Страница 20 от 184 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследноПоследно
Резултати от 286 до 300 от общо 2757
Like Tree1090Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Re:Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

В интерес на истината, в началото като се засели блока ни, всички, които поставиха стайни регулатори изреваха мощно от високи сметки. Някои ги махнаха, други пренастроиха.
    И аз бях решил да слагам тая зима програматор, с който уж котела работел по-интелигентен режим, но засега си трая.

Още преди "намесата свише" разходите ми бяха в порядъка между 1-2,5 лв/кв.м. - през този отоплителен сезон.

За щастие при мен успоредно с повишаването на цените на газа през годините се увеличаваше заселеността на блока и това донякъде компенсира нещата.

2.  

3. Тук е от
    Feb 2012

Колега VanDan,
    Факторите ,който казваш са много верни ,но не са на 1во място.
    1во е много важно как ще се проектира и изчисли отоплителната мощност,ако е по наредба 18 по БДС това значи ,че за гр София например се взима вн температура -16 и вт температура +19.При тези величини се изчислява нужната топлина и за да работи икономично това означава ,че при -16 ти трябва да поддържаш темп не по висока от 19гр.Тази зима например при - 30 вн темп и при зададена 22гр например вт температура котлето влиза в преразход а разходомера започва да работи като хрономерър.Аз лично преди да изчислявам нещо уведомявам клиентите си предварително за тези показатели и в много от случаите се стига до изчисление при -25 вн и +25вт.Естествено ,че се уголемяват и отоплителните мощности и инвестицията но пък е много топло и котлето не се мъчи.
    2ро много важно е
    дали тръбните разводки са от китайски тръби -0.5лв/м ,които вършат същата работа като все едно си монтирал маркуч за поливане разлика няма
    или е 4 слойна тръба -немска която струва 3.65лв/м
    говоря за тръби с алуминиева влошка
    3то
    дали глидерите са китайски които варират м/у 9лв и 15лв на тях пише ,че са 151W,а всъщност са не повече от 80-100W и греят на само на себе си......
    или са немски от 22.5-28лв за бройка и ако не се лъжа са по 172W и на тях буквално мога да си сгрея кафето например.
    4то
    тръбната разводка м/у котела и колектора каква е ,колко е дълга фи 20 например може да се монтира ако разстоянието е не по дълго от 2м т.к всяка една 90 градусова чупка=1м тръба
    5то
    какво е отстоянието м/у радиаторите и стената ,ако е по малко от 4-5см това значи ,че радиатора отделя много излишна топлина и затопля повече стената отколкото самото помещение.
    Това са 5 мн важни критерии ,които ако се спазят и ако жилището се изолира мн добре съм убеден и от опит знам ,че сметките за газ ще са нормално ниски.
    Сигурен съм ,че хората които разбират от отопление с газови уреди ще потвърдят написаното от мен.
    Предварително се извинявам ако съм засегнал някой с моето изказване,но написаното от мен не е предположение а ФАКТ.
    Още веднъж извинявам се,нямам мрачни чувства към никой от вас.

4. Тук е от
    Oct 2011

Цитат Първоначално публикувано от lazarus18
    Много ясно, че един цикъл се състои от 30 сек + 3 минути. После отново.

Горе долу и при мен е така. Около 20 сек. работи горелката и след това няколко минути "почива". Това е ако не се пипа нещо по градусите или се проветрява.
    Цитат Първоначално публикувано от МИК66
    Колега Oggi,за този цикъл от 30 сек.работа и 3 мин. пауза предполагам,че имаш предвид не за час ?!?
    И аз се включвам във въпроса "как става тая работа". За половин минута няма начин да превърти всичката вода и да я дозатопли.

5. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Тя водата да не е 10*. Котела не е спиран от 5 месеца.
    Ето го, сега го засякох - 12 секунди горене и спря. Водата я показва на малко под 50*.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цитат Първоначално публикувано от Oggi
    2ро много важно е
    дали тръбните разводки са от китайски тръби -0.5лв/м ,които вършат същата работа като все едно си монтирал маркуч за поливане разлика няма
    или е 4 слойна тръба -немска която струва 3.65лв/м
    говоря за тръби с алуминиева влошка
    3то
    дали глидерите са китайски които варират м/у 9лв и 15лв на тях пише ,че са 151W,а всъщност са не повече от 80-100W и греят на само на себе си......
    или са немски от 22.5-28лв за бройка и ако не се лъжа са по 172W и на тях буквално мога да си сгрея кафето например.
    4то
    тръбната разводка м/у котела и колектора каква е ,колко е дълга фи 20 например може да се монтира ако разстоянието е не по дълго от 2м т.к всяка една 90 градусова чупка=1м тръба
    5то
    какво е отстоянието м/у радиаторите и стената ,ако е по малко от 4-5см това значи ,че радиатора отделя много излишна топлина и затопля повече стената отколкото самото помещение.
    Интересно ми е да обясниш каква роля имат тръбите. 90% от моите са от преди 10-на години - италиански (тези белите с алуминиевата вложка). Котлите и излизащите от тях тръби (изолирани с кръглите тръбни изолации) са в мазетата, които наполовина се използват и от там разклоненията отиват нагоре за стаите. Радиаторите ми са панелни, а не алуминиеви на глидери. Също е дискутирано, че те са по-подходящи. Имам и две самоделни лири от дебели тръби и една фабрична лира. Ето ми системата
    Къща:
    Спалня - Радик класик тип 22 L-1600 H-500 и самоделна лира L-1250 8 тръби с приблизително 5см диаметър (не знам какъв цол се води).
    Кухня - Радик класик тип 20 L-600 H-600
    Баня - самоделна лира L-1800 3 тръби с приблизително 6см диаметър (не знам какъв цол се води).
    Хол - Радик класик тип 22 L-1800 H-500
    Детска - Радик класик тип 22 L-2000 H-500
    Пристройка:
    стая - Радик класик тип 22 L-2000 H-600
    баня - фабрична лира Корадо H-1215 L-600
    От таблиците в сайта на Корадо вземам мощността на радиаторите и фабричната лира при 55/45 и 70/55гр. на водата. На самоделните лири нямам представа. Ще ги приравнявам към радиатор тип 20.
    Къща:
    Спалня - 1444/2170 и 632/941
    Кухня - 369/549
    Баня - 628/933
    Хол - 1624/2441
    Детска - 1805/2712
    Пристройка
    стая - 2086/3136
    баня - 372/596
    Макар и приблизителни (заради лирите) сметките показват:
    - при 55/45гр. - 8960W
    - при 70/55гр. - 13478W
    Лично за мен изолацията, дограмата, вида жилище и топлещите съседи са много по-голям фактор от горните подробности. За да се топли едно жилище, трябва да се вкарва толкова топлина, колкото са топлозагубите при определена външна и вътрешна температура. Значи имаме два фактора:
    1. Загуба на топлина - колкото по-малко, толкова по-добре. Един фактор е изолацията. Добре изолирано жилище ще има по-малки сметки. Като може да се стигне до степен на "пасивна" къща, но това е друг въпрос. Друг фактор е с каква среда граничиш - вида жилище. Не е едно и също да граничиш с обитавани, отоплявани помещения или въобще затворени помещения и да имаш 10-на външни стени, отгоре и отдолу природа и атмосферни температури. Някои помещения в апартаменти и без отопление не падат под 15-17гр., а в къща си става в един момент почти като навън. Топлозагубите са много различни и съответно нуждата от допълнителна топлина.
    2. Вкарване на топлина - не е едно и също да се топлиш сам или да ти помагат и съседите. Особено тези отдолу и отстрани може да свършат идеална работа. И остава една разлика, която трябва да се навакса с получаване на топлина от някакъв топлоизточник. Не може да гориш 4-5м3 газ и да кажеш, че с него ще топлиш всякакво жилище. От изчисленията на Espace по-горе излезе, че при такъв разход се отоплява с 400W на стая. Като от няколко крушки, ТВ-та и компютри. Сметката излиза като от климатици, а да не забравяме, че при тях имам СОР. Отделно не може цената на този топлоизточник да расте постоянно и ти да казваш, че месечната сметка можело да си седи малка. Дори и да е била малка, тя ще почне да нараства.
    3. На мен не ми е студено. Добра, лоша, всякаква - инсталацията ми очевидно къде с налучкване, къде от опит с времето е направена да се справя. Даже и сметките ме устройваха. Какви са били тръбите и дължината на ф20 не ме интересува. Но от известно време насам газът поскъпна много и месечните сметки стават трудни за плащане. Сега като искат ново 31% увеличение пак ли ф20 и китайските тръби ще са виновни.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

7. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Живее в
    Стара Загора

lazarus18, ти с тези 12 сек.уби всички дискусии през последните 1-2 години !!! То модулации,програматори и т.н.,всичко отиде на ...кино. За 24 часа голямо цъкане пада.Кажи как настрои котела на такъв режим,че и ние да пробваме.То човек знае ли,аз за 7 год.какво ли не съм пробвал,ще пробвам и това.При тези темп.вън 4 членно сем.с едно готвене,едно къпане на ден да речем - 8.5-10 м3 ! Колега Oggi,никой не се е обидил и няма защо да се извиняваш.Просто като ни каза за тези 3 м3 на ден и ние полудяхме.Всеки е направил някаква инвестиция/изолация,вата,програматори и т.н./и си вика,защо и при мен не е така - 3 м3,а е 8 м3 да речем !?!? Иначе за 5-те критерия за,които си писъл съм съгласен с теб,че са от значение ! Нека и Лазар да даде мнение.Режим цък-цък,би модулацията....

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Няма никаква нужда от настройки. Котелът най-вероятно е на заводските си настройки. Повишена минимална мощност (при мен Еолостар бе заводски на 55% минималната). Слага се 55гр. на температурата на водата и котелът почва да си цъка като швейцарски часовник. Бях известно време на този режим в началото, когато прекарах газ. Честно казано тогава не засичах много разход, защото цената на газа бе с 100% по-евтина. Но от гледна точка главно на комфорт в жилището, а и икономии по дискусиите тук, сложих стаен, модулиращ, програмируем, седмичен терморегулатор. По спомен ставаше много топло, когато не е студено навън, при цък-цък режим. Котелът не работеше, но и не спираше за по-дълго време. Радиаторите си седяха почти постоянно топли. Ще взема пък да пробвам, но то най-студеното време мина и не знам дали ще е показателно.
    Не съм съгласен, че вида на тръбите и радиаторите ще намалят значително сметката. Да, ако системата е малка, няма да е топло и пак ще се плаща. Ако се направи достатъчна поне ще е топло, но пак ще се плаща. Това ще доведе до комфорт, но не и до огромна икономия. Котелът има определен разход на час при различните мощности и различно КПД съответно. Няма как да слезеш под този разход. С по-голяма система ще вкараш повече топлина. Тази топлина трябва да дойде отнякъде. Или топлото не трябва да се губи или да ти помага някой с негова топлина, или да се вкарва собствена топлина. За да получиш определено количество топлина трябва да изгориш определено количество гориво. С някакво мижаво количество гориво ще получиш и мижаво количество топлина. Ако тя ти стига добре. Но няма как да стига при всички случаи.
    Не е главният проблем в системите и котлите. Проблемът е в цената на горивото и в доходите.

10. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Живее в
    Стара Загора

Не разбирам,как така повишена минимална мощност ??? Нали мин.мощност не може да се регулира,а само максималната може да се сваля и увеличава...???

11. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

МИК66, аз не съм техник и нищо не настройвам освен едно копче, разграфено от 0 до 10 ако не се лъжа.
    Писал съм и друг път, през нормалното време/като тия дни/ го държа под 1. Водата я показва 40-45*. В стаите е 22-24*. През големите студове го бях увеличи, естествено, и бумтеше по доста време, не съм засичал колко.

Преди година ми беше изгоряла някаква електроника в котела и дойдоха да я сменят. Тогава ги помолих да му намалят мощността на котлето защото като цяло това е доста мощен модел за целта. Уж ми казаха, че било почти на минимум, но не мога да им вярвам. Все пак на тях плащам сметките и нямат интерес

12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Поне при моят котел има такава настройка. Минимална мощност и максимална мощност в проценти. Предполагам е така. По спецификация - минимална 9квт, максимална 23квт. Диапазон 14квт. Настройка 50% минимална (от 14квт) би трябвало да отговаря на 9+7=16квт. Може и да греша в сметката, но има такава настройка. До сега бях настроил на 1% минимална мощност и котелът работеше главно на "1 чертичка" на екрана на управлението. Вчера направих експеримент. Сложих 33% минимална и котелът не пада под "2 чертички" на екрана на управлението. Сутринта, дори за пръв път от 2г. насам ми изключи по температура на водата малко преди да е достигнал зададената температура в стаята с регулатора. Просто дори и с модулация, с повишена настройка на минималната мощност, котелът е над мощността на радиаторите.
    Цък-цък режима идва от това, че температурата на водата много по-бързо се променя, спрямо температурата на въздуха в стаята. Особено при системи, които са под или на ръба на минималната мощност и са настроени на не особено висока температура. Колкото и да е за няколко минути (колкото е настройката от палене до палене) водата изстине м-ъ-ъ-ъ-ничко и котелът включва. Водата бързо наваксва тези малки разлики и котелът изключва. И т.н.н.н.н.н.н.н.н.

13. Тук е от
    Feb 2012

Колега VanDan,
    Предполагам,че си се газифицирал по времето ,когато газът е бил 0.6лв/м3 и тогава ти се е струвало перфектно.
    По въпроса за китайската тръба -когато вземеш 1м тръба и се опиташ да я сгънеш на цифрата 8 тя ще се счупи,което означава ,че количеството алуминий в нея е много малко.предполагам знаеш за какво служи алуминия в тръбата.
    По въпроса за панелен или алуминиев радиатор съм съгласен ,че панелния е по добър от алуминиевия ,но от китайските.Ако някои твърди ,че за отопление с газови уреди панелния е по добър и по икономичен от немския алуминиев..........нямам думи.......по добре да смени професията.А относно до кондензните котли там е най-добре с чугунени ,не смятам да обяснявам защо,т.к имам над 20 страници научени по тая тема и ще трябва да пиша цял ден.
    Относно до топлоизолацията като НАЙ-ВАЖНА............
    ти ме уби и мен и всички други,който са посветили 5 години от живота си в учене на топлотехника и газификация.
    Брат ние не живеем в Африка или Лат. Америка.
    Изолацията служи за минимални топлозагуби....затова се нарича ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ,а не за произвежда отопление.
    Ще ти дам един съвет ,колкото и глупав да ти се струва.Отиди до най-близкия магазин за отопление и си купи алуминиева изолация за подово отопление струва към 2лв/м3 и си сложи от нея зад всеки радиатор,залепена за стената де.Давам ти 100% гаранция ,че ще има ефект.

14.  

15. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Oggi
    Цитат Първоначално публикувано от Oggi
    Колега VanDan,
    Предполагам,че си се газифицирал по времето ,когато газът е бил 0.6лв/м3 и тогава ти се е струвало перфектно.
    По въпроса за китайската тръба -когато вземеш 1м тръба и се опиташ да я сгънеш на цифрата 8 тя ще се счупи,което означава ,че количеството алуминий в нея е много малко.предполагам знаеш за какво служи алуминия в тръбата.
    По въпроса за панелен или алуминиев радиатор съм съгласен ,че панелния е по добър от алуминиевия ,но от китайските.Ако някои твърди ,че за отопление с газови уреди панелния е по добър и по икономичен от немския алуминиев..........нямам думи.......по добре да смени професията.А относно до кондензните котли там е най-добре с чугунени ,не смятам да обяснявам защо,т.к имам над 20 страници научени по тая тема и ще трябва да пиша цял ден.
    Относно до топлоизолацията като НАЙ-ВАЖНА............
    ти ме уби и мен и всички други,който са посветили 5 години от живота си в учене на топлотехника и газификация.
    Брат ние не живеем в Африка или Лат. Америка.
    Изолацията служи за минимални топлозагуби....затова се нарича ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ,а не за произвежда отопление.
    Ще ти дам един съвет ,колкото и глупав да ти се струва.Отиди до най-близкия магазин за отопление и си купи алуминиева изолация за подово отопление струва към 2лв/м3 и си сложи от нея зад всеки радиатор,залепена за стената де.Давам ти 100% гаранция ,че ще има ефект.
    Огледай се, ослушай се и тогава пиши. Трябваше първо да изчетеш 800 мнения, за да раздаваш съвети от 8 мия си пост. Нищо лично, но топлотехниката която си учил явно се различава от общоприетата.

16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Не ме разбирай погрешно. Не споря с теб и не отричам казаното. Просто акцентът ми е върху други фактори.
    Отоплението е сбор от изгубената топлина и вкараната топлина. Колкото по-малко губиш, толкова по-малко ще ти трябва да вкарваш. Борбата, независимо на какво се топлиш, е да получиш комфорт с колкото се може по-малко топлина, на колкото се може по-ниска цена. Колкото по-малко губиш топлина, като резултат и по-малко ще трябва да вкарваш. Това е. Не е нужно много да си чел, за да се разбере този принцип. Ако и някой друг освен теб вкарва безплатно (комшията) сметката излиза още по-добре.
    Сега, че китайските тръби са по-трудни за работа касае майстора, не мен като потребител. Като има по-малко алуминий, ще губи топлина предполагам? Ако е така, той ще я губи в стаята или ако е отвън можеш да изолираш тръбите. За панелните радиатори, че са за предпочитане, имаше някакви доводи от специалисти, не от мен. Не толкова до икономии, а някакъв друг довод беше. Нещо с реакцията с водата в системата или нещо друго, не помня. Какво значение има вида (не размера) на радиатора, ако той действително вкарва достатъчна за отоплението на стаята топлина. Не сравняваме метър за метър. Примерно китайският менте радиатор ако има реална 3квт мощност и толкова ми трябва за стаята къде ще е проблемът. Че мога да мина с по-малък немски предполагам. Но това има ли нещо общо с месечната сметка за газ. Все ми трябват 3квт. Дали с китайски 2м или 20 ребра. или с немски 1.5м или 15 ребра, все ще трябва това определено количество газ да се изгори, за да влезнат тези 3квт. топлина в стаята.
    Фолиото зад радиаторите не е лошо. Но, ако стените са изолирани хубаво, те и да се нагреят топлината няма да излиза навън и вече в един момент стаята ще се темперира и дотам.
    За т.н. пасивна къща (дом) да си чувал. Че може да се стигне до степен на почти никаква нужда от отопление или охлаждане в нея. При мен в спалнята в къщата от северната и страна жената се оплакваше, че ставало течение от нея. И така си беше. И се беше покрила с мухъл. След изолация няма вече такива оплаквания. В холът след външната, последва и вътрешна на стени и таван и ефектът е още по-изразен. Като смених старото остъкление с винкели на входното помещение с нова дограма, и в някои от стаите и баните също имаше значителен ефект. Изолацията и дограмата имат пряко отношение към комфорта и сметките. Смея да твърдя, но от моя лична, потребителска гледна точка, че е повече от вида и произхода на тръбите и радиаторите.
    Когато се включвах - края на 2008г., мисля, че някъде към 0.6лв на м3 беше цената на газа. Точно тогава 01.10.2008г. (за добре дошъл) я бяха увеличили с 24% - http://www.factor-news.net/index_.php?&id=16649. 80% увеличение на цената до сега с немски тръби и радиатори ли ще го компенсираш. Няма лошо от тях разбира се и всичко е важно и комплексно.

17. Тук е от
    Feb 2012

Колега fbr,
    Наистина съм нов във форума,следя го от месец горе долу и ми се плаче като чета хората какви сметки плащат и се опитвам да бъда полезен.
    Относно до топлотехниката ,която съм учил различава се ДА.
    Както са ме учили на топлотехника по БДС,така са ме учили на топлотехника по немски стандарт.
    Изказвам мнение по немски стандарт защото 80% от котлите на пазара са произведени по немски стандарт и за да работят ефективно трябва и инсталациите да са изградени по немски стандарт.
    Когато БГ започне да произвежда котли по БДС,тогава ОК.Но не мисли ,че немеца е по тъп от нас.
    Просто се опитвам да помогна.

18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Oggi не те упреквам за нещо и няма за какво да се засягам. Разбирам, че искаш да помогнеш. Няма нов, стар тук. Всеки може да помогне. Това, което пишеш е вярно. Поне аз не го оспорвам. Трябват си качествени материали и уреди, добре сметнати и правилно изградени инсталации от котел и ОТ. Много от изградените системи са слаби за жилището и котела. Той не работи "уж" в добър режим (от някои ситуации тук вече не съм сигурен, кое е добър режим). Хем студено, хем газ върви. Може да се правят и постигнат оптимизации. Така е.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 20 от 184 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 17:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 17:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 12:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 16:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 11:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе