Имам приятел, работеше доскоро в голяма българска фирма за производство на електромери. Изнасят за доста страни. Казвал ми е, всичко по него можем да го манипулираме през мрежата при желание. Не знам дали ЕРП-тата позлват такива модели, но е факт.
Имам приятел, работеше доскоро в голяма българска фирма за производство на електромери. Изнасят за доста страни. Казвал ми е, всичко по него можем да го манипулираме през мрежата при желание. Не знам дали ЕРП-тата позлват такива модели, но е факт.
Преди 2 години имах точно същите съмнения /манипулиране константата на електромера/. Тръгнах по каналния ред-молба за проверка, такса за монтаж и демонтаж, такса за проверка от "Метрологията".Резултатът беше, че получих 7 страници протокол от проверката в който пишеше, че електромера е ОК и аз бях с 66 лв. назад. Така, че приказките и съмненията са едно, а реалностите в тази държава-друго.
Да,имат електромер обаче не го отчитат те, а електрото.Ако си мислите, че електромерите не се манипулират,добре.Не ангажирам никой с моето мнение, а просто го казах ,а и съм сигурен, че поне един ваш познат ще се оплаче от същия проблем.
Този пост е редактиран от avenger; 16-02-17 в 15:13.
Електромерите се манипулират, без проблем... не ме питайте откъде знам.
SPSt, проверката в метеорологията проверява, дали уреда отчита вярно. А той си отчита идеално. Обаче ако някой му нареди отвън да напомпа малко стойности, това не може да се хване. Летните месеци това не се прави, защото буди съмнения. Зимните обаче, куче влачи рейс ... Както бакшишите с помпата. Километража си отчита перфектно нали? Ако закарат такси на контрола всичко ще е ок, без да се пусне помпата.
Темата отива в друга посока. Има по интересни въпроси, споменати наскоро - новите модели които бяха отбелязани. Информацията за тях е по-важна. Факта, че ни крадат "пладнешки" е ясен, така че....
Няма как да се бориш с монопола,казано е.Знае се, че в енергетиката са най-големите пари.Отклонихме се от темата доста,но трябва да се кажат и тези неща.Нека да стане ясно, че всяка машина работи при различни условия и, че по документация е едно,а в експлоатационни условия е друго.Хубавите и добри машини струват пари,а всичко друго е компромис и трябва да се гледа реално на нещата, и както се казва от л...но торта не става.Това е истината.Има климатици, които топлят и са икономични и такива, които пак топлят, но не са.Просто е за разбиране.И специално за Gree Change-оставяйте вентилаторите на трета степен за да ви са най-икономични.Auto режима е много недоизпипан.
Този пост е редактиран от avenger; 16-02-17 в 15:15.
Монопола си отива. Вече дори и физическите лица могат да си избират доставчик на електроенергия. Процедурата е тромава, но е възможно.
Здравейте,
избирам между Change (GWH12KF-K3DNA6G) и новата Viola ( GWH12RB-K3DNA3G ).
Малко съм лаик в тази област, чета спецификациите и това разбирам, коригирайте ме ако греша някъде:
Change
+ По-висока ефективност при студени европейски климати ( към които май влиза София? ) - SCOP(C) 3.2 vs 2.8, Class B vs Class C. Виолата е една идея по-ефективна при умерени климати : SCOP(A) 4.6 vs 4.8
+ По-ниско минимално нагряване ( 2000 vs 3000 ) => работи при по-високи температури без on/off.
+ По-силна духалка ( 680 m3/h vs 600 )
+ По-евтина
Viola
+ WiFi
+ pdesignh - малко ми е мъгла това, използват я при изчисляване на SCOP , май е мощност при определени температури ( -22, -10, -2 )? Тук виолата има значително предимство при ниски температури ( 13600 vs 9200 ).
Остават следните въпроси:
За София SCOP(A) или SCOP(C) да се гледа? Предполагам е някъде по средата, (C) за по-неизолирани помещения.
Какво точно е pdesignh?
Става дума за 20м2 стая 60м3 обем, стара къща в София без саниране, две външни стени, дървена дограма (с южно изложение, добре уплътнена), на долния етаж не живее никой. Не ме интересува охлаждането, обикновено стята няма нужда да се отоплява през деня и уикендите.
![]()
Този пост е редактиран от geleto; 16-02-17 в 14:27.
Аз нямам никакви проблеми с авто режима. Само с нощния, но там явно проблема е в външната температура. Като падне доста и не може на ниските обороти да затопли помещението си усилва вентилатора.
На 3 пък цял ден да ти диха на главата хич не е работа.
Най-много да дадеш спестените пари за лекарства
Нека ако може P.Hristov да сподели кога ще е наличен Hansol и доло горе на каква цена.Сервизното го има на сайта на Грий България.
Наличен е вече
Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk
Цената на 12ката е 1560 Лева, 18ката е 1890 Лева.
Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk
Като ползвател на няколко климатика най-отговорно заявявам, че имаш проблем с изолацията /липса на такава/. Защото при мен е същото - климатика в студените дни даже качваше над 600 вата постоянно. Ама аз знам защо - помещението ми е без никаква изолация само с ПВЦ дограма. И е достатъчно голямо. Писал съм назад в темата. Та, си е съвсем нормална консумацията.
Искам да ми отговориш - какво очакваш като сметка ако смениш климатика с Дайкин или Мицубиши на цена 3000лв в същото помещение?
Защото съм сигурен че сметката ще се промени с около 20-25%. Не повече!!!