 4kW. А относно ефективността му... еми при -20С ще има СОР около 2, т.е. ще плащам в пъти по малко, отколкото с духалка или картина...с СОР=1 , стойност за уреди с ел.нагревател. А само за информация, номинална означава, при определени стандартни условия и служи само за сравнение между различни марки и модели. Тук по важно е минимална и максимална стойност...

Колкото външната температура пада, толкова тока дето консумира намалява...За повече подробности в учебник по топлотехника, а не по " научно обоснован източник" от интернет...

Свободни съчинения без картинка...
    Ако говорим за отопление с термопомпи съм с двете ръце за и невярвам че има по изгодно решение от тях ако са професионално изпълнени и с качествени компоненти , климатиците също стават но с едно на ум при големите минуси навън и с помощ от други уреди ако се наложи .
    Имам климатик Панасоник инвертор 12-ка и го виждам как се държи при ниски температури и съм убеден в това което казвам който невярва здраве да е . За мен при от -15 до -20 климатика колкото енергия вкарва в стаята от вън толкова и изкарва навън при цикъла на размразяване когато обръща процеса и си подгрява външното тяло . Тоест компресора си работи а климатика си играе на вкарване на малко топлина вътре и изкарване на такава навън . За мен това не е коп 2 не е и коп 1 а си е коп 0 . Климатика харчи 1200 вата а реално невърши работа за 5 пари . Както се казва при -10 и по ниски пусни си една електрическа печка и бъди убеден че наистина си топлиш стаята а не правиш цикли които само водят до скъсяване на живота на климатика без никакъв смисъл , че даже ги и плащаш . Точно за това за мен инфраред отоплението се изравнява като цена с климатика или поне не е с много голяма разлика за едно домакинство . А най-добре е да имаш и двете и да ги комбинираш правилно при различни външни температури .

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

[
    ... Точно за това за мен инфраред отоплението се изравнява като цена с климатика или поне не е с много голяма разлика за едно домакинство .
    Щом си рекъл... Вероятно ползваш климатици и I.R. панели и имаш база за сравнение. Ако може да споделиш повече впечатления, че се замислям да шунтирам климатиците през зимата, ама се колебая с какво.

А най-добре е да имаш и двете и да ги комбинираш правилно при различни външни температури .
    А и като добавим в комплекта газова отоплителна печка и каминка "Прити" сме бетон отвсякъде. Е*и мамата на парите! 'земи си от всичко, та да ти е мирна главата!

18. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

вчера къв пост бях написъл със сравнение м/у ир и конвектори и за това колко ток горят климите при -т...ама спря нета и отиди в небитието. може би за добре.

днеска съм на друг акъл :

купуваме клима хубава скъпа и бодваме един ИР панел за 1500 лева вместо с термостат вързан към четирипътния вентил на урурусарарата - като спре да разскрежава и се пусне за 5-10 минути панелчето - така хем икономия, хем топло.
    а?

и последно писах си с едно китайче за ценички и чакам оферта , но предполагам ще трябва да се комбинирам защото иска 100 панела да се вземат.
    ако не друго ще разберем колко струват картините и стъклените панелчета в най скоро време.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 25 от 50 ПърваПърва ... 15232425262735 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Инфрачервено отопление ??????
    От fbi_1 във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 31-01-13, 22:54
  2. Отговори: 3
    Последно: 13-08-12, 21:47
  3. Отговори: 0
    Последно: 13-08-12, 18:31
  4. Съвет при избор на инфрачервено отопление
    От niki456 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 18-07-11, 13:43
  5. Инфрачервено лъчисто отопление
    От audibs във форум Електрическо отопление
    Отговори: 17
    Последно: 24-02-09, 14:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе