Извинявам се, но мога да пускам само едноредови съобщения
Защо? Ако има проблем с форума, пиши на някой от админите на ЛС.
Извинявам се, но мога да пускам само едноредови съобщения
Защо? Ако има проблем с форума, пиши на някой от админите на ЛС.
здравеи отново Лазаре благодаря за отзивчивоста и със сигурност ще те потърся. твърдото гориво трябва абсолютно да отпадне понеже при мен е компромисно решение поради голямото неудобство при обслужване на котела . за това се обърнах към вас . трябва инсталацията ми да се захранва само с газ при всякъкви метео условия и да усигурява нужната температура. затова се обърнах към форума да не тая празни надежди че инсталацията ми има нужния капацитет да отоплява на газ а да разбера дали е достатъчно оразмерена за да премина на само газ
Радиаторите в големите стаи ми се виждат малки, но както са топлели преди, така ще топлят и на газ
Няма как преди да си поддържал температура на водата повече от 75-80°С
да окколо 75 гр. го държа режима а големите стаи са само с една външна стена и температурата в тях не е по ниска. дори когато всички радиатори са включени ако навън е малко под нулата намалям помпата на 2 понеже става мн. топло
Газовият котел може да поддържа тази температура 24часа, за разлика от "дърварката"
радвам се за обнадеждаващият отговор понеже от мн.четене по форумите взех да се чудя. благодаря ти още веднъж за отговорите и да се надявае че скоро ще ни газифицират.
защо този котелняма ли дюзи принципно в книгата пише че за преминаване от природен гас към пропан ботан се правеели настройки на горелката дали е вярно товаза дюзите модела де дитрих 24/28 mcrПървоначално публикувано от Lazar
Нека каже някой, който познава модела, не знам
Преминаването на MCR 24/28 MI от пр.газ на метан става с регулирането на горелката и оборотите на вентилатора.Горелката се регулира чрез винт "А" на газовия автомат,а вентилатора -по таблица дадена в описанието. Прецизната настройка се прави с измерването на CO2.Първоначално публикувано от kuneff
Цитирах това от описанието което ми е предоставено от Технотерм.
Котлето е добро, Успех!!
...............а за дюзите нещо са те объркали,няма такова нещо.
Горелката е като чорапче и само се пренастройва, няма дюзи
Даа, така сме на едно мнение - аз също смятам за излишно бижу един външен датчик на битова инсталация. Стайният термостат (обаче модулиращ) е задължителенПървоначално публикувано от eng.Neychev
Ясно! Благодаря на инж.Нейчев и Лазар! Значи дилемата дали да купя външен датчик за температура отпада. Щом според вас няма смисъл няма да купувам такъв. И тогава, за да намаля разхода на газ остава само по-добра изолация и/или добавяне на камина с водна риза.
Поздрави!
След достигането на някакъв разход след поставянето на терморегулатор с модулация (при мен CRD), повече не виждам какво може да постигна с оглед намаляване. Просто всичко си има граници. Лошото е, че пак искат да увеличават цената на газта. Интересно съотношение се получава - вдигат се цени и местни данъци, защото имало криза, а заплати се намаляват или замразяват.
Здравейте на всички !!!
След дълго мълчание се включвам отново - вече като горд ползвател на газ. Тъй като от май месец насам изтече доста вода и ГАЗ съответно и понасъбрах информация за това - "Що е то природна газ и има ли той почва у нас...". Та като газов потребител вече мога да споделя мнението и впечатленията си.
Няма да съм многословен, накратко - ХОРА, АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ПУСКАЙТЕ СИ ГАЗ !!!! НО СИ ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ДОБРОТО ОБОРУДВАНЕ И НАЙ-ВЕЧЕ ВСЛУШВАЙТЕ СЕ НА 100% във съветите на Лазар и Нейчо Нейчев. Искам специално на всеослушание да им благодаря за професионалните съвети и препоръки .
Сега разбрах, че имало и хубави неща на този свят. Само да припомня че минах от камина с водна риза на дърва към газово отопление. Не искам да кажа, че всичко това е безплатно, но все пак си заслужава инвестицията - при мене около 5000 лв. (котел, преработка на отопл. инсталация, документи, газова инсталация).
сега малко данни - за летния период ползване на много БГВ (къпане всеки ден на 3-а човека, миене на чинии 3-и на ден) и газ за готвене - средно 30 куб.м. или 20 лв.
Месец декември - отопление + БГВ за 21 дена (средно студени) - 166 куб.м. или 116 лв. Ако този разход се запази до края на декември - би трябвало да платя - 170 лв за всичко. Това засега ме устройва напълно защото забравих какво значи да ти свърши топлата вода в бойлера, докато се къпеш и да чакаш половин час да се стопли отново, да палиш печка, пушеци, мъкнене на дърва (преди това рязане цепене), изхвърляне на пепел, боядисване на всеки 2 години, ходене в 9 часа вечерта до газстанция за зареждане на газова бутилка за печка...
И накрая още веднъж искам да кажа - при избор на котел дайте малко повече пари но да сте сигурни, че това което вземете ще ви работи перфектно и обслужването ще е на ниво. За информация - избрах Вайлант ТУРБОТЕК 20 кВт и съм много доволен. Избирайте изпитана доказала се марка котли с надежден сервиз за да не се кахърите после и да се чудите кого да викате за помощ. В случая приказката за неволята не върви.
И накрая пожелавам ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ на всички !!!
gogo1966,
БЛАГОДАРЯ за топлите думи! Радвам се, че си доволен от избора и ти желая дълги години да се радваш на придобивката.Весели празници!