За съжаление, темата е толкова компрометирана, че трудно мога да гледам без подозрение на всеки новопоявил се.
Пък и единствената достоверна информация от първа ръка, е от ръката на Коен Варварина...
За съжаление, темата е толкова компрометирана, че трудно мога да гледам без подозрение на всеки новопоявил се.
Пък и единствената достоверна информация от първа ръка, е от ръката на Коен Варварина...
.....Оти тъй бе,Касапе?Виж,Антон казва много разумни неща,а и логични!!!За....и ония смехории с италиянските картини,то там нещата са ясни!..Е,малко трудно ще седна да се връщам в часовете по трудово обучение и да майсторя сам нагревателни уреди,най вече за баня,но ако си изясня плюсовее и минуси за нагревателите тип моноблок и такива с реотан,почти ще съм готов за решение и после съответно избор!!
аз приветствам всеки който не се опитва да счупи физиката и даде разумни и положителни мнения в които има поне късче истина.
момчето горе що да не му вярвам каза 2х500 вата ама панелките те топлят доста и съседите. от 15 до 20 градуса що да не може с 500 ватов радиатор да се вдигне. е конан мисля показа че инфрачервеното му ради бачка на 200 вата.
а и гледам за тези фолиа за сауните които ги слагат под дървената ламперия или под гипс-о-картон предполагам за това е идело реч за невидимите отопления.
по-нагоре имаше и нещо като психо-профил на лъже-писците - как започвали да се държат нервно ,да се само-оплитат и обиждат . така че си личи и по начина на писане ...
Мдааа, виждам някои или не могат да приемат чужди мнения или не искат да четат внимателно какво става по света в областта на технологиите.
Всъщност това си е техен проблем, може би.
Ами да, може да забележите, че напоследък така наречените презентации, дето се правеха с Power Point, като че ли поизчезнаха. Ама пък какво, като в Youtube, бол филмчета за какво-как. Та може да се погледне и там, ако човек има желания за знание - па било то и без четене.
Както е казал УЧИТЕЛЯТ - Който има уши - да слуша, който има очи - да гледа, който има мозък - да мисли!
Но да се върна от там, където започнах. Споменах за добра изолация и прозорци. Отвътре съм с гипсокартон и вата, някъде 7см стиропор. Отвън с 5см. Таваните също. На балкона на хола имам дървена дограма правена по поръчка със стъклопакет. Изолиран е отвътре с 5см и отвън с 5см,тавана с 7см, пода с 3см стиродур + изолационни плочи 5мм и ламинат 8мм. Прозореца към хола PVC дограма. Та този хол го топля с 400W. При -15С отвън (което не необичайно за Русе) поддържам 21C. Искам тук да уточня, -15С се задържа 4 дни.
В северната стая съм с 500W. Ще снимам и утре ще ги вдигна.
А ето за невидимата част така както вече някой се досети - http://www.ecofloor-bg.com/pages/bg/...%B5%D0%BE.html
Както виждате има и филмчета за по-сръчните.
Има обаче и още други неща като специални фолиа за стъклата. Може да се поинтересувате и поразровите в глобалната мрежа за тях. Като малък жокер - 3M.
Та има такива фолия като това от горния сайт, които са прозрачни (все още недостатъчно, но е въпрос на година две) Лепвате го на прозореца и подавайки нужното ел. захранване се превръщат в нещо като управляем реверсивен топлинен диод плюс инфрачервен нагревател.
А сега искам всички специалисти по топлотехника да ми кажат, защо разните производители и проектанти ни предлагат снимки с термовизионни камери, на които няма прозорци Такива снимки пък въобще не се предлагат от производителите на прозорци.
Макар и предъвквана темата за използване на технологии заимствани от природата има почва и у нас.
Колкото да използването на климатиците - възхищавам се на това какви технологии има натикани в тях. Моя скромен опит на инженер/енергетик с 30 г практика ме е навел до убеждението, че при използването на сложни свръхтехнологични продукти просто даваме парите предварително, а така ми се иска да не съм прав.
офф-топик
панелките в Русе са невероятни - имах щастието да имам невероятна квартира там.
пробива беше след едно печене на кюфтенца на електрическа скара. паднаха всички предпазители , дори и при изваден главен бушон имаше точец в спалнята и във фасунката в коридора.
мога само да кажа че имаше резултат още следващият месец в сметките
ехх тия панелки, и тия пияни строители или тия бързите петилетки едно време ...
....Ясене,не се докачай,не поставям казаното от тебе под въпрос,просто изразих мнение,че не съм привърженик на направи си сам"! ....И аз съм се подсигурил добре,дограмата е Брюгман,с аргон и Енерджи и калиево стъкло в стъклопакетите.От вън изолацията е с Неопор,сега правят и вътре с камена вата и гипс картон.....А два Дайсекай 5-ци чакат в кашоните да им дойде времето за монтаж!С едно ,обаче не съм съгласен,че за нещо си даваме парите предварително!...Ами то за да се кефиш на хубававия вкус на луканката,нали първо трябва да си я купиш бе братле!?....Но наястина темата се разводни и загуби конкретика!....Жалко!
А сега малко помощ за словака и проблема с неговата баня.
Виждам някой вече успя да забележи, че чехите предлагат такива неща и за окачени тавани - тоест с такива размери.
Просто махаш необходимия брой пана и на тяхно място поставяш подобен тип отоплители. Надали е необходимо да се връща човек чак до часовете по трудово.
Предимства - работи като слънцето (грее те отгоре), не заема място, лесно за монтаж и обслужване.
За съжаление това е валидно, ако е мислено предварително и реализиран подобен окачен таван, в които са скрити всички бойлери, вентилатори, осветителни тела и автоматики.
Ако е пропуснато или не Ви харесва, предлагам още един вариант - топлещо огледало. Хем няма да се поти, хем няма да Ви заема допълнително място.
Но банята си е Ваша, парите които ще вложите също, предполагам - така, че я направете като на вас Ви харесва и на хората, които ще я ползват - били те съпруга, приятелка, любовница, деца и т.н. Просто се опитвам да бъда полезен, не искам да натрапвам или налагам мнение или решение.
Приятно къпане, а надявам се и бръснене (голям кеф е пред сухо топло огледало - пробвайте).
Ясене след като пишеш постове от по 30(трийсет реда!)мисля,че няма да те затрудни да направиш една снимка на уредите ти А ако не ти отнеме ужасно много време и да драснеш на едно листче setcombg и да го снимаш с уреда.Така ще натриеш носа на невярващите : ) Не е нужно да пишеш още 30 редови мнения,за 2 мин правиш снимката и готово.Същото се отнася и за другия потребител stoyanst регистрирал се за да сподели мнението си за ИР.Стояне не е нужно да идваме в Русе,една снимка е достатъчна за да ти завиждат всички за отоплението
@Kasap +1
За мен темата също е компрометирана ( за мое огромно съжаление ). След очевидното шикълкавене на потребителя 1011 и появата на новорегистрирани такива, като stoyanst - регистриран вчера с един пост и Yasen регистриран днес, по-обяд - с 3 поста. Потребители, чиято единствена цел изглежда е да рекламират ич отопление и най-вече панелните отоплители.
За снимките обещах - утре.
Словак прав си, че за хубавите неща трябва да се плаща. Хареса ми и примера с луканката (ако не е менте). Подобен пример, ако беше направен с хубавите жени може би нямаше да е съвсем коректен, защото е общоизвестно, че при тях има вероятност един да плаща, а и други да ползват.
Имаше един инженер в България - инженер Атанасов (показа ни как да ползваме кирилица в Win - без да плащаме за кирилизатори) вечна му памет. Та неговия девиз беше "четене му е майката".
Дадох Ви линка, па попрочете де. Ето пак - http://www.ecofloor-bg.com/userfiles...cofloor_bg.pdf - тия пък кви ли ги пишат и на тях не им излизала сметката за 20 години. Правили ли сте сметка за колко пари електроенергия ще произведе даден соларен панел през целия си живот и колко Ви искат днес за него заедно с цялата автоматика и акумулатори. Направете сметка и колко би струвал, ако не е произведен в Китай с евтина енергия, труд и материали. Аз се опитах и сметката ми не излезе на далавера. Ако не дотирана вятърната енергия и тя е бош лаф.
Това не значи, че трябва да се откажем от новите технологии.
Напротив трябва да се използват максимално ЕФЕКТИВНО.
И още един повод за размисъл - какъв е звуковия фон с използването въртящи се машини (е не става въпрос зад хубавата дограма, а навън). Никой не споменава за това. Но щом ме стигнали до "зелените къщи" мое па и да достигнем и по-далеко. Дано.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323791229[/time]_________________________________________________
Здравей diaflin6
Не рекламирам нищо и не съм апологет на определена технология, просто споделям - като това http://www.mideaaircon.com/productse...?seriesid=372.
Абстрахирайте, че в китайско и добавете в картинката и бойлера загряван от климатика.
Руснаците биха казали "Вот ето даааа!"
Хайде да прокоментираме и подобни комбинации.
Просто за мен има един малък проблем - въздуха е доста добър топлинен изолатор, а чилърните системи за вкъщи са още доста скъпи, за сега.
От моя скромен неинженерен 8-9 годишен опит с апартаменти, нови и "втора" употреба разбрах, че най-важното е изложението и след него е технологията за отопление и най-накрая е изолацията.
Мога да се съглася че отопление с радиaтори конвекторни или инфраред си струва само в един единствен случай-когато апартамента е изцяло или предимно южно или югоизточно изложение(тогава нуждата от принудително отопляване зимата е твърде малка и е неоправдано да се правят инвестиции от 5-8000лева за климатици.Може инфраред радиатори или конвектори+евтини климатици за охлаждане).В останалите случаи се разчита на субективни фактори независещи от обитателя на отопляваното жилище-може да са добри(топлещи) съседи или друг субективен фактор.Дори изолацията сама по себе си е без съществено значение, ако отопляваното помещение е западно, северно, северозападно или североизточно.Сравнението ми е между 3 апартамента които съм обитавал досега през живота си и един офис.Два от апртаментите са с южно изложение и са само с по една стая единият северно, другият западно изложение.Третият апартамент спалните са предимно източно с много малко южна ориентация, а хола е северозападен.Офиса е западно изложение с един външновходов(вратата на входа на сградата е поставена навътре в сграда в коридора през който се влиза в нея на около 3.5-4 метра от външната фасада на сградата, тоест "дръпната/внесена е вътре в самата сграда)партерен прозорец.
1.Първите 2 апартамента предимно южно изложение са изключително топли зимата защото вътре влизат слънчевеите лъчи.Слънчево ли е през деня южните стаи почти нямат нужда от отопление, дори без изолация и без нова дограма и стъклопакет.Северната и западна стаи е задължително да се отопляват, защото са студени 24 часа през зимата...
2.Апартамента източно-западно изложение е също много студен зимата, независимо, че е нов, с поставена от строителя изолация, с нова ПВЦ дограма и стъклопакет.Понеже зимата слънцето пада ниско в източните стаи(спални) има слънце до 11'30-12'00 часа.След това без сериозно отопление температурите може да паднат под 10 градуса.Хола през целия ден зимата остава сянка, а към 16'00-16-30 часа когато слънцето е минало западно от него има едни невисоки сгради които го скриват...
3.В офиса добре че fuji 12 LDC се "грижи" за отоплението.В коридорите на сградата която е нова с фасада на юг и и предимно изложение на запад през зимата температурата е между 7 до 11 градуса...
Макар, че строителя вложи доста пари и само качествени материали за изолация, изолацията в малко населена сграда е двуостър нож-хладно е лятото и студено зимата.В тоалетната на етажа като застана пред огледалото, последното се запотява само от моето дишане...
В такива студени апартаменти/офиси, ако не си "+ климатик" си "- в джоба" със сметката за ток и то с доста.Съседите(които са двама) в офис с 2 квадрата по-голям и със слаб климатик(daikin FTX25JV) пускат ежедневно духалка 2 киловата.И в двата офиса има по 1 компютър(при мен е лаптоп), а в най-студения месец моята сметка беше 30 лева и 68 стотинки, а тяхната 73 лева и стотинки.
Сега съм в апартамента от точка 2.Мансарда, на която по моя идея вътрешните скосени стени са покрити с ламинат с 6 милиметрова депрон изолация.Баща ми видя от мен и покри терасите с дограма след което изолира стените на терасите по същия начин.Стана страхотно, но без отопление е студено.
Подовото си го представям само по един начин-термопома въздух-вода.Всичко останало е изключително енергоемко в сравнение с него, без значение от технологията и дали е на ток или газ.Единственото което би могло в бъдеще да го превъзхожда като икономичност и да конкурира като комфорт е слънчева термо-акумулираща система като тази https://www.youtube.com/watch?v=AtMC2MXc_n8# или тази https://www.youtube.com/watch?v=JPXyVsK7gH4# която към настоящият момент не е достатъчно разработена в технологично отношение и предстои още развойна дейност по усъвършенстването й или микроядрена електроцентрала разработвана от тошиба която според мен в следващите 50 години по политически съображения(настоящата реална заплаха от религиозно мотивиран тероризъм произхождащ от арабските държави) няма да бъде пусната на пазара за свободна продажба и разпространение.
Така е. Има много фактори за да е комфортна в топлинно от отношение една сграда.
Има някои сгради, които са като мъртви независимо от това, че са правени с мноооого пари.
Но опитвайки са да чета и между редовете на написаното от Вас като, че ли откривам стремежа и признанието на светлината. Тя и останалата лъчиста енергия, която ни праща Райко(слънчо) май предизвикват и създават всичко останало. И ветровете, и вълните, и фосилните горива, и радиоактивните елементи от менделеевата таблица, които великия човек се опитва да използва за получаване на един друг вид енергия - електрическа. Радвам се, че макар за ден се получи според мен ползотворен обмен на знания и опит и мнения. Прави сте за климатиците, че за определени неща нямат смислена и ефикасна алтернатива. От последния постинг виждам, нещата се разбират, че комбинирането на различни източници на енергия е май истината.
Ето едно линкче - http://ryan86574.en.made-in-china.co...er-System.html
Или пък това http://ryan86574.en.made-in-china.co...nditioner.html
Има още много такива и не само китайски естествено разбира се.
Има и технологии като тази - http://solarwall.com/en/products/solarwall-videos.php, или тази https://www.youtube.com/watch?v=QLNViUsRCVU#ws
Може и да е смешно, но пък работят хората.
Yasen поне 3 от линковете ти не работят в предния пост , а и не пишеш по темата. ако нямаш какво да кажеш за ИР ,има си теми и цели форуми за алтернативната енергия , които не разискваме специално тук.
Здравейте и се извинявам на всички, на които съм дотегнал.
Вярно е малко се "Разпищолих"
Ето снимките
А ето и още нещо което може да мине към ИР - http://teploplintus.com/
За любителите на сметките...
Това е сметката която днес платих...отоплителните уреди са споменатите в темата...
А това е сметката от миналият месец...без отопление...