Правя разлика да.Относно меренето на температурата ,и аз меря с такъв спиртен термометър който показва даже по малко от електронните китайски.Снощи при - 9 гр ,му зададох 30 и макс вентилатор и след 7-8 мин,почнаха да му припукват пластмасите ,и термометъра сложен пред жалузите отиде догоре което е около 55 гр.
Отделно помещенията са с различни топлозагуби...
Ето малко данни и за разхода. Става дума за E12QKE в 23 кв.м и E9QKE в 13 кв.м. Височината на помещенията е 2.50м. Както споменах по-рано има външна изолация и ПВЦ дограма сложени от строителя. Двете стаи имат по една външна стена, една обща между тях и общ коридор. Голямата стая има стена и към още една стая, която не се отоплява. Под апартамента са магазини и гаражи, които в момента не се отопляват. Климатиците са включени средата на декември. 9-ката няколко дни след 12-ката. Преди да ги пусна апартамента не е отопляван 2-3 седмици и температурата вътре беше 10-11 градуса. Началото на периода в Русе имаше гъста мъгла с температури около нулата, а в края няколко дни ниски отрицателни до към -14. Нагласени са били от дистанционното на 21-22. Някоко пъти ги пусках на 25-26 за проба. Засечена консумацията и времето на работа до вчера от ватметрите на двата климатика и разделена на броя часове се получават средните стойности: E12QKE - 387 W/h E9QKE - 348 W/h.
Много странно,разликата в разхода ми се вижда много малък предвид помещенията които топлят.Да не би малкия да топли и някой коридор?Иначе явно модела не е толкова зле колкото се опитват да го изкарат,щом се справя в Русе с такива помещения.Като беше най-студено как бяха дефростите?
И на мен ми се вижда нещо малка разликата. На малкия има сложен малък квадратен ватметър от Баумакс марка Мерокс струва 22 лв. На големия има един по-голям правоъгълен купен от Практикер малко по-скъп, с няколко функции повече. Освен да не мерят много точно. Иначе беше включено Еконавито и на двата, гледам нещо върти клапите из стята... незнам какво точно прави. Котката повече спи из спалнята незнам дали това му влияе. Иначе към коридора са оставяни вратите отворени в някой от по-топлите дни и на двете стаи. Освен това от страната на хола съседното помещение се отоплява. От страната на спалнята май не. Не знам дали може това да повлияе чак толкова. Възможно е и в спалнята да сме сържали по-високи градуси. Не мога да направя сравнение понеже в апартамента не сме отоплявали с други климатици преди.
За дефростите бях писал в най-студените дни около нова година бяха на час по 3 мин. контролни без да има заскреване. При мъглата се заскрежаваше и размразяваше по-дълго.
Може да ги пробваш ватметарчетата на някой уред с постоянна консумация,лампа или нещо подобно да видиш дали дават разлика.Засичал ли си ги като мин. консумация преди да почне да работи он-офф?
С крушка 60W и двата показват еднакво - 61W. С духалка на първа степен и двата показват към 1020, духалка на втора степен големия показва 1930W, малкия показва 1990W. Конвектор без вентилатор 2300W - разликата между двата е много малка около 20W.
Не съм гледал кога изключват понеже трябва да стоя на контакта и да ги дебна...
Включи двата един в друг консуматор климатик и гледай какво показват.
да включи 2та уреда един след друг ,това е интересна идея и бих я пробвал но имам само едно ватметърче![]()
Последните дни беше доста студено във Варна и температурите паднаха до -15°С тази сутрин.
Климатика е9пке е в северна спалня 13,5кв.м висока 2,75м панелка. Видях, че се коментира дефрост на 40мин няма такова нещо. Явно честите дефрости са били нужни аз държа 18°С в помещението и нямаше дефрости толкова на често като въобще нямаше от шумните в които се чува шуртене на фреон.
Гр. Оряхово, -12 градуса, Е9QKE. Спалня 13 кв.м., 2,50 м. височина. 22 градуса зададена, 22 в стаята, дефрости през 40 минути за около 10 минути. Изложение север - пряка видимост към река Дунав. Дефростите "шуртят"То и на единият ми Дайкин (FTXS25G) дефростите "шуртят" Дано съм бил полезен.
Щом топли и си доволен, няма проблеми.При тези влажности и температури си е нормално.![]()