Мерси за отговорите, ще ви послушам и заложа на подови тогава.
Мерси за отговорите, ще ви послушам и заложа на подови тогава.
Ако можете да си го позволите, ще останете много доволен (особено в спалните помещения). Въпреки, че при вашата изолация от 20 см каменна вата и най-вероятно коефициент на топлопреминаване на стената U<= 0.150, каквато и машина да изберете, хем ще върши работа, хем ще работи минимално( в почти Пасивна къща ОН/ОФФ според мен е неизбежен дори за Дайкин).
Този пост е редактиран от HRS9; 17-10-25 в 21:48.
С тях ще имате и охлаждане, което с всяка изминала година се цени все повече. Обръщам ви внимание обаче и на следното: На база на писаното от вас в другата тема, оставам с впечатлението, че домът ви е добре проектиран и е помислено за доста неща и тъй като ми се струва, че имате и една доста добра въздухоплътност на жилището ми изниква въпроса дали е предвидена централна рекуперационна система. Ако отговора на този въпрос е НЕ, със спестените пари от термопомпата и инсталацията за подово отопление и известна добавка може да се изгради, а това неминуемо ще доведе до много по-голяма енергийна ефективност и оптимален микроклимат. Ако отговора на въпроса е ДА и има въздуховоди до стаите може да помислите за Канален климатизатор, тъй като точно този вид се съчетава перфектно с централната рекуперационна система, а и средствата които ще инвестирате само в климатизатора ще бъдат по-малко отколкото за подови във всяка стая.
Винаги ми е било интересно - тези канали по какъв начин се чистят и дезинфекцират?
Защото със сигурност се завъждат всякакви гадинки в тях.
ще го тресе легионерската болест с тия централни въздуховоди .. в щатите е голям бич това
За да не спамиме в темата ми пишете на лично за кой район става дума.
Там, където сложих машините е силно пренаселено с пернати - гарги, гълъби и гларуси, и за 3 месеца ги отрупаха с камари от ….
Грозотия, чак не исках да снимам, а като вали - пръска лай*а назад върху прозорците.
Направих им лек “ъпгрейд” днес, да видим…
Последния е с изрезките от другите (по 1м са лентите), но той си беше най-“чист”.
Ползвах неутрален силикон.
Налепих шипове върху външното тяло-не им пречи кацат си върху тях. Купих и пластмасови гарги да ги плашат и стях станаха приятели. Накрая взех един спрей против птици от практикер и за сега май върши работа.
Е, недей така, моите гарги може да са по-страхливи.
те станали с вграден wifi :D
Преди време на панасоника който е на терасата, си го бяха харесали гълъбите. Сложих от тези шишове, но пак кацаха, между тях. После сложих още малко и ги закривих, така че да няма никъде свободно място, и от тогава нямам проблеми вече. Но и малко свободно място да има пак кацат.