...заинтрегува ме...сега направих опит със 'завъртане на ватметъра' - при мен няма разлика в показанията...
...заинтрегува ме...сега направих опит със 'завъртане на ватметъра' - при мен няма разлика в показанията...
Здравейте,
У дома остана само една не-климатизирана стая. В момента 18 m2 южна всекидневна климатизирам с Mitsubishi FD25VA, a малка северна стая от 10 m2 с Mitsubishi MSZ-GE25VA. Тук обичаме топло и обикновено държим климите на 24 градуса. Често обаче по-слабият климатик не вдига толкова, въпреки че стаята е миниатюрна. Хиперинвертора пък посмъртно не може да вдигне повече от 24 в голямата стая. В Бургас сме, с Rehau Euro Design 86 дограма със троен стъклопакет. Кооперацията не е изолирана, климите не ги спираме цял сезон. Стаята, за която търсим климатик е северна, 14 квадрата. До сега не сме я ползвали и вътре зимата е като в хладилник. Този път съм се насочил към DAISEKAI 8 и се чудя има ли някакви рискове ако вместо десетката взема тринайсетица – ще мога ли да вдигам лесно по-високи температури от рода на 26-7 градуса /ако някой пририта за повече топлина/ и съответно когато я държа на обичайните 24 има ли рискове да изключва, съответно да й се съкрати живота? Някой монтирал ли е 13-ка в подобна стая?
Не вярвам да е монтирал 13-ица в 14 квадрата.10-ката ще се справи идеално без проблеми, колкото и да е хладилник.Не ми се вярва ФД-то да не може да направи 24 градуса в толкова малка стая.Профилактирал ли си скоро машината.
Според мен, вариантите са два. Или имаш сериозни топлозагуби или машините са монтирани некачествено. В тези стайчета и в Бургас, трябва да пеят, дори и на по-високо зададени градуси. Няма смисъл да слагаш 13-ка в 14м2 и то машина от висок клас. Помисли за качествена изолация.
Климите са монтирани от реномирана фирма, чистя филтри през седмица-две. Работят си като в началото. Наистина, ако задам на хиперинветора 26 градуса няма да ги достигне, за това и не го насилвам на повече от 24. Така беше и в годината на монтажа. По-скоро са топлозагуби. Външна изолация няма как. От едната страна сме на калкан с друга кооперация, а от другата гранича с апартаменти и стълбище. Над нас е неотопляем таван. Единственото място на което може да се сложи изолация е около вратопрозорците, но се съмнявам да има ефект понеже площта е малка. Едната стая е със зид към терасата с ширина 3.4 метра, другата 2.95 метра, а третата 2.37 метра като в метража е включена и ширината на прозорците. Самите вратопрозорци са малки - нещо от рода на 1.5 м. ширина на 2.50 м. височина. Сметките за ток за моите разбирания са поносими - нещо от рода на 160 лв. до 180 лв. през зимните месеци, като включват бойлер, който се точи два пъти дневно, пералня въртяща се през ден, телевизори, осветление, лаптопи и готвене мн. рядко. През лятото, когато климатиците не се ползват средната сметка за ток около 70 лв. Да взема десетката ме изкушава, то е ясно че няма да държи по-студено отколкото в другите стаи, но едва ли зиморничавата част от семейството ще остане очарована и този път.
enurion,
Според мен, съвсем нормално си работят климите:
1. Не си казал колко стаен е апартамента и какви са площите на стаите, но се вижда, че имаш стаи, в които няма клими, а се съмнявам да ги държите затворени и да не ги отваряте. Отделно, имате коридори, баня и тоалетна и т.н. Няма как и тези врати да не се отварят или пък двете стаи с климите да стоят затворени постоянно. Дотук, поне аз виждам две спални, дневна, някакъв коридор, баня и тоалетна - а бе не сте под 75-80м2. Няма как със само две 9ки, пък и били те добри машини, да отоплите всичко това и то с повече от 24С. То и сметките за ток са показателни в това отношение.
2. Изолацията! Тя е много важна и какво видях, поне на пръв поглед - неотоплен таван без изолация. Най големите ти загуби са през таванската плоча. Първо и най важно е да си изолираш таваните - нещо което можеш да направиш и отвътре и то доста добре. Това ще ти намали общите топлозагуби с над 50%.
3. Виждам, слагаш скъпи машини. Инвестирай в добра изолация на таваните и когато сложиш и трета машина, общото топлоотдаване ще може да отоплява този апартамент доста добре. Според мен, даже трите климатика ще работят по икономично, отколкото сега двата и ще могат с по голяма лекота да поддържат исканите температури. В този смисъл, няма никакъв смисъл да слагаш 13ка в 14м3 - сложи си 10ката и направи останалото, което е важно.
Този пост е редактиран от tony34al; 21-01-15 в 08:50.
Enurion задай на климите 2 градуса повече.....и моето МЕ държи винаги 2 градуса по малко от зададенитте
Колега, май наистина обичате горещо.Аз на 24 градуса ще пукна направо.И моята булка е по-зиморничава от мен и синковеца, ама не стига до такива температури.Тони е дал добра насока, послушай го за доброто изолиране.
В никакъв случай не монтирай 13-ка на DAISEKAI 8 в такова малко помещение! Ако си се спрял на такъв модел, сложи 10-ка. Хладилните им части са еднакви, но компресорът на 10-ката е с по-малък обем и машината ще работи по-комфортно и ефективно. Презапасяването с мощност в серията DAISEKAI 8 е противопоказно, за разлика от етерите на Панасоник, примерно.
Съфорумци, преди няколко дни идва човек от Тошиба да ми гледа Дайсекая, естествено каза,че му няма нищо което се предполагаше, просто конструктивно си работи така. При леки цитати споменати от тук и цитиране на форума, бяхме тотално оплюти, че тука имало само псевдоразбирачи с което твърдо не съм съгласен. Общо взето с държане на клапите в най-горно положение почти вече нямам проблеми от към шум, губя ефективност, но ще го преживея. Изследвам и разни други режими и ще пиша пак когато имам някакви резултати.
Ако този гаден шум е нормален за климатика, то или тези, от Тошиба, са "псевдоразбирачи" или просто климатикът е силно надценен.
Псевдоразбирачи са, защото не са обърнали внимание на дължината на тръбите. Машината е надценена единствено ценово. Колегата да опита да я смени с една широкума на Хитачи, срещу някой друг лев и да ни пише тя как се справя с шумовете.
Колега enurion,ако стаята ти е 10 кв на 2,60 ,трябва да няма прозорци за да не може това Ge да вдигне 26-27 гр ,дори и при - 10 навън.За хола също,сложи климата ръчно на макс вентилатор и 26,27 гр и почакай няколко часа така да видиш няма ли да ги вдигне.
За МЕ ауто вентилатор не е препоръчителен.На ръчно зададен вентилатор работят по-добре и температурата се поддържа по-коректно.
Най-накарая и аз си взех един ватметър за да закача на Дайсекай8. Това което ме учуди, че като пуснах климатика консумацията стигна до около 1600вата. Бях чувал, че тази 10-ка има компресор 750вата, та се зачудих възможно ли е вентилаторите да дадат още 900вата консумация или просто компресора е с по-голяма мощност?