На моя Daikin FTXS25 цъкането от вътрешното тяло се оказа от вибрация, която се предава по тръбите от външното на пластмасовия кожух понеже тръбите ми влизат странично и опираха в него и той издава подобен цъкащ звук при мърдането от вибрацията, все едно, че е луфт във втулката, понеже външното му е близо и с къс тръбен път и доста вибрира, особено като застуди..
Подобно потракване се получава и ако има луфт в някоя от вертикалните клапи - започва да трепти от въздушната струя и честотата е в зависимост от скоростта на струята - все си мисля, че е добре да се върви от просто към сложно при диагностиката!? При такъв източник на шума се наблюдават подобни зависимости както при Миланов - ако се окаже, че всички видими и достъпни за пипане пластмаси не променят нещата, тогава има смисъл да се търсят полтъргайсти....
При мене си е от втулката. Тракаше при off, т.е. турбината се върти съвсем леко и на практика няма въздушна струя, която да разтреперва някоя ламелка. От както го държах на трета степен на вентилатора една седмица не се разтраква, а може би и защото от известно време не работи on/off. Ако се разтрака слагам втулката на ivan74.![]()
При тебе е ясно - имах предви принципно от къде да се започне, най-вече заради колегата с новите два климатика - често тая дреболия с ламелката се пропуска от твърде много хора ;-)
Моя климатик също трака от турбината Daikin FTX35 още от втората седмица,турбината видимо замята,има пластинки за баланс,но има и луфт във втулката.Спира да трака само като е на по-бързи обороти.
И аз имам същият проблем с MHI25ZS-S от 2бр. единия е проблемен, чува се не нехарактерен шум като изключим шума от духането на турбина, все едно нещо трака като секундарник, смениха турбина с тампон, продължава да трака дори стана по зле направо ме боли главата, сега ще сменят мотора на вътрешното тяло и казаха, че друго няма какво да му се смени.
Голяма щета са тези MHI.
Този пост е редактиран от tuparlak; 15-01-19 в 15:11.
Сигурно всеки модел особено по-евтините си имат слаби възли. При мен това цъкане не се е проявило за сега но явно е слабо място. Съмнява ме съосието между втулка и мотор от двата края на турбината.
Ще бъде полезно за форума ако направиш снимки как се разглабя и сменя мотора. Може и да не е необходима смяна а малко наместване.
Бих предположил дебалансирана турбина , но казвате че е сменена ...
Този пост е редактиран от Mig82; 15-01-19 в 15:26.
Почти съм сигурен, че климатиците му са монтирани от Вимакс и са му усукани вътрешните тела.
При мен беше точно това проблема имах същото характерно цъкане.
Справих се с проблема като откопчах долните щипки и нивелирах тялото, но сега от едната страна не е плътно допряно до стената, защото некадърниците са кривили тръбите на ръка и не са ги изкривили на правилното място и те бутат вътрешното тяло, което води до непрестанни пукания и цъкащият звук от турбината поради калпавият монтаж.
Алекс , Най-вероятната причина за липса на съосие м/у мотор и втулка е това което си описал !!!
При мен проблемите изчезнаха и съм много доволен от невероятно тихата работа на климатика.
То е направо незабележима работата му ако трябва да бъда честен.
Странно е това ония дни монтирвахме 25zs-s стената беше доста крива в средата издута в ляво и дясно имаше към 1см процеп но не сме имали проблем с шум. Не помня на каква марка имах едно такова цъкане и като разглобих вътрешното имаше един мустак от пласмасовата форма на тялото.
Като смениха турбината и втулката поне сложих ли смазка в нея че може това да е проблема. Имам клиент със няколко бр Дженерали и единия и имаше много слабо доловимо съскане мислехме че е от фреона но смазах втулката и спря.
Този пост е редактиран от VeleV.Klima; 15-01-19 в 16:20.
Този пост е редактиран от tuparlak; 15-01-19 в 16:48.
Накарай ги преди смяната на мотора да смажат втулката най трайна е графитна грес. И пробвайте.