JKanchev, ще се радвам да споделиш дали си успял да оптимизираш работата на котела си. Със сигурност инж.Нейчев ще ти даде верните съвети. Честно казано, обаче, аз малко се съмнявам, че ще постигнеш сериозен резултат, защото вдигайки работната температура на котела (за да вдигнеш мощността на радиаторите над минималните 7kW на твоя котел) със сигурност ще подобриш режима на работа на котела, но... ще вдигнеш до известна степен и разхода на котела. Всеки котел има данни (в инструкциите към него) за разходът му на газ при различни мощности. Виж колко е при теб минималния разход на газ - т.е. при минималната мощност на котела от 7kW. Мисълта ми е, че под този разход ти не можеш да паднеш по никакъв начин. И тогава сметката ти ще зависи основно от топлозагубите на жилището. Или по-просто казано от това колко пъти и за колко време ще се включи котелът за час, а от там и за денонощие. Миналата зима правих безброй експерименти с моя котел. При минимална мощност от 4,3kW производителят му дава разход около 0,5куб.м./ч. С други думи ако котелът ми работи непрекъснато 24ч на минимална мощност (говоря за варианта при управление на котела по температура на водата, а не по стайна температура) то разходът ми няма как да падне под 12куб.м. газ на денонощие. А цената я знаеш и сам може да сметнеш какво се получава за месец. Практическите експерименти показаха точно това - 12куб.м. за денонощие при работа на минимална мощност на котела. Наистина комфорта в този случай е несравнен - топло и приятно навсякъде през цялото денонощие, но... разхода е сериозен и неприемлив за мен.
Друго нещо е, когато котелът се управлява не по температурата на водата, а по стайната температура. Този вариант определено е по-икономичен, но също има недостатъци - комфорта не е същия, а и температурата в стаите, в които не се намира термостата не може да се управлява по искания начин. Или поне хич не е лесно това да се постигне.
Всичко това са само мои наблюдения и съображения, които може да са частен случай и аз искрено ти пожелавам успех. Дано инж.Нейчев ти помогне, защото той има мноооого по-голям опит от мен. За това ще се радвам ако споделиш резултата.
Поздрави на всички!