Да си кажа мнението и аз . Едвали някой може да успори че климатиците са най-евтиното отопление но това се отнася до външни температури до нула максиум -5 градуса , след това ( дори при инверторните ) тяхната ефективност пада доста и макар че продължават да работят вече го правят с преразход на енергия и ефективност по малко от на печка духалка или каквото и да е друго отоплително тяло което е вътре и отдава толкова енергия колкото и консумира . А наясно ли сте при -20 градуса какво става и колко харчи климатика ако въобще успее да работи и не зъмръзне напълно . А зимите при нас са с доста студени дни и най вече нощи с температури по ниски от нулата . Предимствата на инфрачервеното отопление са най-вече при тези температури а и заради така нареченото зонално отопление . Отоплителните тела се разполагат най вече на местата които хората се заседяват и е нужна по висока температура а не там където човека просто преминава . Отделно загряването на предметите и от там и въздуха около тях позволява температурата на целия обем на останалия въздух в помещението да е с по ниска температура а основните загуби се получават от въздуха който бяга на тавана и практически е неизползваем . В някои стаи температурата на въздоха до тавана е над 30 градуса при температура долу до 22 градуса че и по-ниска . Икономичноста на инфрачервеното отопление е и заради липсата на това явление . Поради тия неща аз съм склонен да приема че като цяло за цялата зима отоплението с климатик и с инфрачервено отопление като цена са изравнени , естествено ако всичко е изчислено правилно , телата са разположени на местата които е важно и се оправляват от седмични стайни термостати с подбрана възможно най-добре програма за икономично и конфортно отопление . Най-голямото предимство на инфрачервеното отопление е липсата на шум , движение на въздуха , движещи се части , подръжка , практически е вечно и топлината се усеща почти мигновенно в района на излъчване на лъчите . Ако някой се чуди как могат да се топлят предметите и хората а въздуха не толкова ще дам пример с огъня който гори зимно време на открито и около него се топлят хората дори при температура - 20 градуса . Също така като пример ще дам загряването на железни и бетонни неща лятно време до 60 градуса при температура на въздуха 40 градуса .