Трябваше по-рано да кажеш,че имаш и басейн.
Иначе се чудих за 72-те тръби.
Твоята система е индустриална.
Щом пролет и есен топлиш стаи,значи е добре.
Има едно правило-Система,която работи добре не се пипа!
Този пост е редактиран от Viking72; 27-07-18 в 23:59.
...и аз така смятах... затова настоях и майсторите ги свързаха паралелно...преди 5 години
-за това време няколко пъти заради падане на налягането - ми се затапваше с въздух единия колектор /"горния" с датчика/... и с-мата се обърква тотално.../помпата върти водата през "долния" а датчика на "горния" е стигал до 170° /
-това не е голям проблем...а и се оправя ама трябва допълване и качване на покрива...
сега си мисля, че свързвайки ги последователно ще вдигна температурата за времето на слабото слънце...сутрин и най-вече зимата...
Нали имаш „часовници”,защо позволяваш да пада налягане до такава степен ?
Ако си с достатъчно обезвъздушители в хоризонтални и вертикални участъци системата се обезвъздушава сама без други гимнастики.
Спокойно може с пръскачка да си допълваш гликола
Здравей Viking72!
...системата действително работи прилично..., топла вода достатъчно , басейна 28°-30°
но ако мага да повиша ефективността през зимата...- би било добре ако спестя някой тон пелети...
- - - - - - - - - -
така и правя...имам ръчна помпа с която допълвам .
но говорим за вила на село където живеят постоянно моите родители...а аз отивам за събота и неделя...и не всяка
Смятам,че това,което си направил е достатъчно.Зимата слънцето грее малко часове.
Според мен не си заслужава инвестиция в още колектори,смяна или добавяне на бойлер.
Ефектът ще е минимум с голяма финансова инжекция.
Преди години смятах да правя нещо подобно за отопление в прехода,накрая сложих клими.
Котелът ми е за студ под -5° С.
----------
Пусни си отделна тема.
Ще ти снимам тефлонови гарнитури и ръчни дорници за фланцоване на нер.гофра.
Ще забравиш за всякакви сълзения и течове.
Този пост е редактиран от Viking72; 28-07-18 в 00:55.
Здравейте, технически възможно ли е да работи (он/офф то е ясно) двуконтурен газов котел с една лира и един радиатор? Обща мощност 1,1кв при 60/40. Няма как да се добавят глидери или още тела.
За възможното е възможно, но не е добре. Колко квадрата помещение се топли? Не може ли конвектор? Ако не - поне котелът да работи на 75*С, то е ясно че за икономии от кондензни режими няма да се говори
А за некондезен с вграден бойлер 50л (този от подписа) и достатъчно радиатори плюс немодулиращ
стаен термостат на колко градуса е най добре да е настроен?
В упътването пише врътката до край(на мах), за икономия.Дали не е кофти за инсталацията?
Е, да, заради тръбите (osobeno ако са Pex-Al-Pex) може да намалиш на 65-70*С
Мерси, около 25кв е помещението. Цял блок е като 80% са едностайни апартаменти. Учудих се, че искат да го проектираме с газ, но сигурно така се продават по-лесно. Само технически ме интересува дали котела нещо няма да направи проблем с толкова малка консумация след него и въобще как ще работи. Не мога да взимам нестандартни решения. Ако зависеше от мен нямаше да е на газ въобще ама.....
Линк за сваляне: https://ndox.abv.bg/download?id=62fa95baa8
Това са простотии. И като се монтират после и котли с висока минимална мощност и кашата е пълна. И сега в добавка като тръгна пак нагоре цената на природния газ... Няма да се топлят на газ тези хора.
За тая площ само газов конвектор. Има по 350-400лв, миналата година стоплихме тъй едно жилище от 2 стаи.
А не трябваше ли отоплителните инсталации на новите сгради да се изчисляват на максимум 60 градуса съгласно наредбата? Това да туриш в 30 квадрата подобие на жилище индивидуално газово котле си е дивотия от класа.
PS: Ясно ми е, че проектантът е жертва на дивотията на инвеститора.
Този пост е редактиран от Vizi; 18-09-18 в 20:15.