Здравейте. Така и не можах да разбера във форума кое е по добро котле, кондензен De Dietrich MRC 24 или кондензен Vaillant ecoTEC plus 9-24kw ??????
Здравейте. Така и не можах да разбера във форума кое е по добро котле, кондензен De Dietrich MRC 24 или кондензен Vaillant ecoTEC plus 9-24kw ??????
Благодаря Lazar, никой не пожела да обесня кое как става, но ти си го направил чудесно!
Мисля че ror го каза :Първоначално публикувано от vad
Първоначално публикувано от rorСтараем се eng.NeychevПървоначално публикувано от eng.Neychev
а да разнищим кондензацията, в смисъл точката на оросяване. Днес говорих с един инжинер-търговец, по повод колебанието ми дали в жилищната част да сложа радиатори V&N или конвектори. Предпочитам радиатори, но с цел да използвам макс кондензацията му казах че инсталацията ще ми работи на 40/30 или 45/35 и затова можеби ще се наложат конвекторите, при което той ми каза че не мога да постигна тези параметри (в смисъл не мога да се сгрея) и няма смисъл връщащата се вода да е под 55* (точка на оросяване). Та ако е така, да си взема радиатори?
Toва е голям майтап, което ти го е казал този инженер-търговец (то и аз съм такъв ). Ми то тогава термопомпите защо се монтират? Ама нещо не мога да схвана - как така заведението ти може да стопли, пък къщата не може. Защо ли тогава се произвеждат кондензни котли?
Здравейте! Помагайте, моля! Waillant EcoTEC PLUS 236 или MICRA Condensing 26 (Hermann)? Все пак съм жена, макар и не блондинка !
Изчетох целия форум, но не успявам да реша: жилището е ново строителство, предполага се, че има изолация, 100 кв.м чиста площ (дано!!!), изчислихме, че монтираните радиатори са 6 kW.
Съпругът ми настоява за кондезното котле на Waillant ЕcoTec Plus 236 с модулация 7.2 - 20.6. (Първо ни предложиха модела 296 с модулация 9,8 - 26, което е прекалено мощно, не мислите ли???). Според специалистите от фирмата, която ги предлага, ще трябва да добавим и още ребра - да го докараме докъм 8,5 - 9. Инвестицията ще бъде сериозна!!! Дали обаче ще успеем да поддържаме нискотемпературен режим на работа, или както там се нарича, за да бъде достатъчно ефективно котлето? И въобще заслужава ли си кондезно, или да вземем обикновено? Имаме една баня, но и малко дете. И може би ще отопляваме сами целия етаж един-два сезона!!! Главата ми вече
Помогнете със съвети, моля. Бих разгледла и друга марка/модел, но предпочитам да дадем 1000 лв. повече сега и да спестим от сметките, ако е възможно!
----------------------
:-) И да добавя - 3 външни стени (на хола, една на спалнята и една детската стая)! :-(
Аз съм с оертли GMR 1024 MI ( близнак на De Dietrich MRC 24 ) и съм много доволен-икономичен,безшумен и един от- най евтините кондензни котли( оертлито е по-скъпо сега)Първоначално публикувано от vad
Благодаря за съвета. Аз все още събирам оферти. Оказва се че всички които се занимават с газови котли си правят оферти както си решат. Аз имам оферти за Вайлант за един и същ модел, които се различават с 1000 лв. Някой хора хабер си нямат какви цени трябва да предлагат сега , докато се излезе от кризата.Първоначално публикувано от gog067
Предполагам говориш за разлика не в цената на котела, а в цената за цялостното изпълнение на газовата и отоплителна инсталация? Ами това си е съвсем нормално. Големи разлики се получават от използваните материали и технологии - тръби, фитинги, радиатори и т.н. Не може една инсталация изпълнена с китайски тръби от 80ст/метър и резбови фитинги-ментета да струва еднакво с инсталация изпълнена с тръби пресфитинги на Рехау, Вавин или друга скъпа марка. Едно прес коляно може да струва 10лв, а едно ППР коляно е 20 стотинки. Но всяка технология си има предимства и недостатъци. А пък и всяка фирма оценява различно труда си - в това също няма нищо лошо - нали затова се правят офертите. Друг е въпроса и съм съгласен с това, че за непрофесионалист е трудно сам да се ориентира прявилно в обстановката. Какво ако 2 оферти са с еднаква крайна цена, ако едната е с евтини материали и скъп труд, а другата - съдържа скъпи и качествени материали и евтин труд? Затова на пазара има място и за най-големите кожодери и мошеници.
Говория точно за цената само на котела и монтажа му . Аз имам отоплителна интсталациа с котел на дърва от 7 год. Просто сега сменям само котела с газов.Първоначално публикувано от Lazar
Да не би едната оферта да включва разделяне на старата инсталация от газовия котел посредством пластинчат топлообменник?Първоначално публикувано от vad
Когато се подвързва газов котел към стара инсталация (особенно отворена) и клиента желае да се използват и двата котела или едновременно или поотделно, тогава се налага разделянето й с топлообменник. Схемата е много елементарна и много ефективна. През ноща когато в котела няма дърва, тогава газовия котела се включва и поддържа температурата на водата
Tова за пръв го чувам че може да стане. Никой не ми го е предлагал. Аз няма да махам за сега котела за дърва. Специалистите дето ми правят офертите и идваха на оглед на място казват че ще закачат газовия котел паралелно на другия, ще сложат разни кранове и в зависимост кой котел искам да ползвам ще отварям и затварям определени кранове. Можете ли да ми кажете този пластичен топлообменник има ли го като фабрично изпълнение на някоя фирма или е някаква самоделка. Освен това такава система ще мине ли през разните комисии дето трябва да се разпишат за пускане на газта. Благодаря за информацията.Първоначално публикувано от eng.Neychev
Няма проблеми за приемането от която й да е комисия. Какво представлява системата?: газовия котел върти водата през едната страна на пластинчатия топлообменник а от другата е съществуващата инсталация на котела с твърдо гориво, там си има помпа и съответното й управление. Как работи системата?: приемаме, че камината гори и помпата върти топлата водата (60 градуса) през инсталацията и пластинчатия топлообменник. Газовият котел също върти водата от другата страна на топлообменника. Ако сме задали на газовия котел да поддържа температура 55 градуса, тъй като от страната на камината температурата е по-висока съответно той няма да запалва. А когато камината угасне и температурата на водата падне под зададената на газовия котел, тогава той ще започне да подгрява водата в топлообменника и съответно в цялата инсталация. Какво трябва да се знае за избора на топлообменника? Дебит и температура от едната и другата му страна. Газовия уред има дебит в зависимост от мощноста си а дебита на инсталацията трябва да се отредели от инсталираната мощност. Най-лесното е да видиш каква помпа са ти сложили на камината. Знаейки тези данни може спокойно да си поръчаш топлообменник.
Монтирането на кранове е най-лесния вариант за "специалистите", но не е най-ефективния. Както знаеш в газовите уреди има помпа, байпас и разширителен съд с определен обем. Дали обема на този съд е достатъчен за твоята инсталация? Дали дебита на помпата е достатъчен? Какво е съпротивлението на инсталацията? Ако е по-голямо, няма ли да се отвори байпаса на котела??? Въпроси има достатъчно, който има да се зададат за да сенаправи правилния избор на газов котел, така че да се накара системата да работи максимално ефективно.
Ако мога да помогна - ще се радвам да съдействам!
Имам изпълнена такава схема с котел Вайлант, само че освен топлообменника се наложи да слагаме и циркулационна помпа към котела на твърдо гориво, защото отоплителната система беше термосифоннна (без помпа), а като се сложи топлообменник вече се затруднява циркулацията на термосифонен принцип. Дори му сложихме и допълнителен модул към котела, който да включва допълнителната помпа само при работа на газовия котел, а котелът на твърдо гориво работи пак на термосифонен принцип. Топлообменника разбира се че е заводски и разбира се, че няма проблеми да мине през техническия надзор, дори тази схема с топлообменник е по-добра за котела.
Благодаря и за двата отговора по горе. При тази система с топлообменника ще се увеличи ли разхода на газ или не ? Каде мога да намеря такъв топлообменник ? Аз разбира се ще поставя задача и на " специалистите " , които ми правят офертите , да ми предложат оферта и с топлообменник. Отново ви благодаря за полезните съвети.