Страница 17 от 26 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследноПоследно
Резултати от 241 до 255 от общо 388
Like Tree1Одобрявам

Дайкин FTXS25G - шумове и вибрации от външните тела

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Dec 2010

Re:Дайкин FTXS25G - шумове и вибрации от външните тела

Цитат Първоначално публикувано от rkk
    Абсолютни простотии се пишат тука и не случайно разредих посещенията си във този форум.Не смятам изобщо да коментирам-купете си китайски боклуци и си пийте спокойно ракията със мезе...успехи.
    Ахам, значи:
    след като сме купили скъп климатик и платили скъп монтаж да се управяме сами,
    това ли е мнение на един специалист?

2.  

3. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

.... Всъщност FTXS аз не го водя към скъпите климатици, не е и към евтините. По-скоро е някъде към средата. От наистина скъпите машини няма оплаквания по форума, а го следя отдавна. Няма да влизам в подробности, но ако разчиташ на една машина целогодишно и нямаш алтернативи (както е при мен), е нормално да избереш върха на черешката. Макар, че от Дайкин трябваше да се постараят повече за така наречената от тях "професионална серия"

... А колкото до монтажа всеки сам си избира фирмата (това не ми пречи да имам най-ужасната кухня на света, но пък аз си ги избрах ;( )

4. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от barabata
    Понякога и на мен едното ми външно тяло на FTXS25G издава лек тракащ звук, но говорим за много лек звук , не винаги и само от едното външно тяло. ПРекарах известно време в подлагания, усуквания на климатика за да разбера дали е от монтажа и вкрайна сметка след множество отваряния, спирания и пускния разбрах че вибрациите се създават от перката на вентилатора. Въпреки че е окачен на тампони след като се развърти и започва да се тресе. При спиране на климатика , огъване с ръка на перката около оста си във всички посоки по няколко пъти следват няколко пускания на климатика в които вибрациите са осезаемо по-малко и не се генерират никакви паразитни шумове и тракания.
    На колегите с тракащите климатици разгледайте как стои въпроса с перката на фана.
    Колегите занимаващи се с монтаж кажете колко струва една перка да се смени (само витлото без самия двигател)?
    Изобщо не съм се занимавал да викам поддържащата фирма за сега понеже при мен за сега се получава да претраква на 3-4 дена веднъж за 10 минути и то се чува само нощем ако е изключително тихо или пък са на прозореца. Останалите климатици са просто котенца - само по свистенето на въздуха се разбира че работят.
    Даже съм се замислял да разменя перките на двата климатика и да видя какъв ще е ефекта. Ако ролите се разменят е ясно.
    евала че си хванал от какво е - аз на старата осака имах тежест някаква на перката изглежда с идеята да се регулира/центрира биенето - а бе като регулаж на авто гума дойде си така от кашона - което си и говори какви чаркалаци са ползвани.
    не съм обръщал внимание как е монтиран двигателя за преката навън но не може ли да е от него а не от самата перка?

5. Тук е от
    Nov 2009

Re:Дайкин FTXS25G - шумове и вибрации от външните те

Изобщо като намаляват оборотите при спиране са вижда как се успокоява самата перка и докато спре се върти около оста си без никакви трептения. Когато се ускорява от една определена степен нагоре се вижда как започва да се тресе перката и да няма "плътен образ", а да се клати докато се върти при описването на сложните фигури. Получава се неясен и неправилен и прозрачен образ (ако мога така да се изразя) .
    И на тихия климатик се получава нещо подобно, но е много по-слабо и тресенето се обира от тампоните на двигателя. Двигателя е доста малък реално и не се усеща никакъв луфт на оста на перката. Самата перка е направена като масивна сърцевина с дупка за монтиране към оста след което с тънка периферия е захванат външния пръстен на който са монтирани лопатките. Доста лесно се криви самата перка спрямо яката сърцевина. Явно идеята е като се развърти перката да се центрира сама само че точно тук нещо куца.

Друго ми прави впечатление - всички се борят с резултата от проблема (как да стане по-тих) и никой не търси самия проблем - откъде идват тия вибрации. Сигурен съм че ако има как да се байпасне фана (или просто му се демонтира перката) за кратко включване ще се разбере дали компресора е причината или двигателя с перката. Други източници на вибрации в климатика няма. сигурен съм че не е компресора понеже той се усеща по различен начин, а и вибрациите се усещат при самото развъртане на перката и са пряко свързани с оборотите и. Даже предполагам че в сервизната документация може да се накара да работи само перката - още по-лесен тест. Лошото е че трябва да вися извън терасата и някой да ми държи краката за част от опитите и предпочитам да изчакам лятото когато жената може да се пусне с въжетата отгоре и да ми асиситира от външната страна на телата. Така или иначе трябва да направя дренажна система към водосточната тръба (като монтирахме климатиците не я направихме понеже щеше да се измества тръбата - да излезе от изолациите по етажите - това вече е направено) - ще се ползва предимно лятото, а зимата трябва така да я измисля че и да се запуши от лед да "прелее" без да пълни тавата на климатика.

6. Тук е от
    Sep 2010

здравейте, и при мен проблема е идентичен като на barabata имам 2 броя FTXS25G ,единият е тих като "тревата" в 15м2 стая а другият който и трака подобно на описаният начин от barabata е в 13м2 стая!Досега подлагахме на решетката-дори тя вече е 3 мм навън от тялото заради уплътнението което сложихме,махнахме дръжката и проблема си остана .Шума е доста дразнещ през ноща когато е много тихо и се чува само когато развърти на по големи обороти перката!

7. Member
    Тук е от
    Nov 2008

и при мен е така,но изтракването е само за около 1 секунда,после не дрънчи решетката...ако се разхлопа повече,може и аз да мисля за уплътнение някакво.

8.  

9. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010

На FTX50GV са сложили нещо подобно на онова тиксо дето лепне от двете страни, само че по-дебело и изобщо няма проблем с тракането. Има го в строителните магазини. Много по-добро решение е от силикона.

10. Тук е от
    Nov 2009

Аз се обадих, дойдоха да прегледат пациента и стигнаха до същото заключение като мен. Казаха че поръчват целия комплект двигател с перка и ще ги сменят когато дойдат новите части.
    Като ги сменят ще видим как ще се държи.

11. Member
    Тук е от
    Mar 2008

Аз се обадих, дойдоха да прегледат пациента и стигнаха до същото заключение като мен. Казаха че поръчват целия комплект двигател с перка и ще ги сменят когато дойдат новите части.
    Като ги сменят ще видим как ще се държи.
    Е това е интересно - да пишеш като извършат смяната, какъв е резултата!

12. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Според мен проблема не е в самата перка . При завъртането и бавно с ръка се вижда , че е балансирана - няма предпочитание към мястото си на спиране. Като цяло целия корпус на климатика е изработен от много тънка ламарина и е предразположен към вибрации . Мисля си , че стойката на вентилатора също е слаба и вибрира в момент на развъртане. Самата стойка е фиксирана с 2 винта само отдолу , а отгоре се разчита на държател към ламелите на топлообменника , който не е хванат здраво и има възможност да притраква . Като се натисне горния капак леко с ръка дрънкането изчезва. Може би трябва да се подложи някоя мека лепенка в мястото на допир.

13. Тук е от
    Nov 2009

Тц. Не съм съгласен. Два климатика са един до друг. Единия видимо се тресе на стойката си докато другия трябва да го пипнеш за да разбереш дали работи.
    От вибрациите се разхлабват болтовете и почват да хлопат и тенекиите по някое време.

Като свалиха перката я разгледах - в средата е гума и една метална втулка със шлиц за хващане към оста на двигателя. Никъде по перката не се вижда деформация, нараняване или изкривяване.

По принцип имаше възможност да се демонтира перката от другия климатик и да се премести на този и ако нещата са различни значи проблема е в перката, ако тресенето остане, значи проблема е в оста на двигателя. Явно предпочетоха да предприемат стратегически правилното принципно решение "Ако работи не го пипай!" пък и шефа на фирмата вече каза че ще се сменят генерално компонентите хич не им се занимаваше да висят от прозореца и да проведат теста.
    То когато се предполага че там вибрациите трябва да са такива че да се обират от гумените тампони с които е захванат двигателя изобщо не е било необходимо конструкцията за захващане на двигателя да е масивна, яка, здрава и съответно тежка. Просто някъде контрола по качеството е куцал и то най-вероятно при CZ понеже и това го имаше на перката като надпис при отливането освен датата на производство.
    Може пък и проблема да не е в самата перка, а в оста на двигателя. Тогава която и да е балансирана и проверена перка би се клатила като пате. Понеже диагностиката не беше доведена до край сега остава само гадаенето. Видимо от самото начало си тресеше климатика повече, но не се бяха разтракали тенекиите и затова нямаше повод за гимнастики по случая и нямаше проблем.

14.  

15. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009

Просто някъде контрола по качеството е куцал и то най-вероятно при CZ понеже и това го имаше на перката като надпис при отливането освен датата на производство.
    А преди известно време се твърдеше от някои съфорумци, които продаваха основно Дайкин, че едва ли не всеки детайл (като болтчета, гайкички, шайбички и прочие) са минавали под строгия контрол на ОТК отдела им. Все едно са били в завода и са наблюдавали задълбочено точно този процес.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от gnf
    А преди известно време се твърдеше от някои съфорумци, които продаваха основно Дайкин, че едва ли не всеки детайл (като болтчета, гайкички, шайбички и прочие) са минавали под строгия контрол на ОТК отдела им. Все едно са били в завода и са наблюдавали задълбочено точно този процес.
    Да и обясняваха проблемите на марката с лош монтаж

17. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от biro
    Да и обясняваха проблемите на марката с лош монтаж
    Еми напълно прави са били - лошо е монтирано/сглобявано- още В ЗАВОДА...

18. Гастарбайтер Аватара на aruba_man
    Тук е от
    Jun 2010

Един етаж нагоре от мен има едно 12LDC и трака също като Дайкина от клипа. Моите не тракат. Казах ви какво са залепили на FTX50GV. Уплътнява много добре. Това го видях миналата седмица като махнах решетката да наливам гореща вода, защото тавата отдолу беше цялата в лед и дефроста течеше отстрани. Причината се оказа малко листо, което беше заседнало точно на дупката по средата и така беше причинило заледяването. Добре, че го видях навреме. Това по темата дали е добре да се покрива климатика отстрани и отгоре!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 17 от 26 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 18
    Последно: 06-04-14, 16:51
  2. Сравнение на тавите на външните тела на климатици
    От deian във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 89
    Последно: 17-02-12, 17:16
  3. За външните тела на климатиците
    От dragozow във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 12
    Последно: 24-12-11, 23:48
  4. Дайкин FTXS25G
    От stiliyan77 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 11
    Последно: 20-12-10, 15:11
  5. Наклон на външните тела ?
    От valerko във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 3
    Последно: 17-06-10, 15:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе