Първоначално публикувано от deianТочно това имах предвидПървоначално публикувано от freelander
Първоначално публикувано от deianТочно това имах предвидПървоначално публикувано от freelander
Е аз таблицата няма как да я разбера, но експериментално мога горе-долу да предположа. Ще видим. Щом успява да ми прескочи 24°, колко ли топлоотдава... В стая с големи топлозагуби сигурно няма да изключва и ще си кръжи около номинал, но не трябва да е направен само за това.
Ако някой има предложения за експеримент с цел достигане до истината, насреща сме.
freelander, поне при +7° и вътрешна 20° би следвало да му е заложено да може да покаже минимума си, нали? И тогава не го прави. А и тази таблица не би трябвало да е статична, нещата са по-сложни и трябва да следи датчика (наред с останалите параметри) и според него да си управлява оборотите.
Интересно би ми било да погледна софтуера за управление на компресора на климатик. Ако някой има, да се обажда. Или във вид на таблица с условия, или направо сорс-код.
Аз да ви кажа имам LG 18 ArtCool inverter. Ta когато навън е по-студено и неможе да качи 23 при зададени толкова не изключва и работи на средни обороти. Намала ли му градусите на 22 каквито са в стаята моментално изключва компресора. Седи така 1-2 минути включва на макс отвън ще се пръсне а вътре почва да топи пластмасите ( разбира се , силно казано) . Така бримчи 1-2 мин спира и тва се повтаря многократно. Се трябва да го държа на градуси , на които да не изключва щото почва да работи като он/офф , и от там дека ми е икономията . Хитачито в другата стая спира но след като е подминал температурата. И стои изключен 4-5 мин. Обаче след тва включва на мин. Софтуерен проблем.
не че оправдавам климатика и марката още повече че на мен не ми пречи този начин на работа за разллика от тези които са пуснали темата...но днес при зададени 22 градуса и климатика на най слабата си степен на вентилатора си прави незабележимо но гадничко течение..бях си по потник в леглото климатика ми е по диагонал и не е насоен срещу мен и с голи рамене при тази температура не особено приятно...представям си постоянно да ми духа при това с по-ниска мощност....не знам вие къде го намирате този топлинен комфорт да духа постоянно хладка струя въздух и да ми прави течение...
Поредните експерименти:
Започнахме при една и съща външна температура вдигане на градусите през един и засичане на климатика на chachoto.
При 21° задържа на 440-460 W:
При 23° задържа на 440-450 W:
При 25° задържа на 440, има малък пик до 550 и пак слиза и държи на 440-450, в края леко вдига на 470. Разликата този път е, че заради високите градуси вече успя да работи цели 14 мин и 30 секунди преди да изключи.
И накрая за проба, след като са вече постигнати 25 градуса принудително го вдигнахме на 27 за да включи и после рязко смъкнахме на 18. Климатикът разбира се не се изключи преди 10-тата минута, но мисля, че стойността, на която задържа, му е минималната възможна при тази външна температура. Предполагам след такова рязко намаляне ако не може да изключи веднага, то би трябвало да слезе на минимума си.
Определено е софтуер! Но сигурно има защо. Деяне, да ти кажа за моя климатик.. Днес за втори път го засичам да харчи малко под 300Вт. Пуснах го на ауто-фан снощи, цяла сутрин работи, без да се изключва,без размразяване, безшумно, настроен на 22*, навън бе от 1 до 4*. Жената го бутна около 14:00 на 23* и от тогава работи включ-изключ. Пробвах да го накарам да си влезе в режим с ниска консумация, но не. Не ще.Включва се , работи на високи обороти, след две три минути се изключва и пак отначало... Извода ми е: за да започне да намаля оборотите на компресора(т.е. топлоотдаването) му трябва някакво време(зададено софтуерно), но ако преди това време му стане "много топло" той се изключва. Не успях да накарам климатика да падне до 300Вт, но утре пак ще пробвам. Увеличавам скороста на вентилатора(за да не се топли само климатика), като му падне консумацията(виждам го по електромера), т.е дошло е времето за намаляне на топлоотдаване, намалям вентилатора.. Виж това, че твоя работи винаги минимум 10мин направо ме утрепва! Що за тъпост? Или софтуерното време за намаляне на оборотите, при твоя климатик е примерно 12 мин... и аха да ги намали тия обороти, то станало много топло и изключва...
Абе, сериозно ли не изключва, като му намалиш градусите от дистанционното, цели 10мин? То бива,бива защита за малоумници( като вас такива) ,ама чак пък толкова..., явно производителите ни вземат за племе от Амазонка...
Възможно е да има някаква такава врътка с времената. Не знам дали е логично след старт да не му се позволява известно време да пада под определена мощност. Факт е, че точно 50-цата има само 5 минути минимално време на работа на компресора и при нея този "проблем" не се наблюдава. Докато 20,25 и 35-ци са със софтуерно заложено време от 10 минути минимална работа на компресора и при тях "проблема" го има.
Но пък нали го тествахме и на по-високи градуси, работи 14 мин и 30 сек и пак се отряза рязко. Освен за влизане в режим да му трябва още по-дълго време, не знам... То така никога няма да си влезе.
Иначе климатикът е железен, но това леко дразни. Ако се реши този въпрос, няма равен.
Но и гледната точка на ssilent има смисъл. Идеален климатик за хора, които искат да избегнат хладната струя на инвертора, но пък да ползват останалите му предимства като висок COP и висока максимална мощност и бързо затопляне на студено помещение.
Просто по документация не трябва да е така.
Вентилатора на какъв режим е? Според мен оказва косвено влияние за това как работи климатика. Моят например при ауто-фан, работи между 1 и 2 степен, никога по-силно. Съответно като се включи компресора и вентилатора е слаб, температурата се качва бързо и климатика не "успява" да си намали оборотите.. включ-изключ..
така като гледам графиките това не може да е инвертор ,камо ли скъп такъв .. направих подобен експеримент с Фуджитсуто ми ... беше изключил ,тъй като превиши с над 2 градуса зададените 21 .. като включи му смъкнах градусите с 1( само един ) и моментално изключи компресора и вътрешния вентилатор ,компресора да е работил 30 секунди ...
Ако имаше как да изключа това "inching prevention" за да пробвам как ще се държи, но няма. То го кара да работи минимум 10 минути след включване. Защо го има? След като при теб е изключил веднага без да чака, значи от Фуджицу са сметнали, че това не е опасно и няма нужда да го задържат изкуствено.
Не мога да си обясня на МХИ какъв е толкова "лабилен" тоя компресор та да се пришашква от едно спиране преди 10тата минута?!?
Ще дам пример за сравнение: за Фужитсу 12LGC не намирам в сервизното ясно написани какви са времената на работа с цел защита на компресора - обаче тъй като му скърца нещо предния капак при първоначално развъртане на турбината, реших(преди час) да му лепна тук там уплътнения ... та в тая връзка за един час сигурно го изключих и включих поне десет пъти и при спиране от он/офф или с намаляне на градусите спира на СЕКУНДАТА без значение 10 секунди или 3 минути е работил, но когато му дам да тръгва изчаква десетина(и повече) секунди - но в никакъв случай не е над една минута. Леко се притесних когато за пет шест минути го спрях/пуснах три пъти, но си помислих че честото спиране/тръгване не е проблем колкото броя им на час може би(това не съм го пробвал колко цикъла ще ми позволи - все пак ме достраша да не вземе да се прецака нещо). Та значи при мен не забелязах да има ограничения в рамките на проведения тест.
П.С> вие преди десетата минута ако му дадете от офф копчето да се изключи - приема ли командата?
Е много ясно, Off от дистанционното го спира каквото и да прави. Говорим за програмно спиране по време на работа.
Има си хас и да не спира ) спира си при офф от дистанционното.
ОК значи ако го цъкаш от дистанционното он/офф през митута не му се "поврежда" компресора Тия софтуерни цикли май не са заради защита на компресора. Всъщност да разбираме че по време на цикъл не може да си намали мощноста след втората минута вече и така кара до сигнал от датчика за превишаване на зададената и направо спира? На колкото тръгне - на толкова си кара - не може да я променя в движение. Какво по време на "цикъла(от втората минута до изключването)" може да го накара да намали или увеличи мощноста - тука си трябва помощ от специалист? Тия данни които ги взима (до втората минута) за да реши какво да прави после му се губят нещо - не се актуализират ми се струва коректно?
П.С. сега се виждат колко са "специалисти", специалистите във форума хич ли няма някой електронен инженер по климатична техника измежду вас?
Всеки модел си има защита и за това, което ти искаш да правиш. На някой твой опит за включване ще те напсува и няма да тръгне и ти ще се шашнеш, но за какво ли ти е да го включваш и изключваш през минута. Пак се отклонихме.