Достигам и до логичния извод, че освен от външната влажност и DB/WB, си зависи и точно от това, колко 'студ' се налага да "изхвърли" топлообменника на външното тяло и скоростта на вентилатора му (външния). Инвертора по-малко заскрежава, дори все още не съм го видял заскрежен, но предишният ми 12 конвенционален си правеше цяла зима скреж и вода в тенекията под него.
Зависимост определено има според мен между площта и качеството на топлообменника (да, защото той може да е малък, едноредов, но да речем с добре проектирани и с добър контакт тръбички в ламелите), но за да направим обективно сравнението - трябва на две еднакви стаи и температури вън/вътре да накараме 2 различни климатика да отделят подобна мощност навън. И пак ще зависи и от тръбен път, фреон и др.
Пийте по едно греяно винце, да се defrost-нат и душите ви - леле кво слънце пекна, макар да е 2.7С - къв скреж да очаквам?
М/у другото, като гледам схеми на евтини конвенционални - те нямат външен температурен датчик никакъв - как дефростват тогава - таймер или по двата датчика вътре?