Абе вие сте болни хора бе.
Ще стане сутринта да ходи да занича външните тела на климатиците дали има ли лед?
Кой нормален го прави това?
Абе вие сте болни хора бе.
Ще стане сутринта да ходи да занича външните тела на климатиците дали има ли лед?
Кой нормален го прави това?
Всеки "новобранец" с климатик е съвсем нормално от любопитство да занича външните тела и да се увери дали има/няма проблеми, колко шумят, как се държат в студа има ли скреж лед и т.н. Напълно човешко и нормално е. Аз също следих първия месец моята плазмичка и засега съм много доволен от нея. Работи нон-стоп, кове термометъра на зададената температура, понякога има съвсем лек скреж на питата на външното тяло, компресора не бръмчи а леееко жужи. Да видим в големите студове как ще е.Първоначално публикувано от Dreider
Здравейте, новак съм и ще ме прощавате ако напиша някоя глупост, поради незнанието ми от климатична техника. Та.. имам това чудо на климатичната техника вкъщи, купих го края на миналата зима. Като го взех и всичко беше наред отопляваше нормално, лятото го ползвахме за охлаждане, но... настръпиха студените дни и се появи проблем.. а именно леко по леко запоянах да усещам миризма на мухъл, докато се усетя видях че от вътрешното тяло на климатика по стената се е стичало вода /вероятно/ която се е попивала в стената, има следи, махнах и вкафа и какво да видя .. направо мухъла си е започнал да се вижда.. Къщата е тухлена, на 2-рия етаж, стаяата е около 25кв.м. Моля дайте съвет какво да правя, че вкъщи сме с 2 малки деца на 1,6 годинки. Мухъла е изчистен, но докато не разбера източника на проблема може да си го чистя така още доста време и той отново да се появява. Кажете от какво може да е тази вода от климатика. Много благодаря предварително на всички..
Здрасти, аз лично бих извикал техник да го погледне това, аз също не разбирам от климатици но съвета ми е да повикаш техник или ако фирмата от която си го купил предлага сервизни услуги да ги извикаш да го погледнат. Надявам се все пак момчетата тук да ти помогнат тъй като видях че има доста разбиращи от климатици в този форум.
През лятото, когато го ползваш на охлаждане, се получава конденз върху питката. Това е идеална среда за отглеждане на плесени, гъби и моркови. Ако ги развъдиш в достатъчно количество, могат да запушат кондензния маркуч и ваничката да почне да прелива. Други възможни причини са неправилна нивелация при монтажа, прегънато гофре, или използване на монтажна пяна за запълване на дупките в стената.
През зимата процеса е обратен и конденза се образува върху външното тяло. Можеш да го ползваш без да тече, но съвета ми е да извикаш техник за да го почисти. Няма защо да дишаш всичката флора и фауна, дето се е народила в климатика.
За да не отглеждаш гъби плесени и мухъл ти предлагам да си купиш климатик с плазмен филтър!! Всъщност повечето климатици имат такова нещо, но са с по-високи цени. По важното като си купиш такъв климатик, ако нямаш де, да го включваш този филтър, това общо взето много хора ще ти кажат че е глупост, но но то бавно и полека оксидира всичко преди да задръсти кондензната ваничка. Сигурно пак ще ти кажат че трябва да изсушаваш тялото през лятото, но аз те съветвам да го оставяш да си работи на постоянна температура - тогава няма как да въдиш моркови и плесени. Естествено опира до разхода на ток, но този разход няма да е много по-висок ако самият климатик работи постоянно в сравнение с моментите когато е изключен. Нещото което Българина много обича да спестява в случая е в негов ощърб - има автоматичен режим във всеки климатик, който го държи в много добро състояние.
1- виждал съм всякакви плазмени и прочие ,клими,обрасли с плесен до немай-къде.
2-това,че работи с постоянна температура,нама абсолютно никаква връзка с предпазването от плесенясване.
3-автоматичния режим е пълна простотия,случва се да работи 10 мин на топло,после 10 мин на охлаждане и така,поради температурната инертност на помещението.Едва ли е комфортно,ако си наблизо. Относно плесенясването може и да е добър режим,нямам наблюдения в тази насока...
От коментара да разбирам ли че климатик на 1г. за скромната сума около 2500лв. трябва да хвърля на боклука и да си купя нов?!Първоначално публикувано от dkolov
Нали не си изхвърляш дрехите след няколко обличания? И не си сменяш колата, когато й се напълни пепелника? Просто извикай техник, за да ти го почисти.
1. Надявам се след като си виждал климатици с плазмен филтър обрасли с гъби и моркови си посътветвал своите клиенти просто да включват тази функция.Първоначално публикувано от vanko68
2. Това че работи на постоянна температура, точно предпазва от плесенясване, гъбите обикновенно искат да живеят на топла и влажна среда - двете неща са противоположни, ако климатика не бъде изключен.
3. Надявам се че че добре осъзнаваш че едва ли ти си най-добрият инжинер в областта на климатичната техника, за да можеш да си позволиш толкова крайно мнение. Понякога хората, когато не разбират нещо добре казват че е пълна простотия и го подкарват по начина по който те си знаят, но това изобщо не означава че това е правилният начин. Бъди сигурен че инжинерите дето са изкарали малко визше, после малко обучения със сигурност много добре са поставили автоматичният режим, защото от него има нужда, колкото и невероятно да звучи.
А и да добавя,защото явно не са ми разбрали коментара! Трябва да си сигурен че климатик с цени от 2500 лева със сигурност е проектиран много трудно да бъде изхвърлен на боклука след една година. По скоро ако си избрал климатик за 300 лева ще се наложи да мислиш как редовно да го почистваш.
1-всичките ми клиенти с подобен проблем не са от близката горичка и са ползвали тази функция.
2-кога лятото има вариант климатика да не бъде изключен ????? Ти да не си някъде из екватора???
3-как разбра,че моето мнение е крайно? Ако имаш търпението поне малко да поседиш при такава функция,сам ще се убедиш.Във форума има доста зададени подобни въпроси от компетентни ползватели като теб....Този режим става за сървърни,промишлени помещения ,но не и за в къщи.
П.П - виСше,а не виЗше
Kasap въпросчето ми беше риторично Естествено че сърце няма да ми даде да го изхвърля. Викнах техник, почисти го, каза че е монтиран както трябва /тъй като го питах дали при монтажа е правилно нивелиран/, каза че видимо всичко му е наред и не вижда причина защо се е получило така, разглежда го около час. Питах го ако проблема пак се появи, какво да направя, а той каза да повикам пак техник... Така ли се прави да попитам?! Пак да кажа не съм компетентен по тези въпроси за това ви моля за помощ.Първоначално публикувано от Kasap
AWH24UB не е ли прекалено мощен за 25 кв.м., пък било то и къща? Само тази стая ли отоплява и охлажда?
Това конвенционален климатик ли е?
Не съм наясно точно с модела, но ако има функция Coil Dry я използвай след всяко използване в режим охлаждане. Ако няма специална функция - пускаш го за час-два само на вентилатор след охлаждане, за да изсуши пита, турбина и т.н.
Както вече казах не съм на "ти" с тази техника и не знам дали е мощен за тази квадратура или не. От фирмата ми го препоръчаха след като казах какви са ми параметрите на дома. Отоплява се тази стая а може да се каже че и коридора, тъй като вратата стои леко отворен заради детето. И извини ме ама как да пусна на охлаждане климатика след като детето спи в тази стая или аз нещо не разбирам?!
Не си ме разбрал. Гъбички, плесени и т.н., способни да запушат дренажа (освен, че са вредни), се образуват лятото, когато ползваш климатика в режим охлаждане. Затова, след като е работил на охлаждане и го изключиш, не трябва просто да натискаш OFF бутона и да си мислиш, че си готов. Трябва да се погрижиш да "изсъхнат" вътрешностите на климатика. Вариант 1) - функция COIL DRY (ако има в този модел). Вариант 2) - пускаш режим вентилация за 1-2 часа.
Сега зимата нямаш грижи с такъв проблем. Ползвай си го нормално.
Питах те дали не е прекалено мощен, оттам много спирания и тръгвания на компресора и по-голяма възможност за създаване на неприятни миризми и бактерии във вътрешното тяло в режим охлаждане.