Страница 44 от 55 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследноПоследно
Резултати от 646 до 660 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Не говоря за газовата компания - на тях работата им е да ти продават газ. Обърни се към фирма, която се занимава с отопление за едно проектче. За това ти казах за фирмата, която ти е монтирала котела, но може и друга. Има и много проектанти на свободна практика. По-горе казваш, че си получил съвети от eng.Neychev - ами щом той се е запознал с твоя случай и ти е дал съвет - съветвам те да го послушаш.

2.  

3. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря за съвета така и ще сторя.

4. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Цитат Първоначално публикувано от nur13
    Колегата твърди ,че през деня и през нощта поддържа 21 градуса, а вечер 23. Така се уговорихме в началото, за да можем да сравним показателите. Аз съм на същия режим.
    Моят котел не е настройван при монтажа. Просто боц на стената и готово. Тогава нямах газ. После дойде газта, врът кранчето и готово!!
    Не съм сигурен дали и коминът е монтиран правилно,гледам в упътването има някакви бленди(диафрагми) да се настройват.....

В отговор на г-н инж.Нейчев: наблюдавах, моят котел също пали на мин мощност, после ,след 20тина сек вдига мощността, после не намалява, защото съм изключил модулацията....
    Какво е предназначението на тези бленди в комина:
    блендата в комина служи за намаляване скороста на изтичане на изгорелите газове. Тя трябва да се нагласи в зависимост от общата дължината на комина, така че да отговаря на предписанията на производителя. Ако блендата не е настроена правилно или просто не е поставена, тогава ще последва увеличение на разхода от порядъка на 30 - 40 %.
    Какъв е този уред? От кога работи така?

5. Тук е от
    Nov 2009

Привет на всички форумци!

Четох, четох и почти цялата тема изчетох, и накрая реших да се включа, защото виждам, че тук има наистина компетентни специалисти, а това в България е рядкост, за съжаление. Първо искам да благодаря на инж.Нейчев и Лазар, че отделят време и сили да споделят своите знания и опит, и така да помогнат на мнозина, загубили се в дебрите на отоплението с газ. Искрени поздрави за наистина благородния труд!
    Живея във В.Търново в апартамент ново строителство и ползвам газ от 10.10.2009. Имам няколко въпроса, които искам да задам с молба към специалистите да ги коментират. За целта първо ще опиша моите условия и система, като предварително се извинявам за дългия пост и многото подробности, но мисля, че те са важни:
    Апартаментът е с разположение изток-юг-запад, хол - 30кв.м. (юг-запад), детска - 13кв.м. (юг), спалня - 13кв.м. (изток-юг), коридор - 7кв.м. (вътрешен), баня - 5,2кв.м (изток) и килер - 2,1кв.м. (вътрешен), или общо около 70кв.м. реална отопляема площ. Апартаментът е на първи етаж, но над магазини изцяло. В момента около мен няма съседи и никой не помага за топлото. Дограмата е алуминиева с термомост, обикновен стъклопакет, а изолацията е направена по следния начин: изправена тухла четворка отвън, 2см фибран и пак изправена тухла четворка отвътре, на тавана - 2см фибран, а на пода - нищо (само подложка и ламиниран паркет върху бетоновата замазка). Според мен изолацията не е особено добра. Трябва да добавя, че има и доста термомостове, което също се отразява на топлинните загуби в стаите (но от друга страна може би е добре, че ги има, защото с този фибран без тях би имало доста конденз - както знаем той е непаропропусклив и не би трябвало да се използва за изолации на стени).
    Сега за отоплителната инсталация:
    Кондензен котел Immergas Victrix 24kW - 4,7 - 24 (26 за БГВ) kW с оригинален термостат и седмичен програматор на Immergas (Amico), монтиран в хола (най-голямата и най-обитавана стая). Котелът е монтиран на западна напълно остъклена тераса (PVC дограма), като оригиналният комин е удължен с 50см. Системата е с колектор, като тръбите (тип PE-RT/AL/PE-HD) от котела до колектора са с ф20 и дължина около 6,5м., а от колектора до радиаторите и лирите - с ф16 и средна дължина пак окол 6,5 - 7м. Може би тези диаметри са малки, но така е изградена инсталацията и вече не мога да го променя - тръбите са в подовата замазка - в гофрета. Имам 4 радиатора (2 в хола и по един в детската и спалнята), всеки от тях монтиран на отделен лъч от колектора, и 3 лири (една в коридора, една в банята и една малка в килера), като всичките лири са монтирани само на един лъч от колектора. Двете лири са с размери 60х120см (мисля около 1kW, ако не се лъжа, но това сигурно е при температура 90* на входящата вода), а третата - 40х90см (около 500W). Сега малко по-подробно за радиаторите, защото са по-особени. Белгийски са на фирмата JAGA и са модел STRADA от типа LowH2O (купих ги преди около 2 години заедно с котела и термоглавите от ТоталТерм) с оригинални белгийски вентили и термоглави на JAGA. Ето линк за тези, които се интересуват от подробности: http://www.totaltherm.com/?go=produc...&categoryId=35. Накратко ще обясня какво представляват. Топлообменникът е направен от медна тръба, оребрена отвън с алуминиеви пластини (при мен топлообменниците са дълги 120см, а алуминиевите пластини са с размери 15х15см и са монтирани върху медната тръба през 0,5см.). този топлообменник се монтира директно на стената и се "облича" с един метален кожуж с различна височина (за увеличаване на конвекцията), като отгоре е отворен с решетка за топлия въздух. Топлообменникът остава в най-долната част на металния кожух и директно на него се монтира термоглавата (т.е. тук тя е най-долу на радиатора). Идеята на този тип радиатори е ниското съдържание на вода - около 0,6 - 1литър (от там LowH2O). Система от такива радиатори би трябвало да е с много малка инертност при отопление, което би трябвало да води до спестяване на енергия (от работата им до сега съм много доволен и действително системата реагира почти моментално на температурните промени в стаята). Според каталожни данни на фирмата моите радиатори са със следните топлинни мощности (JAGA ги дава при 75* температура на входящата вода): в хола единият е 3kW, другият е 1,5kW; в детската и спалнята радиаторите са еднакви и са по 2,4kW.
    И сега вече да мина към наблюденията и въпросите си.
    Относно БГВ за сега нямам забележки, като изключим това, че малко бавно тръгва, но то е нармално, защото банята ми е далече от котела и не е голям проблем. Котелът осигурява напълно достатъчен комфорт в това отношение.
    Относно отоплението също нямам проблем - топли си съвсем нормално и осигурява зададената стайна температура (пробвал съм го до 23,5* в стаята, на 55* и на 75* температура на водата). Вярно, че още не е много студено, но аз си водя статистика и говоря основно за по-студените дни (със средно денонощтна температура 0 - 5* навън). Основният проблем е, че според мен разходът на газ е висок за това относително топло време навън. При средноденонощтна температур 0 - 5* навън и поддържана стайна температура денем 22*, а нощем 18* разходът е между 7,5 и 9 куб.м. на денонощие. И си задавам въпросът какъв ще е разхода при -15* навън, което си е нормално за моя регион през зимата. От наблюденията си над работата на котела мисля, че работи нормално. Може би около 90% от времето, през което е включен работи на минимална мощност (т.е. около 4,7kW, като разходът при тази мощност е около 0,53куб.м./час). Засичах по разходомера и наистина горе-долу разходът е толкова при минимална мощност. При зададена от програматора стайна температура 22* и температура на водата 55* (което би трябвало да е горният край на кондензния режим) котелът включва при 21,9*, работи на минимална мощност и не загрява водата веднага до 55*, а вдига температурата й бавно и по малко (явно защото е много близо до зададената стайна температура), горелката изключва при 22,2*, а помпата продължава да работи още известно време (не съм засичал колко е точно, но е както е зададено фабрично). При 75* на водата работата на котела е горе-долу същата, като надхвърля малко повече зададената стайна температура (по инертност) - до към 22,7* (като пак изключва на около 22,2*). Направих и един експеримент, за да видя каква е разликата в разхода при кондензен режим и при не кондензен. При една и съща външна температура 15* пробвах да повиша стайната температура с 1* (от 22* до 23*), като засякох времето за това повишаване с 1* и разхода. Ето резултата: при работа в кондензен режим (55* на водата) температурата в стаята се повиши с 1* за 42 минути, а разходът беше 0,44куб.м. газ. През това време котелът работи само на минимална мощност. При работа в некондензен режим (75* на водата) затоплянето на стаята с 1* стана за 25 минути, разходът беше 0,55куб.м., а котелът работи на 1/3 и малко на 1/2 от мощността си. Горе-долу такъв би трябвало да е разходът на котела по каталожни данни при тези режими на работа и затова си правя извода, че котелът работи нормално и е добре настроен (забравих да отбележа, че при пускането му в експлоатация специалистът от БГтерм не промени никакви фабрични настройки - не ограничи максималната мощност и не настрои блендите за димните газове - всичко си остана на фабрично положение).
    Консултирах се с различни специалисти и в крайна сметка говорих със специалист от сервиза на Амакс (вносителя на тези котли). Човекът беше много отзивчив, изслуша ме внимателно и подробно ми обясни работата на системата. По негово мнение, а и по мои наблюдения и разсъждения, повишеният разход се дължи на следната причина: термостатът със седмичен програматор, който управлява работата на котела е монтеран, както писах, в най-голямата стая - 30кв.м. Общата мощност на двата радиатора в тази стая (4,5kW при 75* на водата, но това е извън кондензния режим и също би повишило разхода; а при 55* на водата мощността на двата радиатора е около 2kW) явно е недостатъчна за по-бързо достигане на зададената стайна температура при работа в кондензен режим. Според човека от Амакс повишеният разход би могъл да се намали до някъде по два начина: предложи ми да монтирам датчик за външна температура, за още по-прецизна регулировка на работата на котела (по избраната температурна крива) и/или да сменя по-малкия радиатор в хола с по-мощен, за да може зададената стайна температура да се достига по-бързо и съответно котелът като цяло да работи по-кратко.
    Според мен това е логично и реших наистина да махна малкия радиатор и да сложа по-мощен. От БГтерм ми предложиха вентилаторен конвектор Klima 2000 и аз се съгласих, тъй като имам малко наблюдения на работата на тази марка и мисля, че не са лоши. Предложиха ми по-малък модел, но този път аз реших да се застраховам и избрах моделът KFCMV080 (по каталожни данни му дават 9,3kW при 70* на водата и 5,24kW при 50* на водата - това при 3-та степен на вентилатора). Избрах този сравнително мощен конвектор, за да мога да го ползвам при по-ниски степени на вентилатора и евентуално основно в кондензен режим на котела. При това положение в холът остава големия радиатор (3kW при 75* на водата) и конвектора.
    И най-накрая (отново се извинявам за огромния пост) конкретните ми въпроси:
    1. Оправдано ли е монтирането на датчик за външна температура към котела с оглед намаляване на разхода на газ конкретно в моя случай?
    2. Правилно ли е решението да се увеличи мощността на отоплителните тела в стаята, където е монтиран термостата, за да може тя по-бързо да се затопля и съответно котелът да работи по-кратко?
    3. Бих ли могъл с добавянето към инсталацията на този конвектор да ползвам котелът основно в кондензен режим (знам, че това ще се установи опитно, но бих помолил за мнението Ви)?
    4. Ако увеличената мощност на отоплителните тела в хола доведе до по-кратка работа на котела (и приемем, че той основно работи в кондензен режим), дали в другите две стаи по-кратката работа на котела ще е достатъчна за нормалното им затопляне (все пак те основно са спални и денем се използват малко)? Ако се окаже недостатъчна мощността в другите 2 стаи мога и там да сложа конвектори или по-мощни радиатори.
    Както виждате въпросите ми са основно около оптимизирането на разхода на газ при добър комфорт. Напълно съм наясно, че комфорта си има цена и затова не говоря за драстично намаляване на разхода на газ (което според мен е невъзможно), а за неговото оптимизиране. Благодарен ще съм да чуя мненията на инж.Нейчев и Лазар, а и на всички, които биха искали да коментират. Приемам изобщо всякакви съвети и забележки по моя случай, за които също предварително благодаря!

Поздрави на всички!

6. Member
    Тук е от
    Oct 2009

здравейте колега, от прочетеното разбирам следното: за 70 кв.м. отопляема площ с липсваща изолация (както сам казваш), се нуждае от 70 - 80 W/m3 или по точно казано 13 - 15 kW. По твоите сметки ти имаш не повече от 10 kW. Ако искаш котела да работи в кондензен режим, тогава ще ти трябва температура на водата не повече от 55 - 57 градуса. Ако си нагрееш радиаторите на тази температура няма да изкараш от тях и 6 kW. Варианта за смяна на радиаторите с вентил-конвектори е добър, но ..... всичко е въпрос на сметки и много добро познаване работата на котела.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Най-разумно е парите да се изхарчат за изолация - ефектът ще е най-голям. Тогава няма да има нужда нито от конвектори, нито от външни датчици.

8.  

9. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря за бързите отговори!

Определено съм решил да направя и добра външна изолация - това е без варианти, но вероятно ще е за следващата зима. Но отделно от това искам да оптимизирам максимално и отоплителната си ситема. Дори мисля и за варианта да добавя към съществуващата система и камина с водна риза, като резервен вариант (а може и да е основен за по-студените месеци). Някъде в предишните страници на темата инж.Нейчев беше споменал за такъв вариант с топлообменник, тъй като камината с водна риза не е добре да работи в затворена система под налягане, каквато е тази с котел на газ. Имам камина с водна риза на село и 6 години съм живял там. Много съм доволен, въпреки хамалогията, която всъщност хич не е много. Топля цялата къща (около 50кв.м.) цяла зима за по-малко от 500лв.
    Искам да попитам още дали вентилаторния конвектор, работейки без вентилатора да е включен, топли като обикновен радиатор и каква горе-долу е тогава топлинната му мощност?
    Инж.Нейчев, и по мои изчисления при работа на котела в кондензен режим в момента имам не повече от 5-6 kW мощност на цялата система. Това всъщност се получи по две причини - първо, тези радиатори бяха предназначени първоначално за друг апартамент, който беше по-малък от сегашния, и второ, - от Тотал терм просто не са съобразили, че като вземам кондензен котел (и давам доста повече пари за него) е логично да искам да го ползвам основно в кондензен режим. Тогава не бях наясно с основните принципи на работа на газовите котли и разчитах на компетентното мнение на специалистите във фирмата (между другото по принцип съм доволен от обслужването в тази фирма). И сега твърдо съм решил да поправя тази грешка. Та затова Ви моля с Лазар за съвети относно самата система - какво и как да оптимизирам.
    Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
    здравейте колега, от прочетеното разбирам следното: за 70 кв.м. отопляема площ с липсваща изолация (както сам казваш), се нуждае от 70 - 80 W/m3 или по точно казано 13 - 15 kW. По твоите сметки ти имаш не повече от 10 kW. Ако искаш котела да работи в кондензен режим, тогава ще ти трябва температура на водата не повече от 55 - 57 градуса. Ако си нагрееш радиаторите на тази температура няма да изкараш от тях и 6 kW. Варианта за смяна на радиаторите с вентил-конвектори е добър, но ..... всичко е въпрос на сметки и много добро познаване работата на котела.
    Инж.Нейчев, може ли да ми помогнете именно с тези сметки и с необходимите познания за работата на котела? Не съм специалист в тази материя, но ми е интересно и чета, въпреки, че професията ми е ИТ инженер. Ще съм Ви задължен, ако не Ви затруднявам.

Поздрави!

10. Member
    Тук е от
    Oct 2009

вентил-конвекторите ще работят и в режим без вентилатор, но не като радиатор а като отдават едва около 10- 15 % от номиналната им мощност.
    Това е режим "икономичен" или т.н. нощен режим, но може да се ползва когато жилището има отлична изолация.
    Мога да ти помогна в реализирането на схемата : камина - топлообменник - газов котел, но е необходимо да знаем дали котела има опция да управлява втора помпа директно от електрониката си.
    За работата и функциите на котела - попитай фирмата доставчик.

11. Тук е от
    Nov 2009

"Газта идва"!Писа преди две години един наш Свиленградски вестник,и както става винаги,всички песимисти погледнаха на тази статия с насмешка.Нищо,че мера(кмета)на града беше обещал да стори това......Здравейте на всички.Исключително интересен форум,с много професионални коментарии....Та както не вярвахме,само за два месеца,откакто Овергаз започна газифицирането,почти са готови основните магистрали(като се има предвид,че града не е голям).Четох назад във форума за тази фирма-да,тя просто е испълнител на трасето-Станция компресиран газ(както е в нашия случай-тръба не минава през града)газопровод-тръба до дома-измервателен уред.Оттам нататък е необходим проект,и монтажна фирма с доставка на газовия бойлер.Не трябва да обвиняваме Овергаз в некомпетентност при избора и монтажа на уредите в дома,ты като те не се явяват такива.Или аз поне не съм запознат.И така,в началото на януари Станцията ще бъде готова,и пускат газта в участъците,които са готови.И съответно ще има нужда от монтаж на котли,а на много места(в града масово има инсталации на дърва и въглища),на които котли предстои монтаж на горелки.Интересно ще бъде да прокоментираме ефективно ли ще бъде това преустройство на котел например Виадрус 22 или 26 с газова горелка.или по-добре да се монтира газов котел.Ако трябва да съм честен,сега се "образовам"(ако,естествено умственния ми капацитет го позволява)в тази нова за нас ситуация.Тук има много специалисти,ще бъде интересно да чуя мнения и по други въпроси.

12. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря, инж.Нейчев, за отговора и готовността за помощ!
    Ще проверя дали моя котел има възможност да управлява втора помпа, но доколкото съм се запознал с документацията му не срещнах подобна опция. А за изолацията, както вече казах, ще се прави със сигурност и поне 10см. Но сигурно ще е за другата зима, защото скоро влязох в новото жилище и има доста други по-наложителни разходи. При една добра изолация, както каза Лазар, може и да отпадне нуждата от конвектори. Относно работата на вентилаторния конвектор без включен вентилатор не е толкова наложително. Питам само информативно. Нормално е при него да се ползва вентилатора, иначе за какво е той? Разумно ли е да се вземе по-мощен конвектор, за да може вентилатора да работи на по-ниски скорости и от там да се намали шума и движението на въздуха? Въпреки, че съм наблюдавал работата на Klima 2000, а и на други марки, и дори на трета степен на вентилатора шумът е пренебрежим. Е, може би нощем, ако се спи в стая с такъв конвектор ще е неприятно малко, но тогава може да се ползва само първата степен на вентилатора или изобщо да не се пуска, ако жилището е добре изолирано, както каза инж.Нейчев. Като ми пристигне конвектора и го монтирам ще споделя впечатления от работата му, ако някой се интересува. Радиаторът, който искам да сменя с конвектор при 50* температура на водата има топлинна мощност около 650W. Би трябвало ако конвекторът без вентилатор работи с около 10-15% от номиналната си мощност (при 50* на водата конвекторът, който съ избрал има мощност 5,24kW при трета степен на вентилатора) да получа същата стойност. Но това ще го кажа след като експериментирам.

Поздрави на всички!

13. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

ако искаш въобще да се изключва конвектора, се слага Клапан за автоматично управление (Използва се за шунтиране на водния поток към батерията. Комплекта съдържа: четирипътен вентил, електрическа задвижка, медни тръби,
    холендри за присъединяване, секретни вентили, който шунтира водата) и струва само 147лв , разбира се +Управление с два датчика седмичен програматор, TR300PG -51лв.. Всичко това не влиза в цената на конвектора.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Здравейте колега Симеонов, ако погледнете техническите показатели на конвектора ще зебележите, че има един ред на който пише "Спад налягане". Това е доста важен параметър имайки предвид какво има в газовите котли - автоматичен байпас. Този байпас идва фабрично монтиран и с определена стойност (при някой марки той може да се настройва ръчно в зависимост от спецификата на дадената инсталация). Ако вашите тръби захранващи конвектора са малки, то съпротивлението в тях ще е голямо а прибавяйки и съпротивлението на конвектора, може да се окаже че байпаса ще се отвори преди до конвектора да е стигнало нужното му количество вода.
    Конвектора, който сте избрал има изискване за дебит от 690 L/h при температура на постъпващата вода 50 градуса. Прибавяйки и дебита за останалата част на отоплителната инсталация ще получим необходимия дебит за цялата отоплителна инсталация. В котела има помпа с определени параметри - номинален дебит при определена температура и остатъчен напор.
    Погледни тези показатели и пиши.
    Управлението, което ror предлага ще ти реши проблема за духане на вентилатора, тогава когата водата в инсталацията е студена (30 - 35 градуса). До колкото съм запознат,има възможност на входа на конвектора да се мотнира термодатчик и при температура на входящата вода под 38 градуса, вентилатора въобще не се включва. Тази екстра срещу около 17 - 20 лв.

16. Тук е от
    Nov 2009

Аз съм го поръчал с управление TR300N. Конвекторът е с два датчика - един за температурата на водата и един за тази на въздуха. Разликата между това управление и предлаганото от ror е само в това, че TR300PG има и седмичен програматор, но на мен такъв не ми е нужен. Тези управления имат една много полезна, според мен, опция - задават се 2 температури - ниска и висока. При работа в автоматечен режим управлението не включва конвектора в режим на охлаждане, докато температурата на водата не падне под зададената ниска температура. И обратно - в режим на отопление управлението не включва конвектора, докато температурата на водата не достигне зададената висока температура. Така се избягва ненужно и неприятно духане на съответно топъл въздух през лятото и студен през зимата.
    Инж.Нейчев и аз обърнах внимание на този параметър на конвектора, за който пишете и имам малко съмнения дали помпата на котела ще му осигури нужния дебит. По каталожни данни дебита на тази помпа е около 1000-1200 L/min, но това е за цялата система. Конвекторът току-що пристигна. Ще споделя впечатления след като го монтирам и включа в работа.

Поздрави!

17. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Няма как да е 1000 - 1200 L/min. Май си в грешка!? Да не би да е на час ?!? Би трябвало дебита да е фиксиран при максимална степен на помпата.

18. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

на конвекторите им дават нужен по-голям дебит при 70* спрямо 50* с 20%, така че..

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 44 от 55 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе