Аз колко пъти вече пиша, че панасониците имат може би най-добрият дефрост-алгоритъм, даже по-добър и от този на тошибите, трябва само малко заиграване с датчиците и стойностите на термисторите. Тая зима нямам никакви забележки към размразяването. Работи коректно, тествано при -16 и при 0° с мъгла. Питата винаги се изчиства до сухо, в тавата не се трупа лед и за сега не ми се е налагало зимата да бягам с кофите с гореща вода.
Jack може би си прав,но лично мое мнение е че на Панасоник на 220 волта (върху други волтажи нямам наблюдения) философията на използване на климатик за отопление е -5 градуса , е направили са буфер до -10 ако някой потребител е по-упорит и на там въобще не ги интересува, за по ниски температури си имат други машини.Затова и (пак мое мнение) алгоритъма до -5 направо е перфектен , при малко заскрежаване и намек за намаляване на ефикасността прави дефрост. Тошиба явно имат друга философия за отопление с климатик -15+ градуса оттам и разликите в двете марки. При Тошиба (наблюдение върху 3 ДайСейКай ,137- Е3 2 бр.и 107) не ми харесва при дефроста следното: Ако машината работи около минимума поддържа температурата и почне да заскрежава вместо да се изчисти тя почва да вдига кунсумацията до номинал.Така може да работи с часове ако може са поддържа температурата,ако вече не смогва пуска дефрост , от това комфорта не страда и повечето потребители не ги интересува,важно е че машината работи и грее при всякакви условия и температури.Така че това са две различни платформи и не може да се сравняват двете машини.Затова специалистите препоръчват винаги Тошиба , тя отговаря наи-добре на условието - оснивно отопление с климатик.
Този пост е редактиран от dramli; 26-01-17 в 15:45.
Да на една букса са и 3ти и 4ти крак са на тръбния термистор. Няма как да ги объркаш, а ако искаш да си сигурен просто проследи кабелите кой в кой термистро ходи.
Еднакви са термисторите при почти всички панасоници 9-ки 12-ки 18-ки 4,96ко при 25 градуса.
Само топ модела им от 5000 лв е с друг датчик той е 5ко при 25 градуса
Да попитам и друго . "Присаденият" резистор постоянно ли остава или само при минусови темератури !? Питам защото моят климатик още не съм го монтирал и имам възможност да го човъркам на удобно място. Бих могъл да го направя да се подключва при -5 градуса например.
dramli, прочети всичко внимателно от пост 107 до тук и ще намериш отговори на всичките си въпроси.
Ако става въпрос, с един контролер и програмируем таймер или термостат може да го програмираш както си искаш, примерно може да настроиш резисторът да ти се включва и изключва към системата по зададени критерии. Така може да го нагласиш да не дефроства изобщо и с дни. Аз на моя мога да му управлявам дефроста в реално време. Идеи и възможности има много, само да има кой да се занимава.
Ей това ме кефи при Панасоник, че са гъвкави и има възможност потребителя да си настройва нещата. Ако се счупи сегашният ми климатик май пак ще си взема от тази марка.
Кофтито е че платката гледа надолу ,при някои марки си е нагоре и се работи лесно
Особено внимавайте като бърникате по платката да не окъсите нещо, че ремонта ще излезе солен.
Най-лесно и достъпно присъединяването е към кабела на термистора, винаги на изключен от контакта климатик. Jack при мен винаги при опит за промяна в реално време колкото и бавно да става винаги спира с грешка , но промяната не се отрази н егативно нито на охлаждане нито на отоление.Затова оставих само едно цека за всеки случай.