Страница 125 от 126 ПърваПърва ... 75115123124125126 ПоследноПоследно
Резултати от 1,861 до 1,875 от общо 1882
Like Tree660Одобрявам

Подово-стеннни климатици Daikin - впечатления

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

Отговор: Подово-стеннни климатици Daikin - впечатления

Цитат Първоначално публикувано от me40 Виж публикацията
    Вече над 20 дена подовата ми Перфера работи на топло. Топли дневен тракт хол и кухня към 35 кв.м и през повечето време има отворена врата към коридор 6кв.м (който се топли и от спалнята). Към този тракт има още една стая с портал и плъзгащи врати, който са почти винаги напълно отворени. Заданието е 20.5 градуса, скорост Level 1 и e включен само Floor (горната клапа е затворена). Температурата в стаята се мери от термометър на 3.5м от климатика и на около 45 см от пода, а от няколко дена сложих под дивана и още един термометър, който да мери температурата на нивото на пода (в жълт цвят). На втория скриншот съм добавил и температурата на въздуха мерена от датчика на самото вътрешно тяло, както и дневната консумация (на всеки 24 часа се нулирва). Добавил съм и температурата навън за същият период. Вижда се, че температурата в стаята е близо 2 градуса по-висока от зададената, но пък се оказва, че съвпада на 90% с тази на пода. Меренето на тази на пода е поне на 4м от вътрешното тяло, за да може да е по-меродавна.

Както казах, не съм го спирал откакто е пуснат да топли, но забелязах, че независимо че горната клапа я затварям при пускане винаги тръгва с отворена, и това определено ме подразни та му направих една малка автоматизация в Home Assistant при пускане на топло винаги да затваря горната клапа.

Забравих да добавя, че помещението има вентилация с вкарване на външен въздух, която вкарва външен въздух всеки ден от 6 до 7 сутринта, поради което към 6 и нещо почнаха да се появяват спадове в температурата на въздуха (поне там където е разположен датчика). Поради тази причина "тунинговах" малко заданието и от 5:45 до 6:45 заднието на климатика се променя на 21.0 градуса и така целодневната флуктоация е не повече от градус и малко. Нещата засега са "set and forget", но предполагам че като почне да пада трайно под 2-3 градуса навън ще трябва да коригирам малко заданието и/или скоростта на вентилатора, но като за първа зима предстои тепърва да видя къде и с колко ще иска. И за това ще му спретна една автоматизация според външната температура.
    Според вас, как би отоплявало най-ефективно, само на долна клапа или на двете?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2017

Цитат Първоначално публикувано от winerydogsfan Виж публикацията
    Според вас, как би отоплявало най-ефективно, само на долна клапа или на двете?
    На двете разбира се.
    ccankov73 одобрява това.

4. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

ефективно - и аз съм и за двете, колкото повече въздух прекараш , толкова по-добре.
    има как да се ограничи отварянето на горния - в сервизното с дип-ключе, но не съм го пробвал още.
    също така това че си го ограничил на определена степен на вентилатора може да влияе на еффективността.
    но пък консумацията е отлична за 18ка.

5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2018
    Живее в
    Варна

Ако питането е за ефективно, в смисъл висок КПД - разбира се, когато работи с две отворени клапи, защото машината постига по-голям дебит гонейки заданието. За комфорт при топлене - само през долната клапа е много по-комфортно, но поради това, че не може да разгърне пълната си мощност има опасност при ниска скорост на вентилатора и/или при големи топлозагуби/ниски температуир навън и/или подбрана максимална мощност без запас машината да не успява да отоплява до постигане на заданието (производителят си го е написал в упътването). Мен лично даже и по-ниската ефективност при топленето само през долната клапа ме устройва досега - при температури до 0 грдуса е топлила перфектно и при задание 20.5 градуса реалната температура е 22.7 - 23.0 градуса. Разходът е също идеален дотук при положение, че помощението е голямо. На долната графика са данните за потребената енергия според приложението на Дайкин, по мои наблюдения реалният разход е със 7-8% по-нисък от това, което дава приложението им. Т.е. за първите 20 дена Ноември консумацията му е около 82кВч, или средно по 4,1 кВч на ден, което прави средно по 170 вата на час. Това го казвам чисто информативно, защото и да е по-голяма пак няма да го спра

Прикачени изображения Прикачени изображения
    estqwerty одобрява това.

6. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

Цитат Първоначално публикувано от me40 Виж публикацията
    Мен лично даже и по-ниската ефективност при топленето само през долната клапа ме устройва досега - при температури до 0 грдуса е топлила перфектно и при задание 20.5 градуса реалната температура е 22.7 - 23.0 градуса.

При мен се получава около 4 градуса в плюс от заданието. При задание 20.5, поддържа 24, 24.5 градуса в помещението, предполагам, че като паднат още температурите тази разлика ще намалее с градус-два. Много ми харесва ауто режима на вента, сякаш винаги знае как и по-колко да духа, много е комфортно. Консумацията като за 18ка изглежда прилична, според приложението 102 киловата за 6 седмици.
    rosswen и HRS9 харесват това.

7. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2017

Ползвайте си климатиците както ви е най-приятно. Не мислете толкова за тази ефективност. 1-2 лева хипотетично разлика на месец, няма да я усетите. Аз ползвам двете клапи, заради по-доброто разпределение на въьдуха и по-ниското ниво на шум. Ако трябва да сме честни, климатиците са "най-ефективни" на най-високите степени на турбината. Аз не бих си причинил подобно нещо.
    CubanLinx, Palev, HRS9 и 1 други харесват това.

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2024

Цитат Първоначално публикувано от rosswen Виж публикацията
    Ползвайте си климатиците както ви е най-приятно. Не мислете толкова за тази ефективност. 1-2 лева хипотетично разлика на месец, няма да я усетите. Аз ползвам двете клапи, заради по-доброто разпределение на въьдуха и по-ниското ниво на шум. Ако трябва да сме честни, климатиците са "най-ефективни" на най-високите степени на турбината. Аз не бих си причинил подобно нещо.
    Определено също и аз, доста шумен е на най-високата степен на турбината, като ефективност нямах предвид пестене на енергия, а оптимално затопляне/ изстудяване. Благодаря !

10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2018
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от rosswen Виж публикацията
    То и аз същото казах - комфорта е най-важното нещо, когато си в къщи. Приличните сметка са бонус. А разходите на енергия ги следя, както писах вече като ориентир за топлозагубите у нас, които ми представляват полу-научен интерес

11. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Няма ли да ти е много по-лесно да сложиш един конвектор с “електромер” за ден-два-три и да прежалиш 10лв ток?Ако това е основната цел на заниманието.
    Бая време ще си спестиш .
    mimojef одобрява това.

12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2018
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от ccankov73 Виж публикацията
    Няма ли да ти е много по-лесно да сложиш един конвектор с “електромер” за ден-два-три и да прежалиш 10лв ток?Ако това е основната цел на заниманието.
    Бая време ще си спестиш .
    Разбира се, че ще е по-лесно, но ще е напълно безполезно Не става въпрос просто за нещо измерено, а за нещо дето е верно. Аз топля целия апартамент - значи 4 конвектора. След това се мери за цял отоплителен сезон и колкото е "по-пъстър" температурния диапазон навън - толкова по-добре. При очаквани топлозагуби около 7200 кВч за сезона на ток с конвектори ще струва 1600 лв само тока. Т.е. не съм сложил климатиците за да видя топлозагубите, а понеже имам наготово консумацията на климатиците сравнително лесно може да се "налучкат" топлозагубите. Това от своя страна дава възможност да сравня каква е разликата с изчислените, и ако разликата е под 10% - значи допусканията ми са верни и биха могли уверено да се ползват при изчисление и занапред.

13. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Аз не мисля, че е лесно.Просто КОПа е едно налучкване в случая, тъй като варира от външна, вътрешна Т и скорост на вента.
    0.5 да сбъркаш и сметките … .

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2018
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от ccankov73 Виж публикацията
    Аз не мисля, че е лесно.Просто КОПа е едно налучкване в случая, тъй като варира от външна, вътрешна Т и скорост на вента.
    0.5 да сбъркаш и сметките … .
    Е няма да бъркаш с 0.5 COP-a То всичко зависи как го правиш. В рамките на няколко последователни часа от тъмната част на денонощието COP-a няма как да варира с 0.5 при положението, че външната температура и заданието в помещението са едни и същи. В диапазона -7 до +7 градуса COP-а е почти линейна функция, а в -7 до +2 съвсем линейна. При стандртните условия на замерване (А) -7 градуса, (В) +2 грауса и (С) +7 градуса и данните са достъпни (и декларирани и замерени). Достатъчно е да получиш данните за -7 градуса и за +2 по тъмно, от жилище, което е отоплявано и вече темперирано Така, че не е космическа технология, нито вселенско дело

16. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

В тея таблици дето ги гледаш има един AFR - Air flow rate, който е на макс. вентилатор, т.е най-високия КОП, заради най-добрия топлообмен. Ти по спомен ги ползваш на сайлънт или първа, където КОПа пада.
    С колко, един Г. знае.
    Ама то кой си ползва климатика на макс. вентилатор?

17. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2018
    Живее в
    Варна

А ти защо гледаш таблиците за максимален капацитет (Тези дето имат AFR )? Данните от реалните тестове са по EN и са всикчи при частично натоварване и то различно при различните външни температури.

С повишаване на въшните температури процентът частично натоварване намалява, и когато климатикът е адекватно подбран по помещението данните са даже много релевантни.

Вътрешните температури при замерите са 20 градуса, данните са консумацията също са дадени, така че много лесно може да се "засече" къде си ти според тест условията. Не отнема много време, данните за консумацията и външните температури "компютъра" сам си ги записва, остава само да се засекат.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

18. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2021

Каква е скоростта на вентилатора (AFR) при частично натоварване на компресора ????

Преди Daikin даваше данни за НОМИНАЛНА отоплителна мощност, но тогава стойността на AFR беше максималната AFR.
    Този пост е редактиран от vlatkovla; 22-11-24 в 23:50.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Daikin AN22JNSJ някой има ли впечатления
    От kuuuuul във форум Климатици Daikin
    Отговори: 2
    Последно: 10-11-11, 21:04
  2. Климатици Fujitsu General - впечатления
    От bobo21 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 4607
    Последно: 16-12-10, 12:57
  3. Климатици Crown - впечатления
    От rumnikkk във форум Климатици NEO, ELITE, Crown, Nippon, Sang
    Отговори: 15
    Последно: 16-06-09, 18:26
  4. Модели климатици за подово-таванен монтаж
    От pit68 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 6
    Последно: 04-05-09, 12:16
  5. Къде продават подово-таванен Daikin 12 000 BTU
    От dindo във форум Климатици Daikin
    Отговори: 15
    Последно: 29-12-07, 21:12

Тагове за тази тема

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе