Благодаря инж. Нейчев. Бих искал да ми помогнете да си изясня схемата на работа. При мен помпите са разположение на един колектор. Всяка се включва независимо една от друга, т.е. термодатчиците ги управляват спрямо зададената температура. Мога да ги спирам и ръчно с ел. прекъсвач. Как обаче след като се монтира газов котел с вградена помпа всичките те ще работят взаимно без да си пречат. Ще дам пример от настоящата инсталация: след като температурата на водата достигне 40 гр. се включват помпите на отоплението на приземен, първи, втори и трети етаж. Сега ще обясня как мога да спирам отоплението по етажи - приземен, първи и втори етаж се управляват от една помпа. мога да спирам отплението им или чрез спиране от вторичен колектор или чрез спиаране на термоглавите по радиатори. Трети етаж се управлява от друга помпа, спиране на отоплението става или като спра от вторичен колектор или от термоглавите по радиатори или въобще като съм изключил тази помпа (ръчно) Над всяка помпа има поставени и кранове, които ръчно мога да спирам или пускам.
Сега ще обясня работата на другите две помпи за топлообменника и болера. След като температурата на водата достигне 55 гр. се включва помпата на топлобменника или въобще мога да я спра ръчно с ел. прекъсвач.
След като температурата на водата достигне 50 гр. се включва помпата на бойлера и спира при температура 70 гр. Управлява се от диференциален регулатор. Тази помпа също мога да я спирам ръчно. Всъщнос на всички помпи има и ел. прекъсвави за ръчно спиране/изключване.
Тази схема работи добре при сегашната инсталация, дали обаче ще бъде така и при газовата. Този хидравличен съединител или изравнител какво представлява, каква роля играе. Трипътен вентил, ел. магнитни калапани всичко това явно някак си сработва с котела на газ.
Обяснете една такава ситуация. Може разбира се, всички специалисти дадат мнение, защото на мен ми се струва доста сложно.