Страница 18 от 55 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследноПоследно
Резултати от 256 до 270 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

VanDan,
    абсолютно съм съгласен с теб.След дълго мислене,точно това направих-до котела прикачих 30 л.бойлер(такъв имах) със серпентина към отоплителния кръг.От него захранвам с топла вода кухнята и мивката в тоалетната( където си мия зъбите сутрин).Защото не си струва за да измиеш една чаша да чакаш да ти запали котела, да ти дойде топлата вода и т.н. У нас водата е 2.50 лв/м3.,и газта не е евтина.
    За цялата работа се охарчих 52 лв. за серпенината с фланеца,има и нагревател за лятото.
    Нека да не заблудим някого:
    За да се ползва лятото, т.е. при изкл. отплителен кръг или трябва да има възможност за подгряване при ползване на кръга за БГВ( идвайки до душа в банята ,топлата вода минава през тази серпентина), или минавам на ток.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Shoxxx
    Здравейте, интересува ме кой вариант е по-добър? Става въпрос за кондензно котле 24 kW, но дали да е с бойлер или да е на проточен принцип за топлата вода?
    Доколкото разбрах при проточния ще отнема от температурата на радиаторите, като се ползва топла вода, а при варианта с вграден бойлер ще има буфер от 45 л топла вода (в моя случай), който не е много ако се ползва от повече хора и пак стигаме до проточния принцип.
    По принцип ще има две бани, но ще се ползва предимно едната от двама души, но за вбъдеще + 1-2ма.

Според вас кой вариант би бил по икономичен и практичен?

Мерси предварително!
    Shoxxx, а не те ли интересува трети вариант, който да обединява двата, предложени от тебе? Защото има такъв!

4. Тук е от
    Apr 2009

Lazar, приемам всякакви идеи и предложения, затова съм тук

Проблема при мен, е че котлето ще се вгражда в шкаф, който е част от кухнята. Просто тези с вграден бойлер са огромни и ако се спра на тях ще ми загрозят цялата кухня. Единствено на Immergas имат котел с 45 л. вграден бойлер и той ми се вижда огромен. А всички други марки с вградени бойлери започват от 60 литра на горе, което съвсем не ме устройва.
    Предлагаха ми вариант с проточен и отделно към него да свържа бойлер, но не знам нещо не ми допада.

Помещението е 136 кв/м на две нива с две бани, като ще се ползва основно едната баня, а другата между другото. Няма да има вани и подобни изискващи повече вода. Става въпрос за нормално ползване на топла вода.

Спрял съм се на котли от марката Immergas и Hermann.
    Ще се радвам на мнения за плюсове и минуси!

5. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Лятото за газ за топла вода плащам около 10 лв/месец + 5 лева за самата вода. Колко точно се очаква да се спести с бойлера?
    Признавам, че ако се ползва активно за домакински нужди има донякъде резон в допълнителния бойлер. Сега наистина отнема време топлата вода да дойде в банята защото, но и преди газ-та като бях с бойлер на ток ставаше бавно защото пътя й е близо 10 метра от бойлера/котела.

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Бойлера не се слага за икономия, а за комфорт - основно при къпане. Вайлант имат котел с 20л водосъдържател слоест тип, който ми се струва много подходящ за случая. Разходи се до офисите им в София или Ст.Загора, а ако си от далеч - при някой от дистрибуторите за да се запознаеш. Имат и други решения - ще ги обсъдите на място. Ако си близо до Варна пък - аз съм насреща

7. Тук е от
    Feb 2009

VAILLANT - Стенен газов отоплителен уред с вграден 20 литров слоест водосъдържател - AQUAplus 28 и 36 kW

28 KW - Специфично количество топла вода за 10 мин. (ΔТ = 30 К.) 164 I/10min
    Специфичен дебит за производството на топла вода съгл. EN 625. (ΔТ = 30 К.) 16,4 I/min
    Височина 800 mm
    Ширина 440 mm
    Дълбочина 498 mm

36 kW - Специфично количество топла вода за 10 мин. (ΔТ = 30 К.) 201 I/10min
    Специфичен дебит за производството на топла вода съгл. EN 625. (ΔТ = 30 К.) 20,1 I/min
    Височина 800 mm
    Ширина 440 mm
    Дълбочина 498 mm

8.  

9. Тук е от
    May 2009

Здравейте,ще правя ремонт на 80 кв.м панел - 2 южни стаи по 18 кв.м.,1 северна 11 кв.м и кухня 10 кв.м.Планирам да прекарам газ за отопление и топла вода.Изчетох почти цялата тема,но все пак да попитам...Кой вариант е оптимален за мен за отопление и топла вода?Как да сметна по колко глидера трябва да сложа в стая?А и още нещо - предлагат ми да си сложа водно подово в коридора и банята - добре ли е?Благодаря.

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Здравей bogivarna,
    няма нужда ти да смяташ глидерите, фирмата-инсталатор ще го направи. Водно подово е много добре, но защо само в кридора и банята? Питам, защото това е все едно да отидеш до Рим и да не видиш Папата - в смисъл, че заради тези две помещения ти ще направиш основните вложения за системата и оттам нататък другото е само тръби. Освен това обикновено се получава така, че контурът подово отопление в банята не е достатъчен за отоплението и. Колкото до оптималния вариант - трудно е да се каже така от дистанция - трябва да ги коментирате вариантите с фирмата-инсталатор, която си избрал.

11. Тук е от
    May 2009

Благодаря,искам да питам добра идея ли е да се остави само бойлера със сертпентина към отоплителния кръг лятото?Радиаторите се затварят напълно.И отделно се добавя трипътен вентил.

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Разбира се, че е добра идея, но ако е направено както трябва - т.е. не става с всеки бойлер със серпентина, трябва серпентината да има подходяща за котела мощност, за да не прегрява котела. Немските котли (например Вайлант) си имат вграден такъв трипътен вентил, а италанските обикновено не са окомплектовани с такъв (за да се свали цената) и се купува допълнително, заедно с платката за управлението му. Радаторите не се затварят, а просто потенциометъра за температурата на отоплителната течност се завърта в крайно ляво положение.

13. Тук е от
    May 2009

Благодаря,може ли да ми нахвърлиш примерно решение за газов котел(тип,мощност и т.н.),радиатори(брои ребра,височина) и подово(къде) за този апартамент:
    1.Две южни стаи по 17кв.
    2.Северна стая и кухня по 11 кв.
    3.Баня 3 кв.
    4.Другото е коридор и тоалет.

14.  

15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Мога.

16. Тук е от
    Jan 2008

Искам да питам спецовете дето пишат тука за това устройство - http://www.zita-ruse.com/index.php?o...d=85&Itemid=68
    Пише че преобразувало кристалите на калциевия карбонат в арагонит, което е по-голям кристал и не се утаява в зони на топлоотдаване, същевременно обаче тук -http://www.zita-ruse.com/images/stor...0.pdf#zoom=100 пише че при водогрейни инсталации се утаявал еди къде си. Та въпросът ми е ако монтирам такова нещинце след водомера това ще доведе ли до задръстване по някакъв начин на пластинчатия топлообменник на моето 24 Квт двуконтурно котле (С) Мотан ?
    Иначе ми се вижда перфектна идейка за монтаж в едно жилище в района на Варна.

17. Тук е от
    Mar 2009

Здравейте! Днес ми предложиха КОНДЕНЗЕН газов котел само за 1825 лв. от неизвестната (в сравнение с масово коментираните) марка Heatline, модел Sargon condense 24 kW, и 1986 лв. 30 kW. Предлагат се в фирма Рувекс,София. Намирам противоречиви данни за него: това например пише в сайтове за продажба във Великобритания (където като гледам доста се предлагат) http://www.heatline.co.uk/assets/dow...n-24-30-35.pdf - стр.5. Иначе е турско производство. В други сайтове напр. на производителя пише малко по-други (и доста оскъдни данни) - http://www.demirdokum.com/eng/urunle...3&ParentId=209. Има и още един модел PREMIX CONDENSE за 2508 лв. Изчетох мненията дотук, но все пак си задавам въпроса Има ли финансово предимство да се сложи някой от тези кондензни котли спрямо некондензен котел в апартамент 80-90 кв.м.,добре изолиран, като се има предвид че цената на котела е по-ниска от на повечето конвенционални газови котли. Доколкото схващам от спецификациите обаче минималната мощност е доста висока към 10 kW. От Рувекс по телефона почти нищо не можаха да ми кажат. Също така пише Консумация на електричество при пълна мощност W 220, а при други кондензационни е 105 W, но това едва ли ще е голяма разлика? Друг специалист пък ми каза,че кондензните котли имало смисъл да се ползват с подово отопление, газови конвектори (които много шумели и не били приятни за домашна обстановка или с мноого големи радиатори. Ще съм много благодарен,ако някой може да каже нещо по въпроса.

18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Прочети из темата, обяснено е. Кондензните котли имат приложение, когато се използва нискотемпературна система - 40-50гр. на водата. За да се стопли жилището трябва или да има много малко топлозагуби или да има огромни радиатори. Друг плюс е ниската минимална мощност на някои модели, което е фактор при по-малки и изолирани жилища.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 18 от 55 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе