Булгаргаз имат 2-3 вида договори с клиентите си. Възможно е при някои да има такава такса, при други не, в зависимост от условията
Булгаргаз имат 2-3 вида договори с клиентите си. Възможно е при някои да има такава такса, при други не, в зависимост от условията
9% е. Нищо не е отлежало. Иначе до май даваха и компенсации. За август сметката ми за газ е 13.60лв. За БГВ съм много доволен. Вярно че съм сам, но ел.бойлер скоро не виждам нужда да ползвам. Иначе имам 2. Пък солари само за БГВ пък въобще не съм и помислял.
Този пост е редактиран от VanDan; 05-09-22 в 21:58.
Неспирен спам.
Почини си месец и заповядай с друга нагласа.
mod. edit
Чести празник колеги (потребители и производители)!
Чета тук двете теми, свързани с енергията за бита и как да оптимизираме разходите и имам усещането че съм попаднал в "клуба на богатите". Размахват се тука едни "инвестиции" от по 20-30К, "строят" се покривни ФЕЦ от по 5К за домашни нужди в навечерието на зима в условията на "перфектната криза". И никой и дума не обелва за купищата проблемчета, които могат да ни се изсипят на главите с голям "коефициент на едновременност".
Дали да не слезем на земята, а?
Честит празник на всички! Да слезем на земята викаш, ама там е скучно и само големи сметки ни гонят, тъй че какво като си помечтаем? Аз като платих януари 1000лв сметка за ток за 100м2 жилище (макар да съм с термопомпа) и вече инвестиции от 5К и 10К изобщо не ми се виждат големи. Накараха ме да плащам по промишлена тарифа и все едно се пренесох в близкото бъдеще
Ти си някакъв уникален случай с тази сметка. Моя апартамент е 140м2, от които да кажем се отопляват 100м2 )останалото са тераси, гардеробна, мокро помещение). Отопление с две мултисплит системи на 4 стаи. БГВ от ТЕЦа. Тричленно семейство, аз и жената - пенсионери. Пералня, миялна, готвене на газов котлон и електрическа фурна, която се ползва почти всекидневно, два постоянно работещи компютъра, три телевизора. Осветление - почти изцяло ЛЕД. Нямам по - висока сметка от 180лв
Демек, за горе долу същата площ, като добавим топлата вода от ТЕЦ-а, плащаш горе долу колкото аз на газ. 225 лева ми е най-високата сметка за газ+ток.
Това за миналата зима, разбира се.
Зависи каква площ топлиш все пак.
При мен 90кв чиста площ се топли с 1,1MW в най-студения месец. Поддържат се 23-24* през по-голямата част от денонощнието.
Става дума за апартамент, не за къща.
ПП. Как мога да виждам колко кубика газ съм изразходил, че вече го махнаха от фактурите?
На фактурата би трябвало да пише изразходваните мегавати.
Поглеждаш "Представителна калоричност"- малко по долу е обявена, за съответният отчетен период.
Делиш и се надяваш полученото да е истина.
Другият, по дърварски метод е, просто да си поглеждаш газомера.
Може в денят на отчитане, а ден напред или назад, няма да окаже съществено значение.
Да, за миналата зима говорим. Разходите са съпоставими. Мислейки за идващата изхождам от следните предположения:
- до Нова година цената на тока и топлата вода ще се задържат същите
- цената на пропан бутана може да се задържи близка или с плавно нарастване, но може да скочи и драстично.
След Нова година обаче неизвествностите са много:
- определено ще има скок на всички енергоизточници ток, ТЕЦ, пропан-бутан;
- възможно е понижаване на температурата на парното (респективно на температурата на топлата водя) поради липсата на газ;
- спонтанни прекъсвания на електрозаранването поради претоварване на електрическите мрежи;
- при повишаване цената на тока за бита може би съотношението дневна/нощна тарифа да се запази.
Момчета, с извинение ,че навлизам в мъжкото ви пространство малко да ви разсмея. Говоря си с един познат за отоплението и разните му там варианти и той ми вика:" Гледай сега, колкото повече мърдаш - повече ти влиза. Затуй сега недей да инвестираш в нищо, тури една печка на дърва като имаш останали на село и чакай за видим накъде ще тръгнат нещата." То четох , четох ама с нашите доходи едва един климатик сложихме , а за по-крупни инвестиции не мога и да си помисля , а и то всякак все скъпо. Имаме родопски одеала, ще бъкнем и колкото грозде дал Бог и ще скрепим отношенията с близък контакт. Иначе ви чета редовно да съм в час с новите тенденции в отоплението.Бъдете здрави и топлете половинките къде с акъл къде с тяло важното е да сме сплотени.
https://dnes.dir.bg/ikonomika/dogovo...a-2023-g-videoговор, който гарантира необходимите количества природен газ за столичната "Топлофикация" през цялата 2023 г., подписаха днес общинското дружество и "Булгаргаз".
"Важно е да получим гаранция, че цената на газа ще остане поносима"...
Хм, сега да очакваме ли такива договори с гаранции за "поносима цена" с Всички останали топлофикации, училища, д. градини и болници като социални институции, или.......?