В темата за "Избор на климатизатор", не за първи път, за 30м2+, дори с немалки топлозагуби, се препоръчва 12LTC. В много от случаите, като еквивалент, едва ли не, на 18LFCA. Известно е на много хора, че 12 LTC ползва същия хардуер, като този на 18LFC и 14/18lb nocria, които са си яки 18-ки, само че с различни вътрешни тела. Въпреки по-малкото си вътрешно тяло, 12LTC може да извади подходящите за по-големи помещения дебити. Отдавна съм се канил да поставя тези мои размишления, четейки съветите на специалистите и сервизните ръководства на 12LT и 18LFC. В сервизното на 12LTC, производителят заявява около 68% запазване на мощността или иначе казано - 4,4kW, при стайна 20 гр. и външна -15гр. От друга страна, 18LFC, чийто максимал надхвърля този на 12LT с 2.6kW (което си е доста), по сервизно може да отдава 4,8kW в същите условия. Това са около 53% запазване на мощността (на мен този процент ми се струва по-реалистичен). Реално, изхождайки от сервизните, тези 2.6kW отгоре за LFC, при -15 са само 400W. Многокрятно е писано, че може две машини, да са с еднакъв хардуер, но софтуерът е този, който казва до каква степен ще се разгръща потенциала на климатизатора. 6,5kW максимал, срещу 9,1kW са си доста сериозно ограничение на максималното топлоотдаване. Вероятно разбрахте недоумението ми, особено като се има в предвид, че вътрешният топлообменник на 18lFC е по-голям от този на LTC, което би трябвало да е в негов плюс, а не обратното. Къде е истината? Може ли да се разчита на информацията в сервизните? Най-вероятно никой не може да каже със сигурност, какво е имал в предвид производителят, пишейки ръководствата. Просто реших да споделя с вас, тъй като отдавна са ми направили впечатление тези работи и ме глождеше.