Ахам, значи:Първоначално публикувано от rkk
след като сме купили скъп климатик и платили скъп монтаж да се управяме сами,
това ли е мнение на един специалист?
Ахам, значи:Първоначално публикувано от rkk
след като сме купили скъп климатик и платили скъп монтаж да се управяме сами,
това ли е мнение на един специалист?
.... Всъщност FTXS аз не го водя към скъпите климатици, не е и към евтините. По-скоро е някъде към средата. От наистина скъпите машини няма оплаквания по форума, а го следя отдавна. Няма да влизам в подробности, но ако разчиташ на една машина целогодишно и нямаш алтернативи (както е при мен), е нормално да избереш върха на черешката. Макар, че от Дайкин трябваше да се постараят повече за така наречената от тях "професионална серия"
... А колкото до монтажа всеки сам си избира фирмата (това не ми пречи да имам най-ужасната кухня на света, но пък аз си ги избрах ;( )
евала че си хванал от какво е - аз на старата осака имах тежест някаква на перката изглежда с идеята да се регулира/центрира биенето - а бе като регулаж на авто гумаПървоначално публикувано от barabata
дойде си така от кашона - което си и говори какви чаркалаци са ползвани.
не съм обръщал внимание как е монтиран двигателя за преката навън но не може ли да е от него а не от самата перка?
Изобщо като намаляват оборотите при спиране са вижда как се успокоява самата перка и докато спре се върти около оста си без никакви трептения. Когато се ускорява от една определена степен нагоре се вижда как започва да се тресе перката и да няма "плътен образ", а да се клати докато се върти при описването на сложните фигури. Получава се неясен и неправилен и прозрачен образ (ако мога така да се изразя) .
И на тихия климатик се получава нещо подобно, но е много по-слабо и тресенето се обира от тампоните на двигателя. Двигателя е доста малък реално и не се усеща никакъв луфт на оста на перката. Самата перка е направена като масивна сърцевина с дупка за монтиране към оста след което с тънка периферия е захванат външния пръстен на който са монтирани лопатките. Доста лесно се криви самата перка спрямо яката сърцевина. Явно идеята е като се развърти перката да се центрира сама само че точно тук нещо куца.
Друго ми прави впечатление - всички се борят с резултата от проблема (как да стане по-тих) и никой не търси самия проблем - откъде идват тия вибрации. Сигурен съм че ако има как да се байпасне фана (или просто му се демонтира перката) за кратко включване ще се разбере дали компресора е причината или двигателя с перката. Други източници на вибрации в климатика няма. сигурен съм че не е компресора понеже той се усеща по различен начин, а и вибрациите се усещат при самото развъртане на перката и са пряко свързани с оборотите и. Даже предполагам че в сервизната документация може да се накара да работи само перката - още по-лесен тест. Лошото е че трябва да вися извън терасата и някой да ми държи краката за част от опитите и предпочитам да изчакам лятото когато жената може да се пусне с въжетата отгоре и да ми асиситира от външната страна на телата. Така или иначе трябва да направя дренажна система към водосточната тръба (като монтирахме климатиците не я направихме понеже щеше да се измества тръбата - да излезе от изолациите по етажите - това вече е направено) - ще се ползва предимно лятото, а зимата трябва така да я измисля че и да се запуши от лед да "прелее" без да пълни тавата на климатика.
здравейте, и при мен проблема е идентичен като на barabata имам 2 броя FTXS25G ,единият е тих като "тревата" в 15м2 стая а другият който и трака подобно на описаният начин от barabata е в 13м2 стая!Досега подлагахме на решетката-дори тя вече е 3 мм навън от тялото заради уплътнението което сложихме,махнахме дръжката и проблема си остана .Шума е доста дразнещ през ноща когато е много тихо и се чува само когато развърти на по големи обороти перката!
и при мен е така,но изтракването е само за около 1 секунда,после не дрънчи решетката...ако се разхлопа повече,може и аз да мисля за уплътнение някакво.
На FTX50GV са сложили нещо подобно на онова тиксо дето лепне от двете страни, само че по-дебело и изобщо няма проблем с тракането. Има го в строителните магазини. Много по-добро решение е от силикона.![]()
Аз се обадих, дойдоха да прегледат пациента и стигнаха до същото заключение като мен. Казаха че поръчват целия комплект двигател с перка и ще ги сменят когато дойдат новите части.
Като ги сменят ще видим как ще се държи.
Е това е интересно - да пишеш като извършат смяната, какъв е резултата!Първоначално публикувано от barabata
Според мен проблема не е в самата перка . При завъртането и бавно с ръка се вижда , че е балансирана - няма предпочитание към мястото си на спиране. Като цяло целия корпус на климатика е изработен от много тънка ламарина и е предразположен към вибрации . Мисля си , че стойката на вентилатора също е слаба и вибрира в момент на развъртане. Самата стойка е фиксирана с 2 винта само отдолу , а отгоре се разчита на държател към ламелите на топлообменника , който не е хванат здраво и има възможност да притраква . Като се натисне горния капак леко с ръка дрънкането изчезва. Може би трябва да се подложи някоя мека лепенка в мястото на допир.
Тц. Не съм съгласен. Два климатика са един до друг. Единия видимо се тресе на стойката си докато другия трябва да го пипнеш за да разбереш дали работи.
От вибрациите се разхлабват болтовете и почват да хлопат и тенекиите по някое време.
Като свалиха перката я разгледах - в средата е гума и една метална втулка със шлиц за хващане към оста на двигателя. Никъде по перката не се вижда деформация, нараняване или изкривяване.
По принцип имаше възможност да се демонтира перката от другия климатик и да се премести на този и ако нещата са различни значи проблема е в перката, ако тресенето остане, значи проблема е в оста на двигателя. Явно предпочетоха да предприемат стратегически правилното принципно решение "Ако работи не го пипай!" пък и шефа на фирмата вече каза че ще се сменят генерално компонентите хич не им се занимаваше да висят от прозореца и да проведат теста.
То когато се предполага че там вибрациите трябва да са такива че да се обират от гумените тампони с които е захванат двигателя изобщо не е било необходимо конструкцията за захващане на двигателя да е масивна, яка, здрава и съответно тежка. Просто някъде контрола по качеството е куцал и то най-вероятно при CZ понеже и това го имаше на перката като надпис при отливането освен датата на производство.
Може пък и проблема да не е в самата перка, а в оста на двигателя. Тогава която и да е балансирана и проверена перка би се клатила като пате. Понеже диагностиката не беше доведена до край сега остава само гадаенето. Видимо от самото начало си тресеше климатика повече, но не се бяха разтракали тенекиите и затова нямаше повод за гимнастики по случая и нямаше проблем.
А преди известно време се твърдеше от някои съфорумци, които продаваха основно Дайкин, че едва ли не всеки детайл (като болтчета, гайкички, шайбички и прочие) са минавали под строгия контрол на ОТК отдела им. Все едно са били в завода и са наблюдавали задълбочено точно този процес.Първоначално публикувано от barabata
Да и обясняваха проблемите на марката с лош монтажПървоначално публикувано от gnf
![]()
Еми напълно прави са билиПървоначално публикувано от biro
- лошо е монтирано/сглобявано- още В ЗАВОДА...
![]()
Един етаж нагоре от мен има едно 12LDC и трака също като Дайкина от клипа. Моите не тракат. Казах ви какво са залепили на FTX50GV. Уплътнява много добре. Това го видях миналата седмица като махнах решетката да наливам гореща вода, защото тавата отдолу беше цялата в лед и дефроста течеше отстрани. Причината се оказа малко листо, което беше заседнало точно на дупката по средата и така беше причинило заледяването. Добре, че го видях навреме. Това по темата дали е добре да се покрива климатика отстрани и отгоре!![]()