Първоначално публикувано от
luba4o Привет на всички.
Може ли да ме посъветвате на какъв климатик да се спра от гледна точка на икономичност и безпроблемна работа до -15 С!
За стая:изток-юг с PVC дограма, с два прозореца по 2.25м2, единият с врата към тераса,вътрешна изолация фибран,тухлен блок строен 1985г. етаж първи отдолу магазин отопляем засега отгоре също отопляем апартамент.
Р-ри:3.40/4.30/2.60м-15м2 – 40м3!Има още една стая за климатизация но на нея няма да се спирам сега.
Та за тази стая съм се спрял на:
1.FTXS25G2V1B / RXS25G2V1B-този от гледна точка на икономичност е перфектен но ме притеснява дали ще има достатъчно сила и през по студените дни под -15 например, когато мощността му спрямо номинал,при -10 С спада с 36% , то при по ниските температури няма да може да ми топло отдава препоръчителните 80W на кубичен метър.
2. FTX50GV1B / RX50G2V1B-този е прекалено голям за моите параметри но пък съм презапасен от към мощност.Но другото което си мисля за този климатике че COP му при минимал се повишава и имайки в предвид мощността му очаквам да работи повече на минимал съответно се изравнява спрямо FTXS 25 и имам достатъчно запас за студените дни!Тук вече не мога да преценя как ще е от към ел.консумация.Относно коментарите във форума че ще работи като конвенционален on/off през по топлите дни,мога да отварям коридор който да отоплявам.
3. FUJITSU GENERAL ASHB 12 LD-за този модел не искам да коментирам тук в този форум а и също там от където искам да си купя климатик не ги хвалят много и ме натискат за DAIKIN,може би е търговски трик,фирмата да има по големи печалби от DAIKIN от колкото FUJITSU.
4.На последно място като най бюджетен се спирам на FTX35JV1B/ RX35JV1B или FTX35GV1B / RX35GV1B не мога да открия съществена разлика в двата модела.На един от тези двата ще се спра ако повече от вашите съвети са за FTXS25G2V1B / RXS25G2V1B и аз преценя имам ли нужда да ме гледа някое око и да ме следи кога ме няма и кога съм там че да знае от къде да ме по духне.
Бих искал да споделя до какви заключения относно оразмеряването стигнах прочитайки двата основни форума за DAIKIN и FUJITSU,не знам дали съм прав:
Та за да сме доволни от един климатик трябва много добре да сме информирани какви са техническите му параметри при -10 и на тази база да сметнем необходимата мощност от 70-100W.Т.е. за мен вслучая с моите 40 кубика ми трябва климатик с отдавана мощност при -10С (40м3 x 80W=3.20kw).Добре е за да съм спокоен че ще имам топла стая да си взема климатик с отдавана номинална мощност при +7 С около 4.30KW знаейки че той при – 10С ще бъде с 35-45% по слаб, а аз ще имам гарантирани 3kw.
Дано не съм отегчил повечето от Вас