Страница 201 от 308 ПърваПърва ... 151191199200201202203211251 ... ПоследноПоследно
Резултати от 3,001 до 3,015 от общо 4608

Климатици Fujitsu General - впечатления

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. pas
    pas е офлайн

Тук е от
    Mar 2009

Re:Климатици Fujitsu General - впечатления

Здравейте на всички от форума.Предстои ми покупка на климатик за сега един на брой ,но ще трябва да са общо четри по- нататък, нямам представа от климатици ,попаднах на форума и прочетох това онова.Оказва се че за моето помещение ще е необходим климатик 12 BTU то е около25 м/кв но е преходно с южно изложение изолирано и с PVC.Това за 12 BTU ми го препоръчаха от магазина и ми предложиха климатик ДЖЕНЕРАЛ - ФУДЖИТСУ ASH 12 LGC или ФУДЖИТСУ - ДЖЕНЕРАЛ ASYA 12 LDC мисля ,че бяха.Каква е разликата м/у тях и дали са добри,до колкото разбрах са инверторни което като чета мисля че е добре.Та въпроса ми е да сключвам ли сделка с тези от магазина или да продължавам да търся друга марка и най-важно каква.Разчитам на хора от форумите не на тези от магазина .Предварително БЛАГОДАРЯ на всички. Дайте съвет.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008

Цитат Първоначално публикувано от pas
    Здравейте на всички от форума.Предстои ми покупка на климатик за сега един на брой ,но ще трябва да са общо четри по- нататък, нямам представа от климатици ,попаднах на форума и прочетох това онова.Оказва се че за моето помещение ще е необходим климатик 12 BTU то е около25 м/кв но е преходно с южно изложение изолирано и с PVC.Това за 12 BTU ми го препоръчаха от магазина и ми предложиха климатик ДЖЕНЕРАЛ - ФУДЖИТСУ ASH 12 LGC или ФУДЖИТСУ - ДЖЕНЕРАЛ ASYA 12 LDC мисля ,че бяха.Каква е разликата м/у тях и дали са добри,до колкото разбрах са инверторни което като чета мисля че е добре.Та въпроса ми е да сключвам ли сделка с тези от магазина или да продължавам да търся друга марка и най-важно каква.Разчитам на хора от форумите не на тези от магазина .Предварително БЛАГОДАРЯ на всички. Дайте съвет.
    Взимай 12 LGC без да се замисляш. На цена от 1180 лв. без монтаж просто няма конкуренция. Иначе ако си готов да отделиш 500 лв отгоре, 12 LDC е по-добрият вариант, защото е по-мощен и е с плазмен филтър, което не е за пренебрегване

4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2007

Ето и новите географски открития относно неспиращата консумация за подгряване на копресора,

открих че когато климатика е изключен от режим AUTO си дърпа само нормалните 6W. След като отоплява в автоматичен режим и се изключи понякога отново остават 50W, тогава за малко трябва да се бъде стартиран от дистанционното и след това изключен. При това положение климатикът няма време да опознае средата и да реши че трябва да топли и не включва подгряването, тоест няма 50W а само 6. По този начин ще хакваме глупавият му софтуер с тази безмислена консумация и ще може да стои в stand by с включен таймер без излишно изхабена енергия.
    Остава да се тества дали обаче при минусови температури и в AUTO режим ще реши да се подгрее
    утре ще измеря консумацията в stand by, на още две FUJI-та едно 09LCC и 12LCC и те са горе в Симеоново и досега геройски се справят със студа и леда

5. Member
    Тук е от
    Oct 2005

Ogosh, не виждам защо трябва да се притесняваш за подгряването на компресора.Тази функция имат малко климатици и е полезна през зимата.Дори и да работи непрекъснато при "stand by" режим през зимата няма да ти изразходва повече от 2 - 3 лева ток месечно.А през април когато вече не ползваш климатика го изключи от контакта или го превключи на режим охлаждане.

6. Member
    Тук е от
    Oct 2007

И аз да добавя нещо - до сега измерванията бяха правени с елекромер за активна мощност и там видно си личи че диска тотално спира да се върти след покачване на температурата до определена степен. На скоро обаче си взех едно "китайско уредче" за мерене на енергия и COS(fi). Модела е OLIMPYA EMK2000. То мери явно пълната мощност - навързах последователно това електронно уредче и електромера а от към консуматор направих тестове с моите климатици, допълнително с крушка 60W и енерго-спестяваща от 40W. Резултатите са, че независимо че уреда показва постоянно 50-57W от климатиците, то тя е пълна и изцяло реактивна след като се изключи подгряването. Това при 12LCC, другите климатици все още не съм ги минал по този начин през електромера. Просто електронния уред показва 50W, електромера не показва никакво движение, дори и най-слабо. Сега знам, че ще кажете че електромера е калпав и не може да засече тази консумация, но в момента в който сложа адаптера на телефона, който е няколко вата и електромера започва да се върти съвсем слабо.
    Тест 2 - слагам крушка с нажежаема жи4ка от 60W. Електронният електромер показва 58W, механичният отчита 60W, но там измерването при тази мала стойност на мощността трябва да е в рамките на часове за да мога да определя с точност мощността от електромера.
    Тест 3 - закачам енерго спестяваща крушка 40W. Електронният показва 6W, механичниат се движи съвсем леко, но два пъти по-бързо спрямо адаптера на телефона.

Изводите ми са че климатиците имат значителна консумация на реактивна енергия (50-57W) когато са изключили отоплението на компресора, за която репортира и @Ogosh, но тя не е активна и не се натрупва в месечната ви сметка за ток. Електромерите за активна енергия (битовите) не я тарифират, калкулират и натрупват.

7. Member
    Тук е от
    Oct 2008

Борд, позволи ми да не се съглася с последния абзац. Имам някои чисто теоритични забележки, но ще ги изложа като пообмисля. Според мен правите някъде грешка.

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2007

И аз правя измерването със същиат уред Olimpya, но ако енергията е реактивна защо тогава уредът показва COS(fi) 1.00?
    Явно уреда не показва вярно коефициента. Измерих го и с друг подобен уред, който не измерва реактивна енергия там от 6W скача на 12-16W, но токът е 0,23А можеби е токът на реактивната мощност. Май ни подхлъзнаха леко китайците
    хайде сега да си припомним електротехниката, като на компресора се подава малко напрежение, недостатъчно да го завърти ами само леко да предизвика загряване на намотките - май това е използваният принцип на подгряване, та реактивна или активна е енергията? Ако някой има електромер за реактивна енергия ще каже. Но като цяло има някаква мистерия с тази система за подгряване, абе здраве да е нали топли безпроблемно, стартирал съм го на -10 -12 тази зима няколко пъти и нямаше проблеми явно нещо е подгрявало или просто компресорът си е як, но тогава нямах уреда за отчитане.

10. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от Ogosh
    Ако някой има електромер за реактивна енергия ще каже.
    Да де, аз имам такъв и казвам. Иначе - ако сложиш само един конзензатор с капацитет 160uF, пак ще протече същият ток от 0.23А, само че електромера нищо няма да отчете. А аз съм правил експеримент с тази Олимпия - независимо че слагам кондезатор, не отчита COS(fi), може би го отчита за големи мощности и с грешка. Иначе пак да кажа - след спиране на подгряването електромера спира напълно да се върти. Който няма вяра може изнамери един истински електромер и пак да пробва

11. Member
    Тук е от
    Jun 2005

Така Fuji 12LB 05.03.2009 Fujitsu 9LCC 08.03.2009 Консумация измерена с електромер за битова енергия
    излючен (HEAT) standby 00:40 до 05:00 излючен (HEAT) standby 10:47 до 12:31 (от старите с диск)
    външна температура външна температура 000Wt
    Дата и време Т(C) Дата и време Т(C)
    5:00 05.03.2009г. +6 13:00 08.03.2009г. +11
    4:00 05.03.2009г. +6 12:00 08.03.2009г. +11
    3:00 05.03.2009г. +6 11:00 08.03.2009г. +11
    2:00 05.03.2009г. +6 10:00 08.03.2009г. +10
    1:00 05.03.2009г. +6
    00:00 05.03.2009г. +6
    P.S.Относно "грешката" при малка консумация-когато външната температура е ниска и климатика е в HEATstandby същият електромер отчита около 30Wth-12LB и 9LCC

12. Member
    Тук е от
    Oct 2008

Борд, малко не разбрах какво точно си направил. Уреда Олимпия си го включил, когато климатикът ти е работел ли? Защото ако работи, електромерът, какъвто и да е ще отчете консумация, макар и малка, само за подгряване. А ако не е включен или е включен /ст. бай/ без да има подгряване, електромерът може да отчете, може и да не, понеже е малка консумацията. Реактивната енергия е вторично и паразитно явление. Т.е. за да се наблюдава трябва да има консумация на ток. Не разбирам за къде би отишла тази паразитна енергия след като липсва необходимост дори и от подгряване в дадения момент? Ако греша, коригирай ме.

13. Member
    Тук е от
    Oct 2007

Цитат Първоначално публикувано от nako-bako
    Борд, малко не разбрах какво точно си направил. Уреда Олимпия си го включил, когато климатикът ти е работел ли? Защото ако работи електромерът, какъвто и да е ще отчете консумация, макар и малка, само за подгряване. А ако не е включен или е включен /ст. бай/ без да има подгряване, електромерът може да отчете, може и да не, понеже е малка консумацията. Реактивната енергия е вторично и паразитно явление. Т.е. за да се наблюдава трябва да има консумация на ток. Не разбирам за къде би отишла тази паразитна енергия след като липсва дори и подгряване в дадения момент? Ако греша, коригирай ме.
    Електромереа и уреда Олимпия бяха включени последователно, като 1во климатика влиза в Олимпията, след това олимпията в електромера и след това електромера в захранващата мрежа. Реактивната енергия не е праразитна, тя си е просто реактивна (по-долу ще дам малко разяснения ОФФ-ТОПИК, не знам дали са подходящи за тази тема но са интересни). Факт е, че когато навън е топло, климатика е в Stand-By, уреда Олимпия показва 57W, електромера изобщо и не се завърта. Иначе за паразитната енергия (реактивната де):

Цитат Първоначално публикувано от Boris Ribov
    Като всяка една енергия тя се плаща а освен това води и до загуби. Не се плаща обаче в БГ за битови абонати и не се измерва от електромерите по закон. Идеята е, че реактивната енергия циркулира в мрежата - генерира по-голям ток при натрупването си в електро-оборудването, а след това се отдава обратно в мрежата. Електромерите с диск не я отчитат, електронните екелтромери в БГ могат да я отчитат но не я натрупват. Незаконно е енергийните дружества по приетите разпоредби да таксуват за реактивна енергия битови абонати. Обаче тя се таксува на промишлени зони и предприятия.

Как е извън БГ за битови абонати (предполагам че е въпрос на време и тук да стане така). Анализира се фактора на мощността и ако той е над 0.9 тогава се плаща само активната енергия. Най добрия фактор е 1.00, който генерират реотани, нагреватели например. Ако е по-малък се заплаща по следната формула:

(1) енегия за плащане = {1 + (0.9 - реален фактор на мощността)} * активна енергия

или с пример: ако има отчетени 10 kWh активна енергия и ако дружеството е отчело, че има и 6.5 kWhr реактивна, тогава средния фактор на мощността е равен на:

(2) Пълна енергия^2 = Активна^2 + Реактивна^2

(3) фактор = Активна енергия / Пълна енергия = 10 / 12 = 0.83 (83%)

(4) енергия за плащане = (1 + (0.9 - 0.83)) * 10kwh = 1.07*10= 10.7kWh

Тоест вече се плаща за 10.7 вместо за 10kWh потребена енергия. Тук обаче в БГ все още се плаща само активната енергия.

Сега обаче да видим дали даден уред с корекция на фактора на мощността гълта по-малко? Ами не, реално. Това се отнася за всякакъв вид импулсни захранвания, климатици с инвертори и енерго-спестяващи крушки. По принцип евтините енерго спестяващи крушки нямат корекция на фактора на мощността, но при филилс и осрам има такъв чип. Има и такъв блок при всички скъпи и съвременни инверорни климатици. Този блок кара да се натрупа енергия в реактивен елемент, чийто характер е противоположен на основния характер на консуматора. Тази натупана енергия се отдава в по-късен период и така се компенсира характера на консуматора към активен. Корекцията на фактора на мощността кара като цяло даденото електронно устройство да генерира повече активна изконсумирана енергия от мрежата. Блока, който преобразува към активен характер също има някакъв коефициент на полезно действие. В повечето случаи е около 95%. Именно заради това даденото устройство с корекция на фактора на мощността в идеалния случай ще консумира с 5% повече от колкото ако няма такъв блок. Но ако сме на запад, тези 5% са нищожен преразход спрямо размера на наказателната такса, която ще се плати ако не бъде компенсиран фактора на мощността.

Та какво означава реактивна енергия - да кажем включим в контакта един трансформатор на, който на вторичната намотка няма нищо свързано (да кажем идеална бобина за примера). Той ще натрупа магнитна енергия а в момента в, който синусоидата на входното напрежение преминава през нулата той ще я отдаде обратно към мрежата. Като цяло това ти генерира по-големи токове през свързващите проводници и по-големи загуби в преносната мрежа заради по-големите падове на напрежения образували се в нея. Идеята на индуктивността е че тя се съпротивлява на изменението на протичащият през нея ток. Когато входното напрежение започва да се увеличава, трансформатора се стреми да се противопостави като ограничава тока в този момент (генерира ток в обратна посока към мрежата), когато входното напрежение започне да спада, транформатора се среми да задържи тока така, че той да продължава да протича през него. Това е малко неясно но идеята е, че той отдава натрупаната магнирна енргия точно тогава. Тока и напрежението са изместени на 90 градуса, когато напрежението е максимално, тогава тока протичащ през индуктивността е минимален и обратното. Електромера умножава тока по напрежението и тогава се получава нула заради векторното умножение което той прави реално. За това не се засича реактивната енергия от електромерите (с алуминиеви диск). Независимо че не се засича като реална енергия от електромера, реактивната енергия генерира големи протичащи истински токове в мрежата. Тоест реален ток тече, но електромера за активна енергия не го засича. На запад има лимитация върху пиковите стойности на токовете, които даден абонат може да изчерпи.

Преди обаче да продължа, ще дам пример с захранване за компютър без корекция на фактора на мощността (такова има типичен фактор на мощността от порядъка на 60%-75%). Ако от захранването се консумират на изхода реално 200W мощност и ако коефициента на самото захранване при преобразуването е 90%, то от входа то трябва да изчерпи 200*1.1 = 220W. В действителност то черпи пълна мощност от 200*1.1*1.33 = 292.6VA. Този коефициент от 1.33 дойде от реципрочната стойност на фактора на мощността, който за примера го приех да е 0.75 (75%). Така.... това обаче не означава, че електромера при нас засича тези 292.6VA. "VA" e означение за пълната енергия. Нашият електромер ще засече само активната енергия от 220W a реактивната разликa ("VAr" е нзначение за реактивната) няма да бъде засечена. Реално тази енергия даже няма да се отдаде при нас, ние по никакъв начин не може да я изконсумираме. Ако сложим това захранване в идеална стая и премерим разликата в топлината и сметнем каква мощност е отдало във времето, ще видим, че ще отдаде точно 220W (200W към консуматора и отделени в топлина допълнително 20W заради загубите при преобразуване). Но допълнителните VAr от реактивната енергия ще се върнат обратно в мрежата и няма да бъдат потребени. Не е възможно да стане това (да се потребят).

Обаче... това че нашето устройство консумира от мрежата пълна енергия от 292.6VA и като знаем напрежението на мрежата, че е 220V се вижда че тока, който протича в мрежата ще е 1.33А и ще е повече ако за същата мощност от 200W върху консуматора, имаме и корекция на фактора на мощността в захранването. Тогава захранването би изконсумирало 200*1.1*1.05 = 231W активна мощност и 0VAr реактивна. Ние бихме платили в случая за 11W повече, спрямо предишния случай, независимо че нямаме потребление на реактивна енергия. Обаче какво става с тока, който протича през мрежара: вече ще е 231W/220V=1.05A за да можем да захраним един и същи консуматор. Тоест вижда се, че енергийната мрежа се товари с по-малък ток.

На запад, особенно в USA където напрежението за захранване е ~120V има ограничение на пиковия ампераж (то и за това в климатиците се слагат тези бутони за ограничаване на тока). Примерно е казано по разпоредби че повече от 10A не може да се консумира. Тогава ако имаме импулсно захранване, което няма корекция на фактора, от него можем да захраним максимално консуматори с изходна мощност много по-малка от тази ако захранването има корекция на фактора. Спрямо ристрикцията максималната входна мощност ще е:

Pin = 10.120V= 1200VA.

Сега, ако захранването е с фактор 0.75, то само 900W ще отидат за активна а останалите ще са реактивна. От тези 900W заради коефициента на полезно действие ще може да потребим само 818W. Ако обаче захранването е с корекция на фактора, тогава можем да потребим всички 1200VA според лимитацията, като махнем загубите от 10%, или в консуматора могат да се отдадат 1090W.

Така, че не трябва да се притесняваме за тази реактивна енергия че ще я платим по някакъв начин - или пък че може да я потребим. Точно защото не може да я потребим и не я плащаме. Но като цяло, не е нужно да си купуваме устройства с корекция на фактора на мощността - това в общия случай ще увеличи нашата сметка малко, за сметка на това ще балансира мрежата на енерго разпределителното дружество и ще я изчисти от смущения вкарани от нашите битови уреди.

Малко дълго стана, но пък за сметка на това ясно и съвсем точно разяснява един доста спорен въпрос в БГ, между другото вярния отговор на него е описаният горе.

П.С: Ето и нещо практично - ако си купуваш UPS или генератор на ток с бензин и на него пише, че може да захрани 1000VA или 750W, това означава че той може да отдаде като пълна енергия максимално 750W ако е включен активен товар (това което реално може да се потреби) или пък товар който може да изяде 750W активна енргия а останалите да са реактивна енергия. Или казано по-просто може да включим едно захранване за компютър без корекция на фактора, от което може да изхарчим 681W като вземе в предвид загубите в трансформация от 10%. Тоест тези 1000VA умножени по 0.75 (фактора на мощността) ще ни дадат реално активната енергия, която може да отдаде. Ако обаче фактора на мощността на нашия консуматор не е 0.75 ами е 0.2, тогава от UPS-a ще може да изчерпим максимум 1000*0,2= 200W активна енергия, независимо че УПС-а се води 1000VA!

14.  

15. Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от zerow
    Предстои ми покупка на климатик,изчетох почти всичко.Спрях се на Fujitsu General.Обиколих няколко фирми за климатици в Ст.Загора и освен хвалене на своята стока и тотално оплюване на конкуренцията нищо с което да ти привлекат вниманието. Оставам с впечатлението,че толкова много се предлага Fujitsu General поради най-високият процент печалба. Ето ви пример Fujitsu ASYA-12LGC, Inverter 12000 BTU + INSTALARE -26330 румънски леи които са 1199 лева срещу 1690 лева в Климакомплект. Какво е вашето мнение?Дали тук няма хора с повече от една регистрация?

Румъния: http://www.solaris-mag.ro/search_pro...ujitsu&ok=+Ok+

Валутен калкулатор: http://finance.news.bg/currency_calc...2693&curr2=BGN
    Цитат Първоначално публикувано от jori
    zerow,сравнението с Румъния не е много показателно,защото леята падна с 50% за последните 6 месеца и там се получават пазарни аномалии.
    Може и да си прав, но цената от същия сайт на Хитачи е малко по-скъпа от цената в BG.Климатиците General Fujitsu са много добри, но са прекалено преекспонирани в този сайт. Цените им трябва да падат още доста от това:ASHA 12 LGC - Inverter 1480.00лв. ASHB 9 LD - Inverter 1690.00лв. на промоция с монтаж а. ASHB 12 LD няма показана цена.Трябва да попиташ Великата Булклима за цена.
    Аз в този момент ще предпочета да изчакам есента за да видим кой ще оцелее от кризата и тогава да купувам, пък ще видим и другите фирми и марки каква ценова политика ще имат.

16. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Ми ако искаш изчакай след 10 години може да ни хване извън земна криза та тогава климатиците да вървят подарък след като си купиш космически кораб.

17. Тук е от
    Sep 2008

Ако Фуджитсу имаха изгодна лизингова политика, сега вероятно щях да бъда с такъв климатик.
    Откакто разбрах, че Фуджитсу използват ФОРСИРАН компресор на Тошиба, въобще не съжалявам.
    Много съм разочарован, това означава,че на този "издут" компресор му се взима "душичката", понеже е натоварен максимално...това е нещо, като оувърклока на микропроцесорът.Това прави компресорите на Фуджитсу да не са от най-надеждните!

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Зомби,през 99,9% от работното време този компресор работи под максимума си.И не върви да обясняваш на Тошиба като един от най-големите производители в света ( между другото те са измислили инвертора) ,че компресора им е боклук и не е надежден.Това,че във форума има 2-3 отрицателни мнения,не го прави такъв.На фона на многохилядните си продажби даже е перфектен.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Климатици Fujitsu General
    От badr във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 2217
    Последно: 12-11-23, 21:41
  2. Сервизни ръководства за климатици Fuji, fujitsu, General
    От justify във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 29
    Последно: 26-11-21, 00:39
  3. Fujitsu General ASHG09LUCA или Fujitsu General ASHG12LMCA
    От Djonny във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 27
    Последно: 19-05-16, 01:53
  4. Новите инвертори на Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric модели 2011 година
    От justify във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 351
    Последно: 27-10-11, 22:44
  5. Каква е разликата между(Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric) и кои да избера
    От bat.zdravo във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 19
    Последно: 28-07-11, 01:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе