Страница 26 от 44 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследноПоследно
Резултати от 376 до 390 от общо 658
Like Tree4Одобрявам

MHI серия SRK_ZGX - начин на работа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2005

Re:MHI серия SRK_ZGX - начин на работа

05-02 страница

When the room temperature is between +4°F(+2°C) to -6°F(-3°C) of the setting temperature,
    the compressor frequency is controlled within the range shown in Table2.
    However, the maximum frequency is limited in the range shown in Figure 2 based on the
    fan speed mode and the outdoor temperature.

В тази връзка и 05-09 е интересна... става въпрос за времената и честотите...

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Държа го на HI. И при MHI я има тази зависимост. LO и MED се ограничават доста максималните обороти на компресора, повече от 50% от максимума ги ограничава на нисък вентилатор.

Някой може ли да ми каже на колок Hz отговаря 1 rps ако има някаква зависимост. При MHI данните са в обороти в секунда на компресора, а при Fujitsu са в Херци.

4. Member
    Тук е от
    Jun 2005

Да при мен са дадени максималните. При стартиране, според мен, би трябвало честотата да се увеличава стремейки се към максимума и ако налягането се вдигне много да изключи... тези 10min ме озадачават много. При мен минимумът е 80s...след 10min след като е работил на max и времето е топло нама как да не е превишил зададената и да излючи. Пробвал ли си с по-нисък вентилатор?

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Вчера пробвах при външна около 0° на LOW FAN, продължи да си изключва, само дето от слабата струя топлината не се разпределяше добре и в другия край на стаята падна температурата малко.

Сега съм му задал 23°, навън е 0°, пак изключва, но вече работи по 12-14 минути.
    ПС: Пак си влезе в он/офф цикъла. Явно още е гонел температура, затова е работел над 10 минути. Сега пак почна 10 он/3-4 офф. А в другия край на стаята не ми е 23°... Не знам вече какво става.

В сервизното на ZFX серията някои неща са обяснени по-добре, а има и някои допълнителни обяснения за функции:
    http://www.ivik.ua/docs/2006-SRK20,25,35,50ZF-S.pdf - стр. 16 (18).

Някой може ли да ми обясни каква е тази функция? Загряване на термостата?!? Как така ако скоростта падне под "-24rps" влиза в тази функция? Иначе тя напълно съответства на това, което става - компресор не работи (0 rps), вътрешен вентилатор на първа скорост, външен спрян, а клапите вдигнати и центрирани! (Да, той не просто ги вдига, но и ако са завъртяни настрани ги центрира). Може ли тази функция да е ключа на нашата загадка?
    ПС: ако имаше как да му намеря така често споменаваната в сервизното размита логика (fuzzy logic).

6. Member
    Тук е от
    May 2003

До тук е известно че климатиците имат централен процесор който обработва входните данни и взима решения - "fuzzy logic" условно наименование на програмата(ако еди какво си е еди колко си - еди кое си да направи еди какво си). Конкретно в случая аз го разбирам така: ако скороста по нейните калкулации падне под -24 rps - прехвърля работата(решението какво да се прави) на него(термостата - спира/пуска компресора).
    Тая логика частично е описана в сервизното, предполагам че няма да се намери за свободно ползване в нета разписана от край до край! Има обаче АКО ... някой оторизиран сервиз има права от производителя и АКО този процесор е пре-програмируем(флаш) и АКО са им дали кода и АКО тоя код може да се конвертира от машинен език в "разбираем" за тебе и АКО ти го даде този сервиз кода ...

7. Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от deian
    ...
    Някой може ли да ми каже на колок Hz отговаря 1 rps ако има някаква зависимост. При MHI данните са в обороти в секунда на компресора, а при Fujitsu са в Херци.
    1 rps = 1 Hz = 60 rpm

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Мерси. Излиза, че на Фуджицу компресора има минимум 18 rps, а на MHI 30 rps минимум при отопление. Въпросното фуджицу има дадена минимална консумация при отопление 200 W, а MHI 90 W. Нещо не ми се връзва, но явно има и други условия.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2008

deian опитах се в по преден пост да ти обясня каква логика следва климатика.Ако има грешка тя трябва да се търси около датчиците за температура.Направи следния опит : температура 20 С, скорост на вентилатора най - ниска, но не на автоматичен режим.Изчакай поне 2 - 3 цикъла на вкл. изк..Това което измериш като консумация ще е минимума до който може да падне при тази външна температура.
    Това което е направил chachoto е потвърждение, на моите обяснения.Ако задържи датчика в ръка след известно време даже ще изключи.Пак казвам, нищо че са сменени и трите външни датчика, проверете ги на три точки (три различни температури) и дайте да видим какво показват.За вътрешните се отнася същото.Едно но, ако не сте сигурни, че може да правите подобни неща без да влошите нещата не го правете.Да не стане жалко за хубавия климатик.Един съвет: преди да предприемете нещо предписано от" капацитет" от форума искайте второ мнение от друг и ако прецените,че си струва риска го направете.
    Колкото до софта.След програмиране "гадовете" прегарят(с ток) информационния вход и не може да се препрограмира.Някои производители оставят вратичка за корекции, от дистанционното се въвежда т. н. БИН.
    Позволява коригиране показанията на дисплея дали да са в C или F, крайна температура при обескрежаване ...
    При теб това го няма.

11. Member
    Тук е от
    Dec 2008

Искам да попитам всички ли от този форум са земляни т.е., жители на планетата Земя.
    Имам съмнения, че някои не са.При доказване на тезата ще използвам данни от :
    Хладилна техника
    Свойства на веществата
    Справочник
    Богданов,Иванов,Куприянова

стр.12 табл.5 стр.3 табл.2
    ------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------------
    t, C p, kg/m3 c , kJ/kgK p1 1,293 kg/m3 c1 1,006 kJ/kgK
    ------------------------------------------------------------- p2 3,20 kg/m3 c2 1,53 kJ/kgK
    40 1,128 1,005
    50 1,093 1,005 1 нормални физични условия
    ----------------------------------------------------------- 2 влажен въздух в състояние на насищане

Та този някой ни казва:
    I - че трябва да дишаме сух въздух т.е. отн. влажност 0% , влагосъдъежание 0 g/kg от табл. 5, а не този от табл.2 който е влажен въздух с променлива отн. влажност , влагосъдържание и в зависимост от температурата, ни е повече или по - малко комфортно но сме живи.Ако дишаме неговия ще получим дехидратация и ще умрем.
    II - че не действа закона за запазване на енергията.Обвинява, че изразявайки се с високопарни фрази за лаици, нямало такова нещо като зависимост на дебита на вентилатора от температурата, че на всичко отгоре и средна логаритмична.Има чуждоземецо, при нас въздух с температура 20 С и дебит 300m3, като премине през топлообменник и се загрее до 40 С увеличава обема си,с нещо си,зависи от много фактори. Водните пари се прегряват още повече, при вас като е сух въздуха може да не е така.Ако не вярваш погледни сервизни и виж,че на отопление дебита е по голям.
    А аз ще му кажа,че не сме много лесни и не ставаме за вдигане на рейтинг.Да става дума за U образника.В единия пост ти казвам да видиш т. х и фиг. y ,а в другия т. z и фиг. h .Не се ли усъмни.Не ти ли направи впечатление че U e на смукателната страна,а ние говорин за нагнетателната. Намекнах ти за завои на 360 градуса,ама ти не та не няма.Проследяваме нагнетателната тръба. Излиза от компресора, завой на 90 ,5см пак завой 90, 20-25см завой на 180 ,30-35см завой на 180, внезапно разширение(вход в четирипътния вентил), завой на 180, внезапно стеснение (изход от четирипътния вентил) и т.н.Да ти напомня на нещо ,на което казват шумозаглушител. Но не винаги шума изчезва до нужното ниво и тогава се налага монтиране на допълнителен шумозаглушител.Ако не си съгласен с това, помисли какво става с тези 120 С на изхода на компресора за да имаме не повече от 60 С на кондензация.
    И най важното тук имаме закон за гравитацията, за да ни държи здраво на земята.Та когато някой (в случая, не аз) ти посочи като източник на информация, с автор Стамов,Гачилов,Калчев,Дичев и т.н. не се наемам да изброя всички ,се отнасяй с нужното уважение към тази информация.Това са хора доказали се със знания.
    Не си ти човека, който ще дава акъл и че може да ги пренебрегваш.Спора го повдигнах заради това.Иначе нищо лично.

12. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

deian накрая след показано голямо желание, постоянство и упоритост успя да намери причината за това поведение на работа при тези модели.

Fuzzy Logic - размита логика

Линкове свързващи тази логика с климатиците:
    English - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
    Bulgarian - 1, 2, 3, 4
    Патенти за приложение на тази логика при климатиците: 1, 2

13. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Благодаря за линковете, valen1.
    Изглежда този климатик има коренно различно управление сравнено с други модели. И доста сложно при това. Бях забелязвал в рекламните брошури маркерчето "Fuzzy Logic", което при други климатици не съм срещал. Ще има доста да се чете.
    А това, което мога да кажа, е че сега при външна t° от -2 до -4° и зададени 24°, климатикът наистина стана инвертор! Не знам дали защото още има да затопля стаята, понеже преди това цял ден бяха поддържани 21°, но за час и половина той спря само веднъж. Както си работи, ту увеличава, ту намалява скоростта на вентилатора с 1-2 степени, изобщо работи доста плавно. Дано не е само защото още стаята не е темперирана.
    Утре ще се опитам цял ден да поддървам 24° и да видя как ще се държи. Честно казано, не ми е комфортно при такава температура и ако това е условието да работи като инвертор, предпочитам да си изключва.

Снощи на 24° от 22:25 до към 01:00 часа не спря изобщо, сложил съм електронен термометър на решетките на въздушния поток отгоре на климатика - движи се в интервала 23,5 - 23,9, но не подминава и климатикът не изключва. През нощта не знам какво е правил, вероятно не е изключвал също. Гълтал е по 440 W средно (засечен за 8 часа). Преди това също за 1 час го засякох между 23:30 и 00:15 без да изключва и е харчел 395 W средно. Външната температура снощи беше -4°, сутринта е слязла до -8°. В стаята е 22,5°, а горе при климатика както казах - 23,5 - 23,9°. Намалява и усилва вентилатора си, контролира си работата доста добре. Ще го оставя така цял ден да видя как ще работи. Цяла нощ е бил на 24°, така че си поддържа.

ПС: току що изключи в 8:30 сутринта.
    ПС2: след като спря, излязох да видя топлообменника и тавата - най-шантавото е, че не събира лед!!! Явно леда се получава от честите спирания, топлообменникът леко се затопля от околната температура и просълзява водичка надолу, която като се включи новия цикъл и замръзва на дъното и на последните ламели!

14.  

15. Тук е от
    Sep 2008
    Живее в
    Ловеч

Прегледах линковете от valen1. Лелеее, то много математика....голяма сложнотия. А ние сме тръгнали да гадаем работата на тези модели с някакви си мижави амперметърчета и термометърчета . Истината е че и аз забелязах снощи в хола да си поддържа 22° и да стои включен до 20 мин. че и повече.

Искам да ви попитам как е по-икономично? Да ги оставя постоянно пуснати или както правя ... сутрин ги изключвам, щото никой нямя в нас и се пускат и двата в 17 часа. Както видях на едно място в линковете fuzzy управлението го дават да е най комфортно и икономично при 24 часа пуснат климатик и константна температура. За комфорта е ясно, но за по-голямата икономия??? дали няма да е лошо да го докажем с експерименти

16. Member
    Тук е от
    May 2003

deian, какво стана сега - казваше че не ти е преоразмерен климатика? Големичък си го уцелил за твоето помещение ПАК ми се струва - и не замръзва казваш толкова - ще се сетиш още работи ама добре че се изписаха 20страници трици. Ако не си забелязал - климатиците не са предназначени да работят предимно около минимала - а около номинала! По важното е че наплюхме машината в началото и за втори път те приканвам да се извиниш че вината е по-скоро в задклавиатурното устройство?

П.С> яд ме е защото през три поста си противоречиш: първо изключва преди да достигне зададените - после не било така. второ не си сменял мощноста в движение - сега пък си я сменял?!? Последно изобщо не разбирам какво му е на твоя климатик - май нищо му няма? Просто в твоя случай се изизсква мноооого малка мощност да допълва в помещението и "фъзи логиката" му се чуди как така да направи че и агнето и вълка ...
    Забелязва се че имаш желание да се ровиш в документация: намери твоя климатик за какви климатични условия е предназначен да работи най-добре и въпроса ще се изясни - все ми се струва че не е за "топли страни" и изолирани помещения - или пък тия 70вата са ти МНОГО? Четем че хора си слагат и по 130вата/м3 само че случая е с Фужитсу и работи в режим СУПЕРТИХ - е при твоя не става тоя номер(прочетох че си пробвал), трябва да си се оразмерява така че да си бачка около номинала и е шест!

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Предлагам ти да не пишеш в темата повече! Останалото ще си го премълча.

18. Member
    Тук е от
    May 2003

ОК - пиши си я сам, така или иначе това правиш. Имах желание да ти помогна в началото но се оказа че правим изводи все на грешни наблюдения - както и да е. Успех!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 26 от 44 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Начин на работа на MHI SRK25ZM-S/SRC25ZM-S
    От mschumacher във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 411
    Последно: 29-12-16, 16:50
  2. Отговори: 41
    Последно: 17-08-12, 19:13
  3. MHI -25ZJ-S Начин на работа!
    От sashomasho във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 14
    Последно: 22-02-12, 18:19
  4. Идва нова серия на Panasonic МКЕ серия.
    От Mega във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 28
    Последно: 27-03-11, 14:52
  5. Има ли начин
    От Bvlgari във форум Windows
    Отговори: 10
    Последно: 06-05-08, 18:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе