Страница 55 от 64 ПърваПърва ... 5455354555657 ... ПоследноПоследно
Резултати от 811 до 825 от общо 958
Like Tree2Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

JKanchev, ще се радвам да споделиш дали си успял да оптимизираш работата на котела си. Със сигурност инж.Нейчев ще ти даде верните съвети. Честно казано, обаче, аз малко се съмнявам, че ще постигнеш сериозен резултат, защото вдигайки работната температура на котела (за да вдигнеш мощността на радиаторите над минималните 7kW на твоя котел) със сигурност ще подобриш режима на работа на котела, но... ще вдигнеш до известна степен и разхода на котела. Всеки котел има данни (в инструкциите към него) за разходът му на газ при различни мощности. Виж колко е при теб минималния разход на газ - т.е. при минималната мощност на котела от 7kW. Мисълта ми е, че под този разход ти не можеш да паднеш по никакъв начин. И тогава сметката ти ще зависи основно от топлозагубите на жилището. Или по-просто казано от това колко пъти и за колко време ще се включи котелът за час, а от там и за денонощие. Миналата зима правих безброй експерименти с моя котел. При минимална мощност от 4,3kW производителят му дава разход около 0,5куб.м./ч. С други думи ако котелът ми работи непрекъснато 24ч на минимална мощност (говоря за варианта при управление на котела по температура на водата, а не по стайна температура) то разходът ми няма как да падне под 12куб.м. газ на денонощие. А цената я знаеш и сам може да сметнеш какво се получава за месец. Практическите експерименти показаха точно това - 12куб.м. за денонощие при работа на минимална мощност на котела. Наистина комфорта в този случай е несравнен - топло и приятно навсякъде през цялото денонощие, но... разхода е сериозен и неприемлив за мен.
    Друго нещо е, когато котелът се управлява не по температурата на водата, а по стайната температура. Този вариант определено е по-икономичен, но също има недостатъци - комфорта не е същия, а и температурата в стаите, в които не се намира термостата не може да се управлява по искания начин. Или поне хич не е лесно това да се постигне.
    Всичко това са само мои наблюдения и съображения, които може да са частен случай и аз искрено ти пожелавам успех. Дано инж.Нейчев ти помогне, защото той има мноооого по-голям опит от мен. За това ще се радвам ако споделиш резултата.

Поздрави на всички!

2.  

3. Тук е от
    Sep 2010

Цитат Първоначално публикувано от eng.Simeonov

Привет на всички!
    rummenn, аз също съм с котел на Имергаз с оригинално дистанционно управление AMICO. Ако твоето е такова би ли споделил как се влиза в това "сервизно" меню? Знам, че има такова, но така и не съм го виждал. В моята книжка има описание на някои сервизни настройки, но мисля, че не е пълно. Например, никъде не мога да намеря от къде се регулира времето за достигане на максимална мощност.

И тук да отправя въпрос към Лазар и инж.Нейчев.
    Какво е влиянието на този параметър (време за достигане на максимална мощност) върху работата на котела? И каква стойност би трябвало да се зададе - по-малка или по-голяма?

Предварително благодаря за отговорите!
    Здравей, инж. Симеонов,
    моят дистанционен интерфейс е на Имергаз, а не AMICO. В книжката му беше описано подробно как се влиза в менюто..натискаш Prog и OK за няколко секунди... при теб най-вероятно е по друг начин, но ако не е написано в упътването по добре не пропеняй параметри. Аз единствено ограничих максималната температрура на водата за отопление до 75 градуса (беше настроено на 85). Имай предвид. че при модулиращ термостат (т.е. модулиращ по стайната температура), не настройваш температурата на водата..котела я променя сам, според различни фактори, до достигане на зададената стайна температура, т.е един път в стаята може да стане 20 градуса, при температура на водата 65, а на другия ден да достигне 20 гр. при темп. 75 на водата.
    Не приемай всичко което пиша за вярно, защото не съм специалист... това е което забелязъх за два-три дни работа на системата.

4. Member
    Тук е от
    May 2010

Привет eng.Simeonov,
    Благодаря за включватено в мойте първи пионерски стъпки в тази сфера и оказването на подкрепа и доброжелание към мен.
    Напълно съм съгласен със твоята теза за увеличаване до минимума от 7 кв. и че това ще доведе до още леко вдигане разхода. Жалкото е, че след като ми монтираха котела фирмата не ми предостави никакво ръководство за експлоатация пък камо ли и такова със подробно описание на регулировки, описания и характеристики. Та в тази посока на мисли аз не знам колко ми е разхода на газ на Вайлант 20/час при работа в минимум режим от 6 или 7 кв, така и не разбрах със сигурност /други колеги казват, че може да падне на 6 кв, а моя ми показва минумум 7 кв/???
    Сигурен съм във икономичността при монтирането на терморегулатора, само дето ме пристеснява,че може и да не ме задоволи като висок %.
    За това търся съдействие от всички колеги тук във форума, да получа съвети как да оптимизирам работата на котела си съобразно отоплителната система, нуждите ми, квадратни метри, кубатура, топлозагуба и т. нат.

Ще бъда признателен на всеки притекъл ми се на помощ.

Със здраве

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ето ти Ръководство за експлоатация на български език. Не сваляй много температурата на топлоносителя, щом нямаш запас от радиаторна мощност. За да работи в икономичен режим трябва мощността на радиаторите при съответната температура да е по-голяма от минималната мощност на котела. При достигане на желаната стайна температура, трябва да изключиш котела чрез намаляване на температурата на топлоносителя. Като захладнее в стаята - пак трябва да се включи котела и така. Това е най-икономичния режим на работа когато топлозагубите на помещенията са по-малки от минималната мощност на котела. И понеже това е много трудно да го прави човек - препоръчваме да се постави стаен термостат, който модулира котела по стайна температура. Вярно, че 276 лв( за Калорматик 330) не са малко пари, но пък се избиват за няколко месеца от икономии. В ценовата листа на Газкомфорт има и един евтин стаен термостат без седмичен програматор, който също е модулиращ WRT 40 за 74.40лв, но не знам дали все още се поддържа в наличност.

6. Member
    Тук е от
    May 2010

Ясно и кратко - благодаря.
    Относно "Ръководството за експлоатация" - моето мнение е че е написано добре само, че е предназначено за баба ми . Като давах 2 хилки и нагоре бях наясно що-годе какви възможности има котела. Така, че това ръководство ама въобще не ме устройва.
    Дайте пълното ръководство - такова с което идват другите марки котли. Не мога да разбера що толкова се стараят някой хора, А най-вече представители в 21 век да ограничаваш собственият си клиент в това да ползва функционално уред за който си се отръскал сериозно.
    Това е мое мнение, не ангажиращо абсолютно никого. Всички прилики на лица и тем подобни са напълно случайни.

П.П. Имам следният въпрос - калорматик 330 и този WRT 40 кой може да управлява /освен модулирането/ и Слънчев колектор???

Ай

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Това е "Ръководство за експлоатация", ти доколкото разбирам търсиш "Сервизно ръководство"? Няма кой да ти го даде - дори аз като инсталатор нямам право да бърникам котела - само ползвам "Ръководството за монтаж". Ти като потребител не трябва да ползваш дори и него - нямаш право сам да си го монтираш. Така е при Вайлант - ако има проблем - обаждаш се на сервизния им инженер, ако няма проблем - няма какво да бараш. Като си дал 2 бона - ти ли трябва да го настройваш?
    Колкото до програматорите - нито един от тези двата не може да управлява слънчева система. Това може да прави AuroMATIC 560, чиято цена е 744 лв

8.  

9. Member
    Тук е от
    May 2010

Това означава сервизният да го командироват вкъщи. Жената може и да е доволно, НО аз пък два пъти НЕ.
    Тези настройки, който дава възможност котела - примерно да отложиш включването на отоплението в диапазон 2-60 минути, са много ефективни в моя случай /пък не само в моя/. Както температурите варират постоянно то има нужда от постоянни промени и за тва сервизният ще спи вкъщи.
    Не мога да се съглася. И ако това е фирмена политика на Вайлант . Това 100 % е фирмена политика на Газкомфорт - мое мнение.
    Не може на братята Съвети да им дават и това "Сервизно ръководство", а пък на нас НЕ - сигурно защото ние Българите сме си "втора ръка", по простоватички, абе въобще ние 500 год. сме били "РАЯ" и още сме си такава. Това е друга тема.

Питането ми е следното:
    Изчислих, че със моята радиаторна мощ за да достигна минимума на котела /последно той 6 ли е или е 7 кв/ трябва да го вдигна на 48 градуса. Сега за да поддържам 21 гр. в стайте е настроен на 35 гр. Това означава, че най-вероятно жената ще се разтопи, А пък аз ще се сваря. Т.е. за да достигна минимума на котела трябва да му задам 48 градуса и да го оставя да изключи /като в стайте ще стане най-вероятно 26-27 градуса/ и след като изстинат стайте пак да го включа???

Поздрави.

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Значи минималната мощност по заводски настройки е 6,7кВт, но Румен (предполагам той е твоят сервизен) може да ти я свали на 6, без това да създаде проблеми в работата. Трябва да зададеш минимум 48°С на водата (щом така си го сметнал) и не да чакаш да изключи по температура на водата (когато стайната ще е 28°С), а да го изключиш ръчно от потенциометъра при достигане на желаната стайна температура. Понеже това е трудоемка дейност, затова е най-добре със стаен термостат.

11. Тук е от
    May 2009

Каде го това сервизно раководство на руски? Моал те даи да си го изтегля!
    Ти всъшност какво се опитваш да постигнеш. Ако се опитваш да си намалиш сметката просто си спри котела, тази настроика ти е позволено да си прави сам /за сега/.
    Всичко друго при тази цена на газта просто няма да е ефективно. Или търси начи да изкарваш повече пари или беш в гората за дърва.
    Съжалявам ако ти е прозвучало грубо но това е истината. И да изключва котела и да не изключва се толкова си гори.

12. Member
    Тук е от
    May 2010

Lazar благодаря за съвета. Ще пробвам така. Ясно е, че имам голяма нужда от термостата и ще се постарая да го имам. Въпреки, че планирам да му добавя един соларен панел /но след ремонта на покрива на кооперацията, а това е най-големият проблем с разбирателството със съседите/ пък и тая цена за термостата, който може да управлява солара направо ме убива. Това ли е единственият вариант. Няма ли някакви заместители /примерно при другите марки котли, всичките си имат заместители от друга марка/.

deian_g, ръководство не съм намерил, още го издирвам, НО попаднах на едни писания във нещо като форум, от където намерих разни начини за достигане но тези Забранени Настройки за нас потребителите.
    Не се притеснявай аз съм прям човек и откровеността е единственият начин да постигнем желаната цел. За това чета и пиша в този форум- защото вярвам, че тук има наистина хора, с който можем да си помогнем взаимно.
    Вярно, че цената на газта е убийствена /аз я знаех като реших и да инвестирам в газифициране/, но вярвам, че може поне малко да се конпенсира със добрите технически възможности на технологично напредналите уреди наречени Стенни газови котли, без значение каква марка са и кои са по-добри.
    Но поживйом увидим /може и да греша/.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

JKanchev,ти солара можеш да го управляваш и с отделно соларно управление за 200-300лв, можеш да го управляваш и с обикновен диференциален термостат за 70-80лв, но се губят много възможности, както и синхрона между котела и солара. Друг е въпроса за смисъла от солар - при летни месечни сметки 20-30лв за газ и ефективност на солара 6 месеца в годината, ти за 10 години не можеш да го изплатиш. Но - ти си знаеш - може да имаш нещо друго предвид.

14.  

15. Тук е от
    May 2009

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Not Found

The requested URL /stepone2/data/.../installation_turboTEC_plus.pdf was not found on this server.

17. Тук е от
    May 2009

http://www.google.bg/url?sa=t&source...zlXnzg&cad=rja

Брееееееееееее че линк
    Абе ако пак не стане потърси в гугал фаил с име installation_turboTEC_plus[1].pdf

18. Тук е от
    Oct 2010

Здравейте,

първо искам да поздравя участниците в тази тема. Тук има изключително полезна информация. Успях да прочета темата до 45-та страница и това ми помогна да си изясня горе-долу какво искам.

Сега по същество. Предстои ми газификация на следния апартамент:

[img width=731 height=600]http://terraristic.net/otherimages/ap3_gas.jpg[/img]

Апартаментът е вътрешен, изложение югозапад на първи етаж над мазета. Сградата е ново тухлено строителство, изцяло изолирана. Дограмата е PVC. Възнамерявам да сложа минимална изолация под паркета в стаите, например 5 мм депрон или нещо подобно. С червено съм отбелязал мястото на монтаж на котела, а със зелено – мястото на монтаж на радиаторите и лирата. Написаната обща квадратура е със стени и терасата, така че не я гледайте.

Отначало се бях спрял на следния котел: Immergas Victrix 26 2 I.

Избрах го не защото е кондензен, а заради ниската долна граница на мощността. Това, което ме притеснява е, че няма да имам достатъчно комфорт от гледна точка на топла вода. По-скоро бих си мил ръцете със студена вода, отколкото да чакам няколко минути да потече топла.

Затова се спрях на друг котел: Immergas Victrix Zeus Superior 26 KW, който е с вграден бойлер.

Държа бойлера да е вграден, защото тези машинарии доста загрозяват интериора, особено когато се виждат някакви търби.

Мисля да сложа алуминиеви радиатори и да взема термостат, управляващ модулацията на пламъка, както и термоглави за радиаторите извън дневната.

Искам да попитам знаещите дали изборът ми е подходящ и ако не – защо.

Друго, което би ми било полезно е дали има аналогични модели на Vaillant и De Dietrich. Рових в сайтовете на Рувекс и Газкомфорт, но там освен, че няма една свястна брошура, в която да са изредени всички модели не са написали и цени.

Благодаря за отговорите предварително!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 55 от 64 ПърваПърва ... 5455354555657 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 19:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе