Аз не съм случил на климатици с тих on/off и това повече ме бърка отколкото харченето.
Това с повече харчене на ток при работа on/off, да разтегливо е, зависи от доста фактори. Дадох ти личен пример, при мене стигаше до 30%. При dodo и при тебе може да е под 5%.
Важното е всеки да е спокоен, че всичко му е наред. Ето аз с резистор, фибран и прочие глупости съм спокоен.
Тази нощ при нас падна до минус 15, климатикът през 30-40 минути дефростваше цяла нощ.От ДУ му беше зададена 24 градуса,а на сутринта в помещението беше паднала до 20.Вътрешният вентилатор беше на 2-ра степен.Последният дефрост го направи към 8.00 сутринта.
не е възможно ,прочети пак извадката за дефростите от сервизното
Значи се е стигнало до момента дефрост по часовник. Има го описано в условието за дефрост, при външна от -15 надолу.
П.п. Моите Хевита не са дефроствали от няколко дена. Няма скреж-няма дефрости. Тук беше -10. Предните зими са хващали и до -18, но не знам реално при датчиците какво отчита. Задържало е с денонощия по -10 -13гр., без да хващам нито един дефрост, нито при този в хола, при който седим по цял ден, нито при този, под който спя. Винаги за на задание 23/24/25.
Този пост е редактиран от rosswen; 18-01-21 в 13:00.
Не зная дали е възможно,или не,но няма за какво да лъжа.
Aз също съм забелязал, че моето МХИ като го оставя на 24гр. и надолу, започва да прави ненужни дефрости, но на 25 при отрицателни темп. не съм го засичал да дефроства, а ако го е правил, то е било изключително рядко и незабележимо.
Та може би ще се окаже, че 25гр. са разковничето при тази марка.
Дори сега влезе в дефрост,а по външното тяло няма скреж.
[mention]Росен [/mention] , загледайте се в графиката. Има една втора крива, започва се от -15гр. Аз много време се чудех над нея, оказа се, че е умишлено вкарване в дефрост под -15гр. Времето между дефростите е 35мин.
При други марки също има подобно условие. При ненордик моделите на Фуджицу, започва при температура на външния ТО от -20гр., което е кажи-речи горе долу при външни под -15гр. При Тошиба е при температура на външния ТО под -25гр.
Старото MHI ZIX-S някъде там, към -16 подкарваше едни дефрости много чести. Не съм ги мерил, защото все е било нощем, но реално спира да топли, защото колкото време е в дефрост, толкова и работи. Та в такива нощи пусках Адакс-ите да помагат. Тошиба-та засега никакви проблеми, нито с дефрости, нито с офф, нито с шум. Все едно я няма, но под -9 не е било досега.
Явно е така,но стоя на студено.При толкова чести дефрости помещението изстива.Може и да не е подходящ за нашия климат.
До -15 добре ли се справя машината?
За да прави цяла нощ дефрости и в стаята да е 20 при зададени 24 е твърде възможно да работи да максимум, в комбинация с високата влажност в планината да заскрежава.Помня, че Росен беше споменал, че има 80 лв. за ноември или декември мисля, само за климатика.Твърде е вероятно да не му достига мощност на -15, но пък турбината е ограничена 2-ра скорост, което говори, че не работи все пак на макс..На 35 ZS-S/W, на -15 му дават около 2.3-2.4 кв, на макс вентилатор, което е около 30вата на кубик, като в многофамилните сгради (където се предполага, че те топлят отдолу, отстрани, отгоре) оразмеряват по 30 вата при -10, а тук е къща, без помощ от никъде, при -15.
Другата вероятност за разлика от -4 градуса, спрямо зададените може да е, че се държи на втора степен на вентилатора, Росен, постави го на 3-та или ауто.
Дебита на 35-цата на 2-ра степен е с 4 до 7% повече от 2-рата степен на 20 и 25 (7 срещу 6.7/6.5 куб.м/минута), които се поставят в помещения 12-17 квадрата.Не може да се очаква с приблизително един и същи дебит да отоплиш двойно по-голямо помещение и то при -15 градуса!
Давам пример с един от моите климатици:
единия от моите работи в 40 куб. помещение с преход (врата 90/200) към друго 30 кубиково помещение (и там има монтиран климатик, но не се пуска).До -1-2 градуса беше on-off,турбина 1-ва, low, а в съседното помещение при зададени 23, беше 22.Откакто хвана студа (-4,-6) работи непрекъснато, като и в двете помещения има изоставане - в помещението с климатика с 1 градус, а в другото с 2, турбина пак на low, нарочно не му усилвам турбината, да не става течение, тази температура ме устройва.
Този пост е редактиран от Palev; 18-01-21 в 16:12.
Прави дефрост на 30мин., на чиста пита, не защото не смогва, а защото външната температура е паднала под -15гр. Такъв му е дефрост алгоритъма. Погледнете отново графиката и прочетете хубаво последната подточка, на т.4 от условието:
Да го преведа с по-прости думи. Под -15гр. , за да не влезе в дефрост, температурата на ТО трябва да е по-висока от тази на въздуха с 5 или повече градуса. Което автоматично се удовлетворява, защото както знаем, в режим отопление, температурата на външния топлообменник винаги е по-ниска от тази на въздуха. И така остава единственото 35-минутно минимално време на работа на компресора, преди отново да влезе в дефрост.
Този пост е редактиран от rosswen; 18-01-21 в 17:33.