Страница 13 от 55 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследноПоследно
Резултати от 181 до 195 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Как успя да направиш толкова много изводи от една моя шега,в която няма нищо климатично? Или наистина си притеснен,или при теб липсва чувството за хумор. Как разбра,че съм професионално заинтересован,че нямам работа в момента и т.н.И аз не те моля да не пишеш като газаджия в темите за климатици,нали? За какво са форумите тогава?
    А така,както казаха за Украйна по БГ телевизиите,ако гледаш малко руска ТВ,ще се окаже да,да,ама не.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

И аз многократно съм подчертавал, че не влагам нищо лично и емоционално в тези спорове. Така че приеми и ти моя пост като лека закачка. Нито аз пък ще ти определям оборота. Напротив, дори ще се радвам бизнеса да ти върви, както и на останалите браншове. Това е в полза на всички. Но криза лека-полека почва да се усеща. Поне аз виждам в близката ми ИТ фирма намалели продажби.
    Някой път съм може би малко повече от необходимото анти към климаджиите, защото смениха облика на форума от ИТ на битов, но това е стара и забравена тема.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2008

криза лека-полека почва да се усеща. Поне аз виждам в близката ми ИТ фирма намалели продажби.
    Не е лека-полека.Кризата се е развихрила./дано само това да не е прелюдията/
    Най-хубавото на всяка криза е че има край/за тези ,които успеят да я преживеят/

5. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Имам конкретно питане.
    Стайния термостат поддържа примерно 20гр.+/- 0.5 . При 20,5 гр. котела изключва , а при 19,5 гр. включва отново , и т.к. е модулиращ(кондензен 24 кВт) форсира до Р макс. докато температурата на изх. вода достигне зададената-60 гр. след което пада на 1300 об/мин.=6 кВт. Ако заменя стайния програматор (с он/офф функция), с диалогов(дистанцционно у-е) това означава ли че котела ще стартира без да се форсира и ще остане да работи на минимална мощност т.к. ще му трябва да догони 1 градус.

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

gog067, модулиращият термостат не гони зададена температура на водата, а управлява по стайна температура. За да не тръгва котела на максимална мощност, тя трябва да се ограничи - не повече от мощността на инсталацията. Независимо от наличието и вида на термостата, котелът си тръгва на максимална мощност или на мощността на която е ограничен - това ограничаване важи само за режим отопление. В този смисъл няма да постигнеш положителен ефект, ако смениш термостата с по-евтин.

7. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Благодаря Лазаре,
    точно от теб се надявах да получа отговор на питането си. Термостата ми е от най-евтините- 49 лв. от "практикер" със седмичен програматор и р-м комфорт/ икономичен, но е офф/он. Понеже нямам външен термодатчик , в момента котела модулира само по температура на водата- от 1300 об./мин. до 3700 об./мин и обратно.Днес го ограничих до 2800 об./ мин. защото се затопли времето и бързо достига зададената темп. на водата ( за около 2 минути)
    За това не ми беше ясно , ако се изръся за оригинален термостат или дистанционно у-е, ще има ли качествен ефект и заслужава ли си инвестицията.

8.  

9. Тук е от
    Feb 2009

Мощността на котела как се регулира ? Доколкото разбирам от предния пост - става дума за обороти (сигурно на помпата), но някак не ми се връзва чрез помпата да се регулира мощността на работа. Не е ли да се настройва горелката, пламъка - защото там е енергията, респ. мощността ? дали тя ще гори с голям пламък, значи по-голяма мощност и по-бързо нагряване или обратното. Мисля си че намалянето на пламъка, чрез някой вентил , ще ограничи мощността на котела. Дали наистина е така ?
    И ако мин. мощност е 9,9 кВт, какво ще стане ако се ограничи на 7-8 кВт ?

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Извинявам се, първият път съм те разбрал погрешно - помислих, че имаш оригинален термостат и искаш да го замениш за он/офф. Котелът винаги тръгва на максимална мощност и като получи обратна информация, че зададената температура е близо си намалява мощността. Оригиналният термостат ще се държи по-добре - по-рано ще подаде информация за намаляване на мощността.

11. Member
    Тук е от
    Apr 2008

До Лазар
    И да разбирам че котела ще модулира не по темп на нарастване на температурата на водата , а по скорост на нарастване на температурата в стаята с термостата. Изобщо ми е интересно как всъщност работи дистанционното управление- като се достигне зададената температура в стаята не изключва ли котела? Може би при перфектно изградена система котел-радиатори-управление , котела модулира адекватно така че да поддържа температура, колебаеща в тесни граници около зададената от термостата без да изключва с часове. така ли е?

12. Member
    Тук е от
    Apr 2008

gogo1966.Кондензните котли представляват една духалка на горивовъздушна смес,горяща в камерата.Двигателя й се управлява честотно, много прецизно и в широки граници, като мощността е пропорционална на оборотите.При мен n. min=1300 ob/min( =6 kW); n. max.3700 ob/min.(= 24 kW).Максималната мощност може да се ограничи в сервизното меню на колкото искаш.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Да, така е! Котелът тръгва на максималната мощност, на която е ограничен и при доближаване на зададената стайна температура, започва да си намалава мощността и работи на такава мощност, че да я поддържа, без да изгасва. Разбира се, при съвременните малки и добре изолирани апартаменти, когато топлозагубите на жилището са по-малки от минималната мощност на която може да работи котела, той изключва при достигане на зададената температура.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Дистанционните у-я допускат ли подминаване на зададената температура (или имат ли някаква задръжка преди изключване), за да ограничават чести изключвания на котела? Сега котела като се модулира самостоятелно-при достигане на зад.температура на водата продължава да работи прескачайки 3-4 градуса, работи така продължително и като усети че температурите на входа и изхода се изравняват изключва горенето и минава в 5 минутен р-м на изчакване-"искане на мощност" след което запалва или изключва окончателно.

16. Тук е от
    Feb 2009

Цитат Първоначално публикувано от gogo1966
    Мощността на котела как се регулира ? Доколкото разбирам от предния пост - става дума за обороти (сигурно на помпата), но някак не ми се връзва чрез помпата да се регулира мощността на работа. Не е ли да се настройва горелката, пламъка - защото там е енергията, респ. мощността ? дали тя ще гори с голям пламък, значи по-голяма мощност и по-бързо нагряване или обратното. Мисля си че намалянето на пламъка, чрез някой вентил , ще ограничи мощността на котела. Дали наистина е така ?
    И ако мин. мощност е 9,9 кВт, какво ще стане ако се ограничи на 7-8 кВт ?
    Здравейте! Аз същото си мисля точно като gogo1966! Имам котел De Dietrich MCR 24/28 MI. В книжката на котела пише, че той се модулира сам и работи в "икономичен" режим при 1400 об./мин. Това го констатирам, но въпроса е малко по-различен. Дори когато котела работи "икономично" от към мощност - той харчи газ като луд!!! В книжката също пише, че има болтчета които регулират количеството газ и въздух за да се получи нормална горивна смес. От там не може ли да се ограничи малко газта която постъпва в горивната камера??? Пише още нещо любопитно, ще го препиша от книжката - "... Проверете пламъка през визьора: пламъкът трябва да е стабилен, а цветът му да е син с оранжеви оттенъци около горелката (Максимална скорост)...." Когато виках сервизни специалисти те ми правиха демонстрации "колко икономично" работи котела!!! Показното се състоеше в това, че на максимална мощност някакъв вентилатор въртеше по-бързо! А пламъка вътре през визьора се виждаше, че е наситено оранжев!!! Това което го цитирам сега го прочетох преди малко, инак при всяко положение щях да искам обяснение защо е така!
    Та въпроса ми - ако притворя постъпването на газ в горивната камера с това "болтче" което е показано в книжката - дали ще харчи по-малко газ котела от сега???

17. Тук е от
    Feb 2009

Цитат Първоначално публикувано от gog067
    gogo1966.Кондензните котли представляват една духалка на горивовъздушна смес,горяща в камерата.Двигателя й се управлява честотно, много прецизно и в широки граници, като мощността е пропорционална на оборотите.При мен n. min=1300 ob/min( =6 kW); n. max.3700 ob/min.(= 24 kW).Максималната мощност може да се ограничи в сервизното меню на колкото искаш.
    И все пак нали горивната смес в камерата се запалва, пламъка нагрява топлообменника, и той водата, която циркулира по тръбите към радиаторите. От горното дали да разбирам, че ако се "издуха" повече смес в камерата мощността ще е по-голяма и обратното ?
    затова регулирането на мощността става чрез обороти на вентилатора.
    Или все пак ако грубо казано, както при газовия котлон - регулирането на пламъка, "регулира мощността " на котлона ? Не ли това пак начин за регулация - чрез промяна количеството на постъпващата горивна смес в камерата ?

18. Member
    Тук е от
    Apr 2008

liusien, имам същия котел като твоя, от един месец е в експлоатация и трупам опит, предварително всичко възможно съм изчел. Препоръчвам ти онова"болтче " да не го пипаш, защото вчера пробвах и не се получи- бях го завъртил на четвърт оборот и котела започна да "помпажира" ( киха) при запалване, започна да пали от 2-3 опит.Принудих се да го върна на старото положение( добре че го бях маркирал). Единственото което можеш да направиш по котела е това което каза Лазар - да ограничиш максималните обороти-параметър Р 17. По този начин ограничаваш максималната мощност на котела до която може да достигне след запалване и изобщо по време на работа.Това се нарича напасване на котела по инсталацията- ако имаш 10 кВт инсталирана мощност в радиаторите не е необходимо котела да се развихря до 24 кВт.Ограничи го до 2000 об./мин. и пробвай.
    Сетих се нещо- над "болтчето" за регулиране има бронзов щуцер с винт, там се присъединявало манометър по който се извършвало регулирането, но аз не разполагам с никакви стойности, ако науча нещо ще измеря налягането на газта и ще споделя. Иначе спецовете казват че тези котли идват перфектно регулирани и не е необходимо доп. настройки по газовата арматура.
    При мен пламъка е син при всички режими, при теб не е ли така?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 13 от 55 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе