Изключително удачен пример, как на заспал шофьор и включените фарове не му помагат!Първоначално публикувано от vdsvicky
Изключително удачен пример, как на заспал шофьор и включените фарове не му помагат!Първоначално публикувано от vdsvicky
човек аз 97ма имах едно 206, дето ги имаше тия работи, и се пускаха чистачки при дъжд и фарове вечер и халогенки при мъгла, какво се подготвя не знам, ама тва си го има вече от 20 години близоПървоначално публикувано от justify
Управлявам Каптива и тя има автоматично запускане на фаровете и чистачките. Докато чистачките реагират адекватно, то фаровете се запускат автоматично точно преди да излеза от тунела . Иначе доволно ми харчат от акумулатора, щото при всяко активиране на алармата и заключването сами си се пускат и светят доволно дълго! Само да знаете как я мразя тази опция! Имам и случай вече при управление в редуваща се сянка и слънце - човека пред мен наби спирачки и ме попита: "Абе юнак, що ми светкаш?" Е...обясних му... Ташак работа.
Докато има господа и другари дето се мислят за царе на волана, то ще има жертви на пътя! ПЪТ ВРЕМЕ НЯМА!
Lupus - аз какво по-различно казах, че го дъвчите 3 страници след това абсолютно същото ?
разхода не е фрапантен но виж за акумулатора и за крушките ще ме заболи да ги сменям през месец.
Който е "кьорав" да не кара кола. По наше време далтонистите нямаха право да карат коли. А сега имам чувството че само такива карат- не познават цветовете и цепят на червено.
това нещо става с т.н ключ маса - като сложиш ключа и има маса и си готов. Лесно се прави , само малко разглобяване ае нужно и то на коли които го нямат.Първоначално публикувано от lazarus18
Фанта , аз пускам на свободна, понякога и не ползвам спирачка и тама вече 20г. и да пестя доста над 2л /100км повярвай ми. Ако не вярваш ела от София до варна и засечи разход , после аз ще те върна - и да видим.
Нали това ти смятах горе - за акумулатора! Нищо му няма!Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Виж за халогенките е така - имат си "моточасове". Като ги наработят и си отиват.
Айде един сръбски виц по повода: " Абре момко, ти желиш да видиш жмигалец као пичице, а не видиш ауто као прогимназиjа!"
Прочети малко по-добре аз какво казах . даже халогените не ползвам.Първоначално публикувано от Lupus
На ден имам по над 30 гасения и паления на колата . Това до 2г ме е довело до нов акумулатор вече с 25% по-скъп.
и защо - заради някаква поредна безсмислица , която с факти описани с доказателства по-горе във външен линк доказват обратното. - повишават се ПТП, пшовишават се продажбите на гориво , държавата печели още 53 % от 33 милиона литра гориво по 2.64 най-евтиното вече. ( минимум сума 87 120 000 лв - 53 % са 46 173 600 лв ей така.)
Отделно от това , няма да караме никак в тон с новите изисквания " на зелено" така че втори фактор доказва колко е безсмислено това, и че ще бъде отмене до 2г.
Честно казано, нещо не виждам връзката между нескопосани водачи и щуротиите на сегашната власт, освен тоя дето е карал Шкодичката да е бил депутат.Първоначално публикувано от vdsvicky
А културата на поведение на пътя не се създава от депутати и министри. Тя е функция на цялостното възпитание и манталитет на отделния човек. КАТ е сопата и евентуално може да се приема, че е част от възпитанието, което е пропуснато по очевидни причини.
Вкарването на политката в такива теми и посочването на "доказателства" от рода на тези от един линк по напред в темата, винаги ме карат да гледам несериозно! Сега всеки може да си измуче и представи "доказателства" за каквото си поискате, даже и, че македонската нация е всъщност единствения оцелял наследник на египеската! А между другото в офисите на Овергаз има едни изчисления, за това колко струва единица енергия в зависимост от енергоносителя, които "доказват", че отплението на газ е най евтино.
За мен нещата са прости. Разхода ми с климатик и фарове не е повече от 0.2-0.5л/100, което се дължи на климатика. Няма нужда някой да се опитва да ме убеждава, че разхода се повишава с 2л. и повече, защото не е вярно или ако е така, да си прегледа колата. От 10г. карам с включени фарове винаги и ще продължавам да го правя, освен ако не го забранят със закон. Мисля, че има смисъл да се кара на фарове през деня, най малкото ме виждат доста по добре и по отдалеч.
Това с фаровете е крачка назад в "зелената" философия на ЕС . Не може да въвеждаш директива за забрана на лампите с нажежаема жичка, да обявяваш международен час за гасене на лампите в къщи, а в същото време да налагаш повсеместно разхищение, по повод недоказани теории за сигурността. Все си мисля, че совите не са това което са.
tony34al -никой не коментира изборът ти , коментираме че не е правилно да задължат всички да го правим при доказана неефективност. А за разхода на климатик - щом си убеден в в разхода на твоя не мога да те разубедя по никакъв начин.
Само преди 10г бе абранено да карам на фарове през деня и глобяваха за това, сега обратното. Само че преди 10г нямаше толкова катастрофи - защо ли ?
ПП.
И тогава имаше коли, но само тия без вратове и с 1 пръст "чело" караха лудо и нагло. Сега всеки пъпчив 18г новобранец прави глупости и не спазва правилника, "Щото раиш аз съм кат Шуми- мноо съм добър"
Да знам, аз просто го споделям, както споделям мнението си. Споделям го защото, това са моите виждания, които не се опитвам да натрапвам на когото и да било. Уважавам и противните мнения, те показват че проблема не е еднозначен.Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Чисто статистически е нормално с увеличаването на МПСтата да се увеличат и катастрофите. А иначе причините за катастрофи са толкова много и не знам възможна ли е комлексна оценка на всички фактори водещи до тях. Не ми се иска да профанизирам тази тема!
Не четеш правилно. От светлините / диодни/консумацията е мижава ,задни габарите не светят.Първоначално публикувано от lazarus18
Повишената консумация е от компресора на климатика - хапва си едно 10-12 к.с. .
От дневните диодни светлини да ми се е вдигал разхода с няма и 0,03л.Даже може да се пренебрегне тъй като съм разтоварил алтернатора с 20-25 Вт от осветление на таблото,часовник.
Но в закона има една голяма глупост заради забраната да се използват фаровете за мъгла за дневни светлни с намалена мощност .А и мястото им съвпада с дадените места за поставяне на дневни светлини. Дори има модели от VAG групата, които са с лампа с 2 светлини въ фара за мъгла 21Вт и 55Вт ,дори се продават при диларите на VAG на "хубава" цена. денем караш с 21 Вт, като има мъгла пускаш фаровете за мъгла.и се гаси 21Вт жичка. Защо трябва да се кичи автомобилър с допълнителни осв.тела?
Бях направил с модул да използват фаровете за мъгла на намалена мощност, но ми писна да се занимавам с тъпи полицаи -видиш ли в закона пише ...така. Показвам, че при включени фарове за мъгла светлината е в пъти по силна. Все едно да спориш с телевизор
Може да се изненадаш, но тенденцията е точно обратната. Последните 20 г. броя на загиналите при ПТП намалява, въпреки драстичния скок в броя на регистрираните автомобили.Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Не знам дали по същия начин стоят нещата и при броя на ПТП.
Честно казано, само един човешки живот да бъде спестен от тази мярка си заслужава да се приеме, ако и да струва милиони.
Ей го, вчера се беше смрачило здраво, преваля леко, но 2/3 от колите си караха без фарове. как да ги задължиш по друг начин да се съобразяват?
lazarus18 , заради изключенията на правилата не трябва да се променят самите правила, за това има контролни органи.
И къде го видя това колега . Малко по-горе линка с цялото описания прочете ли го. От година на година скачат убитите на пътя , въпреки фаровете. Разбрах че те дразни в смрачаване да карат без фарове, като ти пречат , слез и му го кажи, или се обади да го глобят. И мен ме дразнят джигитите и тия дето секат пътя , ама да забраним и изпреварването тогава !!!Първоначално публикувано от lazarus18
Тук сега изказвам моята позиция . Ти знаеш повече от статистиката в другите страни където е НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО, но пожелателно. Има разлика между това и тук да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Е аз съм против , защото това ще донесе облаги на много други , на които вярвай ми - НЕ ИМ ПУКА ЗА ЖЕРТВИТЕ !!!
Както казах - това за фаровете задължително нарушава директивата за ЕКОЛОГИЯ . Две взаимно изключващи се неща.
Искаш ли да се обзаложим че до максимум 2г ще отпадне ей така както е прието. Защотъо далаверите с консумативи няма да е толкова голяма и ще загубят интерес тези които го наложиха. ( ще се следят вносовете , митата , данъците и тн на тези търговци - а сега до 2г ще могат да си "отикат" на идеална печалба недекларираната стока.)
Дай да мислим реално и икономически.