Първоначално публикувано от
me40 Вече над 20 дена подовата ми Перфера работи на топло. Топли дневен тракт хол и кухня към 35 кв.м и през повечето време има отворена врата към коридор 6кв.м (който се топли и от спалнята). Към този тракт има още една стая с портал и плъзгащи врати, който са почти винаги напълно отворени. Заданието е 20.5 градуса, скорост Level 1 и e включен само Floor (горната клапа е затворена). Температурата в стаята се мери от термометър на 3.5м от климатика и на около 45 см от пода, а от няколко дена сложих под дивана и още един термометър, който да мери температурата на нивото на пода (в жълт цвят). На втория скриншот съм добавил и температурата на въздуха мерена от датчика на самото вътрешно тяло, както и дневната консумация (на всеки 24 часа се нулирва). Добавил съм и температурата навън за същият период. Вижда се, че температурата в стаята е близо 2 градуса по-висока от зададената, но пък се оказва, че съвпада на 90% с тази на пода. Меренето на тази на пода е поне на 4м от вътрешното тяло, за да може да е по-меродавна.
Както казах, не съм го спирал откакто е пуснат да топли, но забелязах, че независимо че горната клапа я затварям при пускане винаги тръгва с отворена, и това определено ме подразни
та му направих една малка автоматизация в Home Assistant при пускане на топло винаги да затваря горната клапа.
Забравих да добавя, че помещението има вентилация с вкарване на външен въздух, която вкарва външен въздух всеки ден от 6 до 7 сутринта, поради което към 6 и нещо почнаха да се появяват спадове в температурата на въздуха (поне там където е разположен датчика). Поради тази причина "тунинговах" малко заданието и от 5:45 до 6:45 заднието на климатика се променя на 21.0 градуса и така целодневната флуктоация е не повече от градус и малко. Нещата засега са "set and forget", но предполагам че като почне да пада трайно под 2-3 градуса навън ще трябва да коригирам малко заданието и/или скоростта на вентилатора, но като за първа зима предстои тепърва да видя къде и с колко ще иска. И за това ще му спретна една автоматизация според външната температура.