А възможно ли е тези 11-12кВт да станат реални (да се сметнат) при 75* на водата? И ако е възможно, какво трябва да се направи? Добавяне на още мощност? И ако е така - колко?Първоначално публикувано от Lazar
А възможно ли е тези 11-12кВт да станат реални (да се сметнат) при 75* на водата? И ако е възможно, какво трябва да се направи? Добавяне на още мощност? И ако е така - колко?Първоначално публикувано от Lazar
Бях написал дълъг отговор на предния въпрос, но ми отказа мишката и трябваше да рестартирам .
Виж сега, колкото е по-висока мощността на радиаторите, толкова на по-ниска температура ще работи котела, а оттам идват също икономии, защото и температурата на изгорелите газове ще е по-ниска. така, че колкото и радиатори да добавиш, по-лошо няма да стане, напротив. В момента равновесието между мощността на котела и тази на радиаторите се достига при висока температура, както сам се убеди. Ако добавиш 2-3 кВт мощност равновесие ще има и при по-ниска температура. най-лесно става с добавяне на консектор.
Напълно подкрепям казаното от Лазар.
Като пример - моите радиатори са разчетени така, че да осигуряват 90 W/куб.м. .Това са мощностите им при делта К =60 гр., задени от производителя.До големите студове, като и миналата зима температурата на котела беше 48гр.С настъпването на студовете я вдигнах на 60гр. В същото време мой приятел работеше на 75гр. цялата минала зима , заради по-малката мощност на радиаторите. Как ли се е топлил в големите студове не съм питал.Най-вероятно на макс. на котела.Поддържам постоянна температура в стаите.
Лазаре, какво е това консектор ?
Преди малко засякох разхода. За 24 часа - 10.561 м3 х 0.81 лв. = 8.55 лв. Като вчера от 8:00-22:00 поддържах 19.5*, а през нощта 17.5*.Първоначално публикувано от Lazar
Този разход го правех и преди, но котелът работеше 8 часа в денонощието. И сутрин помещенията бяха по-студени. Някой ще каже, че 19.5* е студ - така е. Но когато задам тази темп. на програматора при работещ котел в дневната (39м2) е 21.5* - така показват другите 2 термометъра , в детската е 22*, а в спалнята 20*. Вероятно защото е монтиран на външна стена. Поне за сега ще се смянят само тръбите.
Желя ти лек ден и още веднъж благодарности! Ако се наложи ще те търся.
[quote=Николай Стефанов ]
Напълно подкрепям казаното от Лазар.
А какъв ти е котела - кндензен или конвенционален?
Ако въпросът е към мен - кондензен. Но мисля, че това няма значение по отношение на разчетите.Да ме поправят специалистите ако греша.Първоначално публикувано от zh
Нещо аз обърках...
Да, към теб беше. Благодаря!
Грешка при писане - конвекторПървоначално публикувано от Николай Стефанов
Трябвашв да се сетя.Сега обясни ако обичаш как се добавя това нещо.Проспал съм едно междинно коридорче без радиатор.То е между основния коридор и санитарния възел.Стори ми се, че ще се отоплява между двете, но беше лято и не отчетох, че външната му стена е към стълбището на блока.Миналата година не ме "подсети", но при тези студове разбрах пропуска.Нищо фатално, но ако не е много трудно може и да помисля.Ако обаче това е един вид "радиатор с духалка + горящ газ " няма да стане, при мен.Няма къде да излезе комина, поне не без сериозно къртене.Ще трябва да се докара и газта....Но може да е приложимо при други колеги.Първоначално публикувано от Lazar
Не газов конвектор, а само радиатор с вентилатор - слага се лесно на мястото на обикновения.
Благодаря Лазаре, разбрах. Имам два резервни варианта, ако се наложи. В близост е лирата на тоалетната.Мога да свържа един радиатор за коридорчето "последователно", макар да не ми харесва този начин.Ще мина с много малко къртене.Има и вариант и на външна тръбна разводка от колекторите, която няма да се вижда.Освен от изхода на колекторното табло до входа на тръбите в стената.
Към колагата zh:
Препоръката на Лазар за увеличение на диаметъра на тръбите от котела до колекторите би трябвало да помогне.Като се замисля в стария ми апартамент по стечение на обстоятелствата /прекарване на газово отопление с използване на съществуваща вече инсталация от старо ел.парно/ дължината на тръбите от газовия котел /разположен на терасата / и колекторите /разположени в гардероб във входния коридор заедно с ел.котела/ е не по-малка от 10м. при диаметър на тръбите с ал.вложка 20мм.При експлоатация от пет години не съм забелязал подобен проблем. На ваше място първо бих опитал ако е възможно с увеличаване броя на ребрата на радиаторите.
Защо последователно, не може ли успоредно да ги вържеш?Първоначално публикувано от Николай Стефанов
Как успоредно , Лазаре!Първоначално публикувано от Lazar
Топла-топла, студена-студена?Верно не съм се замислял.
Да, двете тръби, които отиват в банята ги раделяш с тройник за лирата и радиатора в коридора. Диаметърът ще е достатъчен, защото двата консуматора са малки.