Страница 17 от 64 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследноПоследно
Резултати от 241 до 255 от общо 958
Like Tree2Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    224
    #241

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar

    ....... но като стигне до 60° - цък - изключва, преди да достигне стайната температура.
    Ако не можеш да го вкараш в непрекъснат р-м на работа при 60 гр. на водата , повишавай плавно докато стане (примерно при 65).Но наистина трябва да използваш макс.брой радиатори.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #242

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Непрекъснатия режим е добър само ако котелът има ниска минимална мощност, но дори и тогава излиза скъпо. Иначе какво ще стане с разхода при непрекъсната работа на котел с 10-12kW минимална мощност.? При такава мощност разходът на почти всички котли е около 1-1,5 кубика газ на час. Да смятаме ли за денонощие?
    Аз пак повтарям, че имам съсед, който има много нисък разход, само защото котелът му работи съвсем кратко време и после дъъъъъъъъълго почива. Но апартамента му е топъл, защото всичките му съседи го топлят. Т.е. ниският разход идва от малките топлозагуби на жилището. Просто при него стайната температура пада много бавно - с 1* за около час и половина - два, и чак тогава котелът му пак включва. А иначе системата му е извън всякакви нормални режими на работа. Котелът му е с минимална мощност около 10,5kW, а реално топли две неголеми стаи и баня. Сумарната мощност на отоплителните му тела не е повече от 5-6kW. Е, кажете как такава ненормална система дава огромни икономии? Не е логично, нали? Но е факт. При -10* -15* навън неговият среден денонощен разход е 4-6 кубика. Ако това жилище остане да се топли само, без помощта на съседите разходът му при същите условия със сигурност няма да е по-малко от 12-15 кубика на денонощие.
    Моят котел е с минимална мощност 4,3kW, като при тази мощност разходът му е 0,53 кубика на час. При моята система не е проблем да вкарам котела в непрекъснат кондензен режим на работа и апартамента се топли съвсем нормално дори при -15* -20* навън, но колко мислите, че е разходът? И в най-топлото време не може да падне под 10-12 кубика на денонощие. И съвсем логично - 24часа по 0,5 кубика с някоя друга малка почивка и ето го този разход. Вярно, че това е най-добрият режим за котела, но не и като разход.

    Поздрави на всички!

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #243

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    eng.Simeonov, при нормално работеща система разходът е толкова, колкото за топлозагубите на жилището . Дори и минималната мощност на котела да е 0.1кВт, управлението на котелът го кара да работи с такава мощност, че да поддържа зададената температура (стайна или водна - зависи какъв е термостата). При управление със стаен термостат, за да поддържа зададената температура на котела му трябва толкова мощност, колкото са топлозагубите на жилището. Ако топлозагубите са по-малки от минималната мощност на котела, ще се налага котелът да изключва от време на време за да се поддържа зададената стайна температура, а пък ако минималната мощност на котела е по-малка от топлозагубите на жилището, то той няма спира да работи и ще си наглася мощността според нуждите. Ако твоя котел изключва от време на време, това означава, че или имаш топлозагуби по-малки от 4.3кВт, или нещо по настройките на котела или системата не е наред. По-скоро предполагам първата възмощност - малкитоплозагуби.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #244

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Лазар, напълно си прав! Точно това исках да кажа и аз. Но имах пред вид разходът при такъв режим на работа. Просто котелът не може да падне под 4,3kW, а следователно и разходът под 0,53 кубика на час. Относно топлозагубите мисля, че в моя случай не са малки, напротив. Жилището е ново, но няма добра изолация, нямам все още съседи, които да ме топлят, а и апартамента е с доста външни стени. Когато котелът работи по стайна температура се получават паузи в работата му и това дава основната икономия. А като го пусна да се управлява по температура на водата той работи почти непрекъснато и най-често на минимална мощност. Температурата на водата в този случай я задавам на около 50-55*. Пробвал съм и с температури 75-85*, но там разходът се вдига (излизам от кондензен режим, а и мощността на отоплителната инсталация доста се вдига). Та мисълта ми е, че няма проблем да вкарам котела в непрекъсната работа и при управление по стайна температура, и при управление по температура на водата, но разходът и в двата случая няма как да е под 10-12 кубика на денонощие, дори и при топло време. Действително, ако котелът работи по стайна температура и навън е сравнително топло той ще изключва от време на време, но разходът като цяло пак е висок.
    Интересен е един друг въпрос - как се влияят топлозагубите на едно жилище от външната температура? Силно, средно или слабо? Преди време ми попадна една руска методика за изчисление на топлозагуби. Във формулите се отчитаха доста много различни параметри, включително и външната температура. Но ми направи впечатление, че коефициентът, който отразяваше влиянието на външната температура се движи в много тесни граници около 1, което практически означава слабо влияние на външната температура върху топлозагубите. На практика това, според мен, не е точно така. Би било така при доста добра изолация на цялото жилище, иначе с понижаване на външната температура загубите сериозно ще се увеличават. Какво мислите по този въпрос?
    Едо наблюдение по темата: моят апартамент е южен, а на съсед е северен; стаите, в които са ни термостатите са приблизително еднакви като квадратура, външни стени и прозорци; изолацията и дограмата са напълно еднакви; и той и аз нямаме съседи, които да ни топлят. Разликата е само, че той има по-добре изолиран под от моя и навсякъде е с текстилни тапети (моите стени са само боядисани). В слънчев ден (при мен пече, при него не - защото е на север) направихме сравнение как пада температурата в неговата и в моята стая. Резултатът беше обратен на очакваното - при мен 1* падаше за около 20-30 минути, а при него за около 50-60 минути. Факт. Аз лично не намирам друго обяснение, освен по-добрата изолация при него. Дори само едни текстилни тапети променят доста ситуацията. Моите външни стени, особено бетонните шайби са студени, а неговите външни стени са доста по-топли отвътре.
    Това още веднъж потвърждава твърдението, че не бива да търсим намаляване на разхода при не добре изолирано жилище.

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #245

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Топлозагубите зависят най-вече от 2 фактора - изолацията и от разликата в температурите вън и вътре. Освен това топлината от едно помещение бяга в най-голям процент през дограмата, после през тавана, през пода и най-малко пропускат стените - ако дТ е еднакво.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    92
    #246

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Сега изчислих разхода и излиза около 2 .5 куб м / час ден 1 ( 20 глидера преместени ), ден 2 – 2 куб м, ден 3 – 2 куб м ( общо 32 глидера преместени ) . Времето отвън всеки ден се затопляше , затова засичането все още не е миродавно . 2 куб м = 17 кВ .
    Лазаре , още първия път кагато обясни за малкото глидери , високата Т на водата и цък режима те разбрах . Сега се опитвам да направя точно обратното :
    - Много глидери – ниска температура на водата
    - Затова попитах дали е проблем разликата вход – изход да е 10 – 15 гр
    - А също и до колко глидера е разумно да се добавят , преди да стане вместо икономия разход на гориво
    - Извадихме 2 радиатора от стаите , които не отопляваме и ги сложихме в по – големите стаи , които отопляваме
    Лазаре , струва ми се , че не си прочел внимателно предните ми 2 поста или просто се бъркаш с друга инсталация
    Недостатък на отоплението с повече глидери , който откривам , че всичко трябва да се сметне точно , защото Т на водата е ниска и може в някоя стая да остане по – хладно от другите .
    Малко информация :
    - Котел 28 кВ , 115 глидера Н 500 , за 60 - 65 кв м – 95 глидера , 20 бр на минимум
    - След като преместихме 2 радиатора цък – цък режим няма или 1 веднъж за 15 – 17 . Това е времето за което котела достига Т зададена на седмичния програматор и следва изключване на котела . Почива 50 – 60 минути
    - След спиране на котела в радиаторите има повече акумулирана топлина и те продължават да топлят поне 15 – 20 минути след това .
    Дано сега да съм изяснил по – добре ситуацията и да не дискутираме недоразумения
    Поздрави !

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    92
    #247

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    С инж . Симеонов Сме стигнали до еднакви изводи експериментално .
    След като преместихме глидери , котела работи почти както при съседа на инж . Симеонов , разбира се и топлото време спомага .

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #248

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Няма проблеми да добавяш глидери - няма къде да събереш толкова, че да станат излишни.Доколкото си спомням в големите студове, котелът ти влизаше в нормален режим чак пр 70-75°. Излишн ще стане добавянето на ребра чак като паднеш на 40-50°

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #249

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Да, Лазар, прав си за топлинните загуби. Но защо тогава, според теб, има такава разлика в топлозагубите, като таванът и дограмата при мен и моят съсед са еднакви - напълно? Остават пода и стените - друго няма. Но неговите стени с тапети отвътре са топли, а моите на места са много студени дори при 22-23* в стаята

  12. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    224
    #250

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    при комшията ти стайната темп.също ли е 22-23 гр.?

  13. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #251

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Да, постарахме се да направим опита при максимално близки условия, за да е верен резултата

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    92
    #252

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Значи от това , че маш повече външни стени , от там идва проблема . След като всичко останало ви е еднакво ... Той не беше ли вътрешен апартамент ( дано да не ме лъже паметта ).
    Да Лазаре , в студа когато работеха 115 глидера едновременно при Т 70 - 75 гр , дори и по - малко котела започваше да работи без прекъсване . Експеримента който правя правилен ли е , ако съм успял да го обясня правилно . И прав ли съм , че малката разлика в Т на вход - изход води до икономии при некондензните котли ?

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #253

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Цитат Първоначално публикувано от zhivko83
    Сега ще пробвам леко да намаля някои от радиаторите 1 . за да се изравни Т в стаите и 2 . за да топли по - малко вода и може би да консумира по -малко газ .
    Това, че си топлиш къщата с по-малко вода не значи, че ще харчиш по-малко газ - като е по-малко водата ще минава повече пъти през котела за подгряване и реално ще е необходимо пак същото количество газ (ако пренебрегнем инертността). Както ти казах, при една правилно работеща система разходът зависи основно от топлозагубите на жилището. Малката дТ също не води до икономия, напротив, стандартното дТ е 20°. Ако заложиш по-малко дТ, трябва да осигуриш по-голям дебит, за да пренесеш същото количество топлина. Ама тези сметки са за проектантите на инсталацията.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    92
    #254

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Лазаре , отново си прав , най –големия враг на отоплението и разхода са топлозагубите . Ако намаля някои от радиаторите , ще се стремя котела да не влиза в цък – цък режима или поне да е на ръба .
    Смятам за тази зима да приключа с експериментите , пък ако изскочи заека от някъде ще драсна 2 реда ; )
    П . П . инертността на системата създава голям комфорт .
    П . П . П . помпата е на степен 3 , КАКВИ ИЗВОДИ може да се извадят от това и правилно ли е ? ( дали защото единия ръкав е 30 м , със 70 глидера или е някаква недомислица ?)

  18. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #255

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    zhivko83, апартаментът на съседа е също с доста външни стени, а стаите, в които засичахме температурата са с почти еднакви прозорци и външни стени.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 17 от 64 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 18:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе