Страница 46 от 55 ПърваПърва ... 364445464748 ... ПоследноПоследно
Резултати от 676 до 690 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Здравейте,момчета.Помолих за коментар как да процедирам с котела си на твърдо гориво-дали да сложа горелка или да монтирам газови котли поотделно на всеки етаж.Наверно не съм дал достатъчно информация.А ето и нея-къщата ми е на два етажа,плюс гараж отделно.Отопляема площ в м3- 1-ви етаж-161 м3; 2-ри етаж-200 м3;гараж-55 м3, и бойлер серпантинен 3 кW.Необходима мощност при презастраховане 60 W/ м3 -27,960 кW.Какво съм инсталирал като топлоотдаема мощност-на първия-42 ал.глидера Клио Н500 по 130 W-5,460 кW;чугун Калор Н500-39 по 120 W-4,680 кW.2-ри етаж-96 ал.глидера Ера Н600-по 178 W-17,090 кW.Гараж-15 Ера Н600-2,670 кW,5 Клио Н500-650 W,и бойлер 3 кW.Или съм инсталирал мощности 33,550 кW.Данните за мощността на глидерите са на производителя при Т-60 градуса.Котела в момента ми е Виадрус U26-43,5 кW.Особенното с случая е,че котелното отстои от дома на 18 м.Тръбите-стабилизирана Ф40 е в изолация 11 мм,и поставена в тръба Ф1101но въпреки всичко има доста загуби.Дайте съвет какво ще бъде най-удачно-да поставя само горелка на котела,или да купувам два газови.Ако купя само горелка,ще спестя пари,но сега.а в бъдеще ще плащам много повече.И разхода на газ наверно ще е много голям,като се има предвид растоянието и мощността на котела.Аз лично съм на мнение да сложа кондензен на тавана за втория етаж и конвекционален на първия.Дайте мнение по въпроса-с каква мощност трябва да са,защото спрямо това,което четох,за газовите котли инсталираната мощност трябва да отговаря ва минималната на котела,ако правилно съм разбрал.С уважение.

2.  

3. Тук е от
    Nov 2009

Днес се борих с още един проблем. Този път на баща ми. Къщата на родителите ми е с отопляема площ 85кв.м. и е газифицирана поне от 5 години. Тухлена зидария без изолация, PVC дограма. От самото начало започнаха проблемите и до днес не са решени. Котелът е Radiant RSF 20E - 11-24kW. Няма термостат със седмичен програматор, а радиаторите са панелни на Корадо. Системата не е с колектор, а радиаторите са свързани след котела един след друг на кръст горе-долу до последния. Първоначално фирмата, която изпълни отоплителната система беше монтирала толкова малки радиатори, че аз, без особено да разбирам от тази материя, като ги видях, казах на баща ми, че няма да топлят. Така се и получи - първата зима студ и огромни сметки за газ. Котелът работеше в режима на Лазар "цък-цък". Обадих се във фирмата и след един дълъг спор с тях те се съгласиха да заменят радиаторите с по-големи за тяхна сметка. След това отоплението горе-долу се получи. През студените месеци в стаите максимум около 20-23 градуса при 70 градуса на водата. Вече беше приемливо като топлина, но сметките за газ и до сега си остават високи - до 400-450лв на месец през най-студеното време. Така и не бях пресмятал топлинните загуби на къщата и съответно необходимата мощност на инсталацията, и днес реших да го направя, използвайки насоките дадени тук от инж.Нейчев и Лазар. Тъй като къщата не е изолирана заложих 80W/m3. За цялата къща се получиха загуби от около 16,3kW. На своя сайт Корадо са дали добър калкулатор за топлинните мощности на техните радиатори при различни температурни режими на работа. И какво се получи? Обща топлинна мощност на цялата инсталация при 70* на водата - около 11kW, при 60* на водата (най-често ползвания от баща ми режим) - 7,7kW. Е как тази система да работи нормално като минималната мощност на котела е 11kW? Не мога да разбера как е възможна такава некомпетентност при проектирането и изпълнението на една такава инсталация? Длъжен ли е клиентът в България да разбира абсолютно то всичко, за да не остане за негова сметка "шедьовъра" на самозвани "специалисти"?
    И сега няколко конкретни въпроса с молба за съвет и помощ:
    1. Увеличаването на топлинната мощност на отоплителните тела, за да се получи нормален товар за котела, би ли довело до по-нормален разход на газ, или напротив - би увеличило още разхода?
    2. От гледна точка отново на намаляване на разхода на газ добре ли ще бъде след нормализиране на системата да се монтира и термостат със седмичен програматор и ако да, то може ли някой да помогне с конкретен модел, който да става за този котел? Аз търсих в мрежата, но за сега нищо не намерих. Възможно ли е за тези котли изобщо да няма такава опция (все пак котелът е старичък)?
    Моля помагайте!

Поздрави на всички!

4. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря за съвета - тази една стая в момента я отоплявам с маслен радиатор. Основно отоплявам само нея, но за цялата зима примерно около 30 дни ми се налага да отоплявам целия апартамент и тогава масления радиатор не ми помага особено. Работя на 100 км от вкъщи, така че рядко се прибирам, но това ще е още година максимум. Тогава ще ми се налага да отоплявам всички стаи за цялата зима. Прекараха ми газ. В най-скоро време трябва да взема решение за котел. Моля за мнение и препоръка за котел. Чудя се за котел с голяма модулация.

5. Тук е от
    Nov 2009

След въпросите на инж.Симеонов и аз се замислям,но на обратната страна-по-високата инсталирана мощност от необходимата няма ли също да доведе до по-висок разход на газ?има начин,разбира се,да се намали мощността,но говоря по принцип при напълно отворени кранове.

6. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Отиваш в най-близкия магазин за електроника и си купуваш най-евтиния китайски термостат и всичко ще е Ок.
    Увеличаването на радиаторите води след себе си и въпроса - дали инсталацията ще може да захрани по-големите радиатори?
    Аз те съветвам да преработиш инсталацията и тогава да увеличаваш радиаторите!

7. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Здравей Русков, винаги е по-добре да имаш два уреда. Варианта отопление на всеки от етажите сам за себе си е добър стига инсталацията да го позволява т.е. да е възможно разделянето й.

8.  

9. Тук е от
    Nov 2009

[quote=eng.Simeonov ]
    Длъжен ли е клиентът в България да разбира абсолютно то всичко, за да не остане за негова сметка "шедьовъра" на самозвани "специалисти"?

Инж. Симеонов, напълно ви разбирам! Но за съжаление в България е пълно с майстори, които са самозванци (доста хора се обявяват за майстори, но неоснователно). По тази причина мисля, че човек трябва да е компетентен за всичко, за да не ти бърка някой "майстор" в джоба. За съжаление ставаш компетентен, когато преживееш на собствен гръб всички възможни проблеми. Аз пак за моя проблем да питам: защо за стая 20 кв.м. една фирма иска да ми сложи 20 ребра, а друга 30 при Н=600?

10. Member
    Тук е от
    Oct 2009

здравей Мима, преди време бях написал :
    Само правилно консултирания клиент е доволен клиент!
    Ако в клиента се създадат представи, които не отговарят на техническите данни на уредите, ще получим сигурна рекламация!

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Mima.gaz, щом си от Варна или региона може да ме потърсиш на лични

12. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря за вниманието. Наистина има нужда от помощ. Моля за препоръка за котел! Ситуацията е следната: имам няколко оферти, но никаква информация (или по-скоро "каша" от информация) и не знам как да постъпя. Фирмите ми предлагат оферта с котел, за който аз попитам. Коментарът от тях е: "Изборът ви е добър" , а ако попитам за два: " и той е добър" и ми правят оферта и с него. И какво в крайна сметка да избера, предвид всички описани в сайта проблеми?

13. Тук е от
    Nov 2009

Имах пред вид не самоцелно увеличаване на мощността на радиаторите. Просто сега те не отговарят на топлинните загуби на къщата от една страна, а от друга сумарната им мощност при 60* на водата е по-малка с над 3kW от минималната мощност на котела. Ако това не се оправи какъв е смисъла от термостат със седмичен програматор? При топлинни загуби на цялата къща от 15-16kW имаме в най-добрия случай (при 70* на водата) сумарна мощност на отоплителните тела 11kW, колкото е и минималната мощност на котела. Това, според мен е два пъти ненормална ситуация. Та тук се сещам за още един въпрос - един специалист ми каза, че когато котелът се управлява по температурата на водата, т.е. работи без стаен термостат, няма значение за разхода на газ до колко градуса затопля водата котела. Т.е. имаме едно и също количество вода в цялата система, в единия случай я загряваме от 50* до 60*, а в другия от 60* до 70*. И в двата случая един и същи обем вода се загрява с 10*. Логично е разходът на газ да е приблизително еднакъв. Това така ли е? Моля за коментар на инж.Нейчев и Лазар

Поздрави!

14.  

15. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Датчикът е задължителен. Той отчита температурата на водата в бойлера, за да може котелът да прецени кога да включи или спре циркулацията през серпентината.
    Лазар, да разбирам ли, че котела ми няма вграден датчик отчитащ температурата на водата във връщащата се серпентина? И дали може да се удължи кабела на датчика ако не ми стигне разстоянието? Защото нещо на инсталатора не му е ясно и вече се изнервям.

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Mima.gaz
    Благодаря за вниманието. Наистина има нужда от помощ. Моля за препоръка за котел! Ситуацията е следната: имам няколко оферти, но никаква информация (или по-скоро "каша" от информация) и не знам как да постъпя. Фирмите ми предлагат оферта с котел, за който аз попитам. Коментарът от тях е: "Изборът ви е добър" , а ако попитам за два: " и той е добър" и ми правят оферта и с него. И какво в крайна сметка да избера, предвид всички описани в сайта проблеми?
    Ами то ако имаше универсален котел, нямаше да има такова разнообразие, а пък разнообразието е хубаво нещо - човек може да си избира според своите нужди и предпочитания. Стига да знае какво иска и да усеща, че този който предлага наистина е компетентен за нещата, които предлага, а не само да има желание да му вземе парите. Ако нямаше разнообразие, как ще разберем дадена вещ на какво ниво е - с какво ще я сравним?
    Аз се шегувам, но колкото е шегата, толкова е и истината, в това, което съм написал!

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

ror, писали сме заедно. След като бойлерът е бил загрят и циркулацията през котела е прекратена, а ти продължаваш да харчиш вода и бойлерът изстива - кой ще му каже на котела, че трябва да го подгрее отново? Кабелът се удължава без никакъв проблем - слагал съм и над 100м кабел

18. Тук е от
    Nov 2009

Съгласна съм, че разнообразието е нещо хубаво, но проблемът е в това, че всяка фирма ми предлага различен котел на основа на нуждите ми и не знам как да разбера кой котел от всички е най-подходящ и съответно да избегна описаните във форума проблеми. Принципът проба - грешка не ми харесва.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 46 от 55 ПърваПърва ... 364445464748 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе