Да, с алуминиеви радиатори съм (Global Vox) и медни тръби.Инсталацията ти сигурно е изградена с алуминиеви радиатори?!?!
Да, с алуминиеви радиатори съм (Global Vox) и медни тръби.Инсталацията ти сигурно е изградена с алуминиеви радиатори?!?!
Здравейте,
От известно време хвърлям по едно око на форума, но досега само информативно - що е то газово котле и има ли то почва у нас
Обаче зимата си идва и е време вече да се действа и се нуждая от малко помощ за избора на газово котле. Става въпрос за двустаен апартамент ново строителство - едната стая към 25м2, а другата 8м2 и една лира в банята. Апартамента е външен със скосявания, което намалява обема, но предполагам увеличава топлозагубите Имам монтирани алуминиеви радиатори - в едната стая 15 глидера, а в другата 6, инсталацията е направена само трябва да се сложи котле. От изчетеното до тук разбрах, че ми трябва котле с ниска минимална мощност и поради това съм се спрял на тези:
- Tesy GBA 16G01 SN11
- Mora Proxima 20KT (5-20kW)
- Bosch GAZ 7000W
Като след полседните мнения тук най-много клоня за Tesy-то (като на-евтино), но все пак ако има съществена разлика спрямо комфорта при Bosch може и да размисля и да прежаля тези 700-800лв. отгоре.
Склонен съм да чуя и други алтернативи за отопление и топла вода - тъй като имам леки съмнения че сметките за газ ще ми харесат, много се колебая и за отопление с климатици.
Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете с някой друг съвет
Да добавя също и че изводите за котлето са изведени на терасата.
Теси-то е едноконтурен котел, ще ти трябва бойлер със серпентина ако мислиш и БГВ-то ти да е на газ. Допълнителния трипътен вентил и термосонда не са включени в цената му.
Е значи задрасквам Tesy като вариант
А има ли някакъв проблем, че котлето ще е на терасата - нали уж имат някаква защита против замръзване?
Терасата затворена ли е? Ако не - забрави. Ако да - каква е дограмата и кой е града. Котлите си имат защита с/у замръзване но само на контур отопление.
Терасата не е затворена, за София става въпрос. Все пак хората които са проектирали и изградили тази система предполагам са имали поне малко акъл в главата си, че да сложат котлето отвън
Търси проектанта да ти препоръча монтажна фирма тогава. Аз котел на открита тераса не монтирам, на остъклена според зависи. Има антизамръзващи китове ама съм виждал до -5градуса.
Трябва да е луд човек за да иска да му монтират котела на неостъклена тераса. Трябва да е луд инсталатора или да го е дал на уволнение, за да монтира така котела. Техническия надзор също трябва го дава на уволнение за да узакони такъв монтаж
Има котли за външен монтаж със съответните защити и галванично покритие против корозия.
Ок, иди му монтирай един такъв на откритата тераса.Първоначално публикувано от VLADO 66
Тоя бизнес съм го зарязал откакто Сашо Дончев реши да става олигарх .Виждам че вие сте по компетентни-обяснете му на човека с думи прости минусите на външния монтаж.Че е хубаво да сложи котела в термошкаф,че е хубаво ако иска да има БГВ да бодне в шкафа 2 глидера с трипътен вентил и контролер с термодатчик за приоритизиране на отоплението в шкафа,че е хубаво да осигури алтернативно отопление на шкафа/ток,тъща/ при отпадане на основното /липса на газ или авария/,че не трябва да спира котела през зимата дори и да отиде на ски.И накрая като се направят сметките -първоначални и текущи дали не е по удачно да се замисли за алтернативно отопление/ток,любовница,гроздова или в друг ред/.
Е браво вие направо ме убихте Тъкмо вчера доиде един от Овергаз да огледа положението и повече го притесняваше котлето да не го мокри дъжд и сняг отколкото да не замръзне нещо. Кой го знае и той колко разбира............ както и да е ще го мислим .... пък накрая ще отида за един климатик и готово
За апартамент направо си слагай маркови климатици и не се разправяй. Аз имам от 3г. газ. Не помня вече колко пъти увеличаваха цената на газа, но никак не са малко. Поне по 2 пъти всяка година. Но за еднофамилна къща нямам друг избор освен локално парно. С климатици не става. Но за добре изолиран апартамент, особено ако е с по-малко външни стени и топлещи се съседи, климатиците са най-добър избор. Но добри и проверени марки и модели.
Термопомпа въздух-вода не става ли???Първоначално публикувано от VanDan
Не казвам вода-вода, защото е по непригодна за ремонт.Пример моя колежка обзаведе своята къща 240кв.м. с термопома вода-вода и една година по-късно(на 1 янауари 2010г.) аварира поради запушване на смучещата тръба, макар че се самопочистваше и отделно на три-4 месеца те й почистваха ръчно водните филтри.Всъщност казали им, че в земята има много руди и най-отдолу тръбата която засмуква вода се е запушила частично и дебита е намалял с 3/4 и няма начин да я отпушат. Три дни се занимавали с поправката и най-накрая им казали, че трябва да се бие сонда за нова дупка където да засмуква и н е може да се оправи.Собтвениците попитали може ли да се обърне обратно потока вода и вместо да засмуква през запушената тръба да изхвърля водата . Пробвали и станало. Та това спасило положението, но не се знае докога, защото при поредното запушване ще се пробива нова дупка със сонда и ще се прави някакъв байпас за смукването на водата
На въздушната термопомпа кавото и да изпуши е над земята и над водата-лесно е за демонтаж и ремонт или за ремонт на място.
Здравейте, искам да попитам за впечатления от марката Ferroli. Тази година ще се газифицирам и имам много добра оферта от представителите на тази марка, но не мога да намеря никакви отзиви за нея в интернет. Котела, който ми предлагат е Divatop HF32.