Искам да питам ако гледам двд пак ли субтитрите трябва да отделен фаил или трябва да ги сменям от бутона на дистанционното?
Искам да питам ако гледам двд пак ли субтитрите трябва да отделен фаил или трябва да ги сменям от бутона на дистанционното?
Здравейте. Проблем с Kaiboer k 200. Не съм много запознат, не мога да инсталирам вътрешният диск . Помощ
Добре, последен път се обаждам на тема NAS в тази тема (и без това е off-topic тук) и го правя само за да обясня концепцията, не за да убеждавам когото и да било, че специализиран NAS не е най-доброто решение в случая (да оставим на страна въпроса, че е скъпо). Ще се опитам да го обясня колкото се може по-просто (щото освен всичко друго, също съм профан в областта).Първоначално публикувано от lazarus18
Специалицираните NAS, както и специализираните файлови сървери имат за задача обслужване на голям брой потребители, и то едновременно. Освен голям трафик, това означава непрекъснато следене кой какво пише/чете, дали има право да го пише/чете и дали писаното няма да се загуби.
Тази работа иска бързи "heavy duty" дискове (не напразно SCSI са толкова скъпи), специални контролери за резервиране (RAID) и не на последно място програмно обезпечение за администриране на достъпа на всеки потребител.
От друга страна собствениците на PCH нямат нужда от тези неща. Едва ли в къщи имаш десет телевизора които едновременно трябва да показват различни неща, докато други десет потребителя ровичкат из базата с данни и се чудят какво да прецакат.
Ако човек разбира от Линукс, нещата също не са прости, но поне са по-ясни. Линукс по дефиниция следи кой файл на кого е и кой какво може да прави с него и всеки който работи с линукс е свикнал с това.
Ако не разбира, или киха много пари за нещо което не му трябва, не му върши работа и което не може да управлява ефективно, или търси някое приемливо решение и компромис между сигурност, достъпност и простота на управление.
Поне за мен, NAS трябва да има торент клиент. Обаче, това изисква доста изчислителна мощ и оперативна памет, каквато предназначеният главно за управление на файловия сървер процесор на NAS-a няма. Както я няма и специализираният процесор на пуканката.
Ето моето решение: отделен компютър (не е нужно да има мощен процесор или графика, даже е за предпочитане да е по-слаб, за да не черпи много ток) пъхнат на тъмно в килера. Сложил съм му Виста за да ми е по-лесно да го администрирам, но може и с ХР, че даже и с ДОС (ако някой ми намери ДОС торент, ще го пусна под ДОС на една древна 486 система дето ми се въргаля в мазето).
uTorrent за сваляне на филми. Свалянето става на една 32 GB флашка, след това uTorrent автоматично мести файла в директория на вътрешния диск и го seed-ва оттам. Това е така за по-малко дискови операции при сваляне и за да не се фрагментират файловете на диска. Когато диска (свободни ~60 GB) се напълни, ги прехвърлям ръчно към външен USB диск(включен към рутера за да ми е под ръка) или по мрежата директно към пуканката. Така, и двете не е нужно да бъдат непрекъснато включени в мрежата.
Управлението е чрез Remote Desktop Connection (Start -> Programs -> Accessories -> RDC), или когатс не съм в къщи, чрез web интерфейса, който за разлика от този на РСН е защитен с парола. Хубавото на RDC е и това, че когато реша да прехвърля файл от диска на NAS-а към пуканката или към външен диск, мога да вляза отдалечено в машината и да го направя от там, без да заемам ресурси на локалния компютър и без да правя двоен трафик по мрежата. А мога с прости средства да го накарам да го направи автоматично по някое време през нощта. Да, още една "хитринка": външният USB диск първоначално е форматиран на пуканката (ext3 формат) и при нужда мога да го включа като USB slave или даже бързо да го пъхна на мястото на основниябез повторно форматиране. За Вистата ползвам драйвера от http://www.fs-driver.org/index.html. Пътьом казано, избягвайте едновременното сваляне на няколко торента на диска на пуканката. И BTPD и Transmission ги правят на юфка, а за ext3 няма следства за дефрагментиране.
Смея да твърдя, че така организиран, моят NAS е много по-ефективен (за конкретните цели!) от някой специализиран, не черпи много повече ток от него и е значително по-евтин.
Dixi!
общо взето схващам идеята ти, макар че това което за теб е елементарно на мен ще ми отнеме 100 пъти повече време да го изчета, пробвам още 100 пъти докато тръгне и ... никаква цена не си струва толкова време повярвай ми, просто не ги разбирам в такива детайли нещата, а и намам време да ги разбера...... а това за разхода на ток ми е чак забавно!? Честно казано нямам и килер, а и да имах, едва ли щах да се сетя да го окабелявам още на груб строеж!? Видях че има НАС и с торент клиенти, и най-вече най-много искам да забравя че РСН има USB дискове, да връзвам, местя копирам и проче глупости.... искам да и сложа WD 2 тера вътрешен диск, бърз ВИ Фи, и още 4 тера най-подходящ НАС и приключвам изобщо с темата .... ще продължа да следя само разни глезотиийки като джубоксове и прочие....
Има решение и за тебПървоначално публикувано от Tougi
cTorrent - работи в конзола под ДОС......
Няма спор, мерак се гаси с пари.
Обаче, отбележи: Ако сложиш 2 х 2ТБ дискове в НАС това значи, че ще имаш максимум 2 ТБ сторидж (RAID1). Ако ги сложиш в RAID0 или JBOD, във всеки един момент рискуваш да загубиш всичките 4 ТБ данни. "Бърз" ВиФи за А-100/А110 едва ли ще се появи в обозримо бъдеще. Просто мощността на процесорчето на РСН не стига за това. Що се отнася до "глупостите" с разнасяне на дискове и "хитростите" с бързото прехвърляне на големи файлове по мрежата, сори, ще трябва да ти пукна балончето: PCH има етернет 10/100. Максималното което аз съм постигал при тези условия (с хубав 10/100 рутер, не някой евтинджос за 100 лева) е 7-8 МБ в секунда, по FTP е около 3 пъти по-бавно. Смятай колко секунди ще ти отнеме да прехвърлиш 7-8 ТБ файлове. А 70-80 ТБ? И забележи - при теб това трябва да стане през локалната машина, с нейните ресурси и в доста от случаите - двупосочно, което значи с два пъти по-ниска скорост. Не е зле от сега да започнеш да се оглеждаш за 10/100/1000 рутер или поне за гигабитов суич.
Няма пълно щастие...
10ks friend, от към рутер мисля че съм го докарал - Linksys 610 N Dual...., ама с другите неща не звучи добре!?!? Момчетата от РСН тестват WD 2 тера в РСНто .... ще му сложа едно веднага ако става!? в този ред какво мислиш за Линксис NAS чето, 250 лева е и така или иначе е етернет 10/100 както и РСНто!? има някаква опасност с формата на файловете доколкото разбрах!? но може би си струва риска....
Нещо не мога да разбера защо си се засилил да слагаш такъв огромен диск на пуканката, след като ще слагаш NAS (или компир) и при положение, че пуканката вече спокойно плейва всичко по мрежата (DVD-та, фулХД-та и т.н.)? Безсмислено е според мен. Прехвърлянето на фулХД филми е ужасно бавно по тая мрежа. При мен ситуацията е следната, един евтин сървър (за 300 кинта може да се направи с кутията и добро захранване - това е важно). Един гигабитов суич (не е необходим в побщия случай), Linksys WRT54GL рутер - спокойно може да се ползва и като суич. При мен ПЦ-то е с Линукс, защото го ползвам и за други цели, но не е никакъв проблем да е Виндовс. Вътре си слагаш колкото си искаш на брой и големина дискове и само трябва да ги шернеш и да ги монтираш на пуканката. Слагаш му един торен клиент с възможност за дистанционно управление и приключваш. Можеш да му закачаш и каквито искаш външни устройства. Евтините NAS-ове са бавни и шумни и възниква въпроса какво праивш като ти умалее, а дисковете са ти пълни и не можеш да слагаш други? На ПЦ-то е лесно - слагаш допълнителни дискове или просто слагаш новите по-големи, копираш инфото и разкачаш старите. А за трудностите - ми един вундовс все можеш да инсталираш, а то това е, което се иска.
еми въпрос на баланс... гледам споменавате торенти и т.н.. но се сещам още по просто решение
- вай фай рутер, от типа на линксис wrt610n, който с последния си фирмуеър добре се справя с юсб разширението си ,
та .. слагате самостоятелен юсб диск (примерно 320 или 500 гб) или по голям , но вече с отделен адаптер за захранване , от порядъка на 1 Тб
към рутера.
домашното ПЦ и всичката друга мултимедия ползват този диск от рутера.
просто и ефективно .
а който иска няма лошо и да си направи описания по-горе начин с отделен комп, дистанционно управление, и т.н..
забелязал съм че прехвърлянето на файлове през мрежата , примерно от ПЦ през рутера към плейъра е почти два пъти по бавно отколкото само от ПЦ към рутера, или от рутера към плейъра. (тествал съм със флашка в рутера)
и не на последно място - за вай-фай връзката на плейъра, която иска подобрение , да напомня че с проблемите и накъсването се получава само с файлове или филми , свалени от блу рей дискове със оригинално качество, или подобни, с голям битрейт
повечето дивх кодирани филми , дори пак да са с хай-дефинишън качество , поне при мен си вървят нормално.
а да.. да не забравяме и вариантите със програмки за сървър-стрийм , като например http://tversity.com/
самата програма има възможност за прекодиране, което аз не го позлвам, т.е. слагам да е директен стрийм,
и се оказва че плейъра доста по стабилно чете от ПЦ-то ми от този сървър, отколкото самба шернати папки.
т.е. хай-деф. филми които са ми накъсвали , четейки ги шернати като папки от компа, през него сървър се плйват нормално.
Много по-добре от Tversity е да ползваш стриминг програмата на Попкорн - myIhome.
да, знам, но понеже тези неща си вървят стандартно с плейърите, не ги споменавам.
макар че поне при мен , тверстито се справя по добре.
лично мнение.
С голмо извинение аз пак да питам за ДВД-таПървоначално публикувано от elby
![]()
в ДВД структурата субтитрите са в съвсем друг, коренно различен формат , а не като отделен текстов файл, както са стандартните дивекс филми, които масово се гледат по мрежата.
ако има няколко вида субтитри в двд-то , те се задават от сетъп-менюто в началото на двд-то , или после с бутона също би трябвало да може да се променят
А какъв е проблема? Аз колкото VIDEO_TS файлове съм гледал, външните .srt и.sub са си вървели нормално... Ако обясниш по-подробно, може пък някой да помогне (аз не, щото хич ме няма във видео форматите)Първоначално публикувано от elby
Опитвал ли си да пуснеш торент от него? По принцип, за WRT има всичко, включително и Transmission клиент, ама няма инсталатори като за недъгави юзери на Windows... Всички инструкции започват с "ssh до рутера". А аз не смея да пробвам...Първоначално публикувано от miro20
И отново остава въпроса с ресурсите. Малко са му силиците на процесорчето...
Абе и тук няма пълно щастие...