Страница 57 от 64 ПърваПърва ... 7475556575859 ... ПоследноПоследно
Резултати от 841 до 855 от общо 958
Like Tree2Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    41
    #841

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Благодаря инж. Нейчев. Бих искал да ми помогнете да си изясня схемата на работа. При мен помпите са разположение на един колектор. Всяка се включва независимо една от друга, т.е. термодатчиците ги управляват спрямо зададената температура. Мога да ги спирам и ръчно с ел. прекъсвач. Как обаче след като се монтира газов котел с вградена помпа всичките те ще работят взаимно без да си пречат. Ще дам пример от настоящата инсталация: след като температурата на водата достигне 40 гр. се включват помпите на отоплението на приземен, първи, втори и трети етаж. Сега ще обясня как мога да спирам отоплението по етажи - приземен, първи и втори етаж се управляват от една помпа. мога да спирам отплението им или чрез спиране от вторичен колектор или чрез спиаране на термоглавите по радиатори. Трети етаж се управлява от друга помпа, спиране на отоплението става или като спра от вторичен колектор или от термоглавите по радиатори или въобще като съм изключил тази помпа (ръчно) Над всяка помпа има поставени и кранове, които ръчно мога да спирам или пускам.
    Сега ще обясня работата на другите две помпи за топлообменника и болера. След като температурата на водата достигне 55 гр. се включва помпата на топлобменника или въобще мога да я спра ръчно с ел. прекъсвач.
    След като температурата на водата достигне 50 гр. се включва помпата на бойлера и спира при температура 70 гр. Управлява се от диференциален регулатор. Тази помпа също мога да я спирам ръчно. Всъщнос на всички помпи има и ел. прекъсвави за ръчно спиране/изключване.
    Тази схема работи добре при сегашната инсталация, дали обаче ще бъде така и при газовата. Този хидравличен съединител или изравнител какво представлява, каква роля играе. Трипътен вентил, ел. магнитни калапани всичко това явно някак си сработва с котела на газ.
    Обяснете една такава ситуация. Може разбира се, всички специалисти дадат мнение, защото на мен ми се струва доста сложно.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #842

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    emch, няма проблем да ти обясним нашето виждане, но ти ли трябва да им даваш готова схема? Много специалисти се дразнят от подобно вмешателство. Не мога да схвана каква е ролята на трипътния и двупътния вентили, за които става дума, за това ми стана интересно. Може би искат да ги сложат за да автоматизират превключването на двата котела, но аз не виждам смисъл - ако има такова превключване смятам че ще е рядко и няма смисъл да се оскъпява инсталацията - едно ръчно завъртане на 2-3 крана е напълно достатъчно и много по-сигурно и евтино решение. Иначе и аз съм съгласен с eng.Neychev, че един хидравличен съединител е напълно достатъчен за подвързване на газовия котел към съществуващата инсталация, само с една лека доработка, за да използват по-добре възможностите на газовия котел - помпата на бойлера да не се ползва, а този контур да се закачи директно към изводите на котела за подгряване на бойлер. Така бойлера ще може да се подгрява до по-висока температура от тази в колекторите. Имам изпълнена и работеща такава система с 6 помпи. Там помпата на бойлерите е вързана към колекторите, защото инсталацията беше вече изградена и нямаше друга възможност. По този начин през лятото излишно се загряват
    колекторите и хидравличния съединител и то до висока температура -поне 60°С

    Цитат Първоначално публикувано от terraristic
    Друго, което би ми било полезно е дали има аналогични модели на Vaillant и De Dietrich. Рових в сайтовете на Рувекс и Газкомфорт, но там освен, че няма една свястна брошура, в която да са изредени всички модели не са написали и цени.
    Ето ти един хубав кондензен котел с вграден водосъдържател
    http://www.alpis-bg.com/index.php?op...d=82&Itemid=31
    Марката е италианска и е от групата на Вайлант, така че качеството изобщо не бива да буди съмнение. На сайта ще намериш координати на вносителя и на инсталаторски фирми.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #843

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Благодаря за отговора, инж.Нейчев.
    Аз стигнах до същия извод, но друго си е да ти го каже опитен специалист. При работата на моя котел забелязвам обратното - доста бавно достига максималната зададена температура на водата и това вдига разхода. Само дето не знам как да променя този параметър. Предполагам, че фабрично е зададен на максимум. Което (ако е така) е доста странно, ако вземем предвид принципите, които обясявате във Вашия отговор и които не са тайна в отоплителните системи. Отопляването на едно помещение трябва да се извършва с максималната мощност на отоплителните уреди и те трябва да са разположени отвътре на външните стени под прозорците - така помещението се затопля най-бързо и с най-малко изразходвана енергия.
    Странно е тогава защо производителите задават времето за достигане на максималната мощност да е по-дълго. Логично е да е обратното.
    Така ли е или нещо греша?

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #844

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    eng.Simeonov, ако може да припомниш твоята инсталация и котела (май беше Иммергас), както и времето, което е зададено?

  6. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    41
    #845

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Благодаря Лазар.
    Аз не разбирам в детайли нещата, не искам да преча на фирмата изпълнител, просто искам да си отговоря на себе си, все пак тази инвестиция не е евтина, отговорна е и ще се ползва дълго време. А нали знаеш... днес много майстори, ама ... Както и да е значи няма проблем помпата на котела да работи с другите налични към момента. Видях в офертата, че има четири ел.магнитни вентила за вода и един за газ. Говорихме за хидравличен изравнител/съединител, но в офертата го няма, може да е забравен. Но пак да попитам може и банално да е, но навярно ме разбирате: ако помпата на котела работи, значи ли това, че и друга помпа например отопление на етажа и бойлера ще работят едновременно и няма да си пречат? Дебит, налягане, всичко това трябва да е еднакво за системата. Помпата на топлообменника ще работи ли? Тя работи обикновено, когато има консумация от бйлера и котела (стария) работи. Ако котела не работи тази помпа също не работи То няма и смисъл от това разбира се. С газовия котел трябва да е подобно. В карайна сметка специалистите явно имат решение, ще изчакам и ще ви информирам как е схемата и как работи.
    Поздрави.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #846

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Интересно ми е, защото без хидравличен съединител/разединител/изравнител не виждам вариант. Всъщност има, но с топлообменник, което е по-скъпо. Сега разбрах за какво е твоя топлообменник - явно бойлерът ти е без серпентина.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    41
    #847

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Не. Бойлера е със серпентина, а идеята е студената вода от ВиК да преминава през топлообменника и да вкарва вече донякъде подгрята вода в бойлера, т.е. предварително загрята вода. През топлообменника непрекъснато циркулира топлата вода от котела, т.е. циркулация единствено между котела и палстинчатия топлообменник. За него и помпата е малко по голяма от другите три.

  10. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,773
    #848

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Предполагам ще направят байпас на колекторите за да си оправят дебитите и затова няма хидравличен изравнител. @emch що не вземеш да драснеш една принципна схема на предишното ти състояние на инсталацията, че да е по лесно да си представим нещата. Това с топлообменника нещо не мога да стопля защо е правено. Каква е била причината да го монтират?. А ел.вентилите са предполагам за да не си играеш да въртиш кранове като искаш да отцепваш клонове и за през лятото. Струва ми се, че са ти усложнили схемата безпричинно.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #849

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Привет, Лазар!
    Да, моят котел е Имергаз Виктрикс 24kW (кондензен). Ползвам модулиращ стаен седмичен програматор за управлението на котела AMICO. Системата си работи добре, но забелязвам, че когато стайната температура падне под зададената и котелът се включи доста дълго време работи на температура на водата, която е по-ниска от зададената максимална (например задал съм 50°, а котелът 5-10мин. работи на 35-40° и чак тогава вдига до 50°). За съжаление не мога да проверя каква е стойността на това време, тъй като не знам как да вляза в сервизното меню на дистанционното управление. В ръководството има описани някои сервизни функции, но точно тази я няма. Разбира се мога да попитам в Амакс, но исках предварително да си изясня каква е ролята на този параметър и как би трябвало да е настроен, за да работи котелът оптимално. Според моите наблюдения това изчакване преди достигане на максималната зададена работна температура на водата води до по-голям разход на газ - просто котелът работи по-дълго време, за да достигне желаната стайна температура.
    Едно уточнение: при зададени 35-40° иили 50-55° на водата котелът ми работи все на минимална мощност. Т.е. разходът на газ за еденица време е един и същ и в двата случая, но при по-ниската температура на водата е нужно повече време за достигане на зададената стайна температура и от това разходът се вдига.
    Та въпросът ми е: дали е по-добре котелът да достига зададената максимална температура на водата по-бързо, а не да чака толкова време?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    41
    #850

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Ето и въпросната схема на отопление. Дано да съм направил нещо, че като гледам стана бая чертеж. Направих го набързо.
    Та идеята е сега да поставим газов котел и да запазим стария. Дано да ми помогнете, защото аз за мене си да съм наясно.
    Прикачени файлове Прикачени файлове

  13. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #851

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Здравейте,

    Ще пътувам до Полша служебно и реших да проверя как се Цените на Калорматик 330 - шокирах се 152 лева, реших да проверя и за безжичният Калорматик 340f - ужас -270 лева. На фона на бълграрската кризисна действителност респективно 276 лв и 432 лв не ми се ще аз да оправям бюджетният дефицит преди аз да съм се справил с моя дефицит .

    Въпроса ми е - Газкомфорт ще ми дадат ли поне 2-те години /от 3-те, който ми дават Поляците/ гаранция като закупено ново оригинално устройство на Вайлант от държава членка на Евросъюза???

    В някоя тема бяха чел за колега съфорумец, че си е купил котел от държава членка на Съюза и в България безпроблемно му признали гаранцията.

    Поздрави


  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #852

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    eng.Simeonov,
    при наличие на стаен термостат не трябва да ограничаваш температурата от потенциометъра на котела - завърти го на макс и стой та гледай, че никакви регулировки не ти трябват

    JKanchev,
    ние можем само да си бъбрим, но истината ще ти я кажат само в Газкомфорт - обади се и питай

    emch,
    напълно споделям мнението на bobivg, че схемата ти е излишно усложнена и искат още да я усложнят. Какъв е бойлера (марка, модел) и какъв е този топлообменник?

  16. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #853

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Lazar прав си и ще го направя.

    Сега като разглеждах ценовата листа на Газкомфорт забелязах едни малки звездички като отдолу е отбелязано, че Калор Матик 340f е само за модели Турбо макс, но преди 2008 година, а моя го купих сега предполагам е след 2008 год. и никъде по него не мога да намеря годината на производство.

    Какво ще ме посъветвате? Този модел 340f, безжичен /пише за стенен монтаж - означава ли че не може да се мести???/ става ли за моя Вайлант 20 Турбо Тек плюс VUW TR 202/3-5???

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #854

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Moделите до 2008 се водеха Турбомакс, А след 2008 - Турботек.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #855

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Лазар, това важи ли и за кондензен котел? Ако не огранича максималната температура на водата котелът лесно ще излиза от кондензен режим. Правил съм такива експерименти - няма проблем перфектно топли, но вдига и разхода. В случая при мен отоплението е добро и основната ми идея е как да намаля разхода на газ като запазя, разбира се, доброто отопление. Та как да постъпя като котелът ми е кондензен - да огранича или да не огранича температурата на водата?

    Всъщност при моя котел, когато е включен стаен термостат потенциометрите на котела не работят. Всичко се управлява от стайния термостат. Та точно на него има потенциометър за температурата на водата. Това равнозначно ли е на варианта при някои котели да работят и техните потенциометри при наличие на дистанционно управление?

    Поздрави!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 57 от 64 ПърваПърва ... 7475556575859 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 18:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе