Единичен.
Абе да си споделя впечатленията и аз.
Имам 2 br. LGC 12 Fujitsu.
Живея в къща с дървена дограма и без изолация, която е доста студена.
Ако не работи отоплението 10 часа и пада до 5 градуса.
Двата ми климатика работят от 3 месеца непрекъснато на 22 градуса.
Много са безшумни, топло е, няма проблеми със замръзване или спиране.
Последната сметка за ток ми е 75 лева като е за 38 дни, тъй-като през декември отчетоха тока по-рано и сега се събра повече.
Без климатиците тока ми е около 35 лева (бойлер, печки, осветление и т.н.)
Това прави, че климатиците дори и при минус 15 градуса харчат по 15 лева ток и то за повече от месец.
Имам чувството, че съм извадил голям късмет с тези машини.
Аз пък като си пуснах моя климатик и почнаха да ми намаляват сметките за ток, явно почва да върти на обратно електромера...
Извинявай колега, нищо лично няма в иронията ми, но почва да ми става смешно вече като се споменават някакви числа, дето няма нищо общо с елементарната математическа логика. Какво имам предвид:
Казваш, че според теб, климатикът ти харчи по 15 лв ток за месец (дори и повече от месец, но да не издребняваме).
Това прави по 0.50 лв на денонощие - смятам го на денонощие, тъй като казваш, че работят нон стоп на определена температура.
При осреднена цена за kW от около 0.15 лв (дневна/нощна), това означава, че ти гори към 3.5 kW / 24 ч. или по 145 W на час. Което за тези климатици е някъде около минималната им консумация. Респективно има и минимално топлоодаване при тази консумация.
Е, как да повярвам , че в къща с не малки топлозагуби (сам казваш че за 10 ч. t° пада до 5° ), климатика постоянно работи на мощност близка до минималната и поддържа 22°. Не си споменал за кой град иде реч, но януари си имаше студове и не вярвам навън да е било постоянно над 10° при вас.
Това са ми доводите.
Не казвам, че сметката ти за ток не е толкова (по фактура), но твърдя че реално при такива условия няма как да стане тази магия да се отопляват помещения с такива топлозагуби с климатик при такава консумация.
Кой както иска, така да го разбира. Аз вярвам на числата и математиката, която съм учил още в училище.
П.П. Иначе климатиците са си много хубави. Но не са чудодейни .
Подкрепям те Янчо.Ще ти дам пример с моя климатик-09лгц.За ноември,декември,януари,февруари ми е изгорил точно 100 лв-вътрешна стая,пвц дограма,югоизточно изложение,тухлен.Това е по 25 лв на месец средно при зададени 22 градуса нонстоп спиран,а за 12 лгц и то 2 броя по 15 лв ми се струва съмнително.Ама здраве да е.
аз за съжаление не мога много да се похваля,
откъм сметка за ток, в къща с чисто нови дограми, при показаните в подписа кубици на стаите,
5- те клими са ми направили за около 40 дни, мисля, че от 09.12 до 23.01 - 500 лв.
тук се включват и бойлер, фурна и други, които по празниците също са се ползвали.
малко се зачудих, тъй като ги дават икономични, но явно не напълно...
Е, flint, защо да не са икономични.За 44 дена имаш 500 лева - средно по около 12 лева на ден с 5 машини и другите разходи.Добре е според мен, като се има предвид периода и броя на машините.Зависи и при какви условия си ги ползвал.
Пак сметките. Погледнете му сметката без климатици - 33лв. Просто си има нещо гнило и различно. При едни без климатици 70-80-100лв. при други 30-40лв. Не може да се сравняват нещата. И ние дето сме на ЧЕЗ, 2/3-ти от месечните сметки нямат нищо общо с реалната консумация, докато не дойде изравнителната сметка.
Флинт, инвестицията, която си направил за клими не е никак малка. Най-вероятно имаш финансови възможности. Защо не си се замислял за централна термопомпена система.
аз съм с asha12 lcc и имам свързан амперметър към климатика.когато направи зададената температура,климатика започва да харчи 2-2.5 ампера ток,което ще рече около 500 вата.това е напълно достоверна информация.стаята ми е 22 квадрата с pvc.разбира се от време на време спира защото достига зададената 21-22 градуса температура.общата консумация е около 10 киловата на денонощие ,което ще рече 300 киловата на месец-респективно 45-50 лева на месец.това е самата истина за моя случеи.
забравих да кажа, че говоря за януари и февруари ,които в Кюстендил бяха мегастудени.
не искам да обиждам никого ,но 15 лева за отопление на месец.... или е морж или е за Нобелова награда
iopi7 - е, те това вече са реални цифри.
Yancho,
...... П.П. Иначе климатиците са си много хубави. Но не са чудодейни ......
Именно,
и точно за това написах тази глупост, защото напоследък се напълни със всякакви специалисти, които ако има как и свирка ще им направят на тъпите климатици.
Сметката ми за ток е 190 лева, което прави по 60 лева за климатиците, като махнем константата и в моя хладилник пак съм доволен, но при лелемнтарна сметка тези машини ще се изплатят точно след 6-7 години, тъй-като лятото максималната температура, която съм засичал в къщи е 28 градуса и се ползват само за отпление.
А иначе се радвам, че толкова хора са се усъмнили, щото тези заради които го написах може и даа вярват в това.
При тая дървена дограма и липса на изолация, пак си на печалба.Та от условията, при които работят машините ти е ясно, че изобщо нямаш представа каква е границата на минимизация на топлозагубите.
От днес официалният вносител на Fuji има нови цени. 12LGC -1250лв. и 12LDC-1700лв.До кога ли?
Не е от днес, а от 4.03 и е валидна до 27.03Първоначално публикувано от sevda75